Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.836
Значи човече, како бе можеш да не сфаќаш тоуку проста ствар, чудам ти се на акло? :facepalm:Замисли како да си заедно со некој шо не се бања никогаш и нон стоп б'зда на радиус од 6 метра. Е исто му доаѓа. На крај краишта ми задрмал на мене кој шо јаде и како размислува. Иначе да, тоа немора да е правило за да бидеш со некој, ама и те како смета и е секојдневна препрека у разните секојдневни банални случувања.
Исто доаѓало ако јадеш месо и ако не се бањаш.
Брат те молам не ме цитирај повеќе да не трошам време читајќи те.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.859
За друго дојдов на темава за вегетаријанци а не да водам дебата со оние што не се вегетаријанци.
Па затоа САМО ЗА ВЕГЕТАРИЈАНЦИ прашања:
- Дали се чуствувате подобро одкога престанавте да јадете месо?
- Како гледате на месото, дали сте паднале во искушение да пробате месо?
- Дали се покачи вашето ниво на свесност?
- Би одбрале ли партнер кој јаде месо ( ако веќе немате )?
- Ваше омилено јадење? :)
-Da
-Ne, voopsto
-Da
-Mojot partner jade meso, ama poleka go ostava, bidejki mu se dopagja moeto gotvenje povekje od mesoto :D
-omileno jadenje vo posledno vreme mi se spageti ili bilo kakvi testenini vo svezi domati. Ednostavno, brzo i vkusno.

*Orce*

*ORCE*
Член од
14 мај 2009
Мислења
19
Поени од реакции
18
Според дискусииве ќе испадне дека месојадците имаат поголем проблем со веганите/вегетаријанците отколку обратното, колку и да се фура таа пропаганда со години :icon_lol:
Па нормално дека имаа проблем и затоа се мешаат во оваа тема што не им е од работа али сепак имаат желба да се докажат во нештата. На пример јас никогаш не би отишол во некоја тема каде се зборува само за месото... што всушност би барал таму, ама изгледа нив ги копка нешто па се мешаат и тука хахахаха

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Не е само мое мислење тоа е факт.
Тоа што се чувствуваш подобро е затоа што мислиш дека си подобар од оние што јадат месо грубо кажано, ако ја тргнеш настрана филозофијата со која се идентификуваш (патем и јас ја обожавам источната филозофија) нема да осетиш никаква разлика во расположението. Секој си има право на избор и да не мора да јадеме месо ако не сакаме, ама не значи дека месото е штетно и дека луѓето што јадат месо се глупи, агресивни, болни,психопати, убијци затоа продолжете да си споделувате рецепти и слично ама факти не извртувајте.
И те како храната влијание на распожението и другите суптилни слоеви на нашето постоење. Суптилен дел од храната е храна за умот, психата. При дишење ние не опстојуваме само од хемиските супстанци на килосродот. Тука има у посуптилна ствар од материјата. Енергија.
Секоја физичка ствар си има своја енергија која е на одредена фрекфенција и се тоа влијание на нас на сите аспекти од нашето постоење кака и физички, ментално, емотивно, духовно. И ова не е верување. Ова го осеќа секој шо се баве со јога, медитација. Ако некој се воздржува од јадење месо ради физички придодбивки у тај случај таа особа не е свесна за овие влијанија. И таа особа не е вегетаријанец.
И не е точно дека самото јадење месо некој го одредува како психопат и лош човек. Имам повеѓе пати нагласено дека не е битно шо човек внесува во уста, туку шо изнесува прека неа. Ако некој е негативен према другите и му излава отров од устата он ја промашил суштината.
Автоматски споено мислење:

Исто доаѓало ако јадеш месо и ако не се бањаш.
Брат те молам не ме цитирај повеќе да не трошам време читајќи те.
Според дискусииве ќе испадне дека месојадците имаат поголем проблем со веганите/вегетаријанците отколку обратното, колку и да се фура таа пропаганда со години :icon_lol:
Ево ти живи доказ за тоа :D

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.777
,,,zoshto doktori da uchat za veganovegetarijanska ishrana,,,kako stojat rabotive so ednosmerna veganovegetarijanska ishrana nema da ima bolesti pa ke nema potreba i of doktorite,,,siromashkite,,,
,,,e a da prasham nekoj veganovegetarijanec,,,chisto samo onaka information,,,od kako praktikuvate toa shto go jadete do sega ne ve strefila pa makar i po greshka nekoja bolest,,,
,,,ama poshten odgovor,,,

M

Macedon1um

Гостин
Не тема веганизам/вегетаријанизам може ќе ве интересира
Еве лик од Хрватска кој произведува широк спектар на растителни и тоа органски производи не само за него туку и како бизнис од кој живее..

instagram.com/zrnoekoimanje инстаграм страна на ликот од хр
instagram.com/zrnobiobistro инспирација за рецепти

Член од
28 март 2006
Мислења
17.874
Поени од реакции
12.404
Ај за љубав ама ако е за секс бе не треба да се бира. Затни нос и туркај, што има врска со што се храни, мош и човекојатка да е и да базди на ракија. Од многу бирање, времето си врвит

,,,zoshto doktori da uchat za veganovegetarijanska ishrana,,,kako stojat rabotive so ednosmerna veganovegetarijanska ishrana nema da ima bolesti pa ke nema potreba i of doktorite,,,siromashkite,,,
,,,e a da prasham nekoj veganovegetarijanec,,,chisto samo onaka information,,,od kako praktikuvate toa shto go jadete do sega ne ve strefila pa makar i po greshka nekoja bolest,,,
,,,ama poshten odgovor,,,
ама вие докторите намерно сте против, че ви нестанат муштерии :D

*Orce*

*ORCE*
Член од
14 мај 2009
Мислења
19
Поени од реакции
18
,,,,gleash i od edna nastinka ne mozhe da se spasite,,, :icon_mrgr: :ROFLMAO:
Па подобро настинка да имаме него уште потешки болести, а кога веќе сме кај болестите голем број потекнуваат од лош ум него од неправилна исхрана

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Можеш, со статистички метод на ко-фактори, со што се зимаат во предвид додатни ризик фактори кои имаат потценцијално влијание на крајниот исход, тоа одамна се прави и е дел од самата наука. Иначе веќе има таква студија, 4 групи беа, иста вера, иста животни навики, одличен BMI, сите физички активни, без хронични болести, без алкохол, без цигари, слична возраст, ист град/област, ист стил на живот, веганите тепаа на скоро сите категории, и тоа воопшто не е чудно, затоа што на скоро сите студии се доаѓа до истиот заклучок = диета богата со овошје и зеленчук е далеку поздрава од диета со значајна количина на продукти од животни.

Теоријата со пестициди не ти држи заради тоа што една Америка која има далеку полош зеленчук од нас, кога ќе ставиш луѓе да јадат таква храна, се лечат или стопираат прогрес на доста болести меѓу кои и број еден убиецот - срцева болест, (реверзабилност) како и дијабет, додека таква друга студија со омнивор, палео - или кето диета не постои, значи ако зеленчукот е проблем нема да дојде до реверзабилност, него ќе се влоши состојбата.

Ова за канцерот исто така не е точно, не само што не е точно, него процесираното месото е класа 1 карциноген,

додека пилешкото и свинското е веројатен канцероген, така да не знам од каде ти доаѓаат овие идеи, ваљда сакаш да се тешиш :D

Друго, помогни ми да сфатам, како праиш рестарт, кога храната од растително потекло е повеќе опасна од онаа од животинското?

Кога сме кај фастинг, се си е супер, тука немам замерка.

За крај, нема потреба од H2H ако мислиш дека е комплицирано, пробај 1 месец full on plant based, па врати се на животински продукти, па пак plant based, па пак на животни и ќе осетиш сам.
Прво не сум ја сретнал студијата да ја погледнам што се зеле во предвид, кој ја финансирал и како биле добиение резултатите.
Второ не се согласувам дека во Америка имаш полош зеленчук и овошје затоа што и тука веќе умре квалитетот и старите сорти кои ги одгледувавме во минатото. И тука се користат исклучиво генетски модифицирани сорти кои даваат многу род со подобар визуелен изглед и поиздржливи на надворешни влијанија (пример види ги доматите се како пластика и немаат воопшто мирис на домат). Исто и за хемикалиите што се третираат, немам време да се замарам и да споредуваш дали ги имаат некои од тие кои ги користиме тука, но чисто се сомневам дека им е дозволено да прскаат пиперки со хемикалија се со цел да се вцрвенат за 2 денови (не калиум туку хемикалија што ја купуваа од струмичко на црно, а оваа година беше актуелна, ги прскаа пиперките за ајвар „капијата“ за да не им ги услани, зелен корен со пиперки за 2 денови стануваше сув тотално коренот, а пиперките црвени како да зрееле со месеци).

Во мкд последен момент за канцер ќе ти биде процесираното месо, далеку побрзо има шанса од загадувањето на воздухот да отидеш отколку од храната.

На рестарт мислам од редовната храна, со бодибилдинг конзумирав 5-6 исти типови на храна постојано и затоа воведувам неколку денови исклучиво растителна храна чисто за промена.
Пак ќе пишам, далеку поголеми проблеми имаме секојдневно од исхраната, со фастинг јас се навикнав од 5-6 оброци на ден да јадам по 1-2 оброци, а некогаш ни толку, само стресот/проблемите и загадувањето надвор не гледам како може да ги избегнеме за да се дојде до некоја благосостојба во телото.
Инаку вегетаријанска исхрана би конзумирал само ако тотално снемам време за вежбање или кога ќе остарам, па на тој начин да сум постојано сит, а внесот на калории да ми биде многу мал и така да регулирам телесна тежина, но сепак 100% никогаш не би се откажал од месо и риба.

Potrosuvackata na zdrava hrana raste koa doktorot na 45 godini ke kaze imas problem so trigliceridi, namali meso, jadi salati :D
Daj Boze da se zgolemi i poveke pobaruvackata na zdrava hrana, da stane sekojdnevie, pa proizvoditelot da ja namali cenata posto poveke ke mu se isplati.

Inaku za vodata, toa izglea samo za skopje vazi, bidejki SKOPJE NEMA FONTANI ZA PIENJE VODA. I ova mnogu me nervira, pogotovo letno vreme.
Ama sisence voda ne mora da se kupuva, nie na primer od cesma si polnime, e sea skopskata voda e opasna, i mnogu luge kamen u bubreg imaat od nea, taka da... moze i poarno vi e da si kupuvate.

I sakam da dodadam, vo denesno vreme, kade golem del od rabotite sesvedeni na 8 saata dnevno vo sedecka pozicija, fitnesite se zdravstvena potreba.
Baba i dedo ne odele na fitnes i nisto ne im bilo, da, ama ja orale nivata do 10 navecher.
Абе ти здрава храна јади колку сакаш ако бувташ по пола литро ракија на ден, еден куп од тие што имаат покачени вреднсоти на тие работи што си ги наброила се поради замастен црн дроб од алкохолот што го конзумираат на редовна база и второто е енормните количини на фруктоза.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.777
Па подобро настинка да имаме него уште потешки болести, а кога веќе сме кај болестите голем број потекнуваат од лош ум него од неправилна исхрана
,,,aj sho zborish,,,_devojchevo darling razbra sho kazhuvam,a ti i pokraj emotikonot ochigledno ne,,,e sega kade e loshiot um sam ceni,,,:)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.874
Поени од реакции
12.404
Споделете некои ваши рецепти доколку готвите, и предложете некои места каде сте јаделе добра веганска или вегетаријанска храна.
И освен првата страна што кај се купува, никој досега да сподели рецепт :(

Kajgana Shop

На врв Bottom