Несочувство е главна особина на просечен фиромјанин. На секој план.
Ако им се "реши" некој редовен прилив на пари во облик на партиско вработување, преку ноќ забораваат дека биле копуци до вчера (а де факто уште се), ама не им е јасно како сите други што ја немаат таа "привилегија" не ја гледаат државава како Швајцарија.
Го читав вчера случајов со домов и некако ми е глупо да коментирам.
Од една страна го коментираат "загрижени" вморони чија влада шпараше на додатна нега за лица со инвалидитет за да останат пари за антички споменици. За тоа не смееше ни да се збори по медиуми, пошо беше непопуларен за таков "безгрешен" владетел и фараон како паторот.
Други што го критикуваат протестот на локалциве се дежурните борци за космичка правда, кои па не може да сфатат дека стварно има проблем у даденава ситуација. Какво шизофрено општество имаме изградено, за греота сме.
Затуцаност се осеќа кај луѓето од Скопје, заради зачмаеноста, непрошетаноста, уседеноста у мала средина, а не па кај овие од селата. Патетично е што црквата и религијата земаат таков замав, а луѓето стануваат се помалку хумани и со помалку разбирање.
Ок, може и да имаат проблем со таква институција. Еве признавам и мене ми е чуден изборот на локацијата, ниту пак министерката елаборираше доволно добро зошто баш таму (ваљда дека имало некоја руина од зграда што за мали пари може да се претвори у некаква „голема политичка реклама“).
Зошто луѓево не одат мирно да се пожалат во министерството без да се прикажуваат сами себе ко кромањонци?
Мислите дека некој од овие што протестираат за ова немаат такви луѓе во сопственото семејство...
Тоа чест, достоинство, обзир кон други, (да не претерувам) соживување со проблеми на друг - шта је то...
Тоа се рефлектира после во „чоек од Струмица - кур ме боли што Струга и Кичево станаа ш иптарски (а не беа)“...баш како што пиша некој - „само у мојата улица да е ок, пошо и така не одам даље“ - па тоа ја праи кантонизацијата и федерализацијата, а не нешто друго.
Све што ни се случува си го заслужуваме, говна од луѓе сме.