Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Би бил најсреќен човек на светот доколку реши да се иницира и тоа да е лично нејзина одлука.
Убаво, вака делуваш убедливо, сугестивно сигурно во намерата, но се извинувам што ова би го проверил овде, со тоа што ќе ги консултирам (доколку е во ред и сакаат се разбира) @Hyperion VI и @Botko кои имаат искуство со вашата заедница и кои имаат критички однос кон истата, што мислат за овој твој став и лично како би постапиле кон своите деца во оваа смисла? :)

H

Hyperion VI

Гостин
Убаво, вака делуваш убедливо, сугестивно сигурно во намерата, но се извинувам што ова би го проверил овде, со тоа што ќе ги консултирам (доколку е во ред и сакаат се разбира) @Hyperion VI и @Botko кои имаат искуство со вашата заедница и кои имаат критички однос кон истата, што мислат за овој твој став и лично како би постапиле кон своите деца во оваа смисла? :)
Шпекулирам,(јас не сум родител),ама
секој родител би сакал сакал детето да оди по неговите стапки(барем во поглед на религија).

Е кога ќе стане тинејџер се дешаваат пресврти,па младите индивидуи многу често пројавуваат отпор или револт кон религијата на родителите или интерес кон нешто "ново"

Се што се наметнува на сила
или обидот за спречување предизвикува контраефект,било да е христијанство,ислам или било која њуејџ религија.

Па веќе над 18 години ептен не можат да влијаат родителите :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За тоа прво треба да имаат свои деца, некој што не е родител неможе да има валиден став според мене, знам затоа што кога не сум имал дете поинаку сум гледал на сето тоа за разлика од сега.

Член од
6 април 2017
Мислења
333
Поени од реакции
447
Браќа, пазете некој да не ве заведе со философија и со празна измама според човечкото предание, според стихиите на светот, а не по Христа;
Колосјаните 2:8 MK1990

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Кроули во една прилика вели - Замисли да го слушаш Бетовен со претпоставка дека нотата Ре е добра а Фа лоша, очигледно ќе ја пропуштиш музиката.
Неверојатно ми е како за најбазични работи вие го цитирате Кроули, ко само нему му текна оваа "длабока" мудрост, која воедно е базична логика.

D

Drexel

Гостин
Они збореле за реалност :LOL: која реалност? Колку ли само души црквата има пратено во пердиција во рок од 2 милениуми е број што не може дури ни денешни војни да го надминат, За оваа реалност ли зборувате? која друга реалност? Таа каде на сите верници им пројде овој живот пред очи во страв и треперење спремајќи се за оној по смрт? Смешки :ROFLMAO:

Последно уредено од модератор:
H

Hyperion VI

Гостин
Браќа, пазете некој да не ве заведе со философија и со празна измама според човечкото предание, според стихиите на светот, а не по Христа;
Колосјаните 2:8 MK1990
Јас највеќе што можам да направам е во молитва да ги спомнам и нив и децата,кога тоа го правам за себе.
Знам како е да си заведен со празни измами.
А децата се најголемите жртви,
заради несовесните индоктринирани родители :(

D

Drexel

Гостин
Јас највеќе што можам да направам е во молитва да ги спомнам и нив и децата,кога тоа го правам за себе.
Знам како е да си заведен со празни измами.
А децата се најголемите жртви,
заради несовесните индоктринирани родители :(
И јас знам за празна слама пример со те старо заветски христијански вредности според кои треба да се организира фамилијата, И самите во коски ви се врти кога ги читате оригиналните цитати а не па да ги применувате во 21 век, одма муцкање со сечени лепени стихови надвор од контекст за да го подкрепат третото на кое му е пројдено времето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
"Кој чини неправда, нека чини неправда уште; и кој е осквернет, нека се осквернува уште; и кој е праведен, нека чини правда уште; и кој е свет, нека се осветува уште.
И еве, ќе дојдам скоро, и платата Моја е со Мене, за да му дадам на секого според делата негови.
Јас сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Почетокот и Крајот!
Блажени се оние што ги исполнуваат заповедите Негови, за да бидат достојни за дрвото на животот и да влезат во градот низ портите.
А надвор се кучињата, вражачите, блудниците, убијците, идолопоклониците и секој што сака да лаже и лаже.
Јас, Исус, го испратив Својот ангел да ви го посведочи ова по црквите. Јас сум корен и род Давидов, сјајната ѕвезда Деница.”
- Откровение, последно поглавје

Мислам дека нема потреба да расправаме за симболите кои ги има во ова контраверзно писание кое што според преданијата Е визија (можеби и глас) :)

Автоматски споено мислење:

сјебаноста од родителот се пренесува на детето... токму по овој механизам.
Кој успеал да го надмине, може да прај муабет за зрелост.
Не е ова во старо-еонските религии дадено преку „наследниот грев“ на „пра-родителите“?
Па затоа целата онаа философија на христијанските апологети за „спасител“ на човештвото, заради наследниот грев?

