Не е конфликтот етнички. Тоа е голема заблуда. Украинците са мнозинство во сите области (Крим е посебна работа). Вклучуваjики ги Донецк и Луганск каде истражуваниjата во 2014г. покажуваа 80 и 70% наклоненост кон Русиjа. И ако голем дел од населението е мешано и сами не знаат што са точно. Се секjавам на едно интервjу на Захарченко (лека му прст) бивши лидер на ДНР, каде кажа: "Татко ми е украинец доjден от Русиjа, маjка ми е локална русинка". И праша репортерот "што сум jас по тебе?" От друга страна голем дел етнички руси се чуствуваат украинци во грагjанска смисла. Конфликтот е помегу тие што саккат соjуз со Русиjа, тие jа гледат како наследник на СССР и тие кои са за грагjанска украинска нациjа дел од Европа. Се разбира таа е големата слика има и други етноукраино националисти (нацисти) и етноруски националисти (исто бих рекол нацисти) кои сакат припоjуване на нивните градове и области директно кон Русиjа. Но се пак тие последните две групи не са доминантни.
Не е ова конфликт туку права правцата војна.
Иако во никој случај етносот не игра примарна улога во војната, сепак игра значителна улога.
Русите во сите околни земји каде имаат малцинства = образуваат сепаратистички творевини кои им служат како прокси во нивната надворешна политика. Нешто слично како што правеа четниците со РС и РСК во 90-те, одамна видена и испробана стратегија.
Имам лично искуство бидувајќи во Украјина неколку пати 2017-19 па знам горе долу расположението кон русите кое владееше, можам да замислам како е денес. Сепак илјадници украинци загубија живот во Донбас и илјадници загубија здравје, екстремитети, очи...година по година, колку и да имало проруски ориентирани луѓе, тие стануваат се помалку.
Како што напоменав,после 500+ години бидување под руска власт, значителен ако не и поголем дел од население во Украина (без русите) веќе не гледа потреба да биде под руско влијание бидејќи ги имаат предвид резултатите од тоа влијание. И со право. Русија нема што да понуди, ниту економски, ниту идеолошки, ниту културно ниту цивилизациски.
Можеме да се шегуваме, но факт е дека западните либерални демократии во Европа уживаат најголем економски стандард, што личен што општествен, во познатата историја на човекот. За тоа време во Русија минималец е половина од оној кај нас. И шта речи?
Не ми е јасно зошто Путин започна со реториката на негирање на постоењето на украјинскиот народ. Со тоа само придонесува за поголемо оддалечување на Украјинците од Русија. Измислица на Ленин, пази.
Русите ретко потребуваат поим украјинци, повеќе употребуваат погрдни изрази како Малоруси.
Русите го негираат постоењето на украинци, очигледно сакаат да го избришат поимот Украјинец од мапата. Некој би приметил дека тоа е слично со тоа како четници, татари и гејци се поставуваат кон постоењето на македонската нација.