Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 август 2015
Мислења
464
Поени од реакции
775
Здраво Кајганџии,

Прашање.

Кое е вашето мислење за Seat Ibiza (година 2007 / 2008).

Ептен сум на мислење дали е мала колата или не ...

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Абе друже тебе како ти одговара, не само ибица туку сите коли од таа класа немаат многу место внатре и во багажник. Друго ако си 1,75 метри висок ваљда таман ќе ти биде во било која, особено ако немаш деца, не ти треба простор во колата, итн.

Друга работа е ако си 1.89 со 100+ кила..

Исто ако планираш да возиш подолги релации и надвор од град, барај поголема кола, чисто ради удобност, не е исто да извозиш 200 км во матиз или корса и со некоја поголема кола.

Разликите во потрошувачка на отворено не се и толку големи за да се мачиш со мала кола на долг пат, едноставно заморно е, рипаат повеќе на нерамнини, нема стабилност, нема простор внатре, итн.

Последно уредено:
Член од
6 август 2015
Мислења
464
Поени од реакции
775
Абе друже тебе како ти одговара, не само ибица туку сите коли од таа класа немаат многу место внатре и во багажник. Друго ако си 1,75 метри висок ваљда таман ќе ти биде во било која, особено ако немаш деца, не ти треба простор во колата, итн.

Друга работа е ако 1.89 со 100+ кила..

Исто ако планираш да возиш подолги релации и надвор од град, барај поголема кола, чисто ради удобност, не исто да извозиш 200 км во матиз или корса и со некоја поголема кола.

Разликите во потрошувачка на отворено не се и толку големи за да се мачиш со мала кола на долг пат, едноставно заморно е, рипаат повеќе на нерамнини, нема стабилност, нема простор внатре, итн.
185 - 186 цм со 80 кила :)

Ептен на граница ми е мала е и ОК е .... прифатлива :ROFLMAO:

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Дечки неам заприметено лампата за улје при палење на колата нормално е да свети некој 5 секунди па да се изгаси без да тргнеме со колата. Се работи за опел астра. Можеби тотално аматерско прашање ама јбг кој пита не скита. Прашувам зошто ја паркирав на тротар и кога отидов докај багажникот малце поназад од колата имаше свежо истечено улје сега незнаж дали е од мене или од некој друг, мада со предницата до таму не поминав и сега ме мачи малце да не сум подзакачол па да тече од кај мене мада послем 30 мин под колата неможев да видам дека течело.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Дечки неам заприметено лампата за улје при палење на колата нормално е да свети некој 5 секунди па да се изгаси без да тргнеме со колата. Се работи за опел астра. Можеби тотално аматерско прашање ама јбг кој пита не скита. Прашувам зошто ја паркирав на тротар и кога отидов докај багажникот малце поназад од колата имаше свежо истечено улје сега незнаж дали е од мене или од некој друг, мада со предницата до таму не поминав и сега ме мачи малце да не сум подзакачол па да тече од кај мене мада послем 30 мин под колата неможев да видам дека течело.
Не е нормално да свети воопшто штом моторот ќе запали.
Имав еднаш проблем со лампата за уље (црвената, за притисок што е), се гасеше како кај тебе после некој 3-4 секунди од старт на мотор.....само ако колата не беше запалена повеќе од 5-6 саати (изгаси-запали едно по друго немаше проблем).
Тоа почна одма после редовен сервис, рекламирав утре дента и проблемот искочи дека не чинел филтерот за уље (оригинален но фабрички утнат), тој бај-пас вентил или како и да се вика не го бивало.
Ми сменија филтер за уље и се врати во нормала, продолжи да се гаси во истиот дел од секунда кога ќе запали моторот.
Во суштина тогаш (тие секунди) нема доволен притисок на уље во системот и моторот работи на суво.
За тоа што се сомневаш дали ти тече уље, контролирај ја. Паркирај на сув и чист терен и гледај. Погледни и на шипка дали имаш изгубено.

Skorp

That guy...
Член од
30 јуни 2010
Мислења
1.198
Поени од реакции
2.246
Знае некој каде има во Скопје да ми ја стават колата на динамо за да ми се провери 0-100, коњажа, итн...?

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132

Провери колку имаш масло со шипката. Можно е да треба да дотуриш...сепак опел е. Тубиче со масло во гепек е препорачана опрема.

Други опции, ставарно ти тече од некаде, не ти чини филтерот за масло, не ти чини маслото-не е квалитетно...инаку не е воопшто нормално, одма ама одма треба да изгаси ламбата за масло одкога ќе за запалиш.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Провери колку имаш масло со шипката. Можно е да треба да дотуриш...сепак опел е. Тубиче со масло во гепек е препорачана опрема.

Други опции, ставарно ти тече од некаде, не ти чини филтерот за масло, не ти чини маслото-не е квалитетно...инаку не е воопшто нормално, одма ама одма треба да изгаси ламбата за масло одкога ќе за запалиш.
Еден збор добар за Опел да не речеш ццц

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214

Фала, ќе проверам утре.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
E90 или Е46 последните серии кој модел 3ка е?
Автоматски споено мислење:

Да бе класика сите астра и голф друго не исплатливо било пфф
Голфот е поскуп за одржавање од бемвето

Знае некој каде има во Скопје да ми ја стават колата на динамо за да ми се провери 0-100, коњажа, итн...?
Тоа се вика дино,аутотек сервис у геге кај циганите.Шиник барај го

И пак гледам за поминати километри зборите.Убаво ви кажа Кадаиф за колите од Немачка.vw caddy 2018 користено како возило у фирма за брза пошта,на другар брат му е сопственик,не е угаснато освен за сервис и гориво на бензинска.Прва смена го дава на втора без да го угаснат,втора на трета и трета на прва не се симнати од него.320.000 км за две години,го вратија на 90.000 и тука го продадоа.Тој што го купил им викал на другарите као ете кола со реална километража,90.000 за две години :D

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
BMW 740d, сакам да видам дали има изгубено снага и дали се си работи ко што треба.
Горан Шиник,сервис Аутотек

070 341 163

Kajgana Shop

На врв Bottom