Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 јуни 2008
Мислења
5
Поени од реакции
1
По мејл или по пошта треба да испратиш Молба до претседателот на ''Архиви'' со следниве податоци: име и презиме на барателот кој ќе ја користи потврдата, точна поштенска адреса за кореспонденција, опис на проблемот за кој е неопходно да извршат проучување, институција за пред која да послужи документот и електронски потпис од лицето кое ќе го користи. Ако немаш електронски потпис тогаш молбата ќе ја спуштиш, пополниш, потпишиш ќе ја скенираш и ќе им ја испратиш.
Ако имаат податоци за лицето ќе отпочнат со барање на неопходната информација и откако ќе го издадат документот ќе ви испратат по мејл податоци за плаќање на таксите. После извршеното плаќање документот ти го праќаат по пошта.
Неопходно е да докажеш родствена врска со лицето или да доставиш полномошно од негов законски наследник (изводи со превод и легализација).
Ако има негативен резултат при барањето на податоци од нивна страна, пак си плаќаш такси за услугата според тарифникот што го имаат на веб страната.
Ти благодарам

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
дали некој го забележа овој дел од комисија за бугарите:

ПЕТ'Р ХАРАЛАМПИЕВ: Само да Ви кажа, че в'в вр'зка с около 10 хилјади молби за б'лгарско гражданство, които бјаха на С'вет по гражданство прекратени, използвам думата прекратени, б'лгарскијат с'д окончателно се произнесе, че те не могат да б'дат прекратјавани, т'ј като по гражданство не е с'ответнија орган и нјама право да прекратјава. Б'лгарскијат с'д се произнесе, че всички удостоверенија, които са издадени в нашата Агенција те са по собствено производство и представлјават индивидуален административен акт, и с'ответно всички тези 10 хилјади, т'ј наречени прекратени преписки не са прекратени, а са в'в висјашто с'стојание и в момента подлежат на с'ответна процедура, којато е в Министерство на правос'дието и впоследвашта процедура, така че нека да гледаме и законодателството, нека да гледаме и б'лгарскијат с'д как се произнасја и така да се стремим максимално добре да работим с'с законоустановените правила, норми и практика на Република Б'лгарија, заштото тези 10 хилјади преписки не са преустановени. Тези хора прод'лжават да чакат за своја произход и не го чакат на базата на това, че нјама издадено удостоверение за произход, а го чакат на базата на усложненија, които са наст'пили в последно време, които не са на базата на законодателството. Говорим за промјана в законодателството, тези нешта преди не се случваха, нјамаше ги, сега се случва в определен момент, те са св'рзани според мен – влијание и на чужди д'ржавни интереси и от интереси, св'рзани с нјакакви такива частни, политически, но в никак'в случај не са св'рзани с'с законодателната уредба, така че нека да гледаме и б'лгарскија национален интерес. Благодарја Ви.
Тоа е мислење на ДАБЧ т.е. на ВМРО БНД. Кога ќе ги прочиташ и мислењата и аргументите од другата страна, во случајов Министерство за правда т.е. нивното толкување на законите, единствено решение на проблемот ќе биде кога ќе се дефинира ЈАСНО во законот докажувањето на потекло. Сега само дава простор за различни толкувања.
Според измените на наредбата од 1999г. од април 2017г. јасно си пишува дека потекло се докажува со оригинален документ со дирекно потекло, ВМРО обвинува дека им го оспоруваат документот од ДАБЧ, од МП објаснуваат дека не го оспоруваат и кои се причините за дополнителните проверки итн.

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Негде нaзaд некoј стенoгрaмите ги oбјaви,претпoстaвувaм тaму гo имa.Некa пише @andrea85 aкo мoже дaли тaму гo прoчитaлa
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/4753 Od Komisijata za bugarite vo cuzdina Andrea citirase od raspravata za zakonot sto ne go prifatija.[DOUBLEPOST=1508858436][/DOUBLEPOST]Znaci imalo nekoj sudski spor so MP I sudot dosudil deka tie 10000 nesmee da se odbieni ,jas taka go razbrav ova, mozebi advokatite od klubovite pokrenale nekoj spor koj ke gi znae

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2597/steno/ID/4753 Od Komisijata za bugarite vo cuzdina Andrea citirase od raspravata za zakonot sto ne go prifatija.[DOUBLEPOST=1508858436][/DOUBLEPOST]Znaci imalo nekoj sudski spor so MP I sudot dosudil deka tie 10000 nesmee da se odbieni ,jas taka go razbrav ova, mozebi advokatite od klubovite pokrenale nekoj spor koj ke gi znae
leleeeeeee 10000 bile lani prekrateni.... a jas pak gi znam bile 2000.... so bilo to tamu lani.....? katastrofa

da sudot odlucil б'лгарскијат с'д окончателно се произнесе, че те не могат да б'дат прекратјавани, т'ј като по гражданство не е с'ответнија орган и нјама право да прекратјава.

Член од
16 август 2016
Мислења
23
Поени од реакции
32
Prvo ke treba zena ti da odi,da se vraboti i najde stan. Duri potoa so 3 platni listi i potvrda od adresa moze da aplicirate za viza za spojuvanje na semejstvoto.

Член од
13 септември 2017
Мислења
36
Поени од реакции
24
Бев на интервју во март 2017 со документи преку вујко, и статусот сеуште ми е во задолжителна проверка, но читам по форумот дека доста тешко оди со документи од вујко и се распрашав по фамилијата и најдовме крштеница на дедо ми (татко на мајка ми)- дедо му, фактички пра-пра дедо. И сакам да ги поврзам но не знам кога да ги однесам документите на посредникот дали сега или да чекам да ме стават на дополнителна. Некој да знае да ми каже?

Член од
21 јуни 2016
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.068
Бев на интервју во март 2017 со документи преку вујко, и статусот сеуште ми е во задолжителна проверка, но читам по форумот дека доста тешко оди со документи од вујко и се распрашав по фамилијата и најдовме крштеница на дедо ми (татко на мајка ми)- дедо му, фактички пра-пра дедо. И сакам да ги поврзам но не знам кога да ги однесам документите на посредникот дали сега или да чекам да ме стават на дополнителна. Некој да знае да ми каже?
Podobro sega nosi,pobrzo ke zemis drzavjanstvo

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Штом го читаш форумов знаеш како ги советуваме тие што се во иста ситуација како тебе....не чакај да те вратат на дополнителна однеси ги со време оригиналните документи и сите изводи/умреници преведени и легализирани.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Убaвo кaжa некoј член нa фoрумoв кoгa се спoмнa декa фoрмирaле кoмисијa.Сaкaш ли некoјa рaбoтa дa јa зaкoчиш,фoрмирaј кoмисијa.;)

Член од
2 октомври 2016
Мислења
349
Поени од реакции
294
leleeeeeee 10000 bile lani prekrateni.... a jas pak gi znam bile 2000.... so bilo to tamu lani.....? katastrofa

da sudot odlucil б'лгарскијат с'д окончателно се произнесе, че те не могат да б'дат прекратјавани, т'ј като по гражданство не е с'ответнија орган и нјама право да прекратјава.
Ova znaci deka sekoj sto moze da si najde poteklo so molba moze brojceto sto mu e prekrateno da si go vrati vo procedura !

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Член од
18 октомври 2017
Мислења
2
Поени од реакции
0
Slusnav deka DABC ne gi prima novite slucajevi sega? Treba da podnesam za proizhod. Znae li nekoj sto se slucuva so toa?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom