@Syn
Пак правиш грешки во водење топка. И тотално неписмен и необразован човек може да биде избран на функција ако така одлучи мнозинството. Тоа не е вработување во јавна администрација. За таму треба соодветно обраование кое Васиљ го нема. Simple as that.
ПС. Ценам многу твои постови на темава, али релативизирање на принципи за кои претходно си се залагал ми е несфатливо и неприфатливо. Па дури и да се работи за твој пријател/познаник.
So pretpostavki ne moze da diskutirame, se pretpostavuvase deka e so sredno, i na toa se bazirase ostatokot od diskusijata, a toa e netocno, taka da, obrazovanieto mu e soodvetno, iskustvoto isto taka.
Inace daleku od toa deka relativiziram, da go pravevme istiov muabet za poetot od vevcani, togas da, toa ke bese klasicno relativiziranje, ama ova ne. Baska, vasilj so godini direktno i indirektno posocuva deka saka aktivno da se vkluci vo politickiot proces vo Makedonija, taka da vleguvanjeto vo vlada e eden cekor kon toa sto celi vo idnina, za toa ne mozam da mu zameram. Zatoa, ne znam za kakvi principi sega zborime, narocito koga diskutirame vrz baza na pretpostavki, i se vodime po toa deka bil '' poznat '' na tviter i vejsbuk, i tolku.
@Syn Од досетлив и популарен по социјални мрежи до способен за функција има светлосни години. Може фин да си е чоекот, ама да нема соодветни чиновнички, правни познавања како се реализираат работите. Глеам прееска - на тркалоно на Вардар и на 42 се работи у сабота, ко да е најавен паторот на "обиколка". Значи сдс нема ни покренато постапка да го стопираат процесот на градење...или не знаат како, па после од коа ќе светне у злато ќе викаат "е јеби га, бидна", а имаат правна моќ да го запрат.
И од каква корист е таков кадар што го има сдс у количини за извоз?
Паторот имаше вработено едно чудо добиток по тој принцип "на овој му дужиме" и видовме до кај дојдовме. Да не зборам за она што кажа Бранчез, до вчера јадеше трици за тие паразити, а сега испаѓа дека им завидувал, не дека се залагал за принципиелност.
Ne mozes da sudis za sposobnostite na eden covek po tvitovi i fejsbuk statusi, ti nego taka go znaes, zasto edinstveniot kontakt so nego ti e toj, vo virtuelniot svet, koj e i sto e nadvor od nego, sto rabotel i slicno, realno, poim nemas, taka da treba da ostavis prostor deka vpecatokot moze ti e i bajagi pogresen.
Чекај малку, имаше оглас и за вработување на сваровски судиките кои му го дудлаа на Мијалков под маса, дали тоа значи дека тие вработувања се оправдани?
Ne se be peja, vremeto pokaza deka ne se, jas ne bi mozel da znam kako bi se pokazal vasilj, ili bilo koj drug vo idnina na rabotnata pozicija koja ja ima, ke ostavam, ili ostavime prostor pa ke sudime, ako mislis deka ke gledam subjektivno na nego, ili novava vlada, se lazes, ja do den denes mu kazuem u faca za rabotite za koi smetam deka za kur ne gi biva, ali otom potom.
Ама за да бидеш градоначалник не е задолжително да имаш високо, средно или било какво образование, колку што знам, затоа се оди на избори. Тука