Користење на енергијата на ветерот

• Креатор на темата Креатор на темата georgi25
  • Време на започнување Време на започнување
Tie sto ne veruvaat deka vo makedonija ima dovolno veter treba da zemat nekoe terensko vozilo i malku da gi prosetat planinskite tereni i ke se uveret.Uste nesto mozebi ne za 200eur ama za 500eur moze da se napravi sopstven energetski sistem zavisi na sto se misli ama moze.Znaci veternica so generatorce i akomulater ete na toa mislev nikoj ne rekol deka ce mozis da uklucis termo pecka.
:duel:

има ветер кој вика дека нема, тука во Штип дува 24/7

има ветер кој вика дека нема, тука во Штип дува 24/7

Па што не си купиш ветерница ко тиој албанецот па на подолг период да заштедиш на струја.

Jas imam napraveno veternica i gi znam moznostitite kako da kazam pomala pogolema samo me interesirase kakvo e javnoto mislenje.Toa ne e glupa rabota i najgolemite dostignuvanja vo svetot pocnale so prviot cekor sto znaci se stavam vo odbrana na tie sto se za veternici vo makedonija ako sakate mozeme i strucno da debatirame a ne so filozofija.Veternicite vo makedonija se isplatliva rabota na podolg rok pred nekolku dena bev vo Dojran i gledam od grckata strana ima instalirano mozebi sedum osum veternici i toa od naj golemite sto mislite dali se glupi ako znaeme deka sekoja od niv dava struja od 3 do 6Mw:uvo:

Jas imam napraveno veternica i gi znam moznostitite kako da kazam pomala pogolema samo me interesirase kakvo e javnoto mislenje.Toa ne e glupa rabota i najgolemite dostignuvanja vo svetot pocnale so prviot cekor sto znaci se stavam vo odbrana na tie sto se za veternici vo makedonija ako sakate mozeme i strucno da debatirame a ne so filozofija.Veternicite vo makedonija se isplatliva rabota na podolg rok pred nekolku dena bev vo Dojran i gledam od grckata strana ima instalirano mozebi sedum osum veternici i toa od naj golemite sto mislite dali se glupi ako znaeme deka sekoja od niv dava struja od 3 do 6Mw:uvo:

не се глупи...баш напротив онака како сите УМНИ И ПАМЕТНИ ЕВРОПЕЈЦИ имаат фондови за тоа...т.е. им прават работа на оние кои произведуваат ВЕТЕРНИЦИ....а тие тераат ветер и магла....
инаку сега за сега , со ваква технологија каква што се користи НЕМА СТРУЈА на која може да се смета за сигурно и во секое време...т.е. и кога врне и кога вее и кога бура .............:)

Taka e samo edno ne mi e jasno edna takva veternica kosta eden milion evra da ne pisam nuli a na granicata pomezu ceska i slovacka ima okolu stotina znaci toa ti se nad sto miliona i toa samo na edno mesto danska ce gradi elektrana na veter za 7000Mw a za holandija i ostanatite zemji vo evropa sto da kazam i tamu ima mnogu kako tie nasle racun pak ce recam toa ne e trajno resenie ama na podolg rok se isplatuva isto kako hidroelektrana.Koga togas sredstvata ce ti se vratat znaci vo kombinacija so hidroelektranite edni so drugi ce se nadopolnuvat a inaku samo na veternici nema stabilen energetski sistem ama zaedno so hidroelektranite moze

Taka e samo edno ne mi e jasno edna takva veternica kosta eden milion evra da ne pisam nuli a na granicata pomezu ceska i slovacka ima okolu stotina znaci toa ti se nad sto miliona i toa samo na edno mesto danska ce gradi elektrana na veter za 7000Mw a za holandija i ostanatite zemji vo evropa sto da kazam i tamu ima mnogu kako tie nasle racun pak ce recam toa ne e trajno resenie ama na podolg rok se isplatuva isto kako hidroelektrana.Koga togas sredstvata ce ti se vratat znaci vo kombinacija so hidroelektranite edni so drugi ce se nadopolnuvat a inaku samo na veternici nema stabilen energetski sistem ama zaedno so hidroelektranite moze

Кој кажува ДЕКА ЌЕ СЕ ВРАТАТ????.....тоа се едносмерни пари, кои се пумпаат во такви проекти, а се враќаат ПО ПАТ НА ОСМОЗА..:)
Ниеден проект за кој знам , а ги знам неколку, на неколку места по свет НЕ ЈА ВРАТИЛ ...инвестицијата...., единствено , само некоја струја е купена по бенифицирани цени.....
За сега или атомска или да се почекаат Клингтонците, со интензивен напор на штедење по сите основи.....

Neka napravat barem edna i neka se vrsi sondaza kolku ce dava struja i neka se napravi eden proekt za edna godina ili dve tri neznam pa da vidime dali e isplatlivo ovaka mozeme samo da razgovarame neargumentirano i bez nekoja naucna potkrepa.A nuklearkata e mnogu cista i isplatliva rabota ama mnogu kosta skoro edna miliarda vo kes za snaga od 1000Mw bara mnogu strucen kadar i za vreme od 50godini i uste ne ni e apsolvirana temata veternici vo makedonija.

Abe sto e rabotata so veternicite ve nema nesto kako ozbilno go svacate kao da zavisi od vas dali makedonija ce gradi veternici ova e samo muabet ne e izvrsno telo ili parite se kaj nas pa da vidime sega za sto ce gi potrosime

Firmata Mikrosam od Prilep koja e lider za proizvodstvo na CNC mashini vo Evropa pa i vo svetot izraboti komjuterizirana mashina za proizvodstvo na veternici.
Znaci so mashinata na Mikrosam moze da se izraboti kompletna veternica shto se slucuva za prv pat vo svetot.Mashinata e relativno eftina no vo Makedonija nema zainteresirani subjekti koj bi videle profit od nea.Znaci nameneta e samo za vo stranstvo kade bi mozelo tie veternici i da se prodavaat.

чекај малце нели на оваа фирма им украдоа робот на еден саем...а и владата ги блокираше бидејки му продаваа на иран техника за нивната нуклеарна програма...интересно истите производи одеа во кина и шведска мислам..па за иран америка ги казни и ги стави на црна листа..исто и владата СДСМ беше на власт мислам им ги бојкотираа производите

тоа е доказ кај нас дека и тие кои малце напреднале искусни инженери креативни кои можат да донесат профит и развој ГИ БЛОКИРААТ..
.......СРАМОТА

Кој кажува ДЕКА ЌЕ СЕ ВРАТАТ????.....тоа се едносмерни пари, кои се пумпаат во такви проекти, а се враќаат ПО ПАТ НА ОСМОЗА..:)
Ниеден проект за кој знам , а ги знам неколку, на неколку места по свет НЕ ЈА ВРАТИЛ ...инвестицијата...., единствено , само некоја струја е купена по бенифицирани цени.....
За сега или атомска или да се почекаат Клингтонците, со интензивен напор на штедење по сите основи.....

првата првата апсолутно:helou:

Mikro sam prilep pravel veternici ne sum znael ako e taka toa e dobra rabota kako toa nekoj tuka vo makedonija da ne gi angazira ili tie ne se raklamirat ili mozebi nema zainteresiran subjekt za taa rabota kako i da e sega se gradat veternici koga nema veter toa ti e kako da imas hidro potencijal koga togas ce si gi vratat sredstvata potroseni za niv uste nesto sega koga bev vo dojran nemase veter i tie veternicite miruvat grdo e da gi gledas a ogromni se ama sepak mislam ce se isplatat.

Mikro sam prilep pravel veternici ne sum znael ako e taka toa e dobra rabota kako toa nekoj tuka vo makedonija da ne gi angazira ili tie ne se raklamirat ili mozebi nema zainteresiran subjekt za taa rabota kako i da e sega se gradat veternici koga nema veter toa ti e kako da imas hidro potencijal koga togas ce si gi vratat sredstvata potroseni za niv uste nesto sega koga bev vo dojran nemase veter i tie veternicite miruvat grdo e da gi gledas a ogromni se ama sepak mislam ce se isplatat.

кога бе кесе исплатат??? 2109 нај веројатно а колку чини една ветерница знаеш ли ??

Edna veternica cini eden milion evra zboram za tie golemite od 6Mw pa neka e i do 2109 pak ce bide isplatlivo no sepak ne e za tolku znaci za pomalku e da receme okolu 10godini ama posle toa seto ti e zabe struja.Ne sakam da gi kritikuvam drugite alternativni resenija zasto i tie si imat i pozitivni i negativni strani znaci zboreme samo za veternici i toa dali e isplatlivo.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom