Белорусија

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.380
Поени од реакции
6.069
Аха...

ОК е што го малтретираат цел свеt, само да се менуваат кловновите е доволно да се вика демократија... Тоа ли било рецептот за успешна демократија ?
Јас не оправдувам мешање на една држава во друга држава. Но тоа дали јас оправдувам или не, дали се согласувам или не, факт е дека во историјата секогаш помоќните држави се подкусурувале и си терале свои интереси во помалите. Порано било повеќе инфлагранти, ќе те освојат воено и ќе ти ги црпат ресурсите, денеска е помодерно, не те освојуваат физички. Туку економски. Ќе те заборчат, ќе те купат, и ќе ти инсталираат себе подобна власт за да си прават со тебе што сакаат.. Тоа дали јас се согласувам или не, фактот не се променува. Тоа е историски процес, и веројатно и во иднина ќе си биди така.

Јас во принцип, мислам дека Македонија требаше оддамна да се навикни успешно да плива во овие текови, и да се постави во ситуација да им стане интересна на светските сили да застанат зад неа. Така можеби ќе сочувавме и име, и се. Само имаме некоја историска клетва, никогаш не знаеме да им брцнеме во око на големите сили...

П.С. Русија не ја измалтретира Украина што и го анектира Крим? Утре еве ако Путин ги оствари заканите дека воено ќе влези во Белорусија, тоа нема да биди мешање во внатрешните работи на Белорусија? Или тоа ќе е `ослободување`, а другово мешање?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Јас не оправдувам мешање на една држава во друга држава. Но тоа дали јас оправдувам или не, дали се согласувам или не, факт е дека во историјата секогаш помоќните држави се подкусурувале и си терале свои интереси во помалите. Порано било повеќе инфлагранти, ќе те освојат воено и ќе ти ги црпат ресурсите, денеска е помодерно, не те освојуваат физички. Туку економски. Ќе те заборчат, ќе те купат, и ќе ти инсталираат себе подобна власт за да си прават со тебе што сакаат.. Тоа дали јас се согласувам или не, фактот не се променува. Тоа е историски процес, и веројатно и во иднина ќе си биди така.

Јас во принцип, мислам дека Македонија требаше оддамна да се навикни успешно да плива во овие текови, и да се постави во ситуација да им стане интересна на светските сили да застанат зад неа. Така можеби ќе сочувавме и име, и се. Само имаме некоја историска клетва, никогаш не знаеме да им брцнеме во око на големите сили...

П.С. Русија не ја измалтретира Украина што и го анектира Крим? Утре еве ако Путин ги оствари заканите дека воено ќе влези во Белорусија, тоа нема да биди мешање во внатрешните работи на Белорусија? Или тоа ќе е `ослободување`, а другово мешање?
Ти, колку што разбирам и Русија не ја сметаш за дека е демократска држава...

Туку како се демократски земјите кои го копираат Хитлер? Викаш дека не ги оправдуваш нивните политики да се мешаат во други земји, а сепак ги викаш демократски... Зарем тој пример треба да го земе Белорусија ?
Автоматски споено мислење:

BTW Еве што се случува моментално вечерва во Шведска... Мене понезадоволни ми изгледаат граѓаниве на Шведска одколку оние во Белорусија :D Мислам дека треба да се запарашаме за нивната демократија..

Последно уредено:

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.380
Поени од реакции
6.069
BTW Еве што се случува моментално вечерва во Шведска... Мене понезадоволни ми изгледаат граѓаниве на Шведска одколку оние во Белорусија :D Мислам дека треба да се запарашаме за нивната демократија..
На друго место можеби и би ти успеал обидот мигрантите да ги наречеш граѓани на Шведска.

Протестот е 99% сочинет од мигранти од мигрантски камп во Розенгард, Малме.

Ете се сложивме уште од претходно, дека во Шведска не чини животот,а во Белорусија цветаат рози и тече мед на секој чекор. Додека Швеѓаните молат за леб по улици, чекаат редици пред маркетите за млеко, Белорусите живеат во благосостојба, секој ден јадат кавијар, двапати на летување, еднаш на скијање, носат само брендирана облека...Јас стварно не знам што постираш нонстоп за Шведска. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.524
Поени од реакции
43.465
На друго место можеби и би ти успеал обидот мигрантите да ги наречеш граѓани на Шведска.

Ете се сложивме уште од претходно, дека во Шведска не чини животот,а во Белорусија цветаат рози и тече мед на секој чекор. Додека Швеѓаните молат за леб по улици, чекаат редици пред маркетите за млеко, Белорусите живеат во благосостојба, секој ден јадат кавијар, двапати на летување, еднаш на скијање, носат само брендирана облека...Јас стварно не знам што постираш нонстоп за Шведска. :)
Ко што гледам елџибити револуцијата во Белорисија не ви успеа, вашите лубрикантски воини поразени

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.380
Поени од реакции
6.069
Класично лубрикантско однесување и дефокусирање од темата. Признај дека изгубивте
А во кои тоа вие сум јас, па уште и сум изгубил ?!

Батец, гет а лајф :)

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426

Зарем тие немаат право на глас иако живеат во таа држава?

Можеби и твојов беден обид за дискфалификација и девалвација на моето мислење ќе ти успееше на друго место... Никаде не сум рекол дека животот во Шведска не е убав... И убав ќе биде се додека властите имаат пари да го купуваат социјалниот мир.... Во темава едно 20 пати напишав дека животот во Белорусија е подобар од животот во Бугарија и Романија, а на исто рамниште со Унгарија и Словачка, чисто споредба со ЕУ-НАТО држави во истиот регион веќе повеќе од деценија...
Туку како се демократски земјите кои го копираат Хитлер? Викаш дека не ги оправдуваш нивните политики да се мешаат во други земји, а сепак ги викаш демократски... Зарем тој пример треба да го земе Белорусија ?
Не одговори на ова прашање...

Еве лајв стрим од Германија. Протест забранет од властите...

Последно уредено:

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.380
Поени од реакции
6.069
Зарем тие немаат право на глас иако живеат во таа држава?
Кога ќе добијат Шведски државјанства ќе имаат...Дотогаш, не...

Можеби и твојов беден обид за дискфалификација и девалвација на моето мислење ќе ти успееше на друго место... Никаде не сум рекол дека животот во Шведска не е убав... И убав ќе биде се додека властите имаат пари да го купуваат социјалниот мир.... Во темава едно 20 пати напишав дека животот во Белорусија е подобар од животот во Бугарија и Романија, а на исто рамниште со Унгарија и Словачка, чисто споредба со ЕУ-НАТО држави во истиот регион веќе повеќе од деценија...
Властите во Шведска го купувале социјалниот мир? Мислам океј е да немаме исти мислења, ама сега да ми правиш филм дека Шведска е вештачки одржувана држава, мислам дека е во најмала рака е смешно за веднаш да скокни човек од балкон..Тоа верувај си ти дека е така, ете Белорусија ти е пример за демокрација и напредок..За 1-2 години, ќе ја замини ете Шведска.Денеска е на рамниште на Унгарија, утре на Холандија, задутре на Шведска...

Не одговори на ова прашање...
Еве јас ќе те прашам дали ако има граѓанин спор против државата за кој спор треба да добие големо финансиско обештетување, дали ќе го добие во Германија, Шведска или Белорусија? За првиве две не знам, ама во Белорусија не само што нема да дочека да ги земи парите, туку можи ненадејно така да се удави во кофа со вода, да се лизни на корупка од банана и да скрши врат на некој ивичњак, или да го лупни срцето...

Еве лајв стрим од Германија. Протест забранет од властите...

Како тоа протест забранет од властите??А се одржува протестот? Како што можам да забележам во мирна атмосфера и без инциденти? Полицаец не видов... Tell me about it....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Како тоа протест забранет од властите??А се одржува протестот? Како што можам да забележам во мирна атмосфера и без инциденти? Полицаец не видов... Tell me about it....
Еве дека ги забранија протестите:

Ама изгледа премногу луѓе се собраа, па видоа не видоа... Иначе најавуваше полицијата дисперзија на протестот дури и со сила на разни делови од Берлин.

Еве ти одприлика резултат:

Иначе повеќе повредени одколку што имаше во Белорусија.

D

Deleted member 12196

Гостин
Кои се тие демократи кои владеат едни исти 30 години без опозиција..Јас познавам само еден таков досега, а тој е онај за кој е темава, Лукашенко...Ако познаваш некој друг од развиениве држави, еве баш ме интересира кој е тој што владее 30 години без опозиција и дефакто идат по стапките на Хитлер.
Најблизок пример ни е Македонија. 30 години на власт се СДСДПМНЕ, паметно замаскирани во две посебни опции...
Едно е Путин да ги брани Русите во Украина и Белорусија (Крим до скоро бил руски, некој будала како наш ЗЗ го продал-подарил), друго е некој да војува на другиот крај од светот продавајќи демократија.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.883
Поени од реакции
10.416
Ама изгледа премногу луѓе се собраа, па видоа не видоа...
Да, баш така функционира тоа :icon_lol: Протестот беше забранет од политичарите т.е. берлинскиот сенат, забраната падна на суд. Знаеш...демократија, поделба извршна, судска власт таму-ваму...за чудо има држави кајшто ова функционира.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Да, баш така функционира тоа :icon_lol: Протестот беше забранет од политичарите т.е. берлинскиот сенат, забраната падна на суд. Знаеш...демократија, поделба извршна, судска власт таму-ваму...за чудо има држави кајшто ова функционира.
ОК,
Исто и протестот во неделата беше дозволен во Белорусија. Помина без ниеден инцидент, и без повредени полицајци или демонстранти...

Додека во Берлин има 45 повредени само полицајци, ќе излезе и колку протестанти... Иначе судирите се случиле во моментот кога им бил ЗАБРАНЕТ пристапот на луѓе кои сакале да се приклучат на протестот, и покрај тоа што забраната падна на суд... Што на пример во Белорусија не се случи во неделата...

Иначе еве сега читам... Протести во Лондон исто така... дополнителни 4500 полицајци биле распределени на улица што зборува дека е помасовен одколку што претпоставувале... веќе и таму има повредени :)

еве лајф стрим.

Иначе во Белорусија не се повтори протестот од неделата сеуште...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom