Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Те гледам дека си збунето, се лутиш, ова-она, маваш божемски аргументи. Ау, ау, ау, каков сеир... :pos:

Подобро чуваj ги живците за понатаму. Тоа е само почетокот на нормализациjата на односите со источниот сосед. Допрвин ќе гледаш настани кои ќе се одвиват во правец коj само може срцев удар да ти донесе.

Доколку не ти се бендисва курсот на развоj во односите спрема Бугариjа, зошто не формираш партизански одред поново да jа одпочнеш борбата? Буди мушкарац! Иако мислам дека со етнички поделен главен град, други работи би требало да ти бидат приоритет кога се работи за националните прашања... :neetaka:
Која нервоза бе сендвич татарски? Ќе ми кажуеш дали сум нервозен, а пак нема да одговриш на прашањето, пошо грам немаш у глаата. Од прв ден по пад на комунизмот лапате националистички срања и горди сте на тоа. Пола држава ви е исселена, вие тука нос ќе сте пикале...вода у очи немате. Исти ко тврдокорниве вморони.
Нема разлика меѓу националистички идиоти од сите меридијани - подеднакво глупи сте.
Еве и овој гигс го читам цел ден, ко неартикулисан неандерталец рика, ниту знае зошто, ниту нешо разбира. Му рекле у штаб да изиграва мајмун за да не спласне темава до утре, дур не им измислат нови говна и измишљотини со кои ќе смара.
Све е ова оставштина од султанско - бедни у дух, у новчаник, у интелект, можеш да ги скараш и степаш за глупости...ретардирани.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Од коментариве што ги читам на бугарски веб-сајтови, мислам дека впечатокот кај нив е дааалеку понегативен од кај нас (речиси да не сретнав позитивен коментар). Повеќето се на линија дека ако Македонија се согласила во договорот, мора да е на штета на Бугарија. Како и да е, не ми се многу познати условите и состојбите во БГ, па нека кажат подобро Бугарите на форумов што ја читаат темава.
Ова не е точно.
Сите партии во бугарскиот парламент се задоволни и го поддржуваат потпишувањето на овој договор колку што можам да прочитам.
Според нив тие си обезбедиле прифаќање од Македонците на нивната "вистина" за нашето потекло, за што ние во замена ќе сме ја добиеле нивната поддршка.
Сите знаете за каква вистина се работи.

V

viktora

Гостин
Повеќе бизнис и помалце историја и се ќе биди во ред.
Сакаш да кажеш дека другите се глупави што се замараат со историја?Зошто вака не размислуваат грците,бугарите,србите,албанците?Е затоа они се каде што се а ние сме едно стотина скалила под нив.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.368
Поени од реакции
8.942
Ова не е точно.
Сите партии во бугарскиот парламент се задоволни и го поддржуваат потпишувањето на овој договор колку што можам да прочитам.
Според нив тие си обезбедиле прифаќање од Македонците на нивната "вистина" за нашето потекло, за што ние во замена ќе сме ја добиеле нивната поддршка.
Мислев за обичен народ, не за опозицијата и другите политички партии. Прееска кога читав кај нив по порталите не видов вест од реакција на некоја од политичките партии во БГ за потпишувањето на договорот.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
И додека темава е нападната од татарско-вморонските орди, неофицијално е дека двајцата криминалци за кои врховен одлучи (конечно) дека одат у притвор, се во бегство. Не им дое паметот на тоа мајмуните од случајот со кочан.

V

viktora

Гостин
Илинден секогаш е бил бугарски празник и последните 110 години неизменно се слави в Бугарија.
Што се случило на Илинден во Бугарија?И вие сте кренале востание против османлиите?

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Што се случило на Илинден во Бугарија?И вие сте кренале востание против османлиите?
Па зошто да се крене востание во слободни делови? Нема потреба. Инаку за водачите на Илинден има толку податоци дека се чувствувале Бугари што воопшто нема и потреба да се дискутира тоа прашање.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Ова не е точно.
Нека си мислат што сакаат.
Мене ме интересира што конкретно ќе излезе од ова.
Конкретно графа на нација и јазик при влез во ЕУ, Македонски, Македонци. Бугарија ќе го блокира тоа и прекрши договор или прифати?
Во секој случај ништо не изгледа да неможе да се смени назад пак, како политичка одлука.
Клучно е тоа што народот се чувствува Македонски и независен и различен. Тука е главната работа. И тука Бугарите ќе удрат со пропаганда да го сменат мислењето. А за тоа да има ефект треба многу време децении. Сите други политички одлуки можат да се преиначат ден после влез.

Последно уредено:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Мислев за обичен народ, не за опозицијата и другите политички партии. Прееска кога читав кај нив по порталите не видов вест од реакција на некоја од политичките партии во БГ за потпишувањето на договорот.
https://www.24chasa.bg/novini/article/6359300

БСП и ГЕРБ пишат обшта деĸлаpација в паpламента

С обшта деĸлаpација в подкрепа на договора на Б'лгаpија c Македонија ште излезе Народното с'брание. Текст'т ѝ бе договорен между ГЕРБ и БСП в cpјада и подписан п'pво от лидерите на двете гpyпи Цветан Цветанов и Корнелија Нинова. Подкрепа декларираха и от “Oбединени патриоти” и “Волја”.

Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Лошо, многу лошо браќа и сестри, другари и другарки револуционери, и Пирин го изгубивме.
Залудно дваесет и кусур години нашите војсководци правеа леарници за бомби и фабрики за оружје на Кипар, Белизе, Швајцарија...едноставно непријателот беше надмоќен, а тие зедоа се од...ова дадоа се за таковината :)

Сссссссссс...
Па накараа 200000 да се пишуве Македонци. Па Шопи, па Гагаузи, па Помаци, па Каракачани, па Торлаци ... и свите со посебен jазик и посебни народи. Вардарците никогаш нема да разбераат дека Пиринци никогаш нема да им простат овие злосторства, кои нивните и српските комунjаци направија во Пиринско по 44г. и почерниа стотици фамилии. И не само таму. Ние одамна бевме дојдени во Софија од Америка и тие, зашто знаеја кој е прадедо ми дошле - Филипе, еве тука да се пишувааш Македонец. - Абе каков Македонец бре, јас возтание сум дигал, знаме сум носел, од каде го измисливте ова! - А, ќе пишуваш ... инаку за такви како тебе имаме еден остров на Дунав, таму после све потпишуваат. Добро, ама тој беше учел во Солунската гимназија, знаеше 5 јазици и им рекол - Абе кога јас се родив, таму беше турско. Ше да ме пишувате Турчин. Овие се изгребале по главите и реколе - Па ова не се ни рекле, ќе одиме да го прашуваме началникот. Вратиле се и рекле - Началникот рече дека Турчин може. Ние сега тука ќе правиме како во СССР и ни требаат многу народи, та да живеат во братство и сестринство. Сè што може, само не Бугарин. Многу се зборува за Коминтерната во таа работа, но многу малку луѓе знаат дека во генезата на тие срања седи врска со едни руски Евреи, Солун и дури современиот скандал со Крим. Абе се е наврзано во овој свет.

Член од
6 август 2011
Мислења
2.067
Поени од реакции
2.344
Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Море како ми е ќеиф да ве гледам како пукате од нервоза...неколку копуци на форумов никако да се релаксирате после актуелните настани...:kuracc:

Инаку таа особа во костумот, антрополошки, е Eвропеид par excellence, во клучни метрички делови како профилот на носот и jаболчната коска и генерално релефот на лицето, ама обичен неписмен клошар, вработен во кафана како @viktora, никако не може да ги знае тие работи па божемски нешто доказ нуди, ова-она...гревче...

Така да серете колку што сакате бидеjќи и друго не ви останува - договорот оди понатаму! :kuracc:

V

viktora

Гостин
Чекам докази и слики как сте го славили Илинден во 1904 ,1910 ,1920 ,1930 ,1940.
Повели
Народот сам си го славел.Тогаш под србско ропство сме биле.Да не сакаш србскиот цар да држи говор на Мечкин Камен и да тагува за македонците.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Па зошто да се крене востание во слободни делови? Нема потреба. Инаку за водачите на Илинден има толку податоци дека се чувствувале Бугари Македонци што воопшто нема и потреба да се дискутира тоа прашање.
Има еве читај

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom