Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
мене ми е сличен да не речам ист ракопис на сите запишани, посебно првите три со име и презиме со сигурност би рекла дека е напишано од една рака!
Ova se cetvoricata od sedumte mina sto stignale gore? Kade se potpishani ostanatite trojca? Ova e pred da trgnat za nazat?

Znaci:
kon vrvot se upatile 7
se kacile i se potpishale 4
trgnale nazat 4 + 3 = (2+2)+3
se vratile 5

Za rakopisot ne sum siguren, 4-tiot mi izgleda ocigledno razlicen, a i ostanatite se razlikuvaat vo nekolku bukvi...

Yeah right. Да му беше гајле немаше да ги носи воопшто, ќе му значеа нешто во животот пред да ги загуби.[DOUBLEPOST=1519310650][/DOUBLEPOST]Само замислете си да имате некој близок на операциона маса и да му го држи у раце животот некој што дал изјава (парафразирам) "не успеа да симне 53-ца, ама успеа да симне 51 планинар", какво несовесно ѓубре. Дали тоа значи дека и кога оперирал, праел одреден процент на смртност пошо било "у рамки на просек"?
Додека е он претседател бојкотирам секаков настан на фпсм, иако све се тоа китења со туѓу ловорики. Здравко продаваше коли, станови за да иде на Хималаи, а кога ќе дојде да презентира, овој кловн глуми како тој да се качил или обезбедил којзнае каква логистика.
Ako se otvori hirurskoto dosie na folirantot Ugrinovski na ulica ne ke smee da izleze a ne da kazuva prikazni po mediumu. A toa deka se kiti so tudjo perje odavna i e poznato na lekarskata fela. Posle atentatot na Gligorov stoel u sala ko kip, nisto ne prevzemal do stignuvanje na ekipa od Belgrad. Gligorov e spasen od Profesorot Antunovic. Ovoj samo gledal u sala. I pomina nekoe vreme i eve go na televizija so prikazna. Kogo otvoril toj ne preziveal. Folirant.

Ја гледав дебатата од синоќа и има неколку работи кои ми бодат очи.

Прво, го почитувам Угриновски како човек и доктор меѓутоа воопшто нема право за тоа што го зборува и апла се гледа дека цел му е да се огради од сопствената одговорност (како претседател на ФПСМ) а потоа и да ја оправда грешката на водичот кој и покрај лошите услови и препораки решил да не се откаже турата.

Водичот и единствено водичот на теренот може да каже дали и кога ќе се прекине турата. Дали некој ќе го послуша или не е сосема трета работа.
Зоки Москито е страшно искусен водич, човек што има поминато се и сешто и ама баш секогаш повеќе би му верувал на неговото мислење отколку на некој бакал или меанџија од Ворас

Второ (и многу значајно) тоа што го кажа и Игор Смилев на самата емисија. Тој и нивното друштво препорачале за викендот во кој се случи несреќата да не се организираат зимски тури бидејќи временската прогноза за секаде на Балканот беше неповолна.
ФПСМ исто онака како што после оваа несреќа забрани организирање на планинарски тури до 21 март (не знам дали важи само за Трансверзалец или за сите друштва) можеше и МОРАШЕ да апелира на истото. Впрочем тоа е и нејзина обврска како Федерација и Угриновски е свесен за тоа.
Па уште и тоа дека зимски водичи се "прават" во вакви услови :facepalm:

Што тражевме тогаш на Даутица во нивна организација и слични околности само три недели претходно ??
И да, вака се креираат водичи во зимски услови, не се раѓаат такви.
Инаку одлуката за забрана на организирање акции над 2.000 метри до 21 март е глупа и донесена под притисок. ама како клуб член на федерацијата ќе ја почитуваме.
П.С.
Во истата таа недела имаше уште десетина акции во Македонија само и уште неколку во странство (изведени од македонски планинари) и немаше друга незгода. Јас со екипа од мојот клуб се искачивме на Мусала, сепак малку понезгоден и повисок врв од Кајмакчалан.

Трето, иако се труди да укаже дека правилникот е само проформа и насоки за зголемена безбедност која не мора да се почитува во пракса (рака на срце ретко кое друштво и го практикува во целост) на сите ни е јасно дека не е и не треба да биде така.
Впрочем зошто некој би полагал лиценца за водич и би трошел време на обуки и пари доколку нема потреба од такво нешто? И на крајот од денот доколку нема потреба од стрикно почитување на правила и насоки тогаш зошто воопшто постои и што е функцијата на ФПСМ?

Правилникот не е само про-форма, проблем е што нема доволно водичи за да носи резултати. Кога имаш вкупно 70 водичи (сега двајца помалку) од кои само седум со Б1 и нити еден со Б2 лиценца, малку е тешко да се придржуваш до правилата. Просечно кај нас по клубовите имаш по еден-два водичи, а доста клубови и немаат лиценцирани водичи. Трансверзалец е еден од ретките клубови кои имаше шест лиценцирани и уште четири во постапка на лиценцирање.

Бај д веј, прашајте ја Жежова колку лиценцирани водичи има нејзиниот клуб и колкави тури води истиот.

Четврто, за оние 2 часа што се изгубени при првичното барање а за кои најголем дел од луѓето велат дека биле клучни. Да не се лажеме ниту едно друштво не повикува спасувачка служба веднаш штом забележи дека фали член туку најпрво самите го бараат па доколку не го најдат ги повикуваат спасувачите.

Не се изгубени, најдобри резултати се постигнуваат ако потрагата почне веднаш, Зоки бил најблиску и најбргу можел да реагира. Донел одлука и реагирал.
Изгубени би биле кога би се вратиле назад и би чекале неколку часа за да ги информираат тамошните надлежни за изгубените.

Овде според мене проблем е што најпрво ги барале обични пожарникари (надлежни служби од ски центарот) а предоцна се алармирани специјалните единици од Солун кои пристигнале дури во 20 часот (од страна на водичот е пријавено во 13 часот + 3 часа пат = 16 часот).
Така што можеби тука е направена главната грешка (имало повеќе) која довела до тоа да не бидат порано пронајдени и спасени.
Само се разбира дека не очекувам од раководителот на ски центарот да го признае тоа исто како што Угриновски не празнава дека е хаос кај нас и дека ваквите трагедии за жал се само прашање на време па наместо Федерацијата да се зафати со работа се турка македонското, префрли вина кај други и терај додека можеш.

Нормално, секој се штити самиот себе си.

Инаку првичната интервенција не била на пожарникарите, туку на персоналот од скијачкиот центар заедно со припадници на Трансверзалец. Дури подоцна се вклучиле пожарникарите од Ворас, па на крај да дојдат пожарникарите од Солун (екипа од шест спасувачи, ако не се лажам).
Во Грција спасувањето во планина е во надлежност на пожарникарите и полицијата.

А за тоа зашто од 7 члената група се издвоиле само тие 2-ца ние веројатно никогаш нема да дознаеме. Ама штом е отворена истрага тогаш веројатно нивните семејства ќе дознаат.
Само што за жал тоа нема да им биде никаква утеха и нема да смени ништо за нив.

Од сето ова барем да се извлече никаква поука за да не се повтори.

Апсолутно, само за жал ќе се повтори.

Планината не е нешто што може да се контролира. Се гине секаде и во секое време, и воглавном гинат искусни и спремни. Убаво би било да се извлечат поуки како да се реагира кај нас, да се постави добра организација на ГСС со локални испостави и да се зголеми желбата за учење на сите сегашни и идни планинари. Да сватат луѓето дека планината не е заебанција, па колку и убава и привлечна да е.

Некои од тука бранејќи го Москито толку забегаа што почнаа да ги бранат и грчките служби.
Значи недозволиво е да се остави човек да умре од спасувачките служби. НЕДОЗВОЛИВО! Јас сеуште мислам дека има факти што не ги знаеме и дека кога, тогаш, ќе испливаат на површина. А пола од оние што мудруваат дека те ладно било, те ноќе било, те опасно било, те боцкал снегот по лицето,... сигурен сум дека немаат прошетано низ парк навечер.
А за Угриновски нема што да коментирам. Самиот си ја скимна маската во последната емисија.

Дали некогаш си бил изложен на ветер, снег и магла, кога не знаеш што е горе, а што долу ?? Да не зборуваме за лево-десно или напред-назад ????
Ако не, немој да зборуваш за нешто што не знаеш.[DOUBLEPOST=1519333606][/DOUBLEPOST]
Ova se cetvoricata od sedumte mina sto stignale gore? Kade se potpishani ostanatite trojca? Ova e pred da trgnat za nazat?

Znaci:
kon vrvot se upatile 7
se kacile i se potpishale 4
trgnale nazat 4 + 3 = (2+2)+3
se vratile 5

Za rakopisot ne sum siguren, 4-tiot mi izgleda ocigledno razlicen, a i ostanatite se razlikuvaat vo nekolku bukvi...
Од кај ти е идејата дека секој мора да се потпише ???
Јас лично нигде се немам потпишано, тоа не значи дека никаде и не сум бил.

Дали некогаш си бил изложен на ветер, снег и магла, кога не знаеш што е горе, а што долу ?? Да не зборуваме за лево-десно или напред-назад ????
Ако не, немој да зборуваш за нешто што не знаеш.

Зарем стварно мислиш дека само ти си планинар и само ти си бил.

Зарем стварно мислиш дека само ти си планинар и само ти си бил.
Не, не мислам, ама не секој се нашол во таква ситуација, во која е тешко и по права линија да одиш по рамен терен, а не да се спушташ по скоро вертикална замрзната карпа.
Не ги потценувајте обезвреднувајте напорите на грците, се труделе колку што можеле и знаеле. Повеќе од тоа не може никој да очекува.

Апсолутно истото го зборам уште од првиот ден. Сакам да ти кажам дека се работи за луѓе без осет. Џабе правилник, џабе закон. И свесни се дека ќе пројдат без одговорност - ќе видиш. Ќе пројде како лична одлука.
Postoi uredba za organiziranje turisticki patuvanja vo stranstvo. Vo start imaat krivicno delo neovlasteno organiziranje. Kako posledica na prvoto dejstvie ima krivicno delo doveduvanje vo opasnost i zagrozuvanje na covecki zivoti vo grupa. Samo turisticka agencija moze da organizira patuvanje vo stranstvo-aranzman, a pak agencijata e dolza da angazira soodvetni licencirani vodici. Ne znam koj e prevoznikot i on ne smeel da skluci dogovor za prevoz na patnici vo aranzman za stranstvo so planinarsko drustvo. Na granicniot premin bile dolzni da dostavat spisok na patnici od Tursistickata agencija organizator??? koja vo slucajov ja nema. So federacijava e nedorecena proizvolna pravilnicka mesanica. So seriozna rabota na vesto lice od oblasta na alpinizmot sigurno ke se najdat anomalii. JAS VERUVAM DEKA OBVINITELSTVO seriozno je raboti na ovoj predmet vo sorabotka so grckoto obvnitelstvo. Nekoj neovlasteno na "divo" povede 63 ludje na planina po nevreme vo uslovi na zatvoreno skijaliste. Mora da ima odgovorni.

Не, не мислам, ама не секој се нашол во таква ситуација, во која е тешко и по права линија да одиш по рамен терен, а не да се спушташ по скоро вертикална замрзната карпа.
Не ги потценувајте обезвреднувајте напорите на грците, се труделе колку што можеле и знаеле. Повеќе од тоа не може никој да очекува.

Од каде заклучи дека ги обезвреднувам напорите на грците? Но за тоа што ги оставиле не мислам дека времето е причина туку дека има можеби и други причини. И не, не мислам дека без причина ги оставиле. Факт е дека појма немаш зошто ги оставиле (исто како и ние) а си се фатил за времето па за времето.

Од кај ти е идејата дека секој мора да се потпише ???
Јас лично нигде се немам потпишано, тоа не значи дека никаде и не сум бил.
Logikata me tera da mislam deka ostanatite trojca ne vlegle vo prostorijata.
Jas licno obicno zaboravam da se potpisham...
Mala grupa od 7 luge ako vlezea site po toa nevreme, najverojatno bi se potpishale...

Од каде заклучи дека ги обезвреднувам напорите на грците? Но за тоа што ги оставиле не мислам дека времето е причина туку дека има можеби и други причини. И не, не мислам дека без причина ги оставиле. Факт е дека појма немаш зошто ги оставиле (исто како и ние) а си се фатил за времето па за времето.

Искрено, замислувам во глава таква магла, ветер, снег и во комбинација со ноќна темнина и близина на карпа и ме лазат морници. :)

Postoi uredba za organiziranje turisticki patuvanja vo stranstvo. Vo start imaat krivicno delo neovlasteno organiziranje.
Од почеток трубам дека збориш глупости...

Разликуваш законски од подзаконски акт ?
Уредба во која од овие две групи правни акти ќе ја сместиш ?
Знаеш која е силата на закон, која на подзаконски акт ?
И кое е тоа кривично дело „неовластено организирање“. Кој член од кривичниот законик е тоа ?

До вчера коа се караше со мене беше одличен познавач на планинарските правила, сеа и одличен правник без никакво правничко образование си, така ?

Некои од тука бранејќи го Москито толку забегаа што почнаа да ги бранат и грчките служби.
Значи недозволиво е да се остави човек да умре од спасувачките служби. НЕДОЗВОЛИВО! Јас сеуште мислам дека има факти што не ги знаеме и дека кога, тогаш, ќе испливаат на површина. А пола од оние што мудруваат дека те ладно било, те ноќе било, те опасно било, те боцкал снегот по лицето,... сигурен сум дека немаат прошетано низ парк навечер.
А за Угриновски нема што да коментирам. Самиот си ја скимна маската во последната емисија.
Приметувам дека истите оние кои го обвинуваат водичот (Москито - лично не го познавам, имам слушано за него) ги обвинуваат спасувачите за тоа што не се спуштиле и не се обиделе да ги извлечат. Што ако некој пробал и загинел? Условите биле ужасни. И спасувачката служба има одговорно лице, ако загинел некој спасувач, тој во таков случај сигурно би одговарал. Зарем не би бил во иста ситуација со водичот? Од една страна го обвинувате Москито зашто дозволил качување, од друга страна ги обвинувате спасувачите зошто не дозволиле некој да се симне. Крајно субјективно.

Од почеток трубам дека збориш глупости...

Разликуваш законски од подзаконски акт ?
Уредба во која од овие две групи правни акти ќе ја сместиш ?
Знаеш која е силата на закон, која на подзаконски акт ?
И кое е тоа кривично дело „неовластено организирање“. Кој член од кривичниот законик е тоа ?

До вчера коа се караше со мене беше одличен познавач на планинарските правила, сеа и одличен правник без никакво правничко образование си, така ?
http://www.ohrid.gov.mk/AdministracijaOpstina/Sektorzaturizamilokalenekonoskirazvoj/tekovnidokumenti/Zakon za turisticka dejnost.pdf
Poveli citaj posto si ti pravnik pa ke vidis koj zbori gluposti. Zakon e, ne e uredba ,ne ziveam vo Makedonija porano dodeka bevme Jugoslavija bese uredba sprovedena preku Turisticki sojuz,uste podobro kraj da se stavi na site mesetari sto glumat i turisticki agencii i vodici po planini i spasioci. Bas tebe ke ti kazam sto sum po zanimanje. Nikogas ne pisuvam po forumi nemam vreme. Alpinizam ne poznavam,ama sum ekspert za skijalista,skijacki sportovi i centri. I pak ke ti kazam eve samo ti znaes nikoj drug, po tebe Kostadinov Zoran ne e kriv, a vo sekoja druga seriozna zemja osven Grcija i ti se kao nas covekot bi bil pod istraga vo pritvor.

Последно уредено од модератор:
Да, ќе ги обвинам спасувачите.
Како спасувачка екипа, кога веќе се наоѓаш на местото, не може да ти се скине или откачи јажето, да, може, но треба за истото тоа да си сносат одговорност, но за жал не верувам дека тоа би се случило. Сите многу добро знаеме дека се говна од народ. И колку нас не почитуваат.
Само тие знаат што се случило при спасувањето и сметам дека прикриле многу лајна во извештајот, но нека е така, сите знаеме колку смрдат.
Се надевам дека нивната смрдеа еден ден ќе искочи на виделина!

Нека почиваат во мир...

Оф мајко мила, што све се закачи на темава. И грците си се луѓе пред се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom