Што готвите во моментов?

  • Креатор на темата Креатор на темата perez9
  • Време на започнување Време на започнување
Леле фореси иам за скуша ама ќе јадам бан дома ако ја готвам пак :D Сеа форес ми се направи ќе одам низ природа деновиве и ќе оптегнам една решетка, ќе ја намазам со истата маринада ама со стапче од рузмарин дури се пече :)
 
И скуша. :D Маринирана со сенф, сок од лимон, масло, сол, лук и оригано.
Леле фореси иам за скуша ама ќе јадам бан дома ако ја готвам пак :D Сеа форес ми се направи ќе одам низ природа деновиве и ќе оптегнам една решетка, ќе ја намазам со истата маринада ама со стапче од рузмарин дури се пече :)
,,,e me puknavte so ribive,,eve vi,,, :icon_mrgr:IMG_20200229_153505315.jpg
Автоматски споено мислење:

,,,,neshto pomegju ne i vegetarijansko :D,,ima i brokula ne se sekirajte,,,
 
XmJQC0E.jpg
 
..многу убаво на изглед, а изгледа и вкусно, ама тоа цвеќе на маса ич не ви е здраво да ви седи толку блиску до ручекот!
Фала Бијонсее Нулс
Ама тргна га цфеќе на време,тамо ми стои ради сончееву сфетлину,знаеш фотосинтеза,фотони нели дааф енергију,хлорофил,кислород,кур се тресе,да не имаш куче,да ти ги чувам коске
 
Повели :D

Состојки:
300 мл бело вино
300 мл масло
3 лажички сол
1 лажичка шеќер
1 пециво
брашно по потреба
зачини по избор: црвен пипер, мак, оригано, сусам, ким...
Прво се соединуваат течните состојки, па шеќерот и солта и на крај брашното и пецивото. Тестото треба да биде меко, ама да не се лепи за работната површина. Истото не стасува. Веднаш се дели на 2 еднакви дела (може и да не се дели), се расукува врз хартија за печење, се оформува во правоаголник. Дури може и само со рацете да се растегне и израмни. Дебелината треба да биде како за кифли. Се наросува со зачините, па со помош на хартијата се превртува наопаку директно врз работната површина. И втората страна се поросува со зачините. Се сечат тенки ленти и се вртат како спирали.
Се редат во малку намастена тепсија и се печат во загреана рерна на 180 степени. Брзо може да изгорат.
 
Повели :D

Состојки:
300 мл бело вино
300 мл масло
3 лажички сол
1 лажичка шеќер
1 пециво
брашно по потреба
зачини по избор: црвен пипер, мак, оригано, сусам, ким...
Прво се соединуваат течните состојки, па шеќерот и солта и на крај брашното и пецивото. Тестото треба да биде меко, ама да не се лепи за работната површина. Истото не стасува. Веднаш се дели на 2 еднакви дела (може и да не се дели), се расукува врз хартија за печење, се оформува во правоаголник. Дури може и само со рацете да се растегне и израмни. Дебелината треба да биде како за кифли. Се наросува со зачините, па со помош на хартијата се превртува наопаку директно врз работната површина. И втората страна се поросува со зачините. Се сечат тенки ленти и се вртат како спирали.
Се редат во малку намастена тепсија и се печат во загреана рерна на 180 степени. Брзо може да изгорат.

... дали знаете што значи „ 3 лажички сол“ на количина маса „брашно по потреба“? ...да не е грешка нешто рецептов :eek:
три лажици сол се 17 г, дневен внес на сол 3-5 г, и овој рецепт е испробан со толку сол? па тоа во уста не се клава ејјј :несвест:
 
На таа количина вино и масло, Шумеча сигурно клава барем 1 кг брашно, по потреба. Најчесто, кај рецептите за леб одат 2 лажички сол на 1 кг брашно. Така што, три лажички (15 гр) најверојатно не се премногу за соленки.
До сега повеќе пати сме се увериле во кулинарските способности на Шумеча, нема причина за сомнеж и за овој рецепт
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom