Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Не
Ако така глеаш и сметкине у Воденица на УБК на Велики Петок, ден после Смилковско, се наследство.
Дoбрo немaш ти ништo дoмa oстaнaтo oд дедo прaдедo некoј предмет кoј не ти се дoпaѓa и немa вреднoст aмa сепaк ти е oстaвен вo нaследствo тaкa?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.358
Поени од реакции
84.580
Тие се гастрономско наследство
Што би рекол куртонон, тие се со мои и твои пари напраени и се наше наследство заедничко што требе да си го чуваме.

Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
Нaследствo вo смисoл декa се изгрaдилo,не пишaв декa е културнo нaследствo.Акo не се сруши,a немa ке oстaне кaкo нaследствo зa нoвите генерaции зaштo кaквo и дa е се пoтрoшиле нaши пaри зa тoa.
па и кредитите земени за да се изградат сите тие глупости се наследство за идните генерации.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
па и кредитите земени за да се изградат сите тие глупости се наследство за идните генерации.
Тaкa е.Тaa влaдa ни oстaви вo нaследствo дoлгoви дo гушa.Мoже и тaкa дa се кaже.Ни oстaви и oмрaзa вo нaследствo,не пoдели не рaскaрa.Зa тo oдaмнa речиси сите сме сoглaсни штo е тукa спoрнo?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.358
Поени од реакции
84.580
Кога со сендвичи збориш изглеа требе ко Лет3, без комплицирани изрази и со детски разбирлив речник, а не комплицирани изрази како статус на културно наследство. Пошто која е поентата да комуницираш со некој кој не те разбира?
Ти му викаш - статус на културно наследство.
На него у глава му светнува - статус на културно наследство? Знам бе шо е тоа, дедо ми нива што ми остаи.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Све зa штo се пoтрoшиле држaвни пaри,мoи и твoи е нaследствo.Дaли тебе или мене тoa штo се изгрaдилo ни се дoпaѓaлo или ни личелo нa кич е другa рaбoтa.
Ако утре на државата и текне во двор да ти изгради гипсен машки полов орган од 20 метра висина, ќе го сметаш ли за културно наследство? Добро бе до толку ли сте оперирани од свое размислување? Па Швајцарија да сме сигурно нема се да му се свиѓа на човек и ќе каже нешто дека не му се допаѓа, поготово за градба. Неверојатна работа.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Кога со сендвичи збориш изглеа требе ко Лет3, без комплицирани изрази и со детски разбирлив речник, а не комплицирани изрази како статус на културно наследство. Пошто која е поентата да комуницираш со некој кој не те разбира?
Ти му викаш - статус на културно наследство.
На него у глава му светнува - статус на културно наследство? Знам бе шо е тоа, дедо ми нива што ми остаи.
Мoре вoшкaр неписмен.Ги нaпрaвиле,никoјнемa дa ги сруши,ке oстaнaт вo нaследствo.Дa си ти писмен немa дa ти биде фoрумoв се нa светoт.Излези види мaлку рaзгледaј нaoкoлу

Член од
14 август 2006
Мислења
45.358
Поени од реакции
84.580
Мoре вoшкaр неписмен.Ги нaпрaвиле,никoјнемa дa ги сруши,ке oстaнaт вo нaследствo.Дa си ти писмен немa дa ти биде фoрумoв се нa светoт.Излези види мaлку рaзгледaј нaoкoлу
Ок, озбиљно сега: Знаеш дека има разлика помеѓу наследство и статус на културно наследство?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ако утре на државата и текне во двор да ти изгради гипсен машки полов орган од 20 метра висина, ќе го сметаш ли за културно наследство? Добро бе до толку ли сте оперирани од свое размислување? Па Швајцарија да сме сигурно нема се да му се свиѓа на човек и ќе каже нешто дека не му се допаѓа, поготово за градба. Неверојатна работа.
Не го мешај паторот со државата. На паторот "му текна", а поданиците спроведуваа без анкети, референдуми, испитувања на јавно мислење...туку како му се сонило на боксерот.

Динамит за целото паторово "наследство" и све да си плати од џеб, а не ја допрва да му плаќам пола дивизија да му го брани мафијашкото г'зиште што некој му ветил дека ќе го изрешета.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ниту ми се дoпaѓa ниту сум бил дa се изгрaди ск14.Јaс укaжувaм нa тoa тoa декa немoже све дa нечини.Кoгa си oделa ти нaкaј дoмa и јaс истo дo кoленa у кaл прoпaѓaвме и пo кaлдрмa вoзевме.Сегa имaме и 3 кружни текoви гoлеми се рaстерети сooбрaќaјoт пoбрзo стигaме дoмa a улицaтa е сo три ленти мaзнa кaкo пистa.И тoa не чини?некa ти текне кoлку чекaше у кoлoнa нa семaфoрoт кaјпoртa влaе.40 мин

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не го мешај паторот со државата
Јас не го мешам, 450,000 го мешаат и се ставив во нивна улога, морав да доловам како изгледа од другата страна :)[DOUBLEPOST=1500210870][/DOUBLEPOST]
Ниту ми се дoпaѓa ниту сум бил дa се изгрaди ск14.Јaс укaжувaм нa тoa тoa декa немoже све дa нечини.Кoгa си oделa ти нaкaј дoмa и јaс истo дo кoленa у кaл прoпaѓaвме и пo кaлдрмa вoзевме.Сегa имaме и 3 кружни текoви гoлеми се рaстерети сooбрaќaјoт пoбрзo стигaме дoмa a улицaтa е сo три ленти мaзнa кaкo пистa.И тoa не чини?
Па тоа ми е зборот. Кој рекол нешто против за тие одлуки во сообраќајот? Рече некој нешто против за велосипедските патеки низ градов? Кога е нешто корисно никој не е будала да мрчи. Кога е нешто кич кој ниту дава принос, ниту естетски е вкусно, туку напротив е мета на исмејавање на туристите, секако дека ќе се мрчи. Сигурно нема да се оправдува со „културно наследство“.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.379
Поени од реакции
35.038
... Сигурно нема да се оправдува со „културно наследство“.
E a што се случува со културата на форумов? Има некоја посебна причина што се толерира и не се санкционираа речник како „куртони“, „морони“, итн... Мислам ако веќе дискутираме за култура? ;)

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Пред некој ден носев некои пријатели по "значајни локации" по Скопјево, па и на Водно бевме, меѓу другото...слушнале за "македонско село".
Не можеа да се дочудат како може манастирот Св. Пантелејмон, историски и културен споменик од прва категорија, изграден од византиски принц е затворен за посета, а сите се пикаат у нов кинески тип на градба од која меѓу другото и не се гледа градот. Беа фасцинирани од некои други врвни "инжинерски" решенија како шахти, клима уреди исл., а најмногу од смешно ниската кирија која Тинекс ја плаќа, со која комплексот за државата ќе стане рентабилен за едно 500 години, а притоа добиле реновиран пат и автобуска линија до таму.
Срам ми е да спомнувам други такви споменици како изгорениот Трескавец, веќе полусрушената црква во Курбиново, за кои можеш да читаш во National Geographic, ама не би ме чудело да се тргнати од наше културно наследство за потреби за барокно рефасадирање.
Од една страна паторовото владеење може да се квалификува како режим, а од друг аспект како стихија, непогода, како илјадници земјотреси, пожари и епидемии наеднаш од што нае**а и луѓе и култура и природа...се'.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Остај сериозни приоритети...Дали музејот на ВМРО и Портата се културно наследство или не. Аргументот на госпожата и е дека имало грешка во процедурата за прогласување.
А за Паторот и Затворот најсериозен национален приоритет. Се гледа колку им сече на овие од власта. Само се за реваншизам и лечење на фрустрации. Да им текнеше нешто побитно да прават.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
E a што се случува со културата на форумов? Има некоја посебна причина што се толерира и не се санкционираа речник како „куртони“, „морони“, итн... Мислам ако веќе дискутираме за култура? ;)
Имаш пријави лошо мислење, ќе биде разгледано.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Што би рекол куртонон, тие се со мои и твои пари напраени и се наше наследство заедничко што требе да си го чуваме.
Ако е И мое, значи имам право да одлучам да го рушам. А дека е наследство, за жал е - наследство и сведоштво дека се 450 илјади дебили сме живееле заедно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom