Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Не е ова таа тема, која ти (или друг) ќе ја држиш лабава.
Prigracko дете од провинција, што знае што е лабаво.

Абе лабаво ја држам / глеам од мој аспект (не se zamaram premnogu). А и не треба премногу енерgija vlozhuvanje по форуми. Треба лабав пристап, исто ко што Отоманска империија имаше лабав пристап кон zimmi-те (baba ti), па не успеа да ги исламизира сите (ни 20% од Балканот).
Иако, насилно... :(

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
На Југо пописите 71,81,91 и првиот мкд попис 94 бројките се тие, ако во 1981 имало 20% албанци тогаш не е во рамките на неверојатното да се сега 25%+ а изборите не знам колку се релевантен начин да се дознае бројка ако се има предвид дека излезноста е колку, 65-70%?
Зошто некој во СФРЈ би манипулирал со бројот на албанци, не можам да најдам логика.
68% беше излезноста во 2016 година. Но, повторно според број на попишани жители ни 50% не се албанските гласови, додека од друга страна македонските се околу 25% повеќе. Не може тоа да се припише на ,,разочараност" на електоратот.
Прилично поголема е стапката на иселеност на Албанците отколку Македонците во мешаните средини. Не дека Македонците се топ(и кај нас има егзодус), но Албанците се дамбетер. Види исто на последните избори, во 6-ката има отстапка 9-20 посто наспрема другите ИЕ, иако има заебанции со полнење на кутии, како 80-90 посто излезност во албански села каде што живеат само старци(ова од АА е податок, не од некои наши).
Како и да е, Македонија минус Скопје и можеби таму во Тиквешијата и Прилепско, каде што се подотворија некои странски фабрики, се празни на велико, а трендот по се изгледа нема да сопре, туку ќе се дозабрза.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.396
Поени од реакции
84.668
Ако така велиш....
само ти читам од усни

Не озбилно, само затоа што си муслиман, ќе се појацвиш овде и ќе лупаш ко максим по дивизија, тешки глупости, како што е непостоењето на насилна исламизација. Факт, историски и секаков друг.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Исламот насилно е ширен, со крв, жртви и терор.
Тоа е историски факт. Цркви се рушени, џамии се градени, деца се киднапирани и насилно потурчувани, девојки се киднапирани и насилно потурчувани. Немуслиманите живееле во турската империја доста полош живот од муслиманите, биле честа мета на државниот терор, плаќале поголеми давачки и тн.
Но, листата на злодела во име на исламот, за жал не застанува тука, а сепак немам доволно ни место ни време, да ги набројам.

Антагонизмот на бабата кон исламот/муслиманите, е здрав антагонизам, кој вие муслиманите не можете и не сакате да го сфатите.

Еден мал пример, една мала ситница - таа сигурно имала другарки, пријателки, познанички, кои имале крстови истетовирано на челото. Јас знам за доста такви стари баби порано. Се раѓа женско дете и за да не го киднапираат муслиманите, му се тетовира уште од мала, крст на чело. Кај Власите тоа го има посебно. Или и кршат нога, рака, како на Ромите што им прават, за да питаат, но, во овој случај, за да не им биде привлечна на муслиманите, бидејќи кој и да посака може да ја грабне, силува или што ли уште не.

А ова е само една мала ситница.
Тоа е така, но дали мислиш дека политиката кон торбешите низ деценииве независност, гледано од прагматична гледна точка = е погрешна? Наместо тие да бидат дел од македонската нација, сега се ни ваму ни таму, со тенденција да го наголемуваат албанското малцинство со конвертирање. Што се однесува до религиското конвертирање, тие се само последните, пред нив христијанската раја, како што некој забележа погоре, насилно се христијанизирани и ја заборавиле својата паганска прошлост, сите тие процеси биле top down, но тоа е веќе небитно во 2020, не знам може и да грешам.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
само ти читам од усни

Не озбилно, само затоа што си муслиман, ќе се појацвиш овде и ќе лупаш ко максим по дивизија, тешки глупости, како што е непостоењето на насилна исламизација. Факт, историски и секаков друг.
Абе тоа викам - јас како дете се чудев како NBA shampion е воедно и свецки шампион; и второ, како насилна исламизација го остави цел балкан кристијански. И трето, зошто ги снема Нестле чоколадите од Северна Македонија. Али све тоа насилно било.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
68% беше излезноста во 2016 година. Но, повторно според број на попишани жители ни 50% не се албанските гласови, додека од друга страна македонските се околу 25% повеќе. Не може тоа да се припише на ,,разочараност" на електоратот.
Прилично поголема е стапката на иселеност на Албанците отколку Македонците во мешаните средини. Не дека Македонците се топ(и кај нас има егзодус), но Албанците се дамбетер. Види исто на последните избори, во 6-ката има отстапка 9-20 посто наспрема другите ИЕ, иако има заебанции со полнење на кутии, како 80-90 посто излезност во албански села каде што живеат само старци(ова од АА е податок, не од некои наши).
Како и да е, Македонија минус Скопје и можеби таму во Тиквешијата и Прилепско, каде што се подотворија некои странски фабрики, се празни на велико, а трендот по се изгледа нема да сопре, туку ќе се дозабрза.
Страшен и тажен е процесот кај сите етнички заедници тука, имам куп роџаци и пријатели и власи и македонци кои си заминаа, за мене е касно да почнувам од нула настрана "на старост :D " но да бев помлад и јас би размислил за заминување. Проблемот е што РСМ не е добро место за живеење и подигнување деца а ниту еден релевантен фактор не работи на подобрување на условите. Но без разлика, нема да знаеме дури тој митски попис еднаш не се направи, иако имам резерва дека муртинецот и аљи како и пастирот и аљи пред тоа ќе најдат некоја законска дупка да одложат попис до кај 2031.

