D
dARK_ElementaL
Гостин
Не. Не се мои грешки. Јас реков дека според теоријата за јин и јанг е така. Грешка направиле тие што ги вмешале јин и јанг во општествениот систем и ги споредиле со доброто и злото. Според мене Јин и јанг немаат врска со доброто и злото. Тие си се само имиња на бинарните елементи. Бидејки како што напишав во претходниот пост:dARK_ElementaL,
цитиранава реченица ти е збирка од грешки и погрешни претпоставки.
Еве како стојат нештата, без твоиве грешки:
- злото постои само кога постои злодело; без злоделото, злото не постои, туку отсуствува. Злото не е створено и затоа не постои физички, туку постои само како можен избор.
- доброто е створено, затоа што се‘ што створи(л), се‘ е добро. Просто кажано, добар Творец твори добри нешта.
- злото е последица од слободноволниот избор за противење на волјата Божја и на поредокот, кои Бог ги поставил од искон, со самото творење на духовниот и материјалниот Стет.
- „доброто“ и “злото„ не се никакви закони во створениот Свет, туку особини од створените нешта; Бог ги твори добрите нешта, а Божјиот противник ги растура створените нешта, чинејќи зло.[DOUBLEPOST=1506611243][/DOUBLEPOST]
Тешка глупост; само болен егоцентрик, кој себе си се гледа за гравитационен центар на Вселената, може да смета дека токму неговите искуства се оние вистинските...[DOUBLEPOST=1506611328][/DOUBLEPOST]
Не е лага, туку е „...истото тоа, само малку поинаку...„. Граматичката гимнастика не ја менува суштината од мотото.[DOUBLEPOST=1506611432][/DOUBLEPOST]
Нема тука никакво мешање, оти на човековото битие му се всадена само слободната волја, а не било која или било каква друга волја.
Но, Телемитската фантазија познава и некоја друга „волја„, историски непозната.[DOUBLEPOST=1506611520][/DOUBLEPOST]
Тешко дека сум напишал користење дрога, иако на вашиот идеолог не му била непозната па таквата појава не е исклучена...[DOUBLEPOST=1506611616][/DOUBLEPOST]
Соодветен одговор е одговор кој дава задоволително објаснување на поставеното прашање, а не на моето очекување.
Попросто-здравје![DOUBLEPOST=1506611672][/DOUBLEPOST]
Уште потрагикомично е тоа што ми подменуеш мисла која никаде не сум ја напишал како мој став...[DOUBLEPOST=1506611813][/DOUBLEPOST]
Кога ќе наведеш факт (факт=настан или тврдење кои се земаат за вистинити), тогаш ќе ме убедиш дека си одговорил.
"Патот му даде раѓање на единството, единството на дуалноста".
1. Овде испаѓа ако доброто и злото потекнуваат од исто нешто дека и тие имаат цел на сопственото постоење.
2. Исто според филозоф. за јин и јанг, јин им дава дух на нештата а јанг форма. А јин го споредуваат со злото,јанг со доброто. Испаѓа злото ни дава нас дух.
Затоа не треба да се поврзуваат јин и јанг со добро и зло. Бидејќи тоа нема смисла заради овие две работи.
Убаво го кажа тоа дека кога нема зло тогаш тоа отсуствува. Точно дека злото не постои физички и како што кажа ти, тоа е само можен избор. Кога реков јас дека злото и доброто се правила и закони истото го мислев всушност и јас, дека е можен избор само го кажав со други зборови.
Добро го кажа и тоа дека има зло само кога има злодело затоа велам дека не би можело да постои зло ако претходно нема некој кој ќе го направи злоделото. Бидејки прво треба да има некој кој ќе го изврши злоделото за да биде извршено.
Добар креатор створил добри нешта. Да секако дека е така.
31. И виде Бог дека е многу добро
се она што го беше создал. И би
вечер и би утро- ден шести.
(Битие 1: 31)
Сепак има повторно проблем што се јавува во стариот завет.
Бог им вели прво на луѓето:
13. Не убивај
(Исход 20: 13)
А потоа вели:
20. Кој ќе принесува жртви
на други богови освен на
Единиот Господ, со смрт
да се истреби.
(Исход 22: 20)
Зошто Бог им вели прво да не убиваат а потоа да истребат со смрт ако некој на друг бог му дава почит?
Нели би било пак тоа убиство?
И зошто Бог ако е семоќен не ги казнува сам тие што се клањаат на пагански богови туку ги тера луѓето на тоа? Не би имало смисла.
Дали Бог стварно го дал тој закон (Исход 22:20) или евреите си претерале малку повеќе?
Последно уредено од модератор: