Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ocekuvano ismejuvanje od tvoja strana ja zgolemuva mojata odbojnost kon vasiot taka narecen zakon na slobodna volja.
Нашите чираци се вредни, константно не држат зафатени да ги поправаме во нивните глупости и со тоа да ги информираме сите оние кои сакаат и што е најбитно МОЖАТ да разберат. Благодарност до нив.

Во врска со болдот, нашиот ,,таканаречен" закон не се однесува за слободна волја, туку за чиста - вистинска волја. Што е разликата помеѓу едното и другото?
- Слободната волја е слобода на избор, можност да се бира.
- Вистинската - чиста волја е предодреденоста, суштината, динамичкиот аспект на битието. Тоа е онаа волја која е ослободена од страста за резултат. Тоа значи дека таа е самодлволна, дека кога ја исполнуваш тоа не го правиш за да постигнеш нешто трето, туку самиот чин на вршење на таа волја е целта.
На пример кога сликате за да ја продадете сликата, целта е да се заработи, чинот на сликање не е цел сам по себе, што значи во тој случај не се работи за вистинска волја. Но ако сликате бидејќи самото сликање е тоа што ве исполнува, тогаш значи дека тој чин е ослободен од страст за резултат и дека е акт на вистинската - чиста волја.

Благодарам помошници за приликата повторно да го објаснам ова на оние што се волни и способни да го разберат. Продолжете и понатаму да ни давате инспирација да пишуваме.

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон!
Љубовта е закон, љубов под волја!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
@Ipsissimus, мене пак ми стана одбивно на едни исти луѓе едно та исто да им зборам, а нивната цел им е да зборуваат сенешто, без реално да се заморуваат со темава, на форумов кој веќе не го посетуваат толку многу луѓе како што имаше порано... :)

И знаеш зошто зборуваат негативно на темава?
Бидејќи „се навредени“ бидејќи јас и ти, низ годините сме кажале нешто што не им чини на теми кои се заморуваат со религиите од стариот еон, христијанството и исламот!
Целата врева е заради тоа - верникот е навреден - а истиот не разбира дека она што тој не обвинува дека го правиме, веќе со векови старите религии го прават прогласувајќи сешто за зло и сатанизам ако не е под нивна капа!

Секако кога пребаруваш на нет или форумов за Телема, Кроули, иницијации и слично пребарувачот или те носи тука што е зборувано, или блогот... на наши официјални веб страници.
Преку фб месинџер и мејлови подобро се комуницира бидејќи е поголема насоченоста кон одредена тема и разговараш со еден човек кој те контактирал бидејќи сака да дознае повеќе за философијата, за О.Т.О., за А.'.A.'., за иницијацијата и колку е потребна, каде може да се најде и да се анализира одредена идеја низ делата на Кроули кои се реално многубројни и расфрлани низ многу различни жанрови :)

Тука е зборувано многу за тоа, покрај сите негативни и неумесни навредливи постови од луѓе кои реално не се запознаени со Телема воопшто, немаат ниту волја или ајде, потреба да седнат да прочитаат два реда за да сепак знаат за што да пробаат да зборуваат негативно, а не постојаното дрдорење како Кроули сатанист, О.Т.О. вакви или такви, јогата и алхемијата се сатанизам, кабалата е зло итн итн - а знаеме дека од сето тоа за кое луѓето ни доаѓаа(т) и намерно со умисла зборуваа(т) негативно за стварите со кои Кроули и Телема се поврзани - немаат ниту 2 часа потрошено да прочитаат книги од автори кои сериозно се заморуваат со овие ствари...

На база на видеа, цитати и „жолта штампа“ се обидуваа(т) да „нанесат зло“ на оние кои се препознале како Телемити со зборување лошо за нив или Кроули... и тоа така прават бидејќи оправдувањето како што реков, што е:

- вие зборувате лошо за другите религии или со нивни зборови „плукате врз христијанството и исламот“, а забораваат дека и за двете религии кои ги бранат велат (преку своите светци, свештеници и старци) дека се што не е нивната религија е зло (по се изгледа нужно зло) преку кое тие со векови си ја оправдуваат философијата и догмата.

И сега, кога се појавија грст луѓе (не се ниту грст ама ајде :) ) кои зборуваат и допираат во сржта на проблемите на старо-еонските религии денес - истите се криви демек „плукаат“, негативни се, Телема таква ли е, ваква ли е ...
Не верувам дека читајќи ме мене или било кој тука или на нет ќе ви доближи доволно добро за Телема што е и каква би била во вашиот живот ако сами не седнете да се заморувате со Телема и да истражувате - и да пробате!

Да, јас сум против тиранијата врз духот во форма на догми заплашувања и тука не постои сила која ќе може да ме сопре :)

Не пишувам јас тука поезија, туку ја пишувам мојата размисла онака како што сметам јас да ја презентирам во однос на самиот дијалог со кој и за што се води, па да очекувам да му се допадне напишаното на некој, за да тој истиот има позитивни размисли за философијата... тука расправаме, посебно со луѓе кои се декларирани христијани (било која форма) и кои дискутираат тука со цел да ми покажат како Телема е зло... знаеме за тоа, веќе со векови истото се зборува за да се опстане, но не бидува веќе...

Така не се прифаќаат нештата, некој да ви пишува она што вие сакате да го прочитате, па како тетки во бутик да одминете и да кажете, хм ова не е за мене - си бара работа за да се препознае правилно дали е за некој оваа философија или не... ништо посебно не се бара, само малку подобро познавање на нештата!

Може да не е Телема за тебе, без страв - ниту со меч ниту со оган ќе принудуваме некој да биде или не Телемит! Ниту еден бог нема да ве заморува ако не сте Телемит и не сте го прифатиле Законот на Телема!
Ниту еден бог нема да ве казнува ако сте христијанин, муслиман или што и да сте избрале според вашето разбирање... заборавете на тие „закани“ од боговите.

Грчките модели на богови во религиите, ќе ги оставеме во „митологијата“, каде им е местото! ;)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194

„Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е гнасен и ќе остане гнасен.“
Liber AL, II:57

1589019825324.png

„Чувајте го чист вашиот највисок идеал; стреми се секогаш кон него не допуштајќи ништо да те сопре или да те оттргне настрана;
исто како што ѕвезда се лизга на нејзиниот непресметлив и бесконечен курс на слава, и сè е Љубов.
Законот на твоето постоење станува Светлина, Живот, Љубов и Слобода.
Сè е мир, сè е хармонија и убавина, сè е радост. “

- Законот на Слободата, To Mega Therion

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.265
Поени од реакции
10.169

„Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е гнасен и ќе остане гнасен.“
Liber AL, II:57
Прегледај го приврзокот 250424
Хепта, може ли да се случи обратно т.с. Тој што е праведен ќе стане неправеден и на тој што е гнасен да му проработи совеста и да стане совесен, добар???
Можеби не е за тука прашањето...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хепта, може ли да се случи обратно т.с. Тој што е праведен ќе стане неправеден и на тој што е гнасен да му проработи совеста и да стане совесен, добар???
Не може.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Не може. :)
Ете и @Ipsissimus напишал... но се мислам дека нема да се разбереме во која смисла „не може“ насетувајќи ти ја формата на прашањето...
Мислам дека не се работи за „совест“ овде или за просветлување како што го разбираат луѓето...

Сигурен ли си???
Има примери многу.
Ова е „Книга на Законот“. Така да не е мудро јас или било кој друг да ти ги толкувам симболите од таа книга... најмудро е сама да пробаш да одгатнеш зошто така е кажано и за кој се однесува и што со тоа...

Но ете што напишал Кроули (одделни цитати се ова) , со кое јас се сложувам и до некаде разбирам што кажал:

"Every Star has its own Nature, which is 'Right' for it.

It is impossible to alter the ultimate Nature of any Being, however completely we may succeed in transfiguring its external signs as displayed in any of its combinations.

Indeed, every 'star' is necessarily derived from the uniform continuity of Nuith, and resolvable back into Her Body by the proper analytical methods, as the experience of mysticism testifies. But each such complex is none the less uniquely Itself; for the scheme of its construction is part of its existence, so that this peculiar scheme constitutes the essence of its individuality.

The above considerations must be thoroughly assimilated by any mind which wishes to gain a firm intellectual grasp of the truth which lies behind the paradox of existence."
-
The Law is for All, A. Crowley

Исто таму (Книга на Законот) го пишува и ова (стиховите се еден по друг, ако веќе не си ја прочитала книгата):

„Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте, а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат Кралеви засекогаш: робовите ќе служат.
Нема никој што ќе биде понижен или воздигнат: сѐ е како што било секогаш. Сепак има маскирани, мои служители: може оној питач да е Крал. Кралот може да ја избере својата облека по волја: не постои сигурен тест: но питачот не може да ја скрие својата беда. “
- Liber AL, II:58

А Кроули запишал во Коментарите:

We should recognize the fact that the vast majority of human beings have no ambition in life beyond mere ease and animal happiness.
We should allow these people to fulfill their destinies without interference.

We should give every opportunity to the ambitious, and thereby establish a class of morally and intellectually superior men and women.

We do not insist on trying to train sheep to hunt foxes or lecture on history; we look after their physical well-being, and enjoy their wool and mutton.
In this way we shall have a contented class of slaves who will accept the conditions of existence as they really are, and enjoy life with the quiet wisdom of cattle.

It is our duty to see to it that this class of people lack for nothing.

The patriarchal system is better for all classes than any other; the objections to it come from the abuses of it. But bad masters have been artificially created by exactly the same blunder as was responsible for the bad servants. It is essential to teach the masters that each one must discover his own will and do it.

There is no reason in nature for cut-throat competition. All this has been explained previously in other connections; here it is only necessary to emphasize the point.
It must be clearly understood that every man must find his own happiness in a purely personal way.

Our troubles have been caused by the assumption that everybody wanted the same things, and thereby the supply of those things has become artificially limited; even those benefits of which there is an inexhaustible store have been cornered.

- Законот е за Сите, А. Кроули

За понатаму, ако те интересира Телема има каде да ја разгледуваш оваа философија за непроменливост, која ја има тука во премногу збиена форма...

Liber Aleph содржи многу за ова, книгите од класа А, Магика или Книга 4 ... се е поврзано со волјата и природата на човекот како ѕвезда, дел од Нуит :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сигурен ли си???
Има примери многу.
Сигурен сум. Има и една поговорка - Волкот рувото го менува, но карактерот не. Мудроста нашла пат и во поговорките.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.265
Поени од реакции
10.169
Сигурен сум. Има и една поговорка - Волкот рувото го менува, но карактерот не. Мудроста нашла пат и во поговорките.
Мудроста нашла пат, да, но кога ќе наиде на биологијата, која има многу важна улога за оваа поговорка, а тое е дека волкот(една личност) се обликува под влијание на животните искуства, се менува со стареењето.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мудроста нашла пат, да, но кога ќе наиде на биологијата, која има многу важна улога за оваа поговорка, а тое е дека волкот(една личност) се обликува под влијание на животните искуства, се менува со стареењето.
Праша, ти одговоровме. Ако не ти се допаѓа одговорот побарај теми што се занимават со биологија.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.265
Поени од реакции
10.169
Праша, ти одговоровме. Ако не ти се допаѓа одговорот побарај теми што се занимават со биологија.
Ок..не ржи толку, ете Хепта ми објасни многу убаво...а не е лошо ти да си почнеш со тренинзи (духовни или какви сакаш) за да го ублажиш малку или да го омекнеш твојот карактер.
Благодарам за твојот исцрпен одговор.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Воопшто прочита ова што го споделив на форумов, се обиде да го разбереш стихот во светлото на Телема или... ? :)

Или остануваш на ставот дека небитно е што е запишано во Книгата на Законот? Бидејќи имам мислење дека ти е небитно што пишува таму ниту ти е битно што кој коментирал или што би значело тоа...
Ако е така - ок :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок..не ржи толку, ете Хепта ми објасни многу убаво...а не е лошо ти да си почнеш со тренинзи (духовни или какви сакаш) за да го ублажиш малку или да го омекнеш твојот карактер.
Благодарам за твојот исцрпен одговор.
Ок, еве почнувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom