Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.637
Поени од реакции
27.836
Jas sum 2015 podneseno 2016 bev na intervju preku konzulatot sum cekam Tamu da mi stigne
Автоматски споено мислење:


Вашето удостоверение е изпратено в консулска служба Битолја-Македонија. При получаване на удостоверението следва да зајавите адрес за регистрација в Република Б'лгарија, както и да представите 2 бр. актуални снимки паспортен формат.
Битола,мој роден крај,
јас те сакам,од срце знај
Битола,мој роден крај,
јас те сакам,за тебе пеам.
 
Член од
29 септември 2008
Мислења
77
Поени од реакции
210
Здраво Форумџии

На 2 јуни 2017 поднесов документи за постапка за Бугарско државјанство со посмртница од праддедо роден 1918г. и со изводи од дедо ми и татко ми.Происходот ми излезе некаде септември 2018 и на интервју бев на 21 мај 2019.Пред месец и нешто од образувана преписка се смени во Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване. Баш кога поднесов документи за происход излезе таа аферата за агенцијата за Блгари вчуждина и происходот одеше долго време.
Посредници ми се Делчо од Делчево,односно Ирена и здружението Македонско-Бугарско Пријателство-Делчево.
Се надевам дека за 1 год од сега односно септ.2020 проедурата ќе биде завршена.
 
Член од
28 мај 2019
Мислења
17
Поени од реакции
3
Здраво,
На сите кои беа на интервју оваа година им велеа дека ќе биде убрзана постапката за нив и дека се по нови правила,но се до овој момент нема абер од такви промени освен што имаше неколку примери во смисол побрзо разгледување на предметите кај оние што се ставени на дополнителна проверка.
Дај боже да се убрза,но службениците и на мене ми рекоа дека за една година од интервју ќе си го земам пасошот ама не е така.

Ова е редослед на статусите кои следат и временски период на нивно менување.

1.Образувана преписка(веднаш по интервјуто се јавува овој статус и трае 1 до 2 м)
2.Образувана преписка N:ххх/201х/хх.хх.201х г. Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.(се чека мин 13 месеци од интервју ,а ако си преку родител и до 20м)
3.По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство(овој статус трае 2 до 3 месеци откако ќе се смени од задолжителна)
Доколку имаш однесено оригинали односно истите документи по втор пат како што ги подаваше за происход во Министерството за правосудие статусот ќе биде
4.Молбата ви е разгледана от С'вета по гражданство с положително становиште Предстои издаването на указ на Вицепрезидента на Република Б'лгарија (овој статус значи дека чекаш потпис и дека ти е одобрено,а колку се чека никој незнае,во моментов добиваат оние што чекале 10 до 11м ,но се убрзува и сметам дека за побрзо ќе се потпишува)
5.Образувана преписка N:9220/2017/13.09.2017 г. Вашата преписка е вклјучена в Указ 120 от 2019 год. Можете да резервирате час, за да получите удостоверението си лично. Можете да направите нова резервација само ако сте пропуснали п'рвата резервација(вака изгледа ако ти е потпишано државјанството)
Во меѓувреме може и отказ од Вицепрезидента да се добие(по сопствени критериуми,најчесто дава отказ кај оние преку прв братучед,чичко,вујко и сл но нема правило),а може и советот од Правосудие да не ја уважи молбата.
A znaet nekoj da mi kazhit koga qe ilezet pashaportine bullgarski,ima foleno knigine ot 2016 ima dadeno interviu novembre 2017,mi pobarei knigi drugi,i na toi status cakaf tri meseci,i sega go imam na pozitiv,znaet nekoj ishte kolku qe cakam
 
Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
A znaet nekoj da mi kazhit koga qe ilezet pashaportine bullgarski,ima foleno knigine ot 2016 ima dadeno interviu novembre 2017,mi pobarei knigi drugi,i na toi status cakaf tri meseci,i sega go imam na pozitiv,znaet nekoj ishte kolku qe cakam
Sekoja nedela istoto go prasuvas,sto pati ti e odgovoreno i ti pak isto prasuvas,si igras majtapi so nas ovde,pretera veke.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom