Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Унијата на млади силеџии (УМС) продолжува по чистата патека која им ја остави режимот на Груевски. И тогаш палеа автомобили, а најсилни беа во Скопје и Битола, во градовите каде мислеа дека ќе “градат“ и крадат со децении. Силата им се удри од глава.

Како ќе ти биде на тебе, некој да ти ја запали колата? Ќе молчиш, како што вообичаено молчи нашиот претседател, или јавно тоа ќе го посочиш, како еден вид притисок сторителот да се фати и да ти купи нов автомобил, плус да ти плати штета, па и нема да биде згодно да одлежи и некоја година. Или ,Уставниче, ова е сосем дозволено, со оглед на тоа каков ти беше коментаров, па и тој после него? Еве “мрсулите“ нема да зборуваат за ништо, зборувај ти. Дали сметаш дека коалицијата која беше предводена од ДПМНЕ не го кршеше деловникот и што е уште потрагично носеше и закони кои бараат 2/3 мнозинство, но ниту опозицијата, ниту Уставниот суд по тоа не реалгираше!? Истото се случи и вчера, пред тоа не само што постапката што беше прекршена за поднесување на законот, немаше ни расправа со амандманите на СДСМ, ако не се лажам беа 85. Сега ДПМНЕ поднесе 36.000 амандмани, од кои тврдеа дека клучни се само 78! Требаше да ги повлечат тие 36.000 и да останат само оние 78 кои ги сметаа за клучни, па и по нив да се дискутираше. Ни тоа не се случи. И на крајот гласањето беше крајно невалидно, до тука ќе се сложиме. И ДПМНЕ го правеше истото, апсолутно истото и никој од вас Уставниците не рече ништо против тоа (на пр. донесе закон за неполни 4 минути, знаеш точно на кој закон алудирам). Имаше и дискусии по дел од тие прашања на форумов, беа доста интересни, каде истиве сега кои се против постапкава од предлагање до гласање имаа завземено политичка страна и тогаш сето ова им беше во ред. Истото беше и за тепањето на пратениците, бркањето, молчењето на Талат.....

Ме интересира и зошто сметаш дека треба да и биде запалена куќата? Ти, верувам, дека одма ќе пријавиш во полиција и ќе стегнеш кривична, но ако некој друг посегне по тие средства (секако ако го знае или го дознае сторителот, или конкретно во овој случај организацијата) одма го напаѓате што си го брани својот имот. Ќе може да ми кажеш што мисли Уставот за сопственоста (чл. 30)! :)
Никој не и брани да пријавува в полиција. Ама непријателите на државата, узурпаторите на власта, незаконско делување, треба да се подготвени на тоа. За доаѓање на власт што не правеа истиве овие? Нормална е реакција.[DOUBLEPOST=1521157446][/DOUBLEPOST]
Дали ова го земаш како оправдување? Дали тоа значи дека е дозволено на сите тие 120 да им се пали имотот, по секоја цена?
Не, не по секоја цена.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па ако е дозволено да трошат пари безмилосно и да живеат како грофови а некој шеќераш умира бидејќи ради нив нема пари за инсулин или други лекови зошто да ми е грев за такви вампири? Ти браниш некој што ти краде од џеб?
Не. Но не е начин да одиш и да му го запалиш автомобилот. Што и да направиш потоа, ти си виновникот. :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Никој не и брани да пријавува в полиција. Ама непријателите на државата, узурпаторите на власта, незаконско делување, треба да се подготвени на тоа. За доаѓање на власт што не правеа истиве овие? Нормална е реакција.[DOUBLEPOST=1521157446][/DOUBLEPOST]
Не, не по секоја цена.
Кои се непријателите на државата? Или кои биле непријателите на државата? На дел од нив, режимот на Груевски и споменици им подигна, се со цел да лапне провизија.

Не знам дали ти е јасно, но како да ја опишуваш власта на Груевски. Само тогаш не беше критички настроен, па и одеше дотаму да ги напаѓаш и средношколците кои протестираа, застанувајќи зад најлошиот и најглупиот, сега веќе покоен, министер за Образование во нашата пократка историја! Јас не очекувам рационалност од политички зацепан човек. ;)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Религијата и патриотизмот се корењата на земјината топка? Ти друже се читаш шо збориш? Да не беше таа твоја религија и било кој од илјадниците измислени пријатели наречени богови, немаше да има ниту војни, ниту поделби и општеството ќе беше многу многу понапред досега. Само да не го носиме муабетов во друга насока. А ти можиш слободно да се вратиш во среден век и да палиш луѓе на клада само ради тоа што не сакаат некој супермен во злато облечен и со кола од 150к евра како овие денеска да им кажува да веруваат во замислени пријатели. Исто како овие што сечат глави денеска. Истото е и со патриотизмот и со нациите, и со се она што се користи за поделба на обичните смртници за некој да калапи милијарди. Знаеш кога ќе има подобар живот на глобално ниво? Кога ќе се развие свеста кај секој човек дека сите сме пред се луѓе, сечиј живот е битен, секој криминалец да си го најде местото, и да не се дозволуваат неправди спрема било кого и да се случуваат. Ама тешко тоа да се случи некогаш, ама и не мора да значи. Ама лошото е што на вакви како тебе и да му се нацрта нема да разберат, затоа биди ми поздравен.
Ne sum jas religiozna, ama ova e mnogu laicki napisano podkovano od propaganda, i moram da odgovoram na ignorantnosta.
Da ne bese religijata uste ke bevme nie nepismeni. Da te potsetam deka kirilicata e izmislena da go nauci narodot da ja cita biblijata. Remek delata od renesansata pretstavuvaat religiski likovi. I uste mnogu drugi dobri raboti sto gi ignorirash.
Da imalo vojni, a dali mislis deka ako ne postoele religiite ke ima totalen mir, i dali mislis deka site vojni se poradi religija. Na Rimjanite religija li im bila bitna koga gradele imperija m?
Kolku i da sakash, ne mozes da izbegash od faktot deka covekot e zivotno, a sekoe zivotno ima instinkt da si markira svoja teritorija za svoe pokolenie. Drzavite i naciite se samo ponapredna forma na nasiot zivotinski instinkt.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
На пример во судско рочиште во Тетово, судијата албанец, адвокатите албанци, сите албанци, но мораат на македонски да ја спроведат судското рочиште. Нели е глупо?
Кажи ти мене што чекаше канализацијата до денеска?
да,мораат на македонски бидејќи македонскиот е официјален јазик. да бевте во грција, на грчки ќе се одвиваше судењето. логикава ти вришти.
чекаше да се опаметите, ама некако памет не ви доаѓа па уште ги гласате ДУИ.
со таков памет, ќе си почекате уште бајаги за канализација-елементарно право.
битно во пехчево да можело да се збори на албански.[DOUBLEPOST=1521173148][/DOUBLEPOST]
Единствена замерка во јаконов ми е што требаше да ја има кај уставот на 91.
Мислам дека нема врска законов со нацинализам, и мерење курови.[DOUBLEPOST=1521141648][/DOUBLEPOST]
Зборуваме за инвестиција пола лав споменик, ај цел нека е.
Ниту нема да се вработат нови административци, сите го знаеме тоа, колку што јас разбирам со законов би можел на албански да комуницирам со административецот албанец, со кој досега требаше на македонски да комуницирам.
Денеска скоро да нема институција а да нема албанец кој сигурно течно ги зборува двете јазици, со ретки исклучоци.[DOUBLEPOST=1521141913][/DOUBLEPOST]
Нема македонци таму, зошто да трошиме пари, еве наместо ќе градиме патишта и училишта...
ова ти е погрешно. и сега кога одиш на шалтер било каде. странката ако е албанец прво си пробува на албански, ако службеникот е албанецц си зборат на албански.ако е македонец,си зборат на македонски. тоа е проблемот? што македонеццот не знае албански па сеа со сила ќе го терате да научи албански?[DOUBLEPOST=1521173411][/DOUBLEPOST]
Класично бранење на убиец на дете, со видео докази и со све, ова нормална особа не го прави...
смрт има,бобан треба да одговара за изгубениот живот. ама...
фамилијата без да и текне дека можат и они да наебат за линчот што претходел, наговорени од некои партиски ликови инсистирале на `убиство со умисла`
а на долгата снимка се гледа како роднините на Алмир го бркаат Бобан до кола, па му отвараат врата,па го влечат, па му рипаат на хауба, па не е тоа доволно, приметуваат дека бобан влегува во слепа уличка, па го бркаат и тепаат таму, бобан бегајќи го удира алмир и го усмртува.
факт,бобан е одговорен за смртта на Алмир. факт, не е убиство со умисла. факт, првата кратка снимка од настанот дава претстава дека бобан ги бркал алмир и мајка му по тротоари и дека намерно сакал да ги згази. факт-ако ја гледаш целата снимка, не е све така како што се претставува во јавност. ако добро прочитав, и роднините на Алмир ќе си добијат кривична пријава`учество во толпа` на кратко, го бркале Бобан од чекалната во болницата па све до немилиот настан.[DOUBLEPOST=1521173913][/DOUBLEPOST]
Унијата на млади силеџии (УМС) продолжува по чистата патека која им ја остави режимот на Груевски. И тогаш палеа автомобили, а најсилни беа во Скопје и Битола, во градовите каде мислеа дека ќе “градат“ и крадат со децении. Силата им се удри од глава.

Како ќе ти биде на тебе, некој да ти ја запали колата? Ќе молчиш, како што вообичаено молчи нашиот претседател, или јавно тоа ќе го посочиш, како еден вид притисок сторителот да се фати и да ти купи нов автомобил, плус да ти плати штета, па и нема да биде згодно да одлежи и некоја година. Или ,Уставниче, ова е сосем дозволено, со оглед на тоа каков ти беше коментаров, па и тој после него? Еве “мрсулите“ нема да зборуваат за ништо, зборувај ти. Дали сметаш дека коалицијата која беше предводена од ДПМНЕ не го кршеше деловникот и што е уште потрагично носеше и закони кои бараат 2/3 мнозинство, но ниту опозицијата, ниту Уставниот суд по тоа не реалгираше!? Истото се случи и вчера, пред тоа не само што постапката што беше прекршена за поднесување на законот, немаше ни расправа со амандманите на СДСМ, ако не се лажам беа 85. Сега ДПМНЕ поднесе 36.000 амандмани, од кои тврдеа дека клучни се само 78! Требаше да ги повлечат тие 36.000 и да останат само оние 78 кои ги сметаа за клучни, па и по нив да се дискутираше. Ни тоа не се случи. И на крајот гласањето беше крајно невалидно, до тука ќе се сложиме. И ДПМНЕ го правеше истото, апсолутно истото и никој од вас Уставниците не рече ништо против тоа (на пр. донесе закон за неполни 4 минути, знаеш точно на кој закон алудирам). Имаше и дискусии по дел од тие прашања на форумов, беа доста интересни, каде истиве сега кои се против постапкава од предлагање до гласање имаа завземено политичка страна и тогаш сето ова им беше во ред. Истото беше и за тепањето на пратениците, бркањето, молчењето на Талат.....

Ме интересира и зошто сметаш дека треба да и биде запалена куќата? Ти, верувам, дека одма ќе пријавиш во полиција и ќе стегнеш кривична, но ако некој друг посегне по тие средства (секако ако го знае или го дознае сторителот, или конкретно во овој случај организацијата) одма го напаѓате што си го брани својот имот. Ќе може да ми кажеш што мисли Уставот за сопственоста (чл. 30)! :)
колата е `запалена` од самата сопственичка. имам другар од Виница, бил до колата.вика мораш да дојдеш до метар да видиш дека воопшто нешто се случило. да беше навистина запалена од непознат сторител, до сеа ќе имаше слики на ссите ебани сдсм порталчиња и медиуми. ама нема, ќе мора да им веруваме на министерството за Вистина. онака, на лепе очи.[DOUBLEPOST=1521174041][/DOUBLEPOST]
Јас пак обратен впечаток имам. После законов некако сите преминаа во неутрала, сите партиски необоени сложно плукаат и по Грујо и по Заев. Што е за поздравување ако е искрено.
Јас пак искрено се сомневам и верувам дека има доста кои тоа го прават од лични побуди, нема врска со патриотизам.

Тие што беа хардкор поддржувачи на целиот шарен циркус заминаа во илегала, испарија од форумов.
Зборувам генерално. Грујовистите добија ветар во грб со законов и мене лично ми е одвратно некој да глуми патриот од некое партиско дувло на сметка на колапсот на државата.
не заминавме во илегала, него нашите`колеги` од сдсм сеа не праат вмровци од страв да не се открие нивната вмровштина во лижењето на шупакот на Заев[DOUBLEPOST=1521174175][/DOUBLEPOST]
Ете едно искрено прашање до тебе.. Според тебе нормално е женати да ја работи друг ти дур си во странство/патување? Нормално е легализирањето на геј браковите со што го загрозува наталитетот на државата? Баш во среден век имало подобро организиран ред одколку ова безредие што се случува денеска во државата.. Ете ги тие борби за подобар живот и крај на режим што ти донесоа..
Развиток на свеста кај луѓето никогаш нема да има, бар не во блиска иднина. Луѓето се суштества базирани врз нивните природни инстинкти и потреби.. Па сега ти како сакаш свати. Незнам зошто секогаш ќе се најди по некој атеист паметен на темава и ќе почни секогаш кривицата да ја бара во религијата/патриотизмот.
ова нема врска со намалување на наталитетот.
она што има врска со намалување на наталитетот се сиромаштијата, неизвесноста и неможноста да се издржува фамилија.а тоа се должи на политиките во минативе 27 години. а истите тие политичари ти ја полнат главата дека гејовите се криви. излези од кутијата.

Последно уредено:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.968
Луде јебе збуњеног.... исто како Павле Богоевски што испадна преебан, а пред избори 2016 г. тврдеше дека ако Заев заговара и договара двојазичност, тој самиот ќе се повлечел од кампања! При уши глуви... при очи слепи... се направивте и за тоа нема љутиш на никого, а најмалце на Заев!

Него може за ова да му замерите, зошто кога веслаше со предизборни ветувања, на ова ветување веслаше многу јако...

Член од
23 април 2014
Мислења
99
Поени од реакции
178
Ne sum jas religiozna, ama ova e mnogu laicki napisano podkovano od propaganda, i moram da odgovoram na ignorantnosta.
Da ne bese religijata uste ke bevme nie nepismeni. Da te potsetam deka kirilicata e izmislena da go nauci narodot da ja cita biblijata. Remek delata od renesansata pretstavuvaat religiski likovi. I uste mnogu drugi dobri raboti sto gi ignorirash.
Da imalo vojni, a dali mislis deka ako ne postoele religiite ke ima totalen mir, i dali mislis deka site vojni se poradi religija. Na Rimjanite religija li im bila bitna koga gradele imperija m?
Kolku i da sakash, ne mozes da izbegash od faktot deka covekot e zivotno, a sekoe zivotno ima instinkt da si markira svoja teritorija za svoe pokolenie. Drzavite i naciite se samo ponapredna forma na nasiot zivotinski instinkt.
Според кажаново можам да заклучам дека според тебе и сите експерименти на живи луѓе, сите вивисекции, тортури, мачења еве во втора светска војна да земиме ако не порано се оправдани пошто нели медицината има многу напреднато со тоа. Логиката не ти е воопшто добра. А тоа дали сеуште ќе сме биле неписмени неможиш да го кажиш. Ама едно со сигурност се знае: Немало да има ниту војни ниту убивања ниту алатка за контрола на големи маси народ. Убаво ти е денеска со овие што сечат глави? Да ти е страв било каде да одиш, можи бомба да те рокни оти на некој му е испран мозокот. Истото било и во многу полоша форма. Не смееш да се изјасниш, не смееш ова, не смееш она. Што мислиш, да не беше религијата до каде ќе беше науката сега, хм? Јас се кладам дека на мнооооогу повисоко ниво. Само колку знаења се изгубени од антика што ги имале во темното доба. Не писмени, сто пати пописмени и поразвиени би биле од сега.
ПС: Ајде те молам баш наброј ми ги добрите работи од религијата според тебе баш ме интересира што сметаш за добро.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Па напишала - морам да одговорам на игнорантноста :pos:

Без офф топик.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.393
Поени од реакции
13.365
Дали ова го земаш како оправдување? Дали тоа значи дека е дозволено на сите тие 120 да им се пали имотот, по секоја цена?
Ако толку се плашат од македонците нека се преселат во куќите на македонците што беа истерани од Тетово или Арачиново.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.472
Поени од реакции
87.289
Да бе на онаа што и ја запалија колата во Виница, место да седне 5 минути да размисли ЗОШТО дошло до таков чин, таа земала уште се сили бре... :pos: Тоа нејзините колеги од собранието деновиве ќе шетаат со полициско обезбедување ради гомната што се десија завчера, а ваа ми глуми нешто Швајценегер за сиромашни и намерно ги провоцира уште повеќе. Два грама памет да се немало, утре може трипати полошо да и се деси, ама важно им покажала муда на сторителите.

Али добро, не им е првпат на овие од СДСМ да бидат вакви арогантни, налик кога владееше режимот во земјава... копи-пејст со предходната влада

:kafence:

P

PewDiePie

Гостин
Тоа е мубетот,Грујо односно повеќе Мијалков во позадина до последно не сфатија дека дразнат со 1000 споменици,им вика народ доста тие уште еден,уште еден...им се буни ЦЕЛА младина за менталниот закон во кој што требаше да полагаш секои две години дур студираш факс екстерно тие до последно мислеа дека ќе го истуркаат тоа,место додека беа протестите да излезе меѓу децата да каже НЕМА ЕКСТЕРНО и да владее до 2100-та.

Истово го прават сега гнидиве само далееекуу поживотозагрозувачки закони носат. Мислат дека ако им помогнаа пријателите од надвор,дека ќе можат да прават што сакаат,а не е така,онакви жолти картони намерно да пропушташ и да се правиш глув се фатални,да не збориме за тоа дека лак народов ај да речам барем дел,посебно кај децава што тек сега гласаа ќе гласаат станаа from hero to zero;ова мене не ме изненадува сдсм нема кадар,а и тие шуткачи ко наркоманот Павле што успеаа да дотуркаат до некое место се климачи и се посраа на се за што урлаа пред една година,јас тоа го знам и секој што видел власт на сдс знае,ама убаво што и децава видоа.

Иста ароганција,исто насилие,иста ДИКТАТУРА,нормално ги нема сега повеќето шарени да урлаат,некои од нив се кријат од срам,некои се затекнати зошто од се што им ветуваше царот муртински им го донесе само тоа што го негираше Тиранската платформа,некои се пикнати на места и ќутат,и мислат дека вечно ќе ги брани полиција и ќе се седат дома на тивко,абе мајчини па дали знаете дека ако фактички почне да се применува законов ќе треба да одговарате ? Итоа се надевам дека ќе биде френч револушн стајл.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.171
Поени од реакции
30.340
Според кажаново можам да заклучам дека според тебе и сите експерименти на живи луѓе, сите вивисекции, тортури, мачења еве во втора светска војна да земиме ако не порано се оправдани пошто нели медицината има многу напреднато со тоа. Логиката не ти е воопшто добра. А тоа дали сеуште ќе сме биле неписмени неможиш да го кажиш. Ама едно со сигурност се знае: Немало да има ниту војни ниту убивања ниту алатка за контрола на големи маси народ. Убаво ти е денеска со овие што сечат глави? Да ти е страв било каде да одиш, можи бомба да те рокни оти на некој му е испран мозокот. Истото било и во многу полоша форма. Не смееш да се изјасниш, не смееш ова, не смееш она. Што мислиш, да не беше религијата до каде ќе беше науката сега, хм? Јас се кладам дека на мнооооогу повисоко ниво. Само колку знаења се изгубени од антика што ги имале во темното доба. Не писмени, сто пати пописмени и поразвиени би биле од сега.
ПС: Ајде те молам баш наброј ми ги добрите работи од религијата според тебе баш ме интересира што сметаш за добро.
Ne e ovaa tema za toa, ama na provatna poraka mozes da mi gi nabrois ti site vojni koi se religiozni a da ne se krstonosnite vojni. Kolku da preracuname dali religijata stvarno e pricina za site vojni ili toa e samo edno mrzlivo kvazi intelektualno mislenje na nekoj sho ne procital dovolno.[DOUBLEPOST=1521181994][/DOUBLEPOST]
Па напишала - морам да одговорам на игнорантноста :pos:

Без офф топик.
It is generally agreed to have been created in the 9th century by Saint Cyril, a Byzantine monk from Thessaloniki. He and his brother, Saint Methodius, were sent by the Byzantine Emperor Michael III in 863 to Great Moravia to spread Christianity among the West Slavs in the area.

Sega slobodno mozes da me baniras za oftopic ili ignorantnost seedno.

Последно уредено:
Член од
30 декември 2009
Мислења
547
Поени од реакции
149
Да не ги амнестираше Груевскин терористите немаше да се шетаат по собрание и да јадат лајна тоа вие, гласали сте гледајте. многу ви е кратко помнењето. Ама така е на дел од Вас членовите на фамилиите ви се начукаа на државно јасле.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Луде јебе збуњеног.... исто како Павле Богоевски што испадна преебан, а пред избори 2016 г. тврдеше дека ако Заев заговара и договара двојазичност, тој самиот ќе се повлечел од кампања! При уши глуви... при очи слепи... се направивте и за тоа нема љутиш на никого, а најмалце на Заев!

Него може за ова да му замерите, зошто кога веслаше со предизборни ветувања, на ова ветување веслаше многу јако...
Баш сочувствувам со жртвата Павле Богоевски, тој Зајко, сељак од Муртино го е прелагал дека нема да има двојазичност, Павлета му верувал и оооопппп преку ноќ, гледај, Закон за употреба на јазиците.
И Павлета цел збунет, појма нема шо се дешава :(

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom