Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
H

Hyperion VI

Гостин
Нема да ушинеш чакра ако ти прославиш бадник и божиќ со фамилијата без да отвараш уста за својата гордост, нели за тоа и се стремат сите во редови од повисоки степени. Не може човек на трпеза да му се развика на дедо му за негови езотерични гледишта и да му дава цитати од Либер АЛ зошто тој не треба да биде форсиран на религиски празници со фамилијата, не може таква корозија да се создава во место каде живееш и јадеш, точка, фините. Убаво го разбирам ова што го велиш дури и го живеам. Но не е лесно одржување на ваков баланс воопшто но ако си ја цениш фамилијата и патеката и то како ќе изиграваш метафизички политичар со фамилијарни односи и ќе најдеш начин како да се поделиш и испоштуваш и двете страни ако воопшто ти значат нешто. Нема кичмата ни вистинска волја да ми се скрши ако славам божиќ или христово воскреснување.
Во право си Дрекца,
зелниче,сармички,рипчиња,гравче итн. не се пропуштаат ради религиски убедувања ;)
После пак цртај си пентаграми по собата,ако сакаш :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Нема да ушинеш чакра ако ти прославиш бадник и божиќ со фамилијата без да отвараш уста за својата гордост, нели за тоа и се стремат сите во редови од повисоки степени. Не може човек на трпеза да му се развика на дедо му за негови езотерични гледишта и да му дава цитати од Либер АЛ зошто тој не треба да биде форсиран на религиски празници со фамилијата, не може таква корозија да се создава во место каде живееш и јадеш, точка, фините. Убаво го разбирам ова што го велиш дури и го живеам. Но не е лесно одржување на ваков баланс воопшто но ако си ја цениш фамилијата и патеката и то како ќе изиграваш метафизички политичар со фамилијарни односи и ќе најдеш начин како да се поделиш и испоштуваш и двете страни ако воопшто ти значат нешто. Нема кичмата ни вистинска волја да ми се скрши ако славам божиќ или христово воскреснување.
Мудрост. (y)

D

Drexel

Гостин
Изгледа ко мудрост но не секој ја капира но мора да ја одржуваш за себе и за други, Јас преку ноќ можам да медитирам со луци а преку ден да бојадисувам црвени јајца за христос со баба ми, симбијозата е можна само преку љубоф :love:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ти или не не читаш што зборуваме тука или намерно коментираш сешто... друго немам што да кажам за овој текст погоре. :)
Прочитај го @Ipsissimus некаде наназад што вели за овие празници, за почитување на туѓите прослави, за Розенкројцерите и нивните философии и учења...
Работата е што ако ние сме толерантни кон другите - другите ни на сон не може да се мешаат во нашите прослави, секако ние, како Телемити пак, не ни покануваме луѓе да прославуваат ако тоа не го чуствуваат од внатре...
Што ќе си ми ти на мојата прослава за живот - ако ти не прославуваш од внатре со мене и не е тоа „комаптибилно“ со твојот внатрешен свет и искуства?
Почит? Тоа не е почит... тоа е лага.

D

Drexel

Гостин
Ти или не не читаш што зборуваме тука или намерно коментираш сешто... друго немам што да кажам за овој текст погоре. :)
Прочитај го @Ipsissimus некаде наназад што вели за овие празници, за почитување на туѓите прсолави, за Розенкројцерите и нивните философии и учења...
Читам и разбирам но зборувам за себе не за вас, но за секојдневниот човек кој не прави разлика за работи што ги гледа како две екстреми, да види како тоа може да работи.

H

Hyperion VI

Гостин
Што ќе си ми ти на мојата прослава за живот - ако ти не прославуваш од внатре со мене и не е тоа „комаптибилно“ со твојот внатрешен свет и искуства?
Почит? Тоа не е почит... тоа е лага.
Ејјј,немој да сте ми правеле прослави за Смрт,ако умрам ил загинам :)

Веќе кога ги спомна прославите,
морав да напомнам.
Оти честа пракса ви е за "пролупани",браќа да го правите тоа ;
Мала дигресија во муабетот,се извинувам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Читам и разбирам но зборувам за себе не за вас, но за секојдневниот човек кој не прави разлика за работи што ги гледа како две екстреми, да види како тоа може да работи.
Дали темава Езотерија е за секојдневниот човек...? Јас мислам дека не е за секој... Бидејќи вие тука постојано заборавате на кои теми зборуваме, бидејќи истите луѓе сме... :)
ОД друга страна, бидејќи зборувавме за семејството: има семејство и „семејство“. Семејство кое знае подобро од тебе што е најдобро за тебе - без да те ислуша, да те сослуша и поддржи - некако... сомнително ми е сето тоа!
А вие, како сакате така правете....

Автоматски споено мислење:

Ејјј,немој да сте ми правеле прослави за Смрт,ако умрам ил загинам :)
Нема да знаеме за твојата физичка смрт - мислам дека “раскрсти“ ти со нас иако постојано сме ти во умот и на „тастатура“ :)
Други ќе ти тажат и животот и смртта - зависи од адетот...

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Изгледа ко мудрост но не секој ја капира но мора да ја одржуваш за себе и за други, Јас преку ноќ можам да медитирам со луци а преку ден да бојадисувам црвени јајца за христос со баба ми, симбијозата е можна само преку љубоф :love:
Па е мудрост, до тоа се доаѓа кога ќе почнеш да се надминуваш себеси... така да - да, ретко кој го капира, Хепта ќе се јаде у себеси.... ооо староеонци кои ме влечете долу, непријатели мои!

Љубоффф!

D

Drexel

Гостин
Дали темава Езотерија е за секојдневниот човек...? Јас мислам дека не е за секој... Бидејќи вие тука постојано заборавате на кои теми зборуваме, бидејќи истите луѓе сме... :)
ОД друга страна, бидејќи зборувавме за семејството: има семејство и „семејство“. Семејство кое знае подобро од тебе што е најдобро за тебе - без да те ислуша, да те сослуша и поддржи - некако... сомнително ми е сето тоа!
А вие, како сакате така правете....
Секојдневниот човек од секојдневни семејства виси тука и не чита од сенките што да правам, Внатре во семејството не може никој да дејствува освен самиот член во него, дали некој ќе го ислуша или истепа не е битно колку што е битен обидот на тој член да ги држи конците на тоа семејство стабилни и тука не може да се меша никој освен разумниот пристап на тој член што мисли дека е коректно да се прави. Знам и какви семејства постојат и степен на неразумност до која можат да отидат но за нив не може никаде да дејствуваш освен во општеството. Наметнување на било која трета страна директно во фамилијарни врски не лета и никогаш нема да лета но семејството е дел од општество и обратно само вака може да се воведе по опширна толеранција на која и треба декади и декади да се развива за да реално секој се запознае со каква заедница постои во општеството и како да се испочитува дали формално или интимно без разлика на субјективноста, и како да се пристапува и во публика и приватно по дома, Но не мора никому да кажувам сме во по заоставениот дел на европа но ни ова не смее да биде изговор под никој случај го разбирам и ова но го разбирам и малиот број на “езотерична заедница” да ја наречам грубо, кој не оди во прилог за да се достигне такво разбирање и почитување како што го сакаме. Редови постоеле и ќе постојат без разлика на околносити но тие без структури се друга прича и јас од нивен карактер највеќе зборувам.

Последно уредено од модератор:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
90% од ,,христијаните" го прават истово, кај исламот е слично само што кај нив е поизразен фанатизмот, осудата од околината, стигматизацијата, па мора да глумат лудило. Тоа е знак дека религијата се сведува на традиција, културолошки белег, а не духовна дисциплина.
Во право е @Хептаграм XI дека не се работи за никаква почит да славиш нешто во кое не се пронаоѓаш или не веруваш, тоа е лага не е почит.

D

Drexel

Гостин
90% од ,,христијаните" го прават истово, кај исламот е слично само што кај нив е поизразен фанатизмот, осудата од околината, стигматизацијата, па мора да глумат лудило. Тоа е знак дека религијата се сведува на традиција, културолошки белег, а не духовна дисциплина.
Во право е @Хептаграм XI дека не се работи за никаква почит да славиш нешто во кое не се пронаоѓаш или не веруваш, тоа е лага не е почит.
Да не е ова некоја новост? Таква промена само секуларизација може да донесе што е процес кој кај некои брзо оди а кај нас треба уште еден пола век ми се чини.

H

Hyperion VI

Гостин
ооо староеонци кои ме влечете долу, непријатели мои!
Дали на твоите "интензив" просветлувања и семинари,подеднакво ќе бидат прифатени,т.е ќе добијат ист третман и старо и новоеонците?
Или ти ќе прокламираш сопствен ултра-нов Еон со различен број и Владеачки бог?
Како и дали ќе ги поттикнеш аспирантите да си ги спалат претходните нивни свети книги.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да не е ова некоја новост? Таква промена само секуларизација може да донесе што е процес кој кај некои брзо оди а кај нас треба уште еден пола век ми се чини.
Не е новост, реалност е. Религиите се сведени на традиција за народот и бизнис за свештенството.
Кај семејствата се зависи какви односи има помеѓу членовите, дали постои разбирање, почит, слободоумност. Или се работи за некоја конзервативна, патријалхална средина, каде не смее да му се противречи на авторитетот или ,,главата на семејството"
Во суштина, секогаш се сведува на тоа дали ќе го живееш животот за себе или за другите.

D

Drexel

Гостин
Не е новост, реалност е. Религиите се сведени на традиција за народот и бизнис за свештенството.
Кај семејствата се зависи какви односи има помеѓу членовите, дали постои разбирање, почит, слободоумност. Или се работи за некоја конзервативна, патријалхална средина, каде не смее да му се противречи на авторитетот или ,,главата на семејството"
Во суштина, секогаш се сведува на тоа дали ќе го живееш животот за себе или за другите.
Промената што ја бараш само може преку поделба на црква (вклучувајќи се и себе) и држава а за тоа треба колективен напор и многу време додека ти си го живееш балансираниот си живот со патријархалното, Револуции уназадуваат, суптилност надоградува.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Дали на твоите "интензив" просветлувања и семинари,подеднакво ќе бидат прифатени,т.е ќе добијат ист третман и старо и новоеонците?
Или ти ќе прокламираш сопствен ултра-нов Еон со различен број и Владеачки бог?
Како и дали ќе ги поттикнеш аспирантите да си ги спалат претходните нивни свети книги.
Вака, пошто ве осеќам блиски ќе ви откријам нешто, сигурен сум ќе остане меѓу нас.

Мене книгата ми е бизнис проект, значи либерал капиталистички ја пласирам на маркет, целта е нели - профит.

Е за поголем профит нели потребен е што поширок маркет... значи стар еон, нов, нјуејџ, паган маган жадиња мадиња... унисекс, книгата ми е - тегет на све иде.

Не мора да ги палат старите книги, само да ги убедам дека токму мојата им фалеше како круна на се, д сркл из комплит.

Kajgana Shop

На врв Bottom