Коронавирус (COVID-19)

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Знајте која е иронијата во оваа ситуација.
Секој ден има се почесто ликови кои викаат " абе ајее нема ништо обичен грип е " , "Баце ништо нема ракија мавај, ни корона ни ништо ќе фатиш"
Или пак најлоша група, " Ај бе шо се секираш, не гледаш само старите ги фаќа, ако немаш 69+ немаш гајле " ...( Ми иди да ги убијам овие да имам моќ и власт)
Па добро бе да му се невиди,камен имате наместо срце, не ви е жал за ближните кои се во поодминати години, за болните, немаат сите млади родители, јбг на мајка ми не и се брзало да се качи на 18 години на ... и да роди дете на 20, постари се моите.

И доаѓа најголемата иронија во сето ова, кога ќе дојди денот да остани само еден респиратор на клиника а да мора да бираат помеѓу стар од 70 години, ( кој патем се пазел цело време и седел дома оти сака да живее) и млад од 18+ оти сакал да шета и не сакал да почитува мерки.
Погодете кој ќе го стават на респиратор да го спасат, е тоа е иронијата.

Многу апокалиптични ти се гледањава дечко. Во мк има околу 200 респиратори...од нив нека бидат само 100 за коронашиве...за 100 луѓе да имаме на респиратор ние треба да имаме стотици илјади заболени со симптоми. тоа нема да се случи едноставно зошто во моментов да земат масовно да тестираат има да испаднат бар 50 000 позитивни на вирусот па двајца се на респиратор колку што знам.

Не значи дека и сите позитивни ќе развијат симптоми воопшто а за да дојдат до респиратор е доста тенка шансата, особено помладата популација која нема некоја хронична состојба од порано.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.529
Поени од реакции
18.789
Многу апокалиптични ти се гледањава дечко. Во мк има околу 200 респиратори...од нив нека бидат само 100 за коронашиве...за 100 луѓе да имаме на респиратор ние треба да имаме стотици илјади заболени со симптоми. тоа нема да се случи едноставно зошто во моментов да земат масовно да тестираат има да испаднат бар 50 000 позитивни на вирусот па двајца се на респиратор колку што знам.

Не значи дека и сите позитивни ќе развијат симптоми воопшто а за да дојдат до респиратор е доста тенка шансата, особено помладата популација која нема некоја хронична состојба од порано.
Не ми се апокалиптични видувањата, јас за разлика од други сметам дека нема да стигниме до таа бројка да треба да се бира кој ќе диши а кој не ( макар шо со ова никогаш не се знае).
Мене ми смета секојдневно шо мора да слушам идиоти кои викаат абе ајде само старите и болните ги фаќа, како да станува збор за предмети а не за човечки животи.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Секој ден има се почесто ликови кои викаат " абе ајее нема ништо обичен грип е "
Напротив. Во моиве кругови се почесто ги слушам оние кои ги омаловажуваат оние шти мислат дека е обичен грип.
Овие првиве подосадни ми станаа.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.529
Поени од реакции
18.789
ПС заборајв да пишам, во Шпанија секојдневно бројат жртви кои претходно немале никакви болести, исто така и млади лица.
Луѓе под 40 години.
Така да не бидете толку сигурни во себе дека само старите и кревките се под ризик.
Да не ви тропни на врата шо викаат старите, ќе ве снема од форумот како снегот во март

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
ПС заборајв да пишам, во Шпанија секојдневно бројат жртви кои претходно немале никакви болести, исто така и млади лица.
Луѓе под 40 години.
Така да не бидете толку сигурни во себе дека само старите и кревките се под ризик.
Да не ви тропни на врата шо викаат старите, ќе ве снема од форумот како снегот во март

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Жими се, мора некои овдека на темава да продаваат/прават маски или да увезуваат сумамед. Друга причина не можам да видам за вакво непотребно дигање паника, неможност за мислење со своја глава и следење на обичен common sense.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.529
Поени од реакции
18.789
Постојат случаи и кога луѓе ги удира кола и умираат кога излегуваат на улица. Најбезбедно ти е до крај на животот да не излагаш од дома.
Муабетот е дека сите се под ризик дури трај ова чудо,младо,старо, шуто и рогато.
Дека викаа некој обичен грип, јас не знам некој млад 40 години да умрел од обичен грип а претходно да не носел некоја болест.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Збориш за 68,000 починати во период од четири години, а никаде не кажуваш колку вкупно биле заболени во тој временски период. Сигурно станува збор за брoјка од неколку милиони.
Значи еве овде статистика за смртност од грипот во Италија за годините
2013/14 - 7,027
2014/15 - 20,259
2015/16 - 15,801
2016/17 - 24,981

Просекот на болни е 5,290,000.

Значи за 4 години има вкупно 22.000.000 милиони болни и 68.000 умрени. Тоа е 0.3 % смртност.

Последно уредено:
Член од
20 јануари 2019
Мислења
32
Поени од реакции
55
Па прилично е битна стапката на смртност, ако ради вирус со 0.2 смртност како последица на меркиве умрат 0.5 проценти од луѓето.
Ако тоа се трудат овде да докажат да, се согласувам.
Мене ми повеќе ми делува као абе не е толку голема стапката на смртност у смисла уживајте не е до толку страшен вирусов.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Луѓе под 40 години.
А да одиш да погледаш некој филм/серија, чисто да одмориш од темава?
Никој тука ко што гледам не ја гледа работата ко зезанција, иди збори на тие што мислат дека е зезанција.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.265
Поени од реакции
18.225
Знајте која е иронијата во оваа ситуација.
Секој ден има се почесто ликови кои викаат " абе ајее нема ништо обичен грип е " , "Баце ништо нема ракија мавај, ни корона ни ништо ќе фатиш"
Или пак најлоша група, " Ај бе шо се секираш, не гледаш само старите ги фаќа, ако немаш 69+ немаш гајле " ...( Ми иди да ги убијам овие да имам моќ и власт)
Па добро бе да му се невиди,камен имате наместо срце, не ви е жал за ближните кои се во поодминати години, за болните, немаат сите млади родители, јбг на мајка ми не и се брзало да се качи на 18 години на ... и да роди дете на 20, постари се моите.

И доаѓа најголемата иронија во сето ова, кога ќе дојди денот да остани само еден респиратор на клиника а да мора да бираат помеѓу стар од 70 години, ( кој патем се пазел цело време и седел дома оти сака да живее) и млад од 18+ оти сакал да шета и не сакал да почитува мерки.
Погодете кој ќе го стават на респиратор да го спасат, е тоа е иронијата.
И моите се во поодминати години, и јас ги следам мерките како совесен граѓанин иако ми немаат никаква логика. Тоа што не пукаат емоции не значи дека треба да се исклучи мозокот. Поготово не тие што се на власт.
Живеете во некаква илузија дека вирусов ќе се сузбие со седењево дома. Разгледај го профилот на новозаболени и ќе видиш дека повеќето го фатиле на работа,по комшии, на лекар. Освен ако не планираш да воведеш некаква анархија и да седиме со пушки пред куќа овие контакти не можеш да ги прекинеш, и вирусот ќе циркулира долг период. Веројатно и доколку се тестира ко што треба, тој веќе и експоненцијално расте. Неизбежно дека кад тад голем дел од популацијата ќе го фати.

Жално е што ќе умрат луѓе, меѓутоа очекувам дека не сте деца и го знаете природниот тек на нештата. Умираат секој ден и многу помлади, во поголема бројка од други болести. Цел здравствен систем у Италија е колабриран зашто пробува да спаси пациенти со просечна возраст од 80 години. Да не сум у кожа на болните од милион други болести низ светот кој ќе го извлечат подолгиот крај дур светот е во локдаун.
Автоматски споено мислење:

Ако тоа се трудат овде да докажат да, се согласувам.
Мене ми повеќе ми делува као абе не е толку голема стапката на смртност у смисла уживајте не е до толку страшен вирусов.

Па убаво би било да се знае колку точно е страшен. Зашто во Германија бројките се како обична инфлуенца, во Италија се 10%. За вирус со 10% смртност би идел и во изолација на планина, ама за 0.2% нејкам да седи цела земја во домашен притвор една година.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
16.529
Поени од реакции
18.789
А да одиш да погледаш некој филм/серија, чисто да одмориш од темава?
Никој тука ко што гледам не ја гледа работата ко зезанција, иди збори на тие што мислат дека е зезанција.
Ги има , ене пролистај наназад ќе видиш, ги имаше повеќе ама среќа ги банираа па не мора да му ги читаме глупите теории на заговор

Член од
20 јануари 2019
Мислења
32
Поени од реакции
55
И моите се во поодминати години, и јас ги следам мерките како совесен граѓанин иако ми немаат никаква логика. Тоа што не пукаат емоции не значи дека треба да се исклучи мозокот. Поготово не тие што се на власт.
Живеете во некаква илузија дека вирусов ќе се сузбие со седењево дома. Разгледај го профилот на новозаболени и ќе видиш дека повеќето го фатиле на работа,по комшии, на лекар. Освен ако не планираш да воведеш некаква анархија и да седиме со пушки пред куќа овие контакти не можеш да ги прекинеш, и вирусот ќе циркулира долг период. Веројатно и доколку се тестира ко што треба, тој веќе и експоненцијално расте. Неизбежно дека кад тад голем дел од популацијата ќе го фати.

Жално е што ќе умрат луѓе, меѓутоа очекувам дека не сте деца и го знаете природниот тек на нештата. Умираат секој ден и многу помлади, во поголема бројка од други болести. Цел здравствен систем у Италија е колабриран зашто пробува да спаси пациенти со просечна возраст од 80 години. Да не сум у кожа на болните од милион други болести низ светот кој ќе го извлечат подолгиот крај дур светот е во локдаун.
Автоматски споено мислење:

Па убаво би било да се знае колку точно е страшен. Зашто во Германија бројките се како обична инфлуенца, во Италија се 10%. За вирус со 10% смртност би идел и во изолација на планина, ама за 0.2% нејкам да седи цела земја во домашен притвор една година.
Епа тоа ми беше муабетот. Значи сеа ако се истестира цела Италија и искочат многу појше позитивни и автоматски се намали стапката на смртност треба италијанциве да почнат у диско да идат и овие 6 и нешто илјади као демек мех небитни?
А за дека убаво да се знае убаво е нормално.

Kajgana Shop

На врв Bottom