TheGhegClan

Slobodna Vojvodina
Член од
8 септември 2020
Мислења
505
Поени од реакции
154
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Не е ова таа тема, која ти (или друг) ќе ја држиш лабава.
Он пробува со наведувачки прашања. На пример како тоа немало апсолутна конверзија у ислам во време на отоманска = отоманска била толерантна кон кафирите. Тоа дека отоманите морале да бидат „толерантни“ добар дел од владеењето затоа шо биле тешко малцинство во сопствената империја, па балансирале, го исфрла, оти му се праи labaf muabet. :D

Туку глеј го ова:

Бабата му била мераклика , па некој торбеш ја разочарал. Лично искуство, потоа се рефлекира на форум. Сигурно и бабата би пишала, како некој тука.
Важно сега го разбра човекот.
Е баш ова е тоа. Се нешто ебење, големи курови, јаки мажишта, каурски курви...цело време. Се нешто нив некој сака да ги ебе, они многу ебат, некој каур женска го остаила за некој Екрем, некоја сестра/мајка/баба многу била мераклика по некој Екрем... Ја гледаш таа потреба од афирмација, колку е тоа тажно? Ќе беше само тажно, а не и опасно, да немаше фактички жртви и да не умираа луѓе заради тоа шо некој апла со сабја и кур станал турче и сега се одмаздува на тие шо страдале заради нивните принципи и верувања и денес се живо сведоштво за тоа понижувачко наследство, индивидуално, со име и презиме и семејно стебло.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Страшен и тажен е процесот кај сите етнички заедници тука, имам куп роџаци и пријатели и власи и македонци кои си заминаа, за мене е касно да почнувам од нула настрана "на старост :D " но да бев помлад и јас би размислил за заминување. Проблемот е што РСМ не е добро место за живеење и подигнување деца а ниту еден релевантен фактор не работи на подобрување на условите. Но без разлика, нема да знаеме дури тој митски попис еднаш не се направи, иако имам резерва дека муртинецот и аљи како и пастирот и аљи пред тоа ќе најдат некоја законска дупка да одложат попис до кај 2031.
Луѓето со комшии и роднини се закрвени, а што остана за соселани и сограѓани. Како и да не се кога по цел ден бучи пропаганда Заев е крив, Жмицко е крив. Мене ме фрапира, но мнозинството од рајата навистина со страст навива, па дури и верува во праведност и правичност на својата екипа, а од друга страна од срце ја мрази спротивната. Како што пишав и на друга тема, чим наци пропагандата за тотално чистење на злобните Евреи и освојување на животен простор успеа да се протне кај Германците, што остана за отепани народи како Балканските.

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Под претпоставка дека си 41, немој да размислуваш така. Јас лично познавам луѓе што се 50+ со 2 деца кои работат под полна пареа да се иселат. Кога ќе имаш и ти 50+ ќе си викаш камо да бев барем едно 10 години помлад, не си стар, ама ако имаш таква намера не му ја мисли многу. Мада треба да се подрасчисти ситуацијава со коронова сега, пошто стварно е тешко моментално да се излезе од државава.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.396
Поени од реакции
84.668
И покрај тоа им неброено многу сведоштва и историски потврдени докази, за ѕверствата, мачењата и масовните убиства на Пољаци во Втора Светска, сепак денес самите гледаме дека цела Полска е со Пољаци, 100%
Тоа е сосема доволно да ги отфрлиме сите сведоштва и докази и да сметаме дека немало такво нешто.

:lolzz:

Последно уредено:
Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Он пробува со наведувачки прашања. На пример како тоа немало апсолутна конверзија у ислам во време на отоманска = отоманска била толерантна кон кафирите. Тоа дека отоманите морале да бидат „толерантни“ добар дел од владеењето затоа шо биле тешко малцинство во сопствената империја, па балансирале, го исфрла, оти му се праи labaf muabet. :D
Велиш, постоеше Отом. нација во тоа време, па беа малцinstvo, ili нивниот милет, исламскиот, на ниво на царство беше најброен?
А примеров со Полска подолу не е вреден ни за labaff махабет

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom