Кој ги изградил пирамидите и зошто?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Снеферу, Сотис итн, експериментриал со 3 пирамиди.
Не 1, не 2 туку 3....
2 од нив(поголеми) не се ни во гиза.
Снеферу е татко/претходник на куфу(кеопс).
Кеопс знаеш кој е ....
Автоматски споено мислење:

Син му на куфу, ќе го викам џедфри, има изградене срушена пирамида.
Внук му на куфу , кафра, син на џедфри(можда) , ја има изградено втората најголема.
3та најмала во гиза, 4та по големина е изграден од наследникот на кафра, Менакур.
Дали разбираш сега?
И дополнително,за нивните кралици, имаат градено и сателитни пирамиди.
Џосер, првитот тип со пирамида, е како пра пра дедо(вујко или што и да е , така функционираат кралски семејства) на Снеферу.

Последно уредено:

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
wikepedija laze jas ni milimetar ne begam i ne lazam od temava 138 piramidi pronajdeni do 2008 g kako gi gradele site naednas ,ili vo razmah na 20g i vaka i taka mnogu rabotna snaga ili mnogu vreme a se zaboraveno ,keops ne go poznavam ne e vo temava izvini

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Да , парално градел 3 пирамиди. Да , он бил крал, имал и пари и ресурси за таква снага.
Куп благородници можеле да си дозволат мастаби и помали пирамиди..
Тоа бил бизнис а не шега.
Исто како таџ махал...
Може би ти е банално како што ти звучи сега, ама стај се во кожата на еѓипќанците...
Не само што фараонот ти е шеф, тој ти е како татко и исус во исто време, и зашто дишиш и имаш семејство он е да се заблгодари.
Како што ти кажав, религијата е опијат за масите...
А опијатите се добар бизнис...

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
a drugite 135 dosega pronajdeni koj gi gradel ? znaci drzi tezata deka trite se najstari i najkvalitetni a ostanatite se plagijat , e tokmu tuka e izgubeno i znanjeto i zvanjeto i papirusite i tehnikata vo kvalitet na gradba ili moze se lazgi ali nese miloni posetiteli gi videle site setajki niz egipet

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Човек, меникур, со најмалата, има изградено 3 за кралиците.. пошо бил толкав макро!
Кој кур ти штотуку објаснив?
Мислиш дека во право ќе бидеш ако вртиш у круг?
Колку пари, толку пирамида...
Не е дека парите и ресурите на било кого траеле вечно..
Но во таа династија 4тата, тогаш биле најинтересните пирамидни ствари.
5та и 6та ја продолижиле традијата но парите ги снемувало/

Последно уредено:

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
o.k znaci sekoj blagorodnik mozel da si i si gradel pomala piramida ,pa mnogu majstori mnogu resursi,rabotna snaga a ni trag potomstvo vo zanaetot na tehnika za gradenje ,naednas se e misterija

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Па друже, после таа шеста динстаија, има цивилна војна...што трае век..
Ако нема пари, нема мајсторија...
Не е дека не биле спосбни како мајстори, зашто после таа цивилна војна ги имаат градено луксор и карнак кај теба...Само што тие што граделе и нивните поколенија требале воини да ги прават..
Потоа, како што увек е приказната, не било исплатливо и разумно да се градат више пирамиди...
Затоа инвестирале во храмови...
И згора на тоа, збориме за векови разлика. Културолошки мора да се сменат работите , колку-толку.

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
se slagam togas i bile radosni ako ziveat do 30 g ali sepak totalno isceznuvanje do misterija duri ni a od alat i slicno malku e cudno sepak mislam deka se krie nesto od ocite na javnosta da se plasira podocna vo delovi i prodade skapo

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Абе најден е алат 300 пати ти е кажано. Најдени се копачи и клинови од бакар!!!
И рудници за нив...
Методата за вадења камења во египет не е сменета драстично од тогаш.
Само изджливоста и квалитетот на алатот...

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
pa sto ne go plasiraat ,tuku se vrtat okolu misterija a okolu materijalot na bodezot na tutankamon ,tuka stagniraa

Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
Египќаните не знаеле да читаат зашто античките македонци и римјаните ги имаат освоено.
Па потоа арапите. Па турците...3 азбуки смениле во меѓувреме....
Не ТРЕСИ!
И второ...го гледаш колку е млад типов? Можда едвај 5 години постар од мене во најдобар случај. Фурни леб треба да јаде барем пола сериозно да го сфаќам.
И да не изгледа како да има испушено тон трава у меѓувреме...
Интересно размислување.
Типот е постар од тебе 5 години, па треба уште многу фурни леб да изеде барем пола сериозно да го сфаќаш. А тебе (помлад 5 години) треба ли сериозно да те сфаќаме?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.484
Поени од реакции
4.323
Ја не сум професор, ниту се однесувам како еден. Не тврдам дека дека имам големо знаење, ама од другата страна, имам пристојно во архитектура, статичарство и инжињерство.
Фактот е , ТИ ^ палачански ме имаш и така и таке несериозно сфаќано, па зошто на некој радном тип му даваш кредибилност? Особено некој што нема ни грам професионално искуство?
Автоматски споено мислење:

pa sto ne go plasiraat ,tuku se vrtat okolu misterija a okolu materijalot na bodezot na tutankamon ,tuka stagniraa
Има меторични оружја во кина и јапонија.
Тутанкамон е од подоцнежна династија, кога египет е навлезен во железно доба(железни копеши).

Kajgana Shop

На врв Bottom