На пример во судско рочиште во Тетово, судијата албанец, адвокатите албанци, сите албанци, но мораат на македонски да ја спроведат судското рочиште. Нели е глупо?
Кажи ти мене што чекаше канализацијата до денеска?
да,мораат на македонски бидејќи македонскиот е официјален јазик. да бевте во грција, на грчки ќе се одвиваше судењето. логикава ти вришти.
чекаше да се опаметите, ама некако памет не ви доаѓа па уште ги гласате ДУИ.
со таков памет, ќе си почекате уште бајаги за канализација-елементарно право.
битно во пехчево да можело да се збори на албански.[DOUBLEPOST=1521173148][/DOUBLEPOST]
Единствена замерка во јаконов ми е што требаше да ја има кај уставот на 91.
Мислам дека нема врска законов со нацинализам, и мерење курови.[DOUBLEPOST=1521141648][/DOUBLEPOST]
Зборуваме за инвестиција пола лав споменик, ај цел нека е.
Ниту нема да се вработат нови административци, сите го знаеме тоа, колку што јас разбирам со законов би можел на албански да комуницирам со административецот албанец, со кој досега требаше на македонски да комуницирам.
Денеска скоро да нема институција а да нема албанец кој сигурно течно ги зборува двете јазици, со ретки исклучоци.[DOUBLEPOST=1521141913][/DOUBLEPOST]
Нема македонци таму, зошто да трошиме пари, еве наместо ќе градиме патишта и училишта...
ова ти е погрешно. и сега кога одиш на шалтер било каде. странката ако е албанец прво си пробува на албански, ако службеникот е албанецц си зборат на албански.ако е македонец,си зборат на македонски. тоа е проблемот? што македонеццот не знае албански па сеа со сила ќе го терате да научи албански?[DOUBLEPOST=1521173411][/DOUBLEPOST]
Класично бранење на убиец на дете, со видео докази и со све, ова нормална особа не го прави...
смрт има,бобан треба да одговара за изгубениот живот. ама...
фамилијата без да и текне дека можат и они да наебат за линчот што претходел, наговорени од некои партиски ликови инсистирале на `убиство со умисла`
а на долгата снимка се гледа како роднините на Алмир го бркаат Бобан до кола, па му отвараат врата,па го влечат, па му рипаат на хауба, па не е тоа доволно, приметуваат дека бобан влегува во слепа уличка, па го бркаат и тепаат таму, бобан бегајќи го удира алмир и го усмртува.
факт,бобан е одговорен за смртта на Алмир. факт, не е убиство со умисла. факт, првата кратка снимка од настанот дава претстава дека бобан ги бркал алмир и мајка му по тротоари и дека намерно сакал да ги згази. факт-ако ја гледаш целата снимка, не е све така како што се претставува во јавност. ако добро прочитав, и роднините на Алмир ќе си добијат кривична пријава`учество во толпа` на кратко, го бркале Бобан од чекалната во болницата па све до немилиот настан.[DOUBLEPOST=1521173913][/DOUBLEPOST]
Унијата на млади силеџии (УМС) продолжува по чистата патека која им ја остави режимот на Груевски. И тогаш палеа автомобили, а најсилни беа во Скопје и Битола, во градовите каде мислеа дека ќе “градат“ и крадат со децении. Силата им се удри од глава.
Како ќе ти биде на тебе, некој да ти ја запали колата? Ќе молчиш, како што вообичаено молчи нашиот претседател, или јавно тоа ќе го посочиш, како еден вид притисок сторителот да се фати и да ти купи нов автомобил, плус да ти плати штета, па и нема да биде згодно да одлежи и некоја година. Или ,Уставниче, ова е сосем дозволено, со оглед на тоа каков ти беше коментаров, па и тој после него? Еве “мрсулите“ нема да зборуваат за ништо, зборувај ти. Дали сметаш дека коалицијата која беше предводена од ДПМНЕ не го кршеше деловникот и што е уште потрагично носеше и закони кои бараат 2/3 мнозинство, но ниту опозицијата, ниту Уставниот суд по тоа не реалгираше!? Истото се случи и вчера, пред тоа не само што постапката што беше прекршена за поднесување на законот, немаше ни расправа со амандманите на СДСМ, ако не се лажам беа 85. Сега ДПМНЕ поднесе 36.000 амандмани, од кои тврдеа дека клучни се само 78! Требаше да ги повлечат тие 36.000 и да останат само оние 78 кои ги сметаа за клучни, па и по нив да се дискутираше. Ни тоа не се случи. И на крајот гласањето беше крајно невалидно, до тука ќе се сложиме. И ДПМНЕ го правеше истото, апсолутно истото и никој од вас Уставниците не рече ништо против тоа (на пр. донесе закон за неполни 4 минути, знаеш точно на кој закон алудирам). Имаше и дискусии по дел од тие прашања на форумов, беа доста интересни, каде истиве сега кои се против постапкава од предлагање до гласање имаа завземено политичка страна и тогаш сето ова им беше во ред. Истото беше и за тепањето на пратениците, бркањето, молчењето на Талат.....
Ме интересира и зошто сметаш дека треба да и биде запалена куќата? Ти, верувам, дека одма ќе пријавиш во полиција и ќе стегнеш кривична, но ако некој друг посегне по тие средства (секако ако го знае или го дознае сторителот, или конкретно во овој случај организацијата) одма го напаѓате што си го брани својот имот. Ќе може да ми кажеш што мисли Уставот за сопственоста (чл. 30)!
колата е `запалена` од самата сопственичка. имам другар од Виница, бил до колата.вика мораш да дојдеш до метар да видиш дека воопшто нешто се случило. да беше навистина запалена од непознат сторител, до сеа ќе имаше слики на ссите ебани сдсм порталчиња и медиуми. ама нема, ќе мора да им веруваме на министерството за Вистина. онака, на лепе очи.[DOUBLEPOST=1521174041][/DOUBLEPOST]
Јас пак обратен впечаток имам. После законов некако сите преминаа во неутрала, сите партиски необоени сложно плукаат и по Грујо и по Заев. Што е за поздравување ако е искрено.
Јас пак искрено се сомневам и верувам дека има доста кои тоа го прават од лични побуди, нема врска со патриотизам.
Тие што беа хардкор поддржувачи на целиот шарен циркус заминаа во илегала, испарија од форумов.
Зборувам генерално. Грујовистите добија ветар во грб со законов и мене лично ми е одвратно некој да глуми патриот од некое партиско дувло на сметка на колапсот на државата.
не заминавме во илегала, него нашите`колеги` од сдсм сеа не праат вмровци од страв да не се открие нивната вмровштина во лижењето на шупакот на Заев[DOUBLEPOST=1521174175][/DOUBLEPOST]
Ете едно искрено прашање до тебе.. Според тебе нормално е женати да ја работи друг ти дур си во странство/патување? Нормално е легализирањето на геј браковите со што го загрозува наталитетот на државата? Баш во среден век имало подобро организиран ред одколку ова безредие што се случува денеска во државата.. Ете ги тие борби за подобар живот и крај на режим што ти донесоа..
Развиток на свеста кај луѓето никогаш нема да има, бар не во блиска иднина. Луѓето се суштества базирани врз нивните природни инстинкти и потреби.. Па сега ти како сакаш свати. Незнам зошто секогаш ќе се најди по некој атеист паметен на темава и ќе почни секогаш кривицата да ја бара во религијата/патриотизмот.
ова нема врска со намалување на наталитетот.
она што има врска со намалување на наталитетот се сиромаштијата, неизвесноста и неможноста да се издржува фамилија.а тоа се должи на политиките во минативе 27 години. а истите тие политичари ти ја полнат главата дека гејовите се криви. излези од кутијата.