Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Здраво на сите. Денес 12.12.2017 бев на интервју. Документи имав подадено уште на 09.09.2016. Генерално тие се прашањата кои што се вртат на форумов. Во однос на документи, постапката ја почнав само со потврда од здружение, и без никаков друг документ за потекло. Дали некој од членовите овде на форумот е дојден до степен на финална проверка и успеал да добие указ или да бил одбиен, кој што исто ја терал постапката само со потврда од здружение?

Поздрав :)

Член од
21 октомври 2017
Мислења
252
Поени од реакции
277
Мислам дека полека станува јасна шемата посредничка. Ќе те изманипулира да почнеш процедура преку прв/втор братучед, стрико/вујко, ќе ти ги собере парите и после кога ќе те стават на дополнителна ќе ти го "решава" проблемот со тоа што пак ќе те изманипулира и ќе те натера да доставиш потврда од клуб демек за да не те одбијат, ајде уште една доза бричење пари, па вади изводи, потврда, преводи-легализации, провизии за услугата и така на сите по ред до бескрај. Ова е само еден дел...
Море мајката м'рсна у...
Мислам дека полека станува јасна шемата посредничка. Ќе те изманипулира да почнеш процедура преку прв/втор братучед, стрико/вујко, ќе ти ги собере парите и после кога ќе те стават на дополнителна ќе ти го "решава" проблемот со тоа што пак ќе те изманипулира и ќе те натера да доставиш потврда од клуб демек за да не те одбијат, ајде уште една доза бричење пари, па вади изводи, потврда, преводи-легализации, провизии за услугата и така на сите по ред до бескрај. Ова е само еден дел...
Море мајката м'рсна у...
TOCNO se e do zbor taka ama tuka ima i drugi vo taj biznis P.Kolev L.Mladenov i glavniot igrac KARAKACANOV SO pretsedatelot na DABC koj izdava potvrdi za poteklo koj ne dokazuvaat deka imas poteklo

Член од
21 април 2015
Мислења
39
Поени од реакции
30
Здраво на сите. Денес 12.12.2017 бев на интервју. Документи имав подадено уште на 09.09.2016. Генерално тие се прашањата кои што се вртат на форумов. Во однос на документи, постапката ја почнав само со потврда од здружение, и без никаков друг документ за потекло. Дали некој од членовите овде на форумот е дојден до степен на финална проверка и успеал да добие указ или да бил одбиен, кој што исто ја терал постапката само со потврда од здружение?

Поздрав :)

Јас сум само со потврда и пред некој ден ми се смени во дополнителна. Тие што во првите поддадоа само со потврда се вратени на дополнителна и требат да однесат дополнителни документи до крај на јануари, почеток на февруари. Тогаш би требало да знаеме на што сме.

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Јас сум само со потврда и пред некој ден ми се смени во дополнителна. Тие што во првите поддадоа само со потврда се вратени на дополнителна и требат да однесат дополнителни документи до крај на јануари, почеток на февруари. Тогаш би требало да знаеме на што сме.
Фала ти пријателе за одговорот. Јас имам оригинална крштеница од дедо, со сите точни податоци (имиња, презимиња, датуми), но ја најдов откако ги подадов документите во МП, па решив да си ја пробам среќата само со потврда. Ако ме вратат на дополнителна (се надевам не), ќе мора да ја преведувам легализирам и пак да ја носам како дополнителни документи. На кој датум беше на интервју? Поздрав :)

Член од
21 април 2015
Мислења
39
Поени од реакции
30
Фала ти пријателе за одговорот. Јас имам оригинална крштеница од дедо, со сите точни податоци (имиња, презимиња, датуми), но ја најдов откако ги подадов документите во МП, па решив да си ја пробам среќата само со потврда. Ако ме вратат на дополнителна (се надевам не), ќе мора да ја преведувам легализирам и пак да ја носам како дополнителни документи. На кој датум беше на интервју? Поздрав :)
Пријателе, јас би советувал да си ги однесеш и тие останатите документи, оти како што стојат работите сигурно ќе бидеш на дополнителна. Не ти го посакувам, ама сите што ги познавам, а се само со потврда се вратени на дополнителна. Инаку на интервју бев во средина на октомври

Член од
28 јули 2015
Мислења
107
Поени од реакции
107
Dali nekoj znajt dali momentalno vo DABC moze da se podnese aplikacija za proishod so bracedi,vujkovci,potvrdi od klubovi ili primet isklucivo samo aplikacii samo so direkno poteklo so tatko ,majka i samo so stari dokumenti?

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Подобро е сега да ја однесеш одколку да чекаш. Вистина е трошок ама подобро да пробаш одколку да ти биде мака потоа.

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Пријателе, јас би советувал да си ги однесеш и тие останатите документи, оти како што стојат работите сигурно ќе бидеш на дополнителна. Не ти го посакувам, ама сите што ги познавам, а се само со потврда се вратени на дополнителна. Инаку на интервју бев во средина на октомври
Сакаш да кажеш дека на интервју беше октомври 2017 (оваа година) и те ставија на дополнителна за неполни 2 месеци? Или октомври 2016?

Што достави како дополнителни?

Во секој случај, фала ти за инфо, и со среќа во постапката, па да си дочекаш указ. Позз[DOUBLEPOST=1513101188][/DOUBLEPOST]
Подобро е сега да ја однесеш одколку да чекаш. Вистина е трошок ама подобро да пробаш одколку да ти биде мака потоа.
Ама секако во најлош случај да бидам вратен на дополнителна проверка, ќе имам шанса да доставам дополнителни. Тогаш би го доставил документот. Така решив зошто на произходот од ДАБЧ не ми е наведен овој стар документ, па решив да не го доставувам барем додека не добијам дополнителна.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Jас сум со документи како тебе и уште на интервјуто им предадов дополнителни документи од дедо роден пред 1920 год. со 100 % бугарско сeло и се поврзано со ОРИГИНАЛНИ преведени легализирани изводи и дополнителна потврда од БККС за истите. Резултат ставен сум на дополнителна со рок 15.03.2018 год. ( по тие рокови јануари - февруари 2018 сите ќе не прекратат)
Ти пишува дека треба да доставиш дополнителни документи или само дека си ставен на дополнителна?

Бидејќи јас сум (скоро) иста ситуација, иако сеуште не сум појден на интервју (август 2018 - ваљда ќе се сменат работите до тогаш), баш ме интересира како ќе се одвива случајов.

Напомена само дека моите однесени документи беа во ДАБЧ однесени од старт - прв братучед, дедо/баба од 100% БГ село во Струмица и БККС потврда - и сите овие наведени во произходот на ДАБЧ.

Член од
21 април 2015
Мислења
39
Поени од реакции
30
Сакаш да кажеш дека на интервју беше октомври 2017 (оваа година) и те ставија на дополнителна за неполни 2 месеци? Или октомври 2016?

Што достави како дополнителни?

Во секој случај, фала ти за инфо, и со среќа во постапката, па да си дочекаш указ. Позз[DOUBLEPOST=1513101188][/DOUBLEPOST]

Ама секако во најлош случај да бидам вратен на дополнителна проверка, ќе имам шанса да доставам дополнителни. Тогаш би го доставил документот. Така решив зошто на произходот од ДАБЧ не ми е наведен овој стар документ, па решив да не го доставувам барем додека не добијам дополнителна.

Октомври 2016. Не доставив ништо, бидејќи немам што да доставам. Во врска со твојава евентуална дополнителна проверка, мислам дека е подобро да ги доставиш сега документите, можеби ќе поминеш со тоа, а вака сигурно те ставаат на дополнителна, па после ќе ти одредат време до кога ќе треба да доставиш и постапката ќе ти се оддолжи. Ама ти си знаеш. Ти посакувам што побрзо указ.

bo1

Член од
27 февруари 2017
Мислења
60
Поени од реакции
143
Ти пишува дека треба да доставиш дополнителни документи или само дека си ставен на дополнителна?

Бидејќи јас сум (скоро) иста ситуација, иако сеуште не сум појден на интервју (август 2018 - ваљда ќе се сменат работите до тогаш), баш ме интересира како ќе се одвива случајов.

Напомена само дека моите однесени документи беа во ДАБЧ однесени од старт - прв братучед, дедо/баба од 100% БГ село во Струмица и БККС потврда - и сите овие наведени во произходот на ДАБЧ

Интервју во СК,15.05.16 г
со док.пасош од 1 братучед. и плус предадени преведени легализирани OРИГИНАЛ изводи од дедо роден 1902 во село со 100 % блгари и потврда од БККС предадени при интервјуто
Финална од 16.09.16 г.
На; 12.11.2017 год. :Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 16.03.2018

На мојот маил до мин. за правосудие:

УВАЖАЕМИ

Казвам се Xxxx Xxxxxxxx от Скопие

Образувана преписка N :xxxx/2016/15.09.2016 г

Статусо на мојата Молба вх.номер : xxxx/2016 , ПИН : xxxxx , е :

Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 15.03.2018

При провеждане на интервјуто в консулата на Р. Блгарија в Скопие на ден :15.05.2016 год. ас приложих оригинални преведени и легализирани доп'лнителни документи к'м преписката ми за получаване на б'лгарско гражданство :

1. Приложение к'м удостоверение No xxx - 2014 г. pdf (к'м удостоверение претходно дадено в ДАБЧ ), от Сдружение „Б'лгарски Културен Клуб-Скопие", - организација на б'лгари живеешти изв'н Република Б'лгарија :

Документи, удостоверјавашти б'лгарски произход на мои в'зходјашт:

1.1. Акт за раждане на Xxxxxx Xxxxx, роден на 02.01.1903 г. в с. Xxxxx, Xxxxxx каза- дјадо на Xxxxxx Xxxxxxxx

- оригинал документ преведен и легализиран;

• 1.1.1. Слоред статистиката на Васил К'нчов („Македонија. Етнографија и статистика" ) от 1900 година Xxxxxxx е село, населјавано от 420 жители 100% б'лгари христијани.;
  • 1.1.2. По данни на секретарја на екзархијата Димит'р Мишев („La Macеdoirie et sa Population Chrëtienne") в 1905 година в с. Xxxxxxxx населјавано от 488 жители 100% б'лгари екзархисти.;
  • 1.2. Акт за разлика в презимето при Xxxxx Xxxxxxx оригинал документ преведен и легализиран ;
  • 1.3. Акт за раждане на XxxxxxXxxxxxx- син на Xxxx Xxxx (Xxxxxxx) и башта на Xxxxx Xxxxxxxxxx оригинал документ преведен и легализиран ;
  • 1.4. Акт за раждане на Xxxxxx Xxxxxx (лично)оригинален документ преведен и легализиран

2. Копие от паспорт от Xxxxxx Xxxxxxx pdf
3. Удостоверение от ДАБЧ pdf

Молја кои други доп'лнителни документи к'м преписката ми за получаване на б'лгарско гражданство треба да б'дат приложени

Поздрав

Еве што ми одговорија :
Вие трјабва да предоставите документи, којто да удостоверјат Вашијат б'лгарски произход.

Член од
18 септември 2014
Мислења
828
Поени од реакции
747
Дечки до февруари-март 2018-та не очекувајте промени кај никого што бевме 2016 година на интервју јан,фев,март,април. Барем јас така мислам и сум прилично сигурено во тоа. Ке си почекаме. Така мислам бидејки беше даден стриктен рок (кај мене нема рок, ама ме има во протоколот) до кога треба да се поддадат дополнителните документи. После тој рок веројатно пак ке ги разгледаат преписките, и оние што поддале дополнителен оригинален, може да се надеваат на позитивен исход, додека другиве ке ги прекинат за жал..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom