Ти пишува дека треба да доставиш дополнителни документи или само дека си ставен на дополнителна?
Бидејќи јас сум (скоро) иста ситуација, иако сеуште не сум појден на интервју (август 2018 - ваљда ќе се сменат работите до тогаш), баш ме интересира како ќе се одвива случајов.
Напомена само дека моите однесени документи беа во ДАБЧ однесени од старт - прв братучед, дедо/баба од 100% БГ село во Струмица и БККС потврда - и сите овие наведени во произходот на ДАБЧ
Интервју во СК,15.05.16 г
со док.пасош од 1 братучед. и плус предадени преведени легализирани OРИГИНАЛ изводи од дедо роден 1902 во село со 100 % блгари и потврда од БККС предадени при интервјуто
Финална од 16.09.16 г.
На; 12.11.2017 год. :Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 16.03.2018
На мојот маил до мин. за правосудие:
УВАЖАЕМИ
Казвам се Xxxx Xxxxxxxx от Скопие
Образувана преписка N :xxxx/2016/15.09.2016 г
Статусо на мојата Молба вх.номер : xxxx/2016 , ПИН : xxxxx , е :
Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, за да представите документ, удостоверјавашт наличието на в'зходјашт б'лгарин, с'гласно изискването на § 2, т. 1 от Доп'лнителните разпоредби на Закона за б'лгарското гражданство. , в срок до 15.03.2018
При провеждане на интервјуто в консулата на Р. Блгарија в Скопие на ден :15.05.2016 год. ас приложих оригинални преведени и легализирани доп'лнителни документи к'м преписката ми за получаване на б'лгарско гражданство :
1. Приложение к'м удостоверение No xxx - 2014 г. pdf (к'м удостоверение претходно дадено в ДАБЧ ), от Сдружение „Б'лгарски Културен Клуб-Скопие", - организација на б'лгари живеешти изв'н Република Б'лгарија :
Документи, удостоверјавашти б'лгарски произход на мои в'зходјашт:
1.1. Акт за раждане на Xxxxxx Xxxxx, роден на 02.01.1903 г. в с. Xxxxx, Xxxxxx каза- дјадо на Xxxxxx Xxxxxxxx
- оригинал документ преведен и легализиран;
- 1.1.1. Слоред статистиката на Васил К'нчов („Македонија. Етнографија и статистика" ) от 1900 година Xxxxxxx е село, населјавано от 420 жители 100% б'лгари христијани.;
- 1.1.2. По данни на секретарја на екзархијата Димит'р Мишев („La Macеdoirie et sa Population Chrëtienne") в 1905 година в с. Xxxxxxxx населјавано от 488 жители 100% б'лгари екзархисти.;
- 1.2. Акт за разлика в презимето при Xxxxx Xxxxxxx оригинал документ преведен и легализиран ;
- 1.3. Акт за раждане на XxxxxxXxxxxxx- син на Xxxx Xxxx (Xxxxxxx) и башта на Xxxxx Xxxxxxxxxx оригинал документ преведен и легализиран ;
- 1.4. Акт за раждане на Xxxxxx Xxxxxx (лично)оригинален документ преведен и легализиран
2. Копие от паспорт от Xxxxxx Xxxxxxx pdf
3. Удостоверение от ДАБЧ pdf
Молја кои други доп'лнителни документи к'м преписката ми за получаване на б'лгарско гражданство треба да б'дат приложени
Поздрав
Еве што ми одговорија :
Вие трјабва да предоставите документи, којто да удостоверјат Вашијат б'лгарски произход.