- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.788
- Поени од реакции
- 5.063
Точно те разбирам...ама имаше проблеми со тој што работев не даваше каматни разлики од кери трејд, имаше лош спред, плус ми земаше некои провизии за држење на позиција отворена повеќе од недела дена, после имаше провизии од брокерот за ставање и вадење пари, плус провизии од банка, плус курсни разлики евро денар (неможев во денари акоунт) удрив есап и уконтав дека подобро ми е од менувачница да купам и да турам депозит (не ми даваше камата на средства на сметка) и тон ситни зезанци.Не ме сфаќај погрешно, ама левериџот не го разбираш воопшто како што треба. Брокер може и 2000 левериџ да ти нуди, ти бираш дали користиш или не со големина на позиција.
После тој муабет,...пак, не ме сфаќај погрешно, не го разбираш доволно добро ова, али честитки ако правиш пари.
Пресметував и тоа со големи и мали позиции и различен левериџ и многу и мал број на позиции имаше финти со провизиите и спредот нешто не се сеќавам што беше точно сега. Пресметав дека ми е поизплатливо и полесно со менувачница да работам.
Единствено ми фали што неможам метали да тргувам...со физички злато и сребро несакам да се занимавам.
Инаку индиректно си тргувам на форекс ама онака „старовремски“ со банки и менувачници. Така да следам што се случува на Форекс нормално дејтерјдинг со банки со оглед на курсни разлики неможе да правиш...минимум по 5-6 месеци ми е отворена „позицијата“. Има недостатоци ама тоа е МК малку застарена работа е со финансиите. А за акции од странски берзи може да сањам...јбг тоа е...
Инаку сакав и повеќе пари да ставам ми тргна и викам ај доста немислам да се зезам со УЈП...несакам животно штедење да дадам на некој од Кипар и УЈП да ми дише во врат за некој малку повисок процент...а и ми тргна на МСЕ и продадов се си испразнив акоунт и ЧАО. Али накрај ме накурчи и брокерот со курсната разлика и банката ми зема пари...едноставно премногу проблеми за малку добивка. Додека не се легализира и официјално во МК сега немислам да ставам пари на интернет брокери.
До заработка има посебно ако работиш доста или менаџираш туѓи пари или си предавач или брокер. Инаку од фул тиајм трејдер со твои пари да заработуваш по 100% годишно не е реално ај тоа што една година мора во минус 50-60% да одиш туку и времето кога почнуваш со мали пари не ти се исплати освен ако ептен си очаен и немаш како да го продадеш времето.
Лошо е за старт и мали пари се заработува и време треба за учење и за работење и пак накрај може се да ти се заебе за 1 година па и за 1 месец...ама и покрај тоа некои успеваат не е невозможно.
Последно уредено: