Коронавирус (COVID-19)

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.814
Поени од реакции
17.395
@Sasa Ilic па имаше човекот видео исто во живо на фб каде лежи сестраму мртва позади на спалната , и бараше помош да .. ваљда за тој мислиш ?
Да, да, викаше страв му е да излезе, бидејќи мисли дека е и тој заразен кога и давал вештачко дишење, па затоа тука се обратил. А и изгледа спомна дека сестра му имала епилепсија...

Член од
27 септември 2010
Мислења
5.073
Поени од реакции
7.160
dali nekoj znae da predlozi koj tip na maska bi bil korisen vo ovie situacii i nekoj sajt/kompanija
za dostava vo EU zemji, konkretno Svedska?

Sabajleto bev po site apteki vo gradot, nema ni maski ni sanitajzer (ili kako i da se vika) za raci,
samo narakvici zemav (kolku da ne e bez ic)
Било која маска штити ако си потенцијален носител на вирусот за да не го шириш. А за превенција, единствено помага да не се чепниш ненамерно на устата и носот во случај да имаш вирусни бактерии на рацете. Друг ефект нема.

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Ти си сосема во право. Токму тоа и јас го зборувам. Госпоѓава била во контакт со 300 луѓе, тие биле во контакт со други 300 луѓе. Но, толку голема маса народ не може да се контролира. Погледни што се случува во светот. Неизбежно е тоа што следува допрва. Секој еден треба да биде самосвесен и одговорен, ако бил во контакт со некој што е во карантин, да се самоизолира (тоа се препораките секаде во светот). Јасно ми е мене дека бројките допрва ќе растат, веќе неколку пати спомнав претходно дека очекувам бројот нагло да се зголеми, очекувам дека ќе ни се случи истото ко во Италија. Неизбежно е. А знаеш зошто? Заради себичност, сељачизам, малограѓанштина, егоизам, непрофесионалност, неодговорност, некултура.
Potpolno si vo pravo,samo ako veke znaeme deka istoto od Italija ne ceka i nas ne e li podobro sega da se prevzemaat drasticni merki(karantin) odkolku po dve nedeli ili mesec dena koga ke bidi kasno....

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.814
Поени од реакции
17.395
Ае од лудак како Вучиќ не можеш ни да очекуваш нешто друго ама од доктор(не знам кој точно е ликот, го гледав кај Кесиќ) се очекува барем малку сериозност.Да изјавиш дека вирусов го има само на фејзбук, дека народот у Србија преживеал санкции и бомби од Нато а се плашел од корона вирус и на крај како нешто најодвратно уште изјавува како слободно жените за 8 Март да одат за Италија сега ќе имало невидени попусти оти ретко кој ќе одел.
Тоа ти е бетер гад и од оваа нашава од кожно
Пред неколку дена имаше исечок од новина, ликов вика дека Србите генетски биле многу јаки и дека не им можел ништо вирусот...

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Се ова го знам и се согласувам но гледаш има членови што мислат дека не сме го фалеле доволно Филпче и што сакаш повеќе. Останува само да си тераме "нормално" и за 4-5 дена ќе се изненадат со бројките од каде толку многу.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Не да го фалам ама по ликот му се познава на Филипче шо се дешава. Коа ќе излезе на прес ко попарен е.
Да не испадне и во ЦК на СДСМ има заразени, почнувајќи од министерот.

Ја знае ситуацијата многу добро, само да не се крева паника нели избори идат и ќе тераат кампањи.

Ни избори ќе има ни ништо. Се кладам дека во теков на неделава цела Европа ќе затвори граници, бар западна сигурно.

Нас не не пере ништо. Апсолутно ништо, пак ќе повторам ние немаме ресурси ни кадри за да се справиме со тоа што доаѓа.

Во Битола распад е болницата, Прилеп на интензивна имаш само 6-7 кревети човече еј, а операции што се не толку загрозувачки не откажуваат. Не снабдуваат доволно ништо. Никој ништо не прави.

Па и на крај на таа "примариусот, персона нон грата" ни лиценаца не и земаа.

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Не може да се контролира целосно но што е најтрагично владата не ни проба да исконтролира туку битно официјално има само 5-10 заразени.

Pa mozea da stavat zabrani za patuvanje vo rizicnite i srednorizicnite zemji,zarazata sekako nemase da ne odmine no i nemora da se siri zatoa sto nekoj sakal da odi na skijanje ili da se proseta niz milano,viena ,atina i sl.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Не да го фалам ама по ликот му се познава на Филипче шо се дешава. Коа ќе излезе на прес ко попарен е.
Да не испадне и во ЦК на СДСМ има заразени, почнувајќи од министерот.

Ја знае ситуацијата многу добро, само да не се крева паника нели избори идат и ќе тераат кампањи.

Ни избори ќе има ни ништо. Се кладам дека во теков на неделава цела Европа ќе затвори граници, бар западна сигурно.

Нас не не пере ништо. Апсолутно ништо, пак ќе повторам ние немаме ресурси ни кадри за да се справиме со тоа што доаѓа.

Во Битола распад е болницата, Прилеп на интензивна имаш само 6-7 кревети човече еј, а операции што се не толку загрозувачки не откажуваат. Не снабдуваат доволно ништо. Никој ништо не прави.

Па и на крај на таа "примариусот, персона нон грата" ни лиценаца не и земаа.
Можеби тоа ќе биде искрата и државава после вирусов ќе тргне некаде. За нашиве треба до гз да им дојде па да направат нешто. Пример ти е директорката.. знаела што и како и каде била, и пак на работа. А сеа ќе брише профили од соц.мрежи.

Со самиот факт дека болниците се ужасни, ако вирусов се рашири и немаме капацитет и услови да го пратиме.. ќе се освести ваљда народов и политичариве колку толку. Али во секој случај би сакал да останеме на оваа бројка и да не тестираме многу многу.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
dali nekoj znae da predlozi koj tip na maska bi bil korisen vo ovie situacii i nekoj sajt/kompanija
za dostava vo EU zemji, konkretno Svedska?

Sabajleto bev po site apteki vo gradot, nema ni maski ni sanitajzer (ili kako i da se vika) za raci,
samo narakvici zemav (kolku da ne e bez ic)
Какви бре нараквици? Магнетни?
Дланките треба да ти бидат заштитени. Со нив фаќаш. Не глуждовите.
Автоматски споено мислење:

Гледав прес конференција на Трамп и тимот кој е избран за справување со вирусот.Не ми се веруваше каков театар беше.Говорот на Трамп траеше неколку минути и си се повелче.После прашања од новинарите беа максимално избегнати и делуваше непрофесионално.Од друга страна кај нас у држава шо е пола распадната колку толку има повеќе отчет и на пресот барем министерот одговара на прашањата,и редовно се информираат ново настанати ситуации.Мислам дека несериозноста од страна на политичарите кон вируост придонесе голем број на следбеници на политичарите да ги игнорираат препораките од докторите/научниците.
Трамп е посебен случај.

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
За мене уште голем проблем е што кон вирусов се гледа млако - стариве луѓе кои иронично се најзагразени мислам дека не се запознаени добро со ситуацијава(тргнувам од моиве дома) нема известување на ТВ редовно за хигиена , дека е можна епидемија и сл. Низ продавници / маркети хигиената минимална - лижење прсти при давање кеси , буткање на каса у фаца.

Цело време се вика без паника па затоа луѓето се млаки спрема проблемот ( генерално не само кај нас )

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.303
Поени од реакции
21.432
150 кревети ќе беше супер бројка да бевме население од 1000-2000 луѓе а не 1-2 милиона.
Ама ок треба споменик да му се направи на човекот.

Кај и да е ќе го продадат мерцедесот од Грујо и ќе купат уште 150. Така да, не кревајте паника, сѐ ќе биде океј.

Шо е муабетот со битолските доктори?
Наводно некоја докторка Дијана била болна, а нејзината фамилија во карантин. Колку е точно - не знам, ја само споделив информација.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.543
Поени од реакции
18.797
Гледав прес конференција на Трамп и тимот кој е избран за справување со вирусот.Не ми се веруваше каков театар беше.Говорот на Трамп траеше неколку минути и си се повелче.После прашања од новинарите беа максимално избегнати и делуваше непрофесионално.Од друга страна кај нас у држава шо е пола распадната колку толку има повеќе отчет и на пресот барем министерот одговара на прашањата,и редовно се информираат ново настанати ситуации.Мислам дека несериозноста од страна на политичарите кон вируост придонесе голем број на следбеници на политичарите да ги игнорираат препораките од докторите/научниците.
Шо очекуваш од тој кловн не ми е јасно, уште не ми се верува дека е претседател.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Кај и да е ќе го продадат мерцедесот од Грујо и ќе купат уште 150. Така да, не кревајте паника, сѐ ќе биде океј.

Наводно некоја докторка Дијана била болна, а нејзината фамилија во карантин. Колку е точно - не знам, ја само споделив информација.
Screenshot_20200311_134243.jpg
Ова го начекав на стори на инста

Kajgana Shop

На врв Bottom