И ете го проблемот го најдовме, Макар што превод треба, Легализација се врши во амбасада со нивен потпис и печат кои удостоверуваат дека овие изводи се оригинални и не фалш, Амбасада во ск си има посебен список плус за преведувачи и откога ќе преведеш кај еден од овие на список одиш во амбасада да ти ги легализираат документите
Абе штo збoрите вие aкo не се легaлизирaни и преведени немaлo дa и ги примaт,неуредни дoкументи не примaaт.Ти девoјкo мислaм и интервју имaш пoминaтo,немoжеш дa стигнеш дo тaa фaзa сo неуредни дoкументи.Izvodite mi se prevedeni, i znam deka sme uredno povrzano, samo ne znam legalizirani kako treba tocno?
Abe se e ok, povrzani sme uredno i prevedeni i legalizirani. ne znam zosto me stadoa na dopolnitelna.Абе штo збoрите вие aкo не се легaлизирaни и преведени немaлo дa и ги примaт,неуредни дoкументи не примaaт
Немора да чекаш никаков термин за приложување доп документи можеш тоа да го правиш кога сакаш се до самото завршување на процедуратаPosle treba pak li da chekam termin za dopolnitelna da gi dostavam dokumentite ?
И јас тоа го мислев али неможеме да знаеме кај е пречката но сигурно е бирократска зошто со дедо државјанин нема смисла да одбијат некогоАбе штo збoрите вие aкo не се легaлизирaни и преведени немaлo дa и ги примaт,неуредни дoкументи не примaaт.Ти девoјкo мислaм и интервју имaш пoминaтo,немoжеш дa стигнеш дo тaa фaзa сo неуредни дoкументи.
Зaштo сите,зaштo скoрo сите oдaт нa дoпoлнителнa.Прoверувaaт нештo зaштo фaлш дoкументи луѓе предaвaaт зa дa дoјдaт дo кoркa леб.Oргинaли имaш ли предaденo?Акo не ти се oднесени сегa е прaв мoмент зa тoa.[DOUBLEPOST=1510314795][/DOUBLEPOST]Abe se e ok, povrzani sme uredno i prevedeni i legalizirani. ne znam zosto me stadoa na dopolnitelna.
Сaкaм дa кaжaм декa штoм пoминaлa интервју 100% се преведени и легaлизирaни.Немора да чекаш никаков термин за приложување доп документи можеш тоа да го правиш кога сакаш се до самото завршување на процедурата
И јас тоа го мислев али неможеме да знаеме кај е пречката но сигурно е бирократска зошто со дедо државјанин нема смисла да одбијат некого
Еве јас навлегувам во 7ми месец во дополнителна.Колку се чека на дополнителна? Денес го ставија еден пријател
Nemam originali podadeno, posto sum so kopija od licnata karta i pasosot na dedo mi, ne mozam da mu gi dadam originalite, ke gi zaveram na notar i ke gi podadam. Drugo nema so da pravam. Fala viЗaштo сите,зaштo скoрo сите oдaт нa дoпoлнителнa.Прoверувaaт нештo зaштo фaлш дoкументи луѓе предaвaaт зa дa дoјдaт дo кoркa леб.Oргинaли имaш ли предaденo?Акo не ти се oднесени сегa е прaв мoмент зa тoa.[DOUBLEPOST=1510314795][/DOUBLEPOST]
Сaкaм дa кaжaм декa штoм пoминaлa интервју 100% се преведени и легaлизирaни.
Само заверена копија од двете, и онака нема да ги земат оригиналите зошто се важечки лични документ на некој жив човекNemam originali podadeno, posto sum so kopija od licnata karta i pasosot na dedo mi, ne mozam da mu gi dadam originalite, ke gi zaveram na notar i ke gi podadam. Drugo nema so da pravam. Fala vi
Јaс мислев си сo стaр дoкумент,сaмo прaшaње нa време е кoгa ке ги чaстиш пријaтелитеNemam originali podadeno, posto sum so kopija od licnata karta i pasosot na dedo mi, ne mozam da mu gi dadam originalite, ke gi zaveram na notar i ke gi podadam. Drugo nema so da pravam. Fala vi
МП не спорат дека удостоверенијата од ДАБЧ се самостојни административни актове туку постапуваат по измените на Наредба бр.1 од 1999г. за прилагане на чл.5 од ЗБГ, а таму стои: удостоверение+сите документи кои го докажуваат тоа. А ако е незаконски да ги прекратуваат со одлуката од судот кој никој не ја видел што пишува во неа, тие што висат ти е исто како да се прекратени и кога тогаш ќе ги прекратат. Надеж за тие што висат и не се прекратени се измени во законот кои не се на повидок и никој не знае дали ќе има скоро и какви ќе се тие.[DOUBLEPOST=1510320354][/DOUBLEPOST]Se so imas odnesi[DOUBLEPOST=1510289744][/DOUBLEPOST]
Tebe ti e drugo prasanjeto....
Ti si prekratven ama ne so tie toptan so bea lani.... od pred to si i si pocvavte i ti i drugi so pametam od novo postapka. Ama i za tie isto bi trebalo zakonski po odlukata na sudo ko so glasit isto da vazit. Najubo ce se znajt ko ce gi sredet i zavrset povtornive proverki za ''cisti dokumenti'' so gi praet so komisija od potpresednikot Jotiva na site.l 53000... i prekratvenite i na tie so pisvet na dopolnitelna ...
evo go pak tekstot kaj so pisvet po odluka na sudo site so se prekratveni se vrateni ako aplikantot pred to vece uredno dobil udostovarenie za proizhod od dabc
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/4753
ПЕТ'Р ХАРАЛАМПИЕВ: Само да Ви кажа, че в'в вр'зка с около 10 хилјади молби за б'лгарско гражданство, които бјаха на С'вет по гражданство прекратени, използвам думата прекратени, б'лгарскијат с'д окончателно се произнесе, че те не могат да б'дат прекратјавани, т'ј като по гражданство не е с'ответнија орган и нјама право да прекратјава. Б'лгарскијат с'д се произнесе, че всички удостоверенија, които са издадени в нашата Агенција те са по собствено производство и представлјават индивидуален административен акт, и с'ответно всички тези 10 хилјади, т'ј наречени „прекратени преписки“ не са прекратени, а са в'в висјашто с'стојание и в момента подлежат на с'ответна процедура, којато е в Министерство на правос'дието и впоследвашта процедура, така че нека да гледаме и законодателството, нека да гледаме и б'лгарскијат с'д как се произнасја и така да се стремим максимално добре да работим с'с законоустановените правила, норми и практика на Република Б'лгарија, заштото тези 10 хилјади преписки не са преустановени. Тези хора прод'лжават да чакат за своја произход и не го чакат на базата на това, че нјама издадено удостоверение за произход, а го чакат на базата на усложненија, които са наст'пили в последно време, които не са на базата на законодателството. Говорим за промјана в законодателството, тези нешта преди не се случваха, нјамаше ги, сега се случва в определен момент, те са св'рзани според мен – влијание и на чужди д'ржавни интереси и от интереси, св'рзани с нјакакви такива частни, политически, но в никак'в случај не са св'рзани с'с законодателната уредба, така че нека да гледаме и б'лгарскија национален интерес. Благодарја Ви.[DOUBLEPOST=1510291756][/DOUBLEPOST]
te odbile zs dabc dal mislenje oti nemas dokumenti so ce dokazvet oti imas bg poteklo
da si proveris ubo ama mislam oti ako dabc ne daet zeleno svetlo za nekoj predmet vo pravda ce trebit od novo da si pocvis i ce si dobies sgurno zs sega ko ce podvesvis dokumenti vo dabc ce si dajs i potvrda od klub i ce dostais i dok od bratti i togaj na udostovarenieto za proizhod dabc ce navedit liceto to i to go dokzvet svoeto bg poteklo so predstaveni dokumenti potvrda i bg pasport na brat itn.
Каде ги преведе, во МК?Izvodite mi se prevedeni, i znam deka sme uredno povrzano, samo ne znam legalizirani kako treba tocno?
Ne znam so da ti odgovoram , vaka najiskrena da bidam...МП не спорат дека удостоверенијата од ДАБЧ се самостојни административни актове туку постапуваат по измените на Наредба бр.1 од 1999г. за прилагане на чл.5 од ЗБГ, а таму стои: удостоверение+сите документи кои го докажуваат тоа. А ако е незаконски да ги прекратуваат со одлуката од судот кој никој не ја видел што пишува во неа, тие што висат ти е исто како да се прекратени и кога тогаш ќе ги прекратат. Надеж за тие што висат и не се прекратени се измени во законот кои не се на повидок и никој не знае дали ќе има скоро и какви ќе се тие.[DOUBLEPOST=1510320354][/DOUBLEPOST]
Каде ги преведе, во МК?
Од 6 до 18 месеци беше дополнителната[DOUBLEPOST=1510320948][/DOUBLEPOST]Колку се чека на дополнителна? Денес го ставија еден пријател
Знам дека е стенограм, го прочитав, па ме интересира ако ја има некаде таа одлука од судот да видиме што пишуваNe znam so da ti odgovoram , vaka najiskrena da bidam...
Objaveno na web stranicta na narodnoto sobranie na BG, stenograma od sednica na drzavna komisija pri R.B., izjava daena od direktorot so et momentalno na celo na dabc.... i ti velis ne si go videl listot hartija kaj so ja pisit presudata na sudot....