Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Не заебавај од кај го извади ова од хрониките на Миленко :)

Напротив, баш сега Македонија има појка шанса дури и од 1999 година. Се разбира треба паметни луѓе за да се искористи.

На овие досега најголема цел му беше да бидат подобри од Бранко Црвенкоски. Еве и сега на митинзи Грујо вика дека ќе победиме на 15 септември :)
Od hronikite na politikata shto ja vodat EU i USA kon Makedonija od krajot na minatiot vek. Embarga, pritisoci, izmislen problem so imeto, nametnata vojna od NATO, atentat vrz dvajca pretsedateli, napikani 300 000 fake begalci, politikite na cijashot Cile i taka natamu. Makedonija ima pojaka shansa za shto? Ahhh treba pametni lugje, da, taka e, ama so ovie beskichmenjaci i vazalchinja malo morgen.
A, ke zaboravev za Grujo...Toj e izguben vo vselenata, koj znae dali nekoj voopshto go slusha i esapi, ne vredi voopshto da se diskutira shto rekol Grujo...najpameten potez ke mu bide ako si se povleche and live happily ever after.

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.443
Поени од реакции
4.360
се бара мислење од локалната самоуправа. Колку што гледам, во законот за референдум има за одлучување и консултирање. Во случаите, одлуката е задолжителна, одлучувачка. Во законот за минер. суровини пишува дека се бара мислење од локалната самоуправа. Тоа нели значи дека доколку мислењето, врз основ на негативна одлука од референдумот, е исто така негативно? И дали тоа не значи дека врз основа на негативното мислење не смее да се врши истражување или отвора рудник? во овие иницијативи сигурно учествуваат правници кои ги познаваат законите.
Впрочем самите активности на дрпмне пред референдумите говорат дека имаат и те како влијание врз отворање рудници.
Мислењето на општината не го обврзува министерот да донесе одлука во согласност со тоа мислење. Тоа е повеке како советодавно. Тоа ти е исто како што на пример во Законот за извршување стои дека Тарифата за работа на извршителите ја донесува Министерот за правда а по претходно мислење од Комората на извршители. Знаеш која е дискрепанцата помеѓу мислењето дадено од Комората на извршители и тоа што ке го одлучи министерот? Небо и земја. Комората бара 100, министерот одлучува 25...... Значи мислењето од општината е само мислење кое не обврзува никој, има морална и политичка тежина ама нема обврзувачка сила.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
па ако веќе се повикуваш на закони, не треба да мислиш. Цитирај делови од закон каде се тврди дека општините немаат ингеренции за отворање рудник
Ајде ти цитирај дека имаат ингеренции. Небаре сме на суд, па да цитирам закон. Реков дека го кажувам она што се коментираше на медиумите. Затоа и пишав мислам. Се надевам дека нема да ми се покрене кривична (во СЈО). Ако имаш информации, кажи, не сме овде за карање.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Каков вморон глупав, му викаат ај цитирај закон дека немаат овој во вморонски стил враќа, ај ти цитирај дека имаат. :pos:
Пу бе кој те напраи таков.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Каков вморон глупав, му викаат ај цитирај закон дека немаат овој во вморонски стил враќа, ај ти цитирај дека имаат. :pos:
Пу бе кој те напраи таков.
Ти нешто паметно да кажеш имаш? Или тоа нема да се случи во 21 век? Ебате глупиот, не можеш никаква дискусија да развиеш, само пцуење, викање, навредување... Дебил тотален.
Ти немаш мозок да разбереш дека „на медиумите слушав коментари“ дека владата е надлежна. Не тврдев ништо и не реков дека е тоа така сигурно. Да знаев, ќе цитирав и закон. Или ќе побарав на интернет, се наоѓа.[DOUBLEPOST=1507641094][/DOUBLEPOST]
Мислењето на општината не го обврзува министерот да донесе одлука во согласност со тоа мислење. Тоа е повеке како советодавно. Тоа ти е исто како што на пример во Законот за извршување стои дека Тарифата за работа на извршителите ја донесува Министерот за правда а по претходно мислење од Комората на извршители. Знаеш која е дискрепанцата помеѓу мислењето дадено од Комората на извршители и тоа што ке го одлучи министерот? Небо и земја. Комората бара 100, министерот одлучува 25...... Значи мислењето од општината е само мислење кое не обврзува никој, има морална и политичка тежина ама нема обврзувачка сила.
А и во секој случај, ако постапката за концесија е завршена, мислењето на општината не знам сега дали има значење.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.481
Поени од реакции
84.923
Две години нема инспекција во Казандол

Цели две години нема инспекција во рудникот Казандол - вели првиот човек на државниот инспекторат за животна средина. Тој уверува дека во иднина ќе се прават редовни инспекции но за нив бара поголеми средства.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.443
Поени од реакции
4.360
Ти нешто паметно да кажеш имаш? Или тоа нема да се случи во 21 век? Ебате глупиот, не можеш никаква дискусија да развиеш, само пцуење, викање, навредување... Дебил тотален.
Ти немаш мозок да разбереш дека „на медиумите слушав коментари“ дека владата е надлежна. Не тврдев ништо и не реков дека е тоа така сигурно. Да знаев, ќе цитирав и закон. Или ќе побарав на интернет, се наоѓа.[DOUBLEPOST=1507641094][/DOUBLEPOST]
А и во секој случај, ако постапката за концесија е завршена, мислењето на општината не знам сега дали има значење.
Ако постапката е веќе завршена и концесијата е дадена тоа значи дека такво мислење е веќе дадено од општината а дали мислењето е земено во предвид при донесувањето на одлука да се даде концесија тоа е сосема ирелевантно, министерот само треба да ја спази процедурата и да побара мислење од општината. Кога концесијата е веке дадена тоа значи дека ако не му се овозможи на имателот на концесијата да работи тогаш ке треба да исплатиме огромни штети.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ти немаш мозок да разбереш дека „на медиумите слушав коментари“ дека владата е надлежна. Не тврдев ништо и не реков дека е тоа така сигурно. Да знаев, ќе цитирав и закон. Или ќе побарав на интернет, се наоѓа.
Глупавиот е правилно, неписмен еден.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
ретро коце хорор - да не се забораи!
Милиони евра џиткосани у палми што се исушија у првата зима....и истиот да ти бара трет мандат еееј - ебати болесникот. Златни дрва посекоа за да се посадат палмите. Што ветува за следниов мандат, бамбуси или брези од тајга, има ли некое понесоодветно дрво?

http://faktor.mk/pari-frleni-vo-magla-palmite-se-isushija-sega-kje-ja-krasat-deponijata

ПАРИ ФРЛЕНИ ВО МАГЛА: Палмите се исушија, сега ќе ја красат депонијата

Член од
14 август 2006
Мислења
45.481
Поени од реакции
84.923
ретро коце хорор - да не се забораи!
Милиони евра џиткосани у палми што се исушија у првата зима....и истиот да ти бара трет мандат еееј - ебати болесникот. Златни дрва посекоа за да се посадат палмите. Што ветува за следниов мандат, бамбуси или брези од тајга, има ли некое понесоодветно дрво?

http://faktor.mk/pari-frleni-vo-magla-palmite-se-isushija-sega-kje-ja-krasat-deponijata

ПАРИ ФРЛЕНИ ВО МАГЛА: Палмите се исушија, сега ќе ја красат депонијата
Има многу пари фрлени во магла*:
- Напраи градска плажа за не знам колку стотини илјади евра, сруши ја плажата
- Изгради го спомеников, ваму, премести го онаму
- Направи ограда пред влада од не ти ја знам колку пари, сруши ја, напраи скроз нова
и тн. и тн.

За нас се пари фрлени во магла, али всушност тоа е уносен бизнис на фирмите од Фамилијата кои ги изведуваа овие работи.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Има многу пари фрлени во магла*:
- Напраи градска плажа за не знам колку стотини илјади евра, сруши ја плажата
- Изгради го спомеников, ваму, премести го онаму
- Направи ограда пред влада од не ти ја знам колку пари, сруши ја, напраи скроз нова
и тн. и тн.

За нас се пари фрлени во магла, али всушност тоа е уносен бизнис на фирмите од Фамилијата кои ги изведуваа овие работи.
По ништо добро не го памтам. Дури и ова со велосипедскиве патеки му е стихијно и неплански, откако се убија од молење.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Pocnuva egzodusot na makedonskiot narod. I ocekuvano koga na vlast e velepredavnik bez dusa i mozok sto pogazi i ispluka sve sto e makedonsko, a albanizacijata so oficijalna dvojazicnost e samo slag na tortata. Nazdravje.[DOUBLEPOST=1507650929][/DOUBLEPOST]http://kurir.mk/makedonija/vesti/statistikata-pokazhuva-od-juni-do-septemvri-se-iselile-31-170-mladi-od-makedonija/
Абе валво, размислуваш вака малку логички со главата или само за украс ти стои?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom