Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
За многу кратко време новата власт успеа да прокоцка голем дел од кредитот кој и беше даден од народот или барем од мене. Настрана преговори за името и закони за јазици иако и во тие работи изгубија и ке губат многу поради нетранспарентноста и трапавоста во смисла на бирање на политичкиот момент и расположение за одредени потези.... Се усраа во сите области во кои народот очекуваше вистински промени.
Народот очекуваше да се прекине со задолжувањето а спротивно на тоа задолжувањето продолжи со уште пожестоко темпо. Вчера слушам не закуцаа за уште 500 милиони евра и тоа за поголеми плати во образованието и здравството!? Па нели зборевме дека треба да се стави крај на популизмот и да се тргне во правец на една реална економија во која локомотива ке биде индустријата, производството, приватниот сектор.... немалување на администрацијата и трошоците за неа. Неможе да имаме зголемување на плати во државните јасли кога за тоа немаме реално покритие во реалниот сектор. Напротив постојано гледаме огласи за примање на нови паразити на државни јасли.
Зборувавме за реформи во судството а се што гледам од тие реформи се патетични предлози за шминка на одредени закони со кои нема да се направи никаква промена и реформа, пак судството ке остане да скапува во политичките влијанија, корупцијата и непрофесионализмот.
Зборувавме за реформи во земјоделито а продолжуваме со непродуктивно делење на субвенции од кредити и фрлање пари во лигави проекти на новите партиски сендвичи. Од друга страна остана очаен откупот и исплатата на земјоделските производи. Никој ништо не превзема за исплата на гозјето.
Очекувавме намалување на трошоците а не наметнаа со 3,5 денари акциза на дизелот.
Очекувавме намалување на казните наметнати од претходната хунта а сега за тоа никој и не зборува.
Образованието скапува, сеуште работат универзитетите во свирипичино, урнат секаков критериум за знаење..... не е реформа во образованието ако се закуцаш во кредит и му ја покачиш платата на професорите.
Криминалците кои 11 години цицаа од крвта на народот се шетаат слободно и си ги терат истите бизниси, влакно не им фали од главата. Треба власта да свати дека треба да ги гони сите оние кои 11 години му ја кршеа главата на народот а не да го затвора само оние кои на нив им ги скршшија главите.
Некако како да тераат по стапките на Груевски. Крајно време е да сватат дека ако не сакаат да завршат како груевски треба да престанат да работат како него. Вака како што сега стојат работите, ако Мицковски отиде на баци рака кај Бејли, за некоја месечина ВМРО ке може слободно да излезе на избори и да ги прегази со над шеесет пратеници.
A ti kutriot kako detence od 5 godinki pagase na site prikaski so crpnatio murtinski candyman ti gi servirase pred da si legnes.... Pateticno.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Овие пацериве па што глумат разочарани од сдс, па Заев за кантони идеше збореше по цел свет, не очекувале ова.

Допрва почиња јакото, а оние дилајлине у министерство за финансии ако продужат вака ќе не однесат у рецесија.
Не е важно тоа, долгот ќе е неважечки за неважечка држава....

Член од
17 ноември 2014
Мислења
312
Поени од реакции
477
Не е важно тоа, долгот ќе е неважечки за неважечка држава....
Не зборам за долгот, зборам за домашните показатели, ако го истераат овие тоа со прогресивниот данок ... толку ќе биде од било каква надеж за економијата у државава.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не зборам за долгот, зборам за домашните показатели, ако го истераат овие тоа со прогресивниот данок ... толку ќе биде од било каква надеж за економијата у државава.
Па и прогресивниот данок ќе исчезне, ако исчезне државата.

B

Bafra

Гостин
Дај бе види ја ситуацијата каква што е од кога да сакаш да си го задржиш името е нереален патриотизам. Оди кажи на било кој во ЕУ да го смени името.... Значи ова е тој момент кога силувањето ти станува нормално секојдневие.
Па ЕУ државите мењале имиња, територии, јазици цело време. И сега запнале федерализација на еу државите.
Ние сме на територија која носи најстарото име, кое го има и во библијата. Значи империи владееле тука па пак се збори Македонскиот јазик (променет до душа).
К ме боли дал циганот од Атина ме вика горна или вавилонската блудница ги користи глупите шќиптари како топовско месо. Се додека народот живее, ќе живее и јазикот и името и сеќавањето.
Ти ако сакаш да се спротивставиш и да те уништат ко Либија целосно тоа друга работа. Србите се курчеа и што добија :toe: , косоварите умираа и место српска полиција да ги тепа, ги тепаат нивните и пак се сиромашни :lolzz:
Евреите се низ цел свет па што им фали. :D

Ој таму фатете се за работа и критикувајте битни работи како економија и здравство.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Па ЕУ државите мењале имиња, територии, јазици цело време. И сега запнале федерализација на еу државите.
Ние сме на територија која носи најстарото име, кое го има и во библијата. Значи империи владееле тука па пак се збори Македонскиот јазик (променет до душа).
К ме боли дал циганот од Атина ме вика горна или вавилонската блудница ги користи глупите шќиптари како топовско месо. Се додека народот живее, ќе живее и јазикот и името и сеќавањето.
Ти ако сакаш да се спротивставиш и да те уништат ко Либија целосно тоа друга работа. Србите се курчеа и што добија :toe: , косоварите умираа и место српска полиција да ги тепа, ги тепаат нивните и пак се сиромашни :lolzz:

Ој таму фатете се за работа и критикувајте битни работи како економија и здравство.
I so ima vrska libija so predavnicite i dvojazicnosta za koja od eu jasno se kaza deka ne e prioritet?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422

Види да не се разбереме погрешно, јас уште пред 20 години реков дека името треба да се смени. Не дека смета на другите, туку ради нас самите, пошто не ја одсликува реалната ситуација. Ние сме еден минорен дел од Македонија и треба да се викаме Централна Македонија.

И да... моментално јас не зборам за оние националистичките предавства, туку зборам баш за оние за кои збориш и ти (еве ги болдирани: криминал, непотизам, корумпција). Ама треба да ме прочиташ за да видиш....[DOUBLEPOST=1515844993][/DOUBLEPOST]
А ако си соединет, тогаш што, нема да ти успеат во своите намери.
Ене види ја Либија, кога големиот нешто решил прави како што решил или има да те нема.

Ти ситуацијата само ја анализираш од еден аспект и тоа во оној што те интересира, некое си воено стратегиско, што е ок.
И уште нешто..
Кога мислам раздели па владеј, не мислам на некои надворешни фактори, туку на предавничкиот двоец вмро-сдсм, тоест нашите властелини и нивниот метод на владеење.

B

Bafra

Гостин
Ај да не навлагаме во приватизацијата и приказните уште кога грујо кењал у пелени.... али власите немаат сопствена партија, мораат да учат на Македонски, не се државотворен народ иако како што викаш поседуваат огромен капитал и се важен фактор во еконимијата. бла бла бла. Зошто побогу они не би биле државотворен народ ?!?
Тие цел балкан си го контролираат, а борбите за вештачките граници, патриотизмот и работењето го оставаат за нас глупите.

Убав пост си напишал, подразмисли малку како толку моќни а не ги интересира ни јазик, ни територија туку моќ и економија ;)

S

silmarillion

Гостин
Добро денес научивме една нова работа дека Грујо ги опресирал маргинализирал патриотите. Кој би рекол

B

Bafra

Гостин
Види да не се разбереме погрешно, јас уште пред 20 години реков дека името треба да се смени. Не дека смета на другите, туку ради нас самите, пошто не ја одсликува реалната ситуација. Ние сме еден минорен дел од Македонија и треба да се викаме Централна Македонија.

И да... моментално јас не зборам за оние националистичките предавства, туку зборам баш за оние за кои збориш и ти (еве ги болдирани: криминал, непотизам, корумпција). Ама треба да ме прочиташ за да видиш....[DOUBLEPOST=1515844993][/DOUBLEPOST]
И уште нешто..
Кога мислам раздели па владеј, не мислам на некои надворешни фактори, туку на предавничкиот двоец вмро-сдсм, тоест нашите властелини и нивниот метод на владеење.
Па сдс- дпне е народот, јбг такви сме мрзливи, алчни, сакаме профит на краток рок без разлика на цената. Така да нема надеж за оправување освен да си изгориме па повторно возобновиме. Глејте деца правете и учете ги на вредности, најјако оружје испадна сепак пенисот е :cool:

Само да те утешам и ЕУ ќе го јаде :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Овие пацериве па што глумат разочарани од сдс, па Заев за кантони идеше збореше по цел свет, не очекувале ова.

Допрва почиња јакото, а оние дилајлине у министерство за финансии ако продужат вака ќе не однесат у рецесија.
Види секој што гласаше е свесен дека СДСМ не се патриотска партија. За жал патриотска не беше ни нашата националистичка партија која за 11 години ја изедначи државата со партијата :)
Ја пример воопшто не се разочарав за јазициве, за жал тоа е неизбежен процес и трендот ќе продолжи. Ме разочараа со некој глупи мерки како законот за пушењето, заебанциите со јавниот превоз и нормално пак лижење гз на разните комисии и администрацијата. За среќа овие ќе паднат многу полесно, а при тоа конечно некој почна да апси политичари па за 3-4 години може и овие да одлежат една тура.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Добро денес научивме една нова работа дека Грујо ги опресирал маргинализирал патриотите. Кој би рекол
Денес го научи тоа, кој би рекол.... јас си мислев дека на 27 април им стана јасно на сите...[DOUBLEPOST=1515845554][/DOUBLEPOST]
Види секој што гласаше е свесен дека СДСМ не се патриотска партија. За жал патриотска не беше ни нашата националистичка партија која за 11 години ја изедначи државата со партијата :)
Ја пример воопшто не се разочарав за јазициве, за жал тоа е неизбежен процес и трендот ќе продолжи. Ме разочараа со некој глупи мерки како законот за пушењето, заебанциите со јавниот превоз и нормално пак лижење гз на разните комисии и администрацијата. За среќа овие ќе паднат многу полесно, а при тоа конечно некој почна да апси политичари па за 3-4 години може и овие да одлежат една тура.
Кога силувањето ти станува секојдневна нормална појава.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.433
Поени од реакции
4.355
A ti kutriot kako detence od 5 godinki pagase na site prikaski so crpnatio murtinski candyman ti gi servirase pred da si legnes.... Pateticno.
Тие беа единствената сила која можеше да му се спротистави на злото, на фашизмот, на уништувањето наречено груевизам. И Црна Арапина да беше противкандидат на Груевски ке гласав за Црна Арапина. Но како и да е, промените се здрава работа така да изгледа и на овие бргу ке им го видиме грбот. На Македонија очајно и треба некоја друга, трета опција, но таква нема ниту на повидок. Изгледа таква ни е судбината, изгледа е точно дека каков е народот таква е власта, ваков народ вакви власти...

S

silmarillion

Гостин
Денес го научи тоа, кој би рекол.... јас си мислев дека на 27 април им стана јасно на сите...[DOUBLEPOST=1515845554][/DOUBLEPOST]
Кога силувањето ти станува секојдневна нормална појава.
Каква врска има 27ми со ВМРО и Грујо???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom