...браос, восиптање нула! не знам дали вредиш да отворам тема поради тебе, вака дома се однесуваш? дома вака им се обраќаш? онака те прашувам оти човек како се однесува виртуелно така и по домата,
освен лактобацилус има друг пример? нормално нашата цревна бактерија е ацидофилна лакто- ме мрзи да те читам, ама тема ќе отворам, важи? значи по твоја теорија човек кога има бактериска инфекција треба да има кисела средина за да бидат уништени патогените бактерии!??
... имаме бактериска инфекција на урогенитален тракт, пред примена на средства како УВИН ЧАЈ за да делува активните супстанци на тие лековити билки препорачливо пред пиење на УВИН чај, гранули...било која форма за таа намена, препорачливо е да се напиеме една чаша со сода бикарбона? кажи ми зашто?
Дома не се однесувам така бидејќи ги почитувам домашните.
Да бидеме пристојни.
Со ова што го пишувате покажувате елементарни незнаења за проблематиката, нешто што е срамота за медицинско лице, а воедно и опасно поради лажниот авторитет кој го прикажувате на форумов. Ако Ве мрзи да ме читате, тоа е индикатор за кратко внимание и неможност за сосредоточување кога станува збор за подлабок увид на напишаниот текст. Поради Вашите пропусти во образованието и непознавањето на микробиологијата, не знаете дека неутрофилните бактерии гинат на премногу високо и премногу ниско pH. Тоа се проблематики кои се изучуваат во средно медицинско образование. Срам да Ви е.
Uvae ursi folium ги содржи фенолните гликозиди арбутин и метиларбутин. Тие подлежат на процесот на хидролитичка деградација во алкалната урина и го ослободуваат антисептикот хидрохинон. Хидрохинонот е ефективен антисептик бидејќи го уништува клеточниот ѕид на бактеријата, а и клеточната мембрана, со што се зголемува пермиабилноста на бактериската клетка, истекувањето на интрацелуларната супстанција, а и влијае на протеинската синтеза и експресијата на гените. Конзумацијата на натриум бикарбонат (ова е екстремно страшно непознавање на физиологијата од Ваша страна) не е поврзана со дејството на uvae ursi folium на бактериите во урогениталниот тракт од аспект на pH вредноста како директен релевантен фактор, туку со хидрохинонот кој се екскретира во форма на неактивни конјугати, па му треба алкална урина за да може да се ослободи, а и како индиректен фактор за дејството на активната супстанција. Исто така, високото pH во урината им овозможува на неутрофилите поефективно да ги елиминираат патогените. Поради тоа што урината на луѓе кои имаат западна диета со месо е кисела, се сугерира истата да се алкализира со натриум бикарбонат, во контекст на прашањето за увиниот чај.
Но ова прашање е комплетно нерелевантно на дискусијата и покажува дека не го разбирате дејството на увиниот чај, па можам да замислам поради кои сѐ наивни причини мислевте дека се администрира натриум бикарбонатот. Нејсе.
Ема, Почитувана г-ѓо Бијонс, ја болат крајници. Веројатно зборуваме за стрептококи доколку станува збор за бактериска инфекција. Доколку не прочитавте поради вашето кратко внимание и концентрација која според некои студии може да алудира на непотполно процесирање на комплексни информации, да се потсетиме:
„It is therefore not surprising that the PpHE was found to vary considerably among the oral streptococci tested. In general, the time of PpHE was reduced for alkaline pH, and longer for acid pH values (especially pH 3.6). A pH of 5.6 appears to be the cut-off point above which PpHE is reduced. In other words, oral streptococci, in vitro at least, are more resistant to alkaline environments. Therefore, when intraplaque pH increases, as can occur during periods of
food deprivation, these bacteria may continue to develop at a nearly normal rate. In contrast, if the pH drops abruptly, their development is severely restricted as long as the environment remains acidic.“
Сумарно, повисоко pH е подобро од пониско pH за растот на оралните стрептококи, но и ова е покомплициран дискурс, несоодветен за Вашето кратко внимание. Сепак, мора да се задржиме во опсегот на вашето лимитирано разбирање на медицината. Зошто е тоа така ако бактериите прават забави на ниско pH? Зошто повисоко pH е подобро за нив според студијата, Почитувана г-ѓо Бијонс? Јас знам дека немате одговор поради вашите мали познавања од областа на медицината, со што, прашање е дали сте лекар и ако сте, како е тоа возможно.
Поради Вашето елементарно неразбирање на основните физиолошки процеси, микробиологијата и имунологијата, а и општо, медицината; сметам дека не сте компетентна да давате медицински совети овде, со што, мислам дека треба да се отстрани Вашето присуство од темите поради биоетички причини. Ќе доставам барање да се ограничи Вашето присуство на овие теми поради опасноста да му наштетите некому со вашите површни и неумесни совети.
Со почит, Ботко