Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 октомври 2017
Мислења
135
Поени од реакции
125
Decki,daj da mu se raduvame na zivotov,kratok e.ako e pisano da zememe ke zememe ako ne ko bez nego do sega taka i odsega.so sekojdnevno kisnenje na forumov gubime iljadnici nervni kletki a isti muabeti se vrtat.mnogu bavno minuva vremeto so sekojdnevni polemiziranja.zdravje samo.se ke bide

Член од
4 април 2015
Мислења
179
Поени од реакции
251
Vidi vaka prijatele.Si dostavil krstenica od tatko ti????????A taa krstenica vazi samo ako e od 1942.1943.1944 vo godini na bugarska egzarhija na ovie prostori.Ti otprilika imas povece od 40 godini izgleda.Inaku nikoj so star dokument ne e odbien duri i preku red se dobiva.
A sto e cudno sto imam 45 godini? Da, tatko mi e roden 1942, i me stavija na dopolnitelna. Na intervjuto insistirav da go zemat originalot, ama ne sakaa. Rekoa ako im treba ke mi baraat oni. Eve go dostaviv vo dekemvri, ama cela godina izgubiv zaradi taa dopolnitelna proverka. Ke vidime sto ke bide ponatamu.

Член од
14 април 2018
Мислења
1
Поени од реакции
0
Поздрав дечки! Во Мај 2017 прв пат отидов во абасада во Скопје со документи. Најдов некоја линија преку прадедо од Босилеград итн... Извадив изводи во Србија, ги преведов таму, тука ги извадив останатите и ги поднесов во амбасада. Прашањето ми е што е следен чекор? Ми дадоа едно ливче како парагон дека сум платил и напишан број 14-687 ( не знам дали тој негде треба да го следам), и ми рекоа да се јавам после нова година. Вртев неколку пати и не можам да ги добијам. За што воопшто треба да прашам ако ги добијам? Произход ли удостоверение ли...? На што се чека после прво поднесување? Поздрав

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
Друже,и јас знам многу што земаа и со изјава и со потврди и т.н ама гледаш дека сега не е баш паметно и сигурно носењето на потврда бидјќи,да на некои дадоа ама и многу одбија. А не викам дека не смееш да носиш.

Sent from my X6pro using Tapatalk
НЕЗНАМ стварно како е и што прават НО знам што видов..друго не коментира зашто ке бидам нападнат и осуден без причина......

Член од
2 февруари 2015
Мислења
13
Поени од реакции
9
Здраво, може ли некој што бил скоро на интервју да сподели искуство-дали посебно на секој го прават или заедно на неколку души, колку време трае, сите ли прашања ги поставуваат? фала многу....

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Раздавањето на бугарски државјанства официјално заврши на 27 април 2017 г. кога стапија во сила измените на подзаконскиот нормативен акт т.е. НАРЕДБА № 1 ОТ 19 ФЕВРУАРИ 1999 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ГЛАВА ПЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА Б'ЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО каде во чл.6 јасно напишаа:
Чл. 6. (1) Лицата по чл. 15 от закона представјат:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2017 г.) удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина и всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин;
Се бараат оригинални документи за докажување на бг потекло преку роднина по директна линија. Таквите без оригинални документи и да поминат на совет, подпретседателката одбива да ги потпише. Секако постојат и исклучоци но се работи за бројка од повеќе од 50 000 предмети.
Тие што се на дополнителна заглавени од 2014/15 секако ги разгледуваат а и ќе ги разгледаат сите наредниов период, ама све ќе си оди законски, 90+% без доказ за потекло ќе ги одбијат.

Член од
10 јануари 2018
Мислења
26
Поени од реакции
9
lugje ima i nesto drugo. se slusnav so posrednikot pred nekoj den i mi rece deka momentalno vladata na RM zagovarale so bugarite da ne davaat pasosi od pricina sto nema da ima koj da raboti u nasava napatena drzava. Sepak izgleda so pricina e se ova usporeno.. ili zakoceno :)

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
lugje ima i nesto drugo. se slusnav so posrednikot pred nekoj den i mi rece deka momentalno vladata na RM zagovarale so bugarite da ne davaat pasosi od pricina sto nema da ima koj da raboti u nasava napatena drzava. Sepak izgleda so pricina e se ova usporeno.. ili zakoceno :)
Дури сега ти кажа за тоа... па тоа ти е договорено на добрососедството...
Пази се ќе те окарактеризираат како вмровец, и ќе те пцујат... ама забораваат дека ако си вмровец, ќе си имаше државна работа или тендерче па.ќе немаше потреба од пасошов

palekrstic

Модератор
Член од
14 ноември 2016
Мислења
2.041
Поени од реакции
5.540
Поздрав дечки! Во Мај 2017 прв пат отидов во абасада во Скопје со документи. Најдов некоја линија преку прадедо од Босилеград итн... Извадив изводи во Србија, ги преведов таму, тука ги извадив останатите и ги поднесов во амбасада. Прашањето ми е што е следен чекор? Ми дадоа едно ливче како парагон дека сум платил и напишан број 14-687 ( не знам дали тој негде треба да го следам), и ми рекоа да се јавам после нова година. Вртев неколку пати и не можам да ги добијам. За што воопшто треба да прашам ако ги добијам? Произход ли удостоверение ли...? На што се чека после прво поднесување? Поздрав
Најверојатно чекаш за происход.
Јави се за да ти кажат бројче за проверка за во ДАБЧ.
Моментално се потпишани со март 2017 происходи.

Attachments

Член од
3 мај 2017
Мислења
251
Поени од реакции
171
Раздавањето на бугарски државјанства официјално заврши на 27 април 2017 г. кога стапија во сила измените на подзаконскиот нормативен акт т.е. НАРЕДБА № 1 ОТ 19 ФЕВРУАРИ 1999 Г. ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ГЛАВА ПЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА Б'ЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО каде во чл.6 јасно напишаа:
Чл. 6. (1) Лицата по чл. 15 от закона представјат:
1. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2017 г.) удостоверение за б'лгарски произход, издадено от Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина и всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един в'зходјашт б'лгарин;
Се бараат оригинални документи за докажување на бг потекло преку роднина по директна линија. Таквите без оригинални документи и да поминат на совет, подпретседателката одбива да ги потпише. Секако постојат и исклучоци но се работи за бројка од повеќе од 50 000 предмети.
Тие што се на дополнителна заглавени од 2014/15 секако ги разгледуваат а и ќе ги разгледаат сите наредниов период, ама све ќе си оди законски, 90+% без доказ за потекло ќе ги одбијат.
Ќе видиме, јас им однесов таков документ. Ако у меѓувреме не им текне да имаш недвижнини таму....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom