Апчиња (Витамини)

B

Bafra

Гостин
Пулмологот Докиќ на Телма спомна дека најновите истражувања и сознанија говорат дека земањето на витамини и минерали во облик на суплементација, со исклучок на витаминот Ц, нема некаков бенефит за организмот. Штета што тоа не беше темата на неговото гостување и што не даде поопширни информации.
Зависи од начинот на кој се добиени тие витамини. Ако е чисто хемиски патентиран процес тогаш немаат.
И витамин Ц што се продава е чиста аскорбинска киселина. Витаминот Ц во природата е збир од повеќе елементи во која влегува и Аскорбинска киселина. Ла Роше успеале да го патентираат добивањето на А.Киселина и го продаваат како Витамин Ц.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Пулмологот Докиќ на Телма спомна дека најновите истражувања и сознанија говорат дека земањето на витамини и минерали во облик на суплементација, со исклучок на витаминот Ц, нема некаков бенефит за организмот. Штета што тоа не беше темата на неговото гостување и што не даде поопширни информации.
Знаеш што е штета уствари? што докторите не се стручни да зборат за суплементација, за исрана и нутриционизам а сепак го прават тоа. На доктор идеш за поставување дијагноза, за акутни состојби и слично - а совети за суплементи поготово за напредни форми не.

Можеби би имал право се генерички витамини и минерали во инфериорни форми, но одамна веќе има милион докази за тоа дали нешто работи или не, слободно може Докиќ да отвори пубмед, и да напише на пример магнезиум, и да ужива во брдото на информации кои се достапни и напревени од истите институти кои ја имаат докажано ефикасноста на медикаменитте, така да не е фер да биде лицемерен, и да живее во 60-те.

П.С. Неговата стручност во својата бранша, нема допирна точка со ова.

Ах ти Богу на нутриционизмот и следбеник на науката :cuc::cuc:

Дај Боже да имаш машки деца или внуци и од почеток па до 10 години САМО со млеко од соја да ги храниш (и така нели обичното млеко е штетно), после тоа викни и ќе ти платам целата количина млеко што си им ја давал на машките деца.
Уште кога ќе се земе фактот дека Сојата најчесто е ГМО што да кажам од убаво до поубаво.

Иди малку прочитај зашто порано сојата ја чувале и ферментирале и до 1-2 години.
Среќа ова твоево ниту е поврзано со наука ниту некој го важи.
Иди прочитај што е наука и за некое правило да го земеш здраво за готово треба во 100% од случаевите да важи, а не за Петко важи за Тошо не важи тој од Марс е и има други органи во телото, за Трајанка таа женско е итн итн
Далеку си ти од НАУКА и ДОКАЗИ.
По незнам кој пат, среќа што советите им ги делиш на другиве немаат штетни последици па до некаде те подржувам.

Нормално кога го слушнав гласот на тој од видеото одма ОФФ, денеска е убав ден не ми треба одбивни гласови :cenzura:

Во видеото ги имаш сите докази и наука, ако не го примети тоа време е да си најдеш ново хоби. Моите деца без око да ми трепне ќе ги ранам со соја, се е подобро од животински протеини. Да беше асално информиран како што мислиш а не си, ќе знаеше дека млекото е далеку далеку полошо за хормони од сојата - ама кој колку може што би рекол Цацко, уствари не е кој колку може - ти конзумираш млеко па мора да си направиш одбрамбен механизам дека млекото е добро и здраво, да си се потапкаш по рамо....да не знае човек дали да се смее или да те сожалува. На крај на приказната, ако треба ќе се ферментира и сојата бе, демек тоа е тешко нешто?

П.С. Немој мене да ме коментираш, повели демантирај ги сознанијата од студиите, прати им мејл на научните кои ги правеле и докажи им дека грешат, видеото и студијата НЕ Е направена од мене, јас не споделувам мои мислења, ти го праиш тоа, а мислењата у науката се важни колку една голема 0, можеш да си ги задржиш за себе.
 
B

Bafra

Гостин
Знаеш што е штета уствари? што докторите не се стручни да зборат за суплементација, за исрана и нутриционизам а сепак го прават тоа. На доктор идеш за поставување дијагноза, за акутни состојби и слично - а совети за суплементи поготово за напредни форми не.

Можеби би имал право се генерички витамини и минерали во инфериорни форми, но одамна веќе има милион докази за тоа дали нешто работи или не, слободно може Докиќ да отвори пубмед, и да напише на пример магнезиум, и да ужива во брдото на информации кои се достапни и напревени од истите институти кои ја имаат докажано ефикасноста на медикаменитте, така да не е фер да биде лицемерен, и да живее во 60-те.

П.С. Неговата стручност во својата бранша, нема допирна точка со ова.




Во видеото ги имаш сите докази и наука, ако не го примети тоа време е да си најдеш ново хоби. Моите деца без око да ми трепне ќе ги ранам со соја, се е подобро од животински протеини. Да беше асално информиран како што мислиш а не си, ќе знаеше дека млекото е далеку далеку полошо за хормони од сојата - ама кој колку може што би рекол Цацко, уствари не е кој колку може - ти конзумираш млеко па мора да си направиш одбрамбен механизам дека млекото е добро и здраво, да си се потапкаш по рамо....да не знае човек дали да се смее или да те сожалува. На крај на приказната, ако треба ќе се ферментира и сојата бе, демек тоа е тешко нешто?

П.С. Немој мене да ме коментираш, повели демантирај ги сознанијата од студиите, прати им мејл на научните кои ги правеле и докажи им дека грешат, видеото и студијата НЕ Е направена од мене, јас не споделувам мои мислења, ти го праиш тоа, а мислењата у науката се важни колку една голема 0, можеш да си ги задржиш за себе.
:pos::pos::pos::pos: :lolzz::lolzz::lolzz:

Соја бизнисот вреди милијарди $. Сакаш да кажеш твоите научни студии ни под разно немаат чепнато од тие милијарди (y)
Од каде ми е се ова познато хммм а да беее истата таа наука која презентираше студии од научници за производи кои се добри за човечкото здравје : шеќер, сол (не таа необработената), брашно, тутун, комерцијални лекови итн итн

Те молам машките деца/внуци што ќе ги храниш со Соја,гледај така почесто да им даваш и кога ќе наполнат 15 години прати ни слика од торзото само :pipi:

Could soy come to the rescue? Lewis J. Smith MD, of the Department of Medicine at Northwestern University, and colleagues hoped so. They thought the soy estrogens known as isoflavones would help adolescent and adult patients suffering from poorly controlled asthma because asthma rates are lower in Asia where they assumed that people consume massive amounts of soy. (In fact, in most of Asia, soy is consumed in small quantities as a condiment in the diet and not as a staple food.) The researchers were also inspired by in vitro studies that showed soy genistein can reduce eosinophil inflammation, an important factor in asthma. As quoted in Science Daily, Dr. Smith said, “There was enough epidemiological and biological evidence data to support looking at this association.”

Smith and his team carried out the randomized, double-blind, placebo-controlled (ти на ова многу се палиш) clinical trial between May 2010 and August 2012 at nineteen adult and pediatric pulmonary and allergy centers in the American Lung Association Asthma Clinical Research Center’s network. They randomly assigned one hundred ninety-three patients to receive a soy isoflavone supplement containing 100 mg of total isoflavones and one hundred ninety-three patients to receive a placebo, and did blood tests to prove the subjects actually took the soy supplement. The patients were all older than twelve years, non smokers, non soy eaters and regularly taking asthma medications (either inhaled corticosteroids or a leukotriene modifier).

After twenty-four weeks, the soy isoflavone-taking subjects and the placebo-taking controls showed no significant differences in forced expiratory volume or symptoms as measured by the Asthma Control Test Score, Marks Asthma Quality of Life Score, number of episodes of poor asthma control or other measures of systemic inflammation. This occurred even though the soy isoflavones were so well absorbed that blood levels of the isolflavone genistein rose from 4.76 ng/mL to 37.67 ng/mL over the course of the study. The researchers had thought these high levels would surely inhibit airway inflammation, but they did not.

As typically happens when soy fails to shine, the researchers trotted out the usual excuses about how soy should work and would work if they could only determine the right dose, stage of the life cycle or other factor. In this case, no one seemed to be knocking the study itself, which even the soy industry seems to concede was well-designed. That said, the great white hope remains that soy isoflavones can—and will—control asthma if begun early in childhood rather than waiting until adolescence or later.


Ова за другите да прочитаат НЕ за тебе, ти си полн со его, не допира до тебе:

Only Fermented Soy Products Are Safe
To summarize, traditional fermented soy products such as miso, natto and tempeh-which are usually made with organically grown soybeans-have a long history of use that is generally beneficial when combined with other elements of the Oriental diet including rice, sea foods, fish broth, organ meats and fermented vegetables. The value of precipitated soybean products is problematical, especially when they form the major source of protein in the diet. Modern soy products including soy milks and ersatz meat and dairy products made from soy protein isolate and textured vegetable protein are new to the diet and pose a number of serious problems.

Soy Protein Is Not Complete
While fermented soy products contain protein, vitamins, anti-carcinogenic substances and important fatty acids, they can under no circumstances be called nutritionally complete. Like all pulses, the soybean lacks vital sulfur-containing amino acids cystine and methionine. These are usually supplied by rice and other grains in areas where the soybean is traditionally consumed. Soy should never be considered as a substitute for animal products like meat or milk. Claims that fermented soy products like tempeh can be relied on as a source of vitamin B12, necessary for healthy blood and nervous system, have not been supported by scientific research.27 Finally, soybeans do not supply all-important fat soluble vitamins D and preformed A (retinol) which act as catalysts for the proper absorption and utilization of all minerals and water soluble vitamins in the diet. These “fat soluble activators” are found only in certain animal foods such as organ meats, butter, eggs, fish and shellfish. Carotenes from plant foods and exposure to sunlight are not sufficient to supply the body’s requirements for vitamins A and D.28 Soy products often replace animal products in third world countries where intake of B12and fat soluble A and D are already low. Soy products actually increase requirements for vitamins B12 and D.29

Are soy products easy to digest, as claimed? Fermented soy products probably are; but unfermented products with their cargo of phytates, enzyme inhibitors, rancid fatty acids and altered proteins most certainly are not. Pet food manufacturers promote soy free dog and cat food as “highly digestible”.

Confused About Soy?–Soy Dangers Summarized
  • High levels of phytic acid in soy reduce assimilation of calcium, magnesium, copper, iron and zinc. Phytic acid in soy is not neutralized by ordinary preparation methods such as soaking, sprouting and long, slow cooking. High phytate diets have caused growth problems in children.
  • Trypsin inhibitors in soy interfere with protein digestion and may cause pancreatic disorders. In test animals soy containing trypsin inhibitors caused stunted growth.
  • Soy phytoestrogens disrupt endocrine function and have the potential to cause infertility and to promote breast cancer in adult women.
  • Soy phytoestrogens are potent antithyroid agents that cause hypothyroidism and may cause thyroid cancer. In infants, consumption of soy formula has been linked to autoimmune thyroid disease.
  • Vitamin B12 analogs in soy are not absorbed and actually increase the body’s requirement for B12.
  • Soy foods increase the body’s requirement for vitamin D.
  • Fragile proteins are denatured during high temperature processing to make soy protein isolate and textured vegetable protein.
  • Processing of soy protein results in the formation of toxic lysinoalanine and highly carcinogenic nitrosamines.
  • Free glutamic acid or MSG, a potent neurotoxin, is formed during soy food processing and additional amounts are added to many soy foods.
  • Soy foods contain high levels of aluminum which is toxic to the nervous system and the kidneys.

https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/why-babies-should-not-be-fed-soy/

Овде имате артикли од претходни истражувања (реална состојба а не лабараториски испитувања) какви штетни последици имаат а не научни бројки и манипулации.

https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/

https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
After twenty-four weeks, the soy isoflavone-taking subjects and the placebo-taking controls showed no significant differences in forced expiratory volume or symptoms as measured by the Asthma sually made with organically grown soybeans-have a long history of use that is generally beneficial when combined with other elements of the Oriental diet including rice, extured vegetable protein.
Дај бе гледај што цитираш, и не се брукај. Ова е за соја изолат, следен пат едуцирај се асално.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.450
Поени од реакции
17.885
Знаеш што е штета уствари? што докторите не се стручни да зборат за суплементација, за исрана и нутриционизам а сепак го прават тоа. На доктор идеш за поставување дијагноза, за акутни состојби и слично - а совети за суплементи поготово за напредни форми не.

Можеби би имал право се генерички витамини и минерали во инфериорни форми, но одамна веќе има милион докази за тоа дали нешто работи или не, слободно може Докиќ да отвори пубмед, и да напише на пример магнезиум, и да ужива во брдото на информации кои се достапни и напревени од истите институти кои ја имаат докажано ефикасноста на медикаменитте, така да не е фер да биде лицемерен, и да живее во 60-те.

П.С. Неговата стручност во својата бранша, нема допирна точка со ова.
Сепак Докиќ е угледен специјалист, за да би си дозволил да зборува паушално за работи кои не ги познава доволно. И јас не сум сигурен дека нема бенефит од суплементација со витамини и минерали, дури напротив мислам дека функционираат.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Сепак Докиќ е угледен специјалист, за да би си дозволил да зборува паушално за работи кои не ги познава доволно. И јас не сум сигурен дека нема бенефит од суплементација со витамини и минерали, дури напротив мислам дека функционираат.
Батко, ова ти е како да ти кажам, како јас да коментирам за хирургија а немам појма, тоа што ме интересира нутриционизам, супелементација, и општите здравствени состојби не ме прави квалификуван да зборам на тема за која немам никакви информации. Сега да го прашаме Докиќ, за разликата помеѓу Magnesium bisglycinate и oxide, ама онака на лице место - дали мислиш дека ќе ни одговори од прва? јас се кладам во се што имам дека нема да зуцне. Генерички се сознанијата на докторите за суплементи, немаат асална едукација, за медикаменти од друга страна знаат се. Одамна се користат напредни - органски соединенија кои се неспоредливо поефикасни и по искористливи од телото наспроти оние што не работат, и за кои што потенцијално говори Докиќ.

Еве малце како за инфо...



 
Член од
9 август 2014
Мислења
500
Поени од реакции
1.634
@Psyside Купив биотин од аптека кај нас, ама некако многу мала доза за многу пари ми се гледа. Се наоѓа кај нас биотин со по неколку милиграми доза на капсула или само преку интернет да барам?
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
@Psyside Купив биотин од аптека кај нас, ама некако многу мала доза за многу пари ми се гледа. Се наоѓа кај нас биотин со по неколку милиграми доза на капсула или само преку интернет да барам?
Да кај нас се мали дозите....колку mcg e? Да пробаш со 3/4 место една?

Или ова...
 
Член од
19 март 2011
Мислења
65
Поени од реакции
20
Да прашам, дали некој знае - Дали е штетно да се пие Б-комплекс подолг временски период?
И дали е ОК ако пијам дневно една таблета мултивитамин + една таблета Б-комплекс?
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Да прашам, дали некој знае - Дали е штетно да се пие Б-комплекс подолг временски период?
И дали е ОК ако пијам дневно една таблета мултивитамин + една таблета Б-комплекс?
1. Не е штетно, сем ако не се анксиозен.

2. Мултивитамните се ѓубре кај нас најчесто, па сеа зависи кој продукт го пиеш.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
65
Поени од реакции
20
1. Не е штетно, сем ако не се анксиозен.

2. Мултивитамните се ѓубре кај нас најчесто, па сеа зависи кој продукт го пиеш.

1. Сум анксиозен. Што пречи Б комплекс во ситуацијата?
2.Италијански, кај нас ги прекинаа, само во Србија ги има па од таму ги порачувам.
 
Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
А нели после одреден период (3 месеци) црниот дроб се презаситува од секојдневно конзумирање мултивитамини и препорачливо е да се направи пауза колку што знам...
(освен ц вит)
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
А нели после одреден период (3 месеци) црниот дроб се презаситува од секојдневно конзумирање мултивитамини и препорачливо е да се направи пауза колку што знам...
(освен ц вит)
Црниот дроб се оптеретува од други работи далеку повеќе него од суплементите, али ако сакате може да си ротирате, не препоарачувам конзумација на наши мултивитамини - полни се со филери, и супстанци кои немаат доволно јасни бенефити, а некои од нив и штетат. Странските се одлични формули кои користат органски соединенија - кои организмот далеку подобро ги искористува, и се многу слични ако не и идентични со оние кои ги внесуваме од храна.
 
Член од
21 ноември 2017
Мислења
13
Поени од реакции
2
Здраво,
Внимателно ги читав коментарите на тема Витамини. Имам неколку прашања:
1. Дали може да се направи предозирање со одредени витамини односно читам дека нарачувате б-комплекс, мултивитамини итн. Колку време може тие да се пијат? Како човек со сигурност може да знае дали правилно ги употребува и дали има недостаток/потреба од одредени витамини?
2. Кој е соодносот при комбинирање на куркума во прав/ѓумбир со бибер? Која е потребната дневна доза и колку време се зема?
Ви благодарам.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom