Веганизам/Вегетаријанизам

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.783
Поени од реакции
44.021
Девојка ми е вегетаријанец веќе четири години горе долу и онака кога излегувавме на ручек/вечера, пошто најчесто делиме, секогаш сме јаделе нешто без месо или сувомеснати производи. И искрено приметив дека е храната е исто слатка, вкусна и далеку посвежа кога не содржи месо и полека почнав да избегавам.

Е сеа она јадеше риба до пред година дена, па ја убедив и рибата да ја отфрли од исхраната за да биде фер кон сите животни, пошто пред се престана да јаде месо од етички причини.

Како и да е, да не тупам.. пошто живеам со неа последниве две години почнав и јас ептен ретко да конзумирам месо и тоа онака кога ќе одам некаде на гости и спремиле нешто за јадење, а кај нас храна без месо не оди, па повеќе од култура, према домаќините. А искрено како одминува времето не само што немам некоја желба, нити се јавува стрв кај мене за месо (работев во Рустикана 8-9 месеци и 5-6 пати дали јадев месо се на се, а имавме бесплатен оброк од кафаната), туку и кога ќе јадам воопшто не уживам у храната... Ми влезе и мене тоа во глава дека нема потреба да умре никакво живо битие, специјално за да ставам нешто во уста, кога има милион други опции што ем би ме нахраниле убаво, ем исто би уживал во јадењето, ем општо, поздраво би било и за мене.

Па така да, кај и да е, ќе почнам да го избегавам месото и кога ќе одам на гости или некакви си прослави. Мислам да пресечам од 01.01, онака како New Year resolution да ми дојде. :D

За веган не верувам дека би можел да бидам, пошто јадам сирење како ненормален. :D

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.864
И поголем профит, се разбира.
A zosto profitot od mlecnata i mesnata industrija e opravdan i vo red?
https://www.statista.com/forecasts/758689/revenue-of-the-meat-products-and-sausages-market-worldwide-by-country

Mnogu losa analiza. Demek 10% ako otidat vegetarijanci ke ja opravat statistikata za dijabetes vo bilo koja drzava.

Na krajot na denot, koja industrija ti sakas da profitira poveke? Onaa koja e bazirana na smrt i unistuvanje na shumi niz cel svet, ili onaa koja e daleku pomalku stetna?

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.874
Поени од реакции
12.405
A zosto profitot od mlecnata i mesnata industrija e opravdan i vo red?
https://www.statista.com/forecasts/758689/revenue-of-the-meat-products-and-sausages-market-worldwide-by-country

Mnogu losa analiza. Demek 10% ako otidat vegetarijanci ke ja opravat statistikata za dijabetes vo bilo koja drzava.
Борба за пазари. Макар да млеко е специфично за споредба.
Последниве децении во Европа се зголемува (па од 70-80ти наваму скромно за од 90 да се прошири масовно) веганизам, органска храна и слични трендови. И треба да очекуваме зголемено здравје кај луѓето. Но, гледаме дека напротив, случаи со дијабет, срцеви проблеми, карциноми прогресираат. И според проценките шеќерната болест и болестите на кардиоваск. систем ќе се зголемуваат наредни децении. Иако се поголема и пораширена е употребата на гореспомената храна, по едни или други програми. Па на зелен пазар кај продавниците за семиња, не можеш да се разминеш од гужва.
Повторно се враќаме на почетокот со штетноста. Како што едно време се рекламираа цигарите, пред тоа бурмутот, меѓувреме аспиринот како лек за се па и други супстанци кои денес гледаме во најмала рака не се она за што биле рекламирани. Дури колку се сеќавам и некоја од тешките дроги била рекламирана како нешто позитивно за здравјето.
Тоа се чисти вегетаријанци. % на зеленчук во исхраната со децении навака исто се зголемува, а тоа значи уште колку % се со намален внес на месо оти ете тоа е извор на сите зла?
Од двајца кардиолози мислење, умерена исхрана од се по малку. Докторе, месо, нели мрсно е да не не смее...кој ти ги кажал ова? Значи одговорите беа не против месото, но не секој ден и не по кило месо...слично како и со некои други намирници.
Еве уште еден пример каде специјалист се чуди на вакви мислења. Пријател беше заболен од карцином (долу) и по третирања и контроли, човекот свисна со зелка, морков, растителни производи значи. На една контрола тоа му го споменува на докторот-кој ти кажал таква будалаштина дека не смееш да јадеш месо? Умерено, по малку, да инаку и од 2 кила зелка ќе тии се слоши...и по неколку години со сите можни контроли и внес на месо, човекот фала богу е чист, дури и со зајакнати железо, хемоглобини чуда. И кт, и ЦТ и маркери...зеро, да не го урочам.

На крајот на денот доаѓаме до друга дилема. Дали некој некому забранува или ај да се изразам, се потсмева на начинот на исхрана. Не. Оваа тема не е за јас или некој да се обидува да забрани некому што ќе јаде. Ако му е добро на човек, ако се осеќа фино, нек се храни како сака, дури и со сирова растителна маса, не е проблем. Дали ќе има последици, тоа ќе се види по неколку децении, како што и од прекумерно месо или прекумерно алкохол резултатите се гледаат по неколку децении. Меѓутоа да се тврди дека само јадење растенија е здраво, а внес на месо не е, тоа не го сфаќам врз основа на што го тврдите.
Дали знаеш зошто лекарите порано препорачувале домашна кокошкина супа? Состојките во неа, од варењето на коските и месото на кокошката се незаменливи и ден денес кај настинати и ослабени лица. Затоа што местото меѓу коската (па и во самата коска) и месото кај кременадлата на пример, е најдобриот дел за закрепнување.
Na krajot na denot, koja industrija ti sakas da profitira poveke? Onaa koja e bazirana na smrt i unistuvanje na shumi niz cel svet, ili onaa koja e daleku pomalku stetna?
дали збориме од здравствен аспект или анимал велфер, хуманост или нешто трето, тоа исто е битно во приказнава. Ајде ако не, да ја раздвижиме и таа страна од темата.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.864
mislam deka vegetarijanska ishrana ne e chudesen lek i ne leci rak.
lugeto moze pak da se so visok kilogrami i na vegetarijanska ishrana.
raste populacija, raste proizvodstvo i na rastenija, ama proizvodstvo i konsumacija na meso ko sho e porasnato u poslednive 100 godini ehee.
mesoto od luksuz, od 2 pati nedelno stana osnova u sekoj obrok, pojadok, ruchek, vechera.
bas toa meso, od rebroto, megu koskite, tolku mi go prevrte stomakot, sho e vinovnik za jas sho otidov vegetarijanec :D

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.836
Настрана исхраната и тоа кој е што...
Дали и каде во Скопје има веган шоп?
Знам дека горе на трети во ГТЦ имаше една продавница која продаваше вакви производи ама незнам дали сеуште работи.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.778
,,koga sme vekje kaj etichkata strana na prehranbeniot konflikt,,,da ne gi baram sega linkovite,,,
,,,napravena e studija i za rastenijata dali imaat oset za nadvoreshni vlijanija od emocionalna gledna tochka na nivo na kletka,,,
,,,dokazot deka i rastenijata imaat oset beshe deka koga chovek so nozhici ke se doblizhi do rastenieto pokonkretno cvetot,elektrichnata aktivnost na nivo na kletka povekjekratno se zgolemuva,a so oddalechuvanje na rakata so nozhici ele.akt. se vrakja vo normalnite vrednosti,,
,,,vo studijata zakluchok beshe deka i rastenijata ne se emotivno neosetlivi,,,

S.L

Желба по титула :D
Член од
1 јули 2013
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.402
Секој ден ќе цепиш грав и леблебија да ги задоволиш протеинските потреби, гасна комора зад тебе ќе биде :D Лесно е можда за женско да е веган зошто нема некоја снага, али некој што има 90 кг и 180 висина ќе видам колку ќе го поднесе тоа, по месец два ќе изгледа ко да искочил од аушвиц, сите мускули на телото ќе му атрофираат, ќе нема снага да се движи.
Podebilen komentar od ova amin... vljda se zaebavas neam drugo objasnuvanje.
Од личен пример реалноста е баш обратна. Поефтина е вегетарјанската храна. Купуваш од пазар тоа шо расте локално и по нешто од.
И нема потреба од алтернативи. Ако се секипаш за протеини , треба да знаеш дека кикиритката е бомба протеинска. Јас ја јадам непечена наквасена преку нокј со сол. Повкусна нема.
Јесте, ама шо праемо со афлатоксинот?
Автоматски споено мислење:

За огормен дел само месото е протиен и протеинот е месо. Во зависност од тоа како се броја има од 20до21 од кој 8до9 се внесуаа преку исхраната. Ако недостасуе барем еден од овие есецијални аминокислине тогаш синтезата на протеинот е успорена или запрена. Тогаш доаѓамо до тоа дека најдобар протеин е оној кој шо наједонсотавно и најбрзо ни обезбедуе слична врста на протеин и доволна количина на амино кои ни се потребни за ефикасна синтеза на нови протеински ткива. Туе доаѓамо до зборот “квалитет”. Според тоа најдобар преотеин е од човечко месо. Би јаделе? Се надевам дека одговорот е не. Затоа се користи протеинот од животните кои се многу слични на нашите, затоа што углавном ги има сите колични на амино кои ни се нас неопходни. Животинските намирници, протеинот од млекото и јајцето представуваат најдобар комплет за нашите протеини и затоа се смета дека се од “највисок квалитет”. Сега доаѓамо полека до оние од “помал квалитет” кои им недостастуе по една или појќе есенцијални амино, безразлика шо како група ги содржа сите амино. Фактички, концептот за квалитет се сведуа на тоа колку се користи протеинот од храната за потикнување на растот и неговата брзина. Најдобро би било кој би се зел во предвид и здравјето, а не само растот, но глеам дека тоа не е случај па затоа изразиве квалитет и ефикасност са ептен погрешни. Додуша ко најздрав протеин според истражуењата шо сум ги читал и шо се праени(не од веганското лоби не се секирајте) се изнесуе дека е растителниот(билниот) протеин(со “мал квалитет”), кои овозможуваат спора но непрекината синтеза на нови протеини е најздравиот тип на протеин.

Ако каже некој дека е вегетеријанец или веган го гледаа ко најголем секташ и сл срања. Па глеам и многу реакцие од типот па како ова како она? Како внесуе протеин, како живи? Аман бе људи исхрана и начинот на живот ида едно уз друго. Едноставно, не секој сака да ждере месо, млечни производи и сл. Плус, ако толку ви е мука за тој протеин треба да знаете дека организмот со неверојатно сложени метаболички системи, човечкото тело може да ги производи сите есенцијални аминокиселини од природните билни протеини кој го среќавамо секој ден. Не е потребно да се јаде поголема колична билни протеини или пажливо да се планира свки оброк.Ова е огромна тема за зборење.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.864
,,koga sme vekje kaj etichkata strana na prehranbeniot konflikt,,,da ne gi baram sega linkovite,,,
,,,napravena e studija i za rastenijata dali imaat oset za nadvoreshni vlijanija od emocionalna gledna tochka na nivo na kletka,,,
,,,dokazot deka i rastenijata imaat oset beshe deka koga chovek so nozhici ke se doblizhi do rastenieto pokonkretno cvetot,elektrichnata aktivnost na nivo na kletka povekjekratno se zgolemuva,a so oddalechuvanje na rakata so nozhici ele.akt. se vrakja vo normalnite vrednosti,,
,,,vo studijata zakluchok beshe deka i rastenijata ne se emotivno neosetlivi,,,
SmartSelect_20191123-114345_Chrome.jpg

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Не трескајте глупости бе @shutrak . Растенијата немаат ум, немаат одредена индивидуалност. Не ни требаат никакви факин истражувања. Пробај да убиеш животно и види како ќе се осеќаш. Набери растение и види како ке се осеќаш. Ако не ти проблем да заколеш животно тогај ти си роден месождер. Али ако неможеш ондак е се јасно. На предаторите природата им дала тело кое е способно да улове плен и да го убие. Тоа е природен месождер. Ај да те видам ти убиј животно без алат. Малку е глупаво (благо кажано) да ја испитуваме природата со апарати и да бараме потврда за тоа у кое слепо веруваме без игнорирајки го разумот и свеста. Ние имаме природни апаратии сензори у свеста и душата...Туку целата јебана ствар околу месото е една ногу успешна манипулација од страна на медицинската индустрија.
Гледаш, денеска сите не претворија у пациенти...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.707
Поени од реакции
31.778
Не трескајте глупости бе @shutrak . Растенијата немаат ум, немаат одредена индивидуалност. Не ни требаат никакви факин истражувања. Пробај да убиеш животно и види како ќе се осеќаш. Набери растение и види како ке се осеќаш. Ако не ти проблем да заколеш животно тогај ти си роден месождер. Али ако неможеш ондак е се јасно. На предаторите природата им дала тело кое е способно да улове плен и да го убие. Тоа е природен месождер. Ај да те видам ти убиј животно без алат. Малку е глупаво (благо кажано) да ја испитуваме природата со апарати и да бараме потврда за тоа у кое слепо веруваме без игнорирајки го разумот и свеста. Ние имаме природни апаратии сензори у свеста и душата...Туку целата јебана ствар околу месото е една ногу успешна манипулација од страна на медицинската индустрија.
,,,spored napishanoto izleguva deka Shumaher treba da go iskluchat od aparati bidejki de fakto i dejure i a pro Medici on veke funkcionira samo na kletochno nivo,,,,bidejki nema veke nishto od psihomotorna komponenta na zhivot nema potreba od negovo odrzhuvanje vo zhivot
,,,zarem samo vizuelnata forma e vo prashanje,,,

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.277
Поени од реакции
43.042
медицинската индустрија го прави месото вкусно и не тера со сила да го јадеме веќе со милениуми? Ја не знам да постоела медицинска индустрија пред 200 години, а и каква е таа медицинска индустрија, да не мислиш на фармацевтска индустрија?

Последно уредено:
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Озбилен си за ова?
Очигледно е дека сум озбилен. Ти можеш ли сам со раце да убиеш животно, да го одереш месото?
,,,spored napishanoto izleguva deka Shumaher treba da go iskluchat od aparati bidejki de fakto i dejure i a pro Medici on veke funkcionira samo na kletochno nivo,,,,bidejki nema veke nishto od psihomotorna komponenta na zhivot nema potreba od negovo odrzhuvanje vo zhivot
,,,zarem samo vizuelnata forma e vo prashanje,,,
Бива ли до толку да не си свесен какви глупости трескаш?
медицинската индустрија го прави месото вкусно и не тера со сила да го јадеме веќе со милениуми? Ја не знам да постоела медицинска индустрија пред 200 години, а и каква е таа медицинска индустрија, да не мислиш на фармацевтска индустрија?
Не со милениуми, туку у последните 7-80-100 години откако е развиена месната индустрија. И одоговоро е баш големо ДА. Ти неси свесен дека ти наметнато да јадеш месо, пошто природно на сите деца буквално им е одвратно месото. Ама со зачини се навикнуваме и навлекуваме. На мене лично уште од раѓање ми бесе одвратен мирисот и каков не допирав чисто месо, туку само преработено со еден вештачки зачини - емулгатори кои се екстремно штетни. Потпосранав малце и ги одбацив срањата природно по налог на совеста.
Медицинска, фармацеутска индрустрија е едно те исто. Фармацијата е медицина. И фармацијата и месната индустрија се иста мафија на која едина цел им е профит. Ич не ги боле патката нив на твоето и нашето здравје.
А тоа до пред 100 години кога луѓето сами си одгледувале стока за месо и го конзумирале е во некаква граница на нормала која не го нарушувала природниот тек. А сега? Месната индутрија, кланиците тоа е потпуно неприродно и УЖАСНО. Погледни сами некое видеро шо се дешава у кланица. Ако и после тоа си ладнокрвен ти батка едноставно неси човечко битие. Тоа си имаш човечко тело и способност за говор е само една грешка или наивен обид на природата.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.960
Поени од реакции
23.836
Очигледно е дека сум озбилен. Ти можеш ли сам со раце да убиеш животно, да го одереш месото?
Па ти си пишал дека неможе човек без алат да убие животно., не да дере месо...
А дека може со раце, може.
Кокошка има да ја цвикне и петгодишно дете.

Kajgana Shop

На врв Bottom