Дежурна Ординација! #2

B

Beginner

Гостин
...а второто прашање? не ми одговори...за да знам каде да побарам одговор?
..ти што мислиш дека може да биде? половина ја сметаш за кичма? или мислиш за страничниот дел да речеме каде се бубрезите? направено е РТГ за кичма или онака од око ти рекоа да се мачкаш со антиревматска маст и зошто ти направија лабораториска анализа ако се сомневаат на кичма? и колку е тоа покачено вредноста на леукоцити? си дал урина за испитување? немаш пречки при мочање? да не си претерал во бодибилдинг нешто?
Кичмата да. РТГ утре ке правам. Леукоцитите ми се 14mm3. Немам пречки при мочење. И да резултат е од тоа што претерав со килажата на ББ и тоа плус неправилно сум ја правел вежбата.. И докторот ме праша за тоа дали сум кревал тешко претходно и ми рече дека од тоа ке е. Сега ке си траам кога сум идиот.

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Кичмата да. РТГ утре ке правам. Леукоцитите ми се 14mm3. Немам пречки при мочење. И да резултат е од тоа што претерав со килажата на ББ и тоа плус неправилно сум ја правел вежбата.. И докторот ме праша за тоа дали сум кревал тешко претходно и ми рече дека од тоа ке е. Сега ке си траам кога сум идиот.

Ациди борици купи од аптека и една облога чувај на местото, и ја така еднаш се истегнав ме кинеше половината и од тоа ме пушти.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.613
Поени од реакции
31.425
Зедов пример за вирусни состојби, инфлуенца. При таква ситуација, погрешно е да се даде кортико. Пак ќе повторам, во брза помош можеби се боцка.
,,,e dobro de,,,aj vaka,,eden artrit,kako vospalitelen proces,,vo posledno vreme prilichno zastapen dali ke ufrlish dexamethasone,,
,,,a za gripot,,,veruvaj mi chlenovive tuka poveke znaat i od tebe i od mene,,,

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
Ишијас испадна добро е...
... ти треба неколку дена да се смири воспалението на мускулите со се оптоварувањето на кичмата што си дигнал непрописна тежина во бодибилдинг салата, па плус неправилно без контрола на професионален тренер... биди среќен дека лесно помина!

инаку да е ишијас :neetaka: мора да имаш проблем и со ногата, оти самото име е според нервот ишијадикус (најдолг нерв во периферниот нервен систем) кој се протега од половината до стапалата, а ти не спомна таква болка во било кој дел од ногата до стапалото па до прстот на ногата!
Леукоцитите ми се 14mm3.
...инаку треба повторно да направиш лаб.анализа на леукоцитите да се утврди дека се покачени и да се најде причината!
Ациди борици купи од аптека и една облога чувај на местото, и ја така еднаш се истегнав ме кинеше половината и од тоа ме пушти.
...не би рекла дека нешто може борова вода да помогне, за да не се пие лекарства, а да се намали побрзо болката може да примени алуминиумска фолија ( лично применето иако имав песимистички пристап)!

...да се намота цела фолија околу местото на болката и така да се преспие да се прицврсти со завој или некоја подолга крпа, навистина болката се намалува дури и исчезнува (но не болка од дегенеративни промени) !

... алуминиумска фолија се применува одамна во руската и кинеската алтернативна медицина, не знам дали кај нас некој ја применува и дали воопшто сте слушнале, сепак пробајте и јас бев многу изненадена од ефектот! (y)

Последно уредено:
B

Beginner

Гостин
... ти треба неколку дена да се смири воспалението на мускулите со се оптоварувањето на кичмата што си дигнал непрописна тежина во бодибилдинг салата, па плус неправилно без контрола на професионален тренер... биди среќен дека лесно помина!

инаку да е ишијас :neetaka: мора да имаш проблем и со ногата, оти самото име е според нервот ишијадикус (најдолг нерв во периферниот нервен систем) кој се протега од половината до стапалата, а ти не спомна таква болка во било кој дел од ногата до стапалото па до прстот на ногата!

...инаку треба повторно да направиш лаб.анализа на леукоцитите да се утврди дека се покачени и да се најде причината!

...не би рекла дека нешто може борова вода да помогне, за да не се пие лекарства, а да се намали побрзо болката може да примени алуминиумска фолија ( лично применето иако имав песимистички пристап)!

...да се намота цела фолија околу местото на болката и така да се преспие да се прицврсти со завој или некоја подолга крпа, навистина болката се намалува дури и исчезнува (но не болка од дегенеративни промени) !

... алуминиумска фолија се применува одамна во руската и кинеската алтернативна медицина, не знам дали кај нас некој ја применува и дали воопшто сте слушнале, сепак пробајте и јас бев многу изненадена од ефектот! (y)
Фала за советот ке пробам вечер. Сега од инфузијата немам болка. Инаку недајбоже човек да оди во македонскиве болници. И друго што ме изнервира страшно се пензионерите што мислат дека само они постојат. Сакаа преку ред да одат а јас имав ненормални болки..

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
Фала за советот ке пробам вечер. Сега од инфузијата немам болка. Инаку недајбоже човек да оди во македонскиве болници. И друго што ме изнервира страшно се пензионерите што мислат дека само они постојат. Сакаа преку ред да одат а јас имав ненормални болки..
...аааааааа :neetaka: не си во право, замисли дека си Рамбо и дека издржуваш болка....а старите не можат! ;)

Член од
2 октомври 2017
Мислења
45
Поени од реакции
36
По долго време од неколку месеци повторно ми се појавија тие црвени точкасти промени на рацете во подлактица и на нозете околу зглобот. Наодот по упат на специјалист трансфузиолог гласи Хематома корпорис. Направени ми се тестови на крвна слика и хемостатски систем во граница на нормала. Тромб.204, Хем.47, ПТ 12, АП 37, ТТ 22, ВБЦ 7, ЛИМ 1,9, МИД 0,5, ГРАН 4,6, ЛИМ 27,6, МИД 5,9, ГРА 66,5, РБЦ 5,58, ХГБ 159, МЦВ 85,3, МЦХ 28,6, МЦХЦ 335, РДВ 14,4 и РДВа 60. МПВ 8,3, ПЦТ 0,17, ПДВ 11,8 , ЛПЦР 17,4 . Како крајно мислење ми рекоа да пијам 1г вит ц дневно и да се консултирам со дерматолог. Предходно кога прв пат ми се појавија ми рекоа дека се капиларни крварења и дека не е дерматолошки проблем туку проблем со коагулација на крвта, сега пак ме враќаат назад на почеток од каде што тргнав за ова моја мака. Моментално тие точки се губат ама ако пак ќе се појават не знам што да правам. Искуство некое или совет каде може да се обратам?
Денес повторно ми се појавија такви црвени точки на подлактица. Матичниот доктор ме прати кај дерматолог, а тој пак ми препиша инјекција витамин Ц седум дена. Мислам дека немаат одговор за ова појава!
@shutrak @lazzy^ @AlternativeF @bijons

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.613
Поени од реакции
31.425
Денес повторно ми се појавија такви црвени точки на подлактица. Матичниот доктор ме прати кај дерматолог, а тој пак ми препиша инјекција витамин Ц седум дена. Мислам дека немаат одговор за ова појава!
@shutrak @lazzy^ @AlternativeF @bijons
,,,daj barem nekoj podatok plus,,,
,,,zimash nekoja terapija i koja,,,kolkavi se tie tochkesti podlivi,,,si bil nekogash bolen od nekoi infektivni bolesti,,, fizichki napori i da ne nabrojuvam ushte shto,,,no neshto pokonkretno ,,,spored tvoevo mislenje,,,i ako mozhe barem slikni i shlapnala slika tuka,,,oti mal milion raboti mozhat da bidat prichiniteli,,,
,,,,bijonseeee,,,:mad::icon_mrgr:,,,

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
,,,daj barem nekoj podatok plus,,,
,,,zimash nekoja terapija i koja,,,kolkavi se tie tochkesti podlivi,,,si bil nekogash bolen od nekoi infektivni bolesti,,, fizichki napori i da ne nabrojuvam ushte shto,,,no neshto pokonkretno ,,,spored tvoevo mislenje,,,i ako mozhe barem slikni i shlapnala slika tuka,,,oti mal milion raboti mozhat da bidat prichiniteli,bijonseeee,,,:mad: :icon_mrgr:,,
...шо викаш ле, му рековме шо можи да биде ама има изгледа нови еписоди! еве проследи и ти, па кажи мислење!
Личат на петехии, може си се исфорсирал во теретана. Може да се појават и од подолго стоење или одење.Направи една крвна слика за секој случај.
И мене пред неколку години ми се појавуваа вакви гомца, и сами ги снема после одредено време, поима немам од што беше а и ништо не правев за да ги средам.
Прегледај го приврзокот 199570Дали некој имал слично вакви црвени точки на нозете. Ми се појавија пред спиење, а дента бев во теретана, не боли, не чеша, не ми е потечена ногата. Што ми можело да биде?
...одговор ти е даден, ама ај да допишеме уште нешто!
... тие ситни црвени точки се наречени Петехии ако се малку покрупни се вика Пурпуреа, а најкрупните веќе како флеки се наречени Ехимозии и тоа не е ништо друго туку поткожно микрокрварење, може да имаш еден тип или комбинација од двата или трите зависно од големината!

штом комплет крвната слика ти е во ред (посебно тромбоцитите, намалени тромбоцитопенија) тоа е добар знак дека не е нешто страшно, тогаш ќе се свртиме кон друга причина пример дали си испитал Хелико бактер пилори, дали имаш испитано еден параметар наречено „ димери“ и дали пиеш било што од протеини или суплименти (нели тренираш во теретана), или дали пиеше било кој лек тогаш, пред - после (настинат,некоја инекција, заб, мускулни болки) ?
...дали ти течело на пример тие денови крв од нос или од гингива - непца и дали имаш проблеми со бубрезите да речеме покачена уреа, и дали си склон кон алергии од било кој агенс (причинител на алергијата) ? и дали дента кога си вежбал и ти се појавиле такви црвени точки си пиел нешто алкохол, сок, чај... било што - наведи! ..па да видиме, горе доле насока кон причината!
...инаку тие за некој ден ќе добијат кафеава боја, па жолта и на крај исчезнуваат слично како модрица, арно ама ако предизвикувачот е тука, капиларното крварење пак ќе се појави, затоа е пожелно да се најде причината, до тогаш можеш само ладни облоги и витамин Ц, грам дневно!
резултатите мислам дека му се во граница на нормала, освен се сомневам на два, три параметри нешто ниски му се! :(

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.613
Поени од реакции
31.425
,,,avtoimuna reakcija,,
,,,alergeni od prashok za perenje alishta,,
,,,najobichni ehimozi,,,[DOUBLEPOST=1551298572][/DOUBLEPOST]
...шо викаш ле, му рековме шо можи да биде ама има изгледа нови еписоди! еве проследи и ти, па кажи мислење!

резултатите мислам дека му се во граница на нормала, освен се сомневам на два, три параметри нешто ниски му се! :(
,,,avtoimuna reakcija,,
,,,alergeni od prashok za perenje alishta,,
,,,najobichna purpura,,,

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
Направени ми се тестови на крвна слика и хемостатски систем во граница на нормала. Тромб.204, Хем.47, ПТ 12, АП 37, ТТ 22, ВБЦ 7, ЛИМ 1,9, МИД 0,5, ГРАН 4,6, ЛИМ 27,6, МИД 5,9, ГРА 66,5, РБЦ 5,58, ХГБ 159, МЦВ 85,3, МЦХ 28,6, МЦХЦ 335, РДВ 14,4 и РДВа 60. МПВ 8,3, ПЦТ 0,17, ПДВ 11,8 , ЛПЦР 17,4 .
... првиот чекор го направи во лабораториски анализи околу тоа поткожно микрокрварење и како што се гледа сите вредности ти се во граница на нормала!
Хемостатски тестови :
( Trombociti 204, Hemokrit 47, Protrombinsko vreme 12, Аktivirano parcijalno vreme 37, Тrombinsko vreme 22) во нормала!
Бели крвни зрнца -леукоцити ( WBC 7, LYM 1,9 , MID 0,5 , GRAN 4,6 , LYM% 27,6 , MID% 5,9 , GRA% 66,5) во нормала!
Црвени крвни зрнца - еритроцити ( RBC 5,58 , HGB 159, MCV 85,3 , MCH 28,6 , MCHC 335 , RDW% 14,4 , RDWa 60) во нормала!
Крвни плочки - тромбоцити (MPV 8,3 , PCT% 0,17 , PDW 11,8, LPCR% 17,4) во нормала!
...вториот чекор, треба да ги направиш следниве анализи ако ги немаш направено (ако ги имаш дај ги резултатите) :
Хематолошки статус - Седиментација
Имунолошки статус - CRP
Коагулационен статус - Време на коагулација и Време на крварење
Фибринолитички статус - Димер, Фибриноген

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.426
По долго време од неколку месеци повторно ми се појавија тие црвени точкасти промени на рацете во подлактица и на нозете околу зглобот. Наодот по упат на специјалист трансфузиолог гласи Хематома корпорис. Направени ми се тестови на крвна слика и хемостатски систем во граница на нормала. Тромб.204, Хем.47, ПТ 12, АП 37, ТТ 22, ВБЦ 7, ЛИМ 1,9, МИД 0,5, ГРАН 4,6, ЛИМ 27,6, МИД 5,9, ГРА 66,5, РБЦ 5,58, ХГБ 159, МЦВ 85,3, МЦХ 28,6, МЦХЦ 335, РДВ 14,4 и РДВа 60. МПВ 8,3, ПЦТ 0,17, ПДВ 11,8 , ЛПЦР 17,4 . Како крајно мислење ми рекоа да пијам 1г вит ц дневно и да се консултирам со дерматолог. Предходно кога прв пат ми се појавија ми рекоа дека се капиларни крварења и дека не е дерматолошки проблем туку проблем со коагулација на крвта, сега пак ме враќаат назад на почеток од каде што тргнав за ова моја мака. Моментално тие точки се губат ама ако пак ќе се појават не знам што да правам. Искуство некое или совет каде може да се обратам?
Не се замарај, не е хематолошки проблем туку се гледа дека каде што те стегала чорапата имаш повеќе што кажува дека си имал поголем физички напор и дека механички е факторот за нивната појава.[DOUBLEPOST=1551302972][/DOUBLEPOST]
Здраво дечки, имам едно прашање во врска со хепатитис. Пред неколку часа се случи некоја збрка и морав да раскинувам 2 лица што ќе се испотепаа, после сето тоа се приметив дека имам крв на внатрешниот дел од дланката. Како и со секоја рана што крвари подолго време, шмукам и плукам крв додека не ја дезинфицирам и и ставам фластер. Само што си дојдов дома дознав дека едното лице е заразено од хепатитис. Претпоставувам дека сум изгребан со нокт, и сакам да ве прашам дали е можно и јас да се заразам, и за колку време би ми се појавиле последици.
Можно е хипотетички ако лицето е заразено со Хепатитис Б и негова крв капнала на твојата рана ризик 30% . Зараза со Хепатитис А и Ц веројатноста да се заразиш е 0,0001%[DOUBLEPOST=1551303470][/DOUBLEPOST]
Prasanje,dali na temperatura poradi viroza se dava deksametazon inekcija?
Во никој случај[DOUBLEPOST=1551303567][/DOUBLEPOST]
Старост едноставно, се работи за личност што ни пие, ни пуши.
Старост не е дијагноза, иначе старите пациенти имаат најмалку 3 дијагнози.

Последно уредено:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.613
Поени од реакции
31.425
Не се замарај, не е хематолошки проблем туку се гледа дека каде што те стегала чорапата имаш повеќе што кажува дека си имал поголем физички напор и дека механички е факторот за нивната појава.[DOUBLEPOST=1551302972][/DOUBLEPOST]
Можно е хипотетички ако лицето е заразено со Хепатитис Б и негова крв капнала на твојата рана ризик 30% . Зараза со Хепатитис А и Ц веројатноста да се заразиш е 0,0001%[DOUBLEPOST=1551303470][/DOUBLEPOST]
Во никој случај[DOUBLEPOST=1551303567][/DOUBLEPOST]
Старост не е дијагноза, иначе старите пациенти имаат најмалку 3 дијагнози.
,,,chorapi na race,,ne ke da e,,,
,,,znachi,,procentualno shansi za hepatit nikakvi,,,da se brishe od lista na bolesti,,
,,,vo odredeni sluchaevi,,
,,,srarosta ne edijagnoza samo shto e dijagnostichka sostojba,,mozhe ibez niedna,,,samo so edna a i so 30,,,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.426
,,,chorapi na race,,ne ke da e,,,
,,,znachi,,procentualno shansi za hepatit nikakvi,,,da se brishe od lista na bolesti,,
,,,vo odredeni sluchaevi,,
,,,srarosta ne edijagnoza samo shto e dijagnostichka sostojba,,mozhe ibez niedna,,,samo so edna a i so 30,,,
Sakam kazam, ne znam recham ti e muabetov

Kajgana Shop

На врв Bottom