Ајде да надминеме еднаш засекогаш! :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Гледам проблем во нашава комуникација пред се во преголемата твоја пристрасност во начинот на кој гледаш кон сето ова, инвестиран си Хепта да мислиш дека староеонските не чинат и мудроста на метафората не сакаш да ја видиш.

Доколку чисто сакаш да си правиме друштво и да си повторуваме Океј.. ја пак ќе мелам за симболиката на примарниот грев, знаењето за смртта која го мутирала стравот...ти пак ќе ми вратиш со ах тие евреи.. :)
Може да ја објасниш таа симболика? Што е за тебе првобитниот грев? Што е за тебе судењето во кое Исус ќе им даде на секој според делата? Што е огненото езеро? Што е за тебе гревот? И најбитното од се, дали таа симболика постои и кај обичниот верник? Дали просечен верник гледа на сето ова исто?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
Значи штом е метафора и јас не ја гледам, повели објасни ја метафората - од она што јас горе го цитирав и за кое ти најде да префлраш вина дека не го разбирам.
А јас не ни понудив мои размисли за тоа, само споделив. Ти по твое си пресуди овој Хепта само некоја омраза кон старите религии, а тоа не е точно :)

Ако ти е подобро да велиш како другите не гледаат и не разбираат - во ред. Подобро мирен сон отколку да бидам причина да се напнува човек.

Ти и секој друг тука може да зборува што сака и како сака за вакви прашања кои ги поставиле некои членови. Работата е што веќе 20 страници не се зборува за темава бидејќи или е исцрпена или нема што да се каже повеќе освен со да или не... :)
Јас ги охрабрувам сите по свое да ги разбираат овие работи и да истражуваат... но ако се православни христијани, таа работа - не е дозволена.

Не може да постои спасител ако нема грев. Затоа постојано ќе се повикуваат сите христијански цркви на стариот завет, и змии и „јаболка“ и жените и се останато - за да се одржува идејата за „второ доаѓање“ и да има смисла и „втората смрт“.

А тоа дали ќе се случи - што да кажеме? Најлошата веројатност ја има 50% - 50% ... по текстовите вели набрзо, дали се мери во човечки векови, божествени временски интервали - кој ќе ти каже? :)

П.С.
Ти не зборуваш ништо во врска со темава, ти само тролаш и префрлаш на други топката како не гледале ништо во христијанската догма.

H

Hyperion VI

Гостин
Може да ја објасниш таа симболика? Што е за тебе првобитниот грев? Што е за тебе судењето во кое Исус ќе им даде на секој според делата? Што е огненото езеро? Што е за тебе гревот? И најбитното од се, дали таа симболика постои и кај обичниот верник? Дали просечен верник гледа на сето ова исто?
Можеш ли ти да го објасниш концептот на Еони ?
и зашто во ЕГЦ кажуваш дека веруваш во Господ и се утепуваш од цртање крстови во ваздух.
Можеш ли да објасниш дали постои задгробен живот или не,оти сте многу конфузни во вашиот култ :)

H

Hyperion VI

Гостин
ОТО е иницијаторски Ред, каде преку алегории на иницијантот му се навестува природата на реалноста а не мејн стрим религија. Затоа имаме студиски водич (curriculum).
Ова да му објаснуваш на иницијант што со години бил дел од Редот и истиот го нарекува култ е брука и срам......не само за тебе, туку и за сите што ова го читаат и ти порачуваат како си бил сонце, позитивен, дрн, дрн.... Па минервал не би истресол ваква глупост и не би го нарекол ОТО култ...
Никој не ти ја спомна "задругата".
Зборам За Гностичка католичка црква.
ЕГЦ.
"Не продавај сливи на сливар".
Објасни го значењето на вашето "Кредо" ,"Причеста" и претераното цртање крстови.
Секако истакнување на
"Верба во Господ".
Тоа со Еоните може и утре,не се брзам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.172
Поени од реакции
12.158
@Hyperion VI крстот не е само христијански симбол па да се плашат демоните од него како по филмовите.
Тоа може да го истражиш самиот многу лесно и брзо...

Многу постар симбол е... нормално, каде што постои христијанската црква, сето останато е потиснато и крстот е симбол на страдање и како што велат „надеж“ за повторно доаѓање на спасителот за да го спаси светот од гревот.
Оној, наследниот грев од татко на син...

Кога запишуваа во книгата како Исус рекол дека донел меч, дека ќе разедини татко и син, мајка и ќерка - не го разбраа добро или намерно протолкуваа како што си протолкуваа „светите отци“ чиј збор е поголем и од самата библија?

Немој така, избрзано пишувате и после расправии бесцелни до следниот Еквинокс на Боговите :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Скроз е џабе знам, но пошто праша ( не дека до сега не сум мелел за ова уз кафе) а и сега дрмнав едно јако па еве.... а и тагче до @Хептаграм XI дека и он праша...

Прво почнуваш со Адам и Ева, еден од Херметичките принципи нели е и пол како род, два аспекти кои меѓусебно играат и се надополнуваат... машкиот наједноставно е акцијата нели а женскиот грижата( покрај другите квалитети ).
Бог го создаде Адам - природата најпрво морала да создаде рбетен мозок одговорен за моторика - акција во овој свет и настанале рептилите - хенс рбетен - рептилен мозок.

Откако тоа го поставила, сега природата направила чекор понатаму - врз машкиот го додала женскиот - емоциите - лимбичен мозок. Обратно не може, па затоа Ева е од реброто. Пак да потсетам Адам е машки принцип Ева женски, а не маж и жена.

Апнувањето од дрвото на знаењето е развојот на третиот битен за нас - неокортексот - способност да се мисли, причина и последица.
Ева е одговорна - читај - женскиот принцип води кон тоа, тој мозок е над лимбичниот... змијата има осцилирачка крива на телото... лево десно.. симболика на неизвесноста како тригер за интелигенцијата.

Масоните ја имаат сличната симболика во логото, прав агол долу - машки принцип, Г над - женски, шестар над нив - интелигенција. Кај нив интелигенцијата владее со овие два долу, со што лично не се слагам.

Оригиналниот грев е сознанието за нашата смртност кое иницирало појачан мутиран страв од смрт и тука е нашиот заеб, сме се отцепиле од флоуто со животот, балансот со природата пошто знаеме дека се е смртно, одеднаш земјата веќе не е рај туку место кое може да те убие на многу начини.

Но постои начин да излеземе од лудилото, Исус е архетип, Љубов, алтруизам, надминување на себичноста, која бај д веј е злото - ѓаоло.

Жртвата е највозвишено алтруистичко дело, доколку некој е сведок на таков чин се случува чувство на елевација, инспирира да се надмине себичноста и тоа е Исус кој умира за нашите гревови, ни покажува со врвен алтруистички чин што е финтата за да кај сите нас предизвика елевација и го разбуди алтруизмот кој е наша одлика и вистинскиот начин на живот. Само тогаш ќе се вратиш во рајската градина.

Исус суди - кога се буди во тебе ова погоре, ти сам си судиш... дарк најт оф д соул.... доколку си бил многу себичен ова е мноооогу тежок и болен процес... огнено езеро.

Најголем број на луѓе не се ни научно нит философски настроени нити имаат време со се ова да се замараат, си прифатиле традиција која ја пренесува приказната.

Вредностите што ги пропагира рисјанството треба да ви се во фокус, но проблемот е што токму тие вредности вас ви се проблем, а ти Ипси како ѓакон на гностичката црква со голата свештеничка на олтарот се ова ќе изигнорираш и ќе се појавиш пак со цитат за сечење глави, пошто јасно е дека дел од агендата ви е плукање по староеонските религии.... и затоа мислам дека е џабе и се шо останува е да се зезаме.

@Drexel - ќе им суди и на живи и на мртви - имам подалечен роднина свештено лице кој викаше - кој не е со љубоф во срцето тој не е жив, вокинг дед. :)

:coffee:

Kajgana Shop

На врв Bottom