Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не знам зошто токму Вардарска - може би заштото во БГ ние велиме Беломорска, Пиринска и Вардарска МК.
Може би заштото Струма и Вардар се сестра и брат.
Ова не сум го напишал јас.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Захариева сборува за "северни географски поими".
Вардарска е друго.
Второ, имаме еден лаф - "Секој став е предпоследен".
Не бр'зај да правиш изводи.

За ЕУ пет години не е невозможно.
За НАТО - 2019 г.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Не знам зошто токму Вардарска - може би заштото во БГ ние велиме Беломорска, Пиринска и Вардарска МК.
И ние тука така велиме, само од 45-та навака е наметнато тоа Егејска и така е останато. На македонски тоа си се вика Бело Море.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Захариева:
"..кога имаш потешкотии со тројца од четирите соседи може би требало да се замислиш, каде има проблем - дали е кај соседите или дали немаш проблем самиот...
Така е. И јас сум се запрашувал. Но, ајде да видиме кој према кого има проблем. Ние немаме проблем со нивните работи. Нека се она што сакаат да се. Тие нас ни наметнуваат што да бидеме. На пример, денешните Бугари, реално не се Бугари, кои се доселиле од Азија. Ама, кој им го спори името и националноста?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Така е. И јас сум се запрашувал. Но, ајде да видиме кој према кого има проблем. Ние немаме проблем со нивните работи. Нека се она што сакаат да се. Тие нас ни наметнуваат што да бидеме. На пример, денешните Бугари, реално не се Бугари, кои се доселиле од Азија. Ама, кој им го спори името и националноста?
Бугари се.
Повеќе кај тие источно од Софија. Софија и западно се повеќе Шопи.

Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Горги, ние не ви наметнуваме што да бидете.
Бидете што сакате. Ние коишто сме со МК потекло имаме друг став, но та сега не е битно. Сега проблемот е друг.[DOUBLEPOST=1516465549][/DOUBLEPOST]
Софија и западно се повеќе Шопи.
Ако гледаме јазикот шопите се македонци.
https://www.bgjargon.com/wordlist/tag/шопски диалект

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Член од
4 август 2017
Мислења
40
Поени од реакции
22
Не. Шопите се друго. Шоплукот се протега во Србија, Бугарија и Македонија.
Има тема за нив на форумов.
Знам темава за шопите. Ништо не е верно.
Виж јазикот. јазикот е истиот от Солуна града до Видин и Заечар.
Но тоа не е темава. Извинете за спам.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.049
Поени од реакции
83.489
Мал е процентот. Гледаш дека карактерот во Бугарија е словенски.
Да, мал е, но го има. Бугарските елементи не се само во името. И антрополошки и етнографски научно се евидентирани. Зборам за прабугарските.

Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.524
Поени од реакции
27.343
шопите се торлаци уствари во мк се карадачко, куманово, подгор и гора, паланечко и кратово.

аспарух и кубрат воделе две од 10те племиња што ги донел атила кога ја оформил хунската држава во европа (хунгарија). тоа се племињата утригури и кутригури.

и не е вистина дека македонија не означувала нација во антиката. Баш напротив Македонија е прва држава која обединува племиња со слични лингвистички и културни карактеристики. значи прва национална држава во европа.

Последно уредено:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Не дека не е битно името али најбитна е популацијата која што ги населува тие простори односно многу побитно е да има добра економија да не ни се исели цел народ после џабе е се. Мене ме нервира што сите влади економијата на страна ја оставаат и тераат други глупости. Иначе и Косово не е албанско име или поим но албанско е и живеат албанци.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
E ajde vaka da napravime...Zaradi dobri odnosi so sosedite nashi da im ostavime niv da se dogovorat kako ka ja krstat Republic of Macedonia i makedoncite ke go prifatat bez diskusija. Ushte 100 godni nema da najdat reshenie. Ke si gledame seir na "veliko".
Ke se otvori diplomatske Balkanske Vojna....milina za ochi i ushi.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom