Вакцини (општа дискусија)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
Вакцинирање е задолжително ко што читам во Полска. А Полска има најмал % заболени од АСД (1 на 3300).
Напротив, Јапонија во 1993 го откажува вакцинирањето со ММР (оди со поединечни вакцини), но бројот на заболени од асд во таа земја е прилично голем.
(1 на 55).

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Овој копуков кај телено ефтов се покака од две реченици, сеа најде да паламуди за "сурови комунизми".
Збори за права за образование, а обврски према колективното е мисловна именка. Ако си решил да живееш ко неандерталец, фати у некоја пештера да живееш, а не да опрааш како се живее у заедница без никаква одговорност кон истата. Провиден политички пацов...[DOUBLEPOST=1546525905][/DOUBLEPOST]И еве, на пример за почеток на увоз и производство на ГМО храна од која немаме практично никаква потреба, не постои никаков фејсбук-активистички отпор. Само мала маргинална група...
А шо праиме ако аутизам им предизвикува некој конзерванс, некое ѓубре шо секојдневно го јадеме, пиеме или се бањаме со него, а не вакцината?

B

Bafra

Гостин
П.С. Кога некоја ќе каже и мене ми е вакцинирано детето па фати морбили ми иде главата од монитор да и ја лупам.
Зашто таков нагон добиваш .... Што ти смета во таа изјава ...

Штом многу ти се допаѓа меркава на Филипче, зашто не забранат и за вакцинирани кои не ги прележале. Нели и тие може да ги прифатат, а и да ги пренесат. :toe:

промовираа гледање во сонце и одење боси, за кои сонцето е поладно од земјата
А ти нешто штета си имал од гледање во сонцето и одење бос или .... одење бос по земја (затоплена), која неколку саати била изложена на сончеви зраци, освен да се боцнеш :pipi:, нема други негативни последици.
За сонцето од каде знаеш какво му е јадрото и со која температурата е :sneaky:

Да ти кажам искрено немам дете и не сум во таква ситуација, ама зедов последниве дена се зачитав и се заинтересирав на темава.
Не можам да го занемарам фактот со каква леснотија се прифаќаат здраво за готово мислења за толку сензитивна тематика. Се негира една цела наука, зошто?
Немаш деца, последниве денови си прочитала нешто (не знаеме ни што, ни колку) ама битно им се изнасмеа, ги испонавреди итн итн (y) .
Што си се исплашила :toe:, нели си вакцинирана, плус и во САД те ојачале, сега немаш гајле. Остај ги тие што невакцинирале нека патат :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Штом многу ти се допаѓа меркава на Филипче, зашто не забранат и за вакцинирани кои не ги прележале. Нели и тие може да ги прифатат, а и да ги пренесат. :toe:

А ти нешто штета си имал од гледање во сонцето и одење бос или .... одење бос по земја (затоплена), која неколку саати била изложена на сончеви зраци, освен да се боцнеш :pipi:, нема други негативни последици.

Немаш деца, последниве денови си прочитала нешто (не знаеме ни што, ни колку) ама битно им се изнасмеа, ги испонавреди итн итн (y) .
Што си се исплашила :toe:, нели си вакцинирана, плус и во САД те ојачале, сега немаш гајле. Остај ги тие што невакцинирале нека патат :D
Постовиве во темава ти се сакам кажам не знам речам. Зошто би ги забраниле за прележани кога веќе имаат имунизација побогу? Тие што преживеале а не биле вакцинирани нема да ги остават своите деца невакцинирани, знаат кое страдање е.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.005
Поени од реакции
12.630

Two words: КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ.
Прочитај нешто околу ова па врати се на темава.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Постовиве во темава ти се сакам кажам не знам речам. Зошто би ги забраниле за прележани кога веќе имаат имунизација побогу? Тие што преживеале а не биле вакцинирани нема да ги остават своите деца невакцинирани, знаат кое страдање е.
Дечкото мисли дека глобалното затоплување не постои а веројатно и дека земјата е рамна така да...

B

Bafra

Гостин
И што кажа на прашањето: Зашто таков нагон добиваш .... Што ти смета во таа изјава ...

Напишав:
зашто не забранат и за вакцинирани кои не ги прележале. Нели и тие може да ги прифатат, а и да ги пренесат.
Значи вакцинирани, а што не ги прележале ... каде прочита прележани ти си знаеш.

Two words: КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ.
Прочитај нешто околу ова па врати се на темава.
И што збореше за другите, дека како овци стадо следеле некој :D . Со среќа нека ти е кога ќе станеш мајка. :pipi:

Дечкото мисли дека глобалното затоплување не постои а веројатно и дека земјата е рамна така да...
Неколку пати сум напишал дека КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ НЕ СЕ ПРЕДИЗВИКАНИ ОД СО2, ТУКУ СЕ ЦИКЛИЧЕН ПРОЦЕС.
Е сега што ти немаш капацитет да сфатиш, што сум ја виновен.
Башка што си дволичен, од една страна веруваш на власта за СО2 и влијанието, а се противиш против рудниците. Власта и научниците велат нема да има загадување, што не им веруваш и за тоа. :kezec:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.822
Поени од реакции
12.317
што добиваш од гледање во сонце? Што добиваш од одење бос? Можеш да образложиш стручно или лаички?

B

Bafra

Гостин
што добиваш од гледање во сонце? Што добиваш од одење бос? Можеш да образложиш стручно или лаички?
Задоволство пред се, а никаква штета, доколку ги следиш правилата.

Не гледам ни причина ни потреба да ти образложувам (за фреквенции) , кога слатко се исмејуваш со луѓе кои практикуваат такви работи :toe: .

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.005
Поени од реакции
12.630
И што збореше за другите, дека како овци стадо следеле некој :D . Со среќа нека ти е кога ќе станеш мајка. :pipi:
Bafra, како се пренесува вирусот, знаеш?
Сигурноста од вакцината е 97% посто, значи 100 вакцинирани деца да ги изложиш на вирусот, статистички гледано, 3 ќе го закачат. 100 невакцинирани деца да ги изложиш, шо викаш, колку ќе го закачат?

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.633
Поени од реакции
88.263
Јас сеуште се чудам како 15.000 деца САМО од Скопје се невакцинирани... што родители се тоа, бре маме им ебам.
Вакцинацијата не значи дека никогаш нема да ја добиете оваа болест, туку помага полесно да ја прележите, а процентот во иднина пак да добиете сипаници е еднаков на 0 (НУЛА), навистина се ептен, ептен, ептен ретки случаевите кога вакцинирани лица по втор пат добиваат сипаници. Ова се учи во прво одделение бре... :mad:

Тоа ти е исто ко оние што мислат дека земјата е рамна... покрај толку сателити, слики, видеа, еве од пред некоја ден Војаџер 2 влезе во меѓуѕвездениот простор, на Земјата има луѓе кои сеуште веруваат дека планетава е рамна штица.
:popce:[DOUBLEPOST=1546527851][/DOUBLEPOST]А да ќе заборавев... идиотскана пропаганда за референдумот во кои рекламираа дека со влез во ЕУ и НАТО ќе сме добивале поквалитетни вакцини, само им оди во прилог на овие родителиве што не ги вакцинираат децава.

Каков народ, таква власт :popce:

B

Bafra

Гостин
Bafra, како се пренесува вирусот, знаеш?
Сигурноста од вакцината е 97% посто, значи 100 вакцинирани деца да ги изложиш на вирусот, статистички гледано, 3 ќе го закачат. 100 невакцинирани деца да ги изложиш, шо викаш, колку ќе го закачат?
Не знам, ти што викаш, уствари што пишува таму од кај што читаш. Еве јас велам 50/50 за невакцинирани.

И штом од 100, 3 вакцинирани ќе прележат, значи сигурни се вакцинираните, заштитени, нема што да се плашат. Арно ама ете пак се плашите :toe:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.585
Поени од реакции
22.303
Toa istrazuvanje sto se spomnuva e dokazano deka e fejk odnosno Falsifikat. Andrew Wakefield vo poznatiot Magazin Lancet vo 1998 objavi studija vo koja pisuva deka ima povrzanost pomegju vakcinite i autizam. Dokazano e deka ne e tocno i samiot ja povlece studijata. So negovata Firma prodaval nekojsi test za da se proveri, dali vakcinirano dete ima autizam ili e vo rizik da dobie. Znaci od finansiski interes falsifikuval studija. Iako posle sam ja povlece do denes toj se citira najmnogu od protivnicite na vakcini. Ako argumentiras deka e fejk odma protivnicite idat so teorii na zagovor i drugi gluposti.

Ne sum ekspert no kolku sto citav autizmot se pojavuva najcesto vo prvite tri godini toa do nekade e i periodot vo koj decata se vakciniraat. Zatoa cesto ednoto so drugoto se povrzuva. A MMR-vakcinata kolku sto e vazna za decata e najteska da recam ima pocesto reakcii pa i toa se zema kako nekoj dokaz deka nesto se desava. Neli sekoj si argumentira kako sto mu odgovara. Inace vo zapadov pa i opsto niz Evropa seuste najgolem del od decata se vakciniraat pa ne gledam deka vrie od deca so autizam.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
Значи луѓево во глобала се глупи. Не вика само статистиката така, еве и да не знаеш, ќе ги слушнеш што зборуваат, ќе ги прочиташ ... ќе се увериш. Дотолку само да си глуп па да не земеш да се едуцираш малце, никад не е касно. Али ко коњи сите, напред во еден правец и тераме.
Дојде време онаа Миа и слични фуфици да глумат доктори, а мозок помал од папагалот мој.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
На кратко: што се губи, а што се добива ако се вакцинира и ако не се вакцинира?

Kajgana Shop

На врв Bottom