Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
таму некаде докторите се за никаде а и многу наплаќаат, ќе останат луѓето без пари за кирија и леб.
...па нели висок стандард, ЕУ, средено здравство :confused:

Не верувам дека алудира на никој, особено на некој кој починал. Барем сметам дека до толку има доблест.

Се разбира не ги ставив сите држави, едно ќе се изгубеше смислата, друго
нашите не бегаат Финска или Португалија,
во Шпанија ретко одат сезонски,
во бившата отоманска република ХеллАсс, одат од пограничните градови а живеат во Македонија, исто одат сезонски на лето
Во Бугарија речиси и да не одат, тоа се наши шофери или програмери кои отвараат фирми
Мал број главно угостители одат во Хрватска и Романија
Во Чешка одат градежници а во Словачка забари и електричари.
Поради јазикот ја избегнуваат Унгарија но има доста шофери од кај нас и Србија.
Полска е на листата поради добриот однос доход и трошоци на живот, но слабо е платена прекувремената работа.
Летонија, Литванија и Естонија главно се избегнуваат поради јазичните бариери но се наоѓа по некој информатичар особено во Естонија.
Ирска и Британија имаат преголеми трошоци и прескапо сместување, а заработката во Ирска е помала,
Холанѓаните, белгијците луксембуржаните и австријците се толку надмени, што за помислата за напредок кажи си Амин, повеќе и од германците.
Данска и Холандија имаат најголеми даноци на доход, до 36%
Најдобра програма за емигранти имаат Шведска и Германија, најлоша Австрија, Хрватска, и Словенија. Освем ако не си хемичар или фармацефт...
Италијанците немаат работа за себе, а не да платат странци, газдите им се безобразни и често ги лажат работниците. Има сезонски работи за берење лешници ...
Да не заборавам Франција, има одлична социјална програма, но ...
Ова се главно мои мислења, не мора да се точни.

Баш Франција е најарна за комбинација од живот и работа ако сакаш да се пробаш на страна.[DOUBLEPOST=1532975357][/DOUBLEPOST]
Абе кој мајстор ќе отвори своја фирма у странство од прва не ме заебавај.

Ќе отвори тој што ќе се информира. Меѓутоа со Мк пасош ова не може, барем не во Англија и Франција. Инаку вака си сам свој шеф и работиш ти кога сакаш и колку сакаш.

Има ограничување во заработката што можеш да ја правиш во одредени сфери. Пример, ако работиш ко самовработен, можеш да одиш до 70к од годинава во Франција. Ако одиш над тоа, треба да се пре регистрираш во друг вид а компанија или SARL.

Последно уредено:
Јас, и брат ми, фирмата ни е регистрирана во Бугарија, возиме низ Шведска и Германија

И колку има газди на фирми колку шофери? Зашто некој би возел за друг ако така па макар и со БГ пасош? Значи не е така.

И колку има газди на фирми колку шофери? Зашто некој би возел за друг ако така па макар и со БГ пасош? Значи не е така.

Да се убедувам со некој немам намера, но доколку ме прашаше што е потребно, колку чини, колку време фаќа, ќе ти објаснев за во Бугарија и Шведска.
Батали, темата е начната со цел да си помагаме а не да си контримњ

Јас, и брат ми, фирмата ни е регистрирана во Бугарија, возиме низ Шведска и Германија
Vnimavaj, ako imas registrirano firma spedicija vo BG, a vozis niz Germanija so MK dokumenti, ti si vraboten na crno vo D ili EU (iako vo svoja firma). Za da rabotis vo bilo koja EU drzhava, pa i BG, iako vo svoja firma potrebna ti e rabotna dozvola.

Ako te zastane Zollkontrolle vo Germanija, dobivas zabrana od 5 god. za cela EU.

Vnimavaj, ako imas registrirano firma spedicija vo BG, a vozis niz Germanija so MK dokumenti, ti si vraboten na crno vo D ili EU (iako vo svoja firma). Za da rabotis vo bilo koja EU drzhava, pa i BG, iako vo svoja firma potrebna ti e rabotna dozvola.

Ako te zastane Zollkontrolle vo Germanija, dobivas zabrana od 5 god. za cela EU.

Не за цела ЕУ, само за Германија. Плаќаш казна, и на некои дури ги тераат да се јавуваат во амбасадата во Скопје секои две недели. При второ фаќање, или прво ако не ти е се по пропис може одма да залепат забрана за цела европа[DOUBLEPOST=1533057491][/DOUBLEPOST]http://tocka.com.mk/vesti/276899/ge...-najmnogu-slobodni-mesta-ima-za-ovie-profesii

Последно уредено:
Гласав за австрија. Еднакво високи плати како цел запад а најблиску. Интересна е и Чешка имаат неверојатен подем последнив децениЈА.

Во секоја држава северно од Хрватска и Западно од Словачка може семејство со 2 плати да живее пристоен живот. Дури и со работнички 2 плати и кирија и мало знаење на јазик мислам дека семејство во било која западна земја може да живее сосема нормален живот чак и да си ги истудира децата доколку сакаат. Единствено сметките на запад може да ги замрсат рецесиите и кризите кои се појавуваат понекад мада онаква криза од епски размери каква што беше пред неколку години не верувам дека ке се повтори додека сме ние живи.
За семеен живот може да се тешки првите година две додека научиш каде се ефтините а сепак квалитетни производи и слични финти.

За печалба доколку си сам, а не со семејство е малку поинаква работата. Проблемот е во тоа што кириите за поголем стан или за гарсоњера се многу слични. Семејство со 2 вработени ги дели трошоците а сам човек плаќа високи трошоци. Башка што сам човек има повисоки даноци него ли фамилија.

Така да ако сакаш сам да печалиш треба да работиш прекувремено, по можност на терен, по можност дефицитарна струка или нешто што е тешко, и треба да живееш прилично аскетски, а треба и да знаеш да си гребарош. Под гребарош подразбирам на пример да знаеш да се напукаш во менза од хранарина па да не треба сам да купуваш јадење на пример или на пример со униформата од работа де се шеташ секаде и да не треба да трошиш на облека и слични финти на штедење. Фасцинантно е како тие мали финти на штедење всушност бајаги придонесуваат во буџетот на еден човек.[DOUBLEPOST=1533147212][/DOUBLEPOST]
За колку време плочкар (пример), може да повлече 3/4 члено семејство за средна класа живот во западна Европа. Значи без надпросечни способности за снаоѓање. Збориме леџит работење.
Треба да има доволно пари да може да покрие трошоци за 3 месеци за едно семејство под услов да имаат виза. Во тие три месеци треба жената да најде работа и да ја добие првата плата. Значи се што е потребно за да повлечеш семејство е жената да најде работа и да имаш пари тие први 2 или 3 месеци да ги покриеш со пари.
Да речеме ако просечна плата е 2000 евра, ти требаат додатни 6000 евра. Ако штедиш по 500 евра месечно што е сосема реално и за работник на бауштела во рок од една година ги имаш.
Или кредит крај краева ако даваат банките.

Последно уредено од модератор:
што така бегаат од убава и моќна европска и нато заштитена земја да го прашаш пријатеалот?
Хрватска е океј држава, споредбено со нас е далеку подобра, подобри услови за работа, поголеми бизнис можности, повисоки плати.

Пример :
Твојата плата во Хрватска ако е 700-800 Еур, платата на твојата сопруга ако е 500-600 Еур, а имаш можност да работиш во некоја подобро развиена држава кај што ти и сопругата би зимале по 2к сигурно ја одбираш втората опција.

Хрватска е океј држава, споредбено со нас е далеку подобра, подобри услови за работа, поголеми бизнис можности, повисоки плати.

Пример :
Твојата плата во Хрватска ако е 700-800 Еур, платата на твојата сопруга ако е 500-600 Еур, а имаш можност да работиш во некоја подобро развиена држава кај што ти и сопругата би зимале по 2к сигурно ја одбираш втората опција.
HR bese ok vo sporedba so MK do pred godina dve, sega ne sum bas siguren, poslednava godina nie napravivme takvi promeni sto platite vrtoglavo rastat I naednas se najdovme pred vratite na EU I za toa dobivame priznanie od site relevantni faktori vo EU i NATO.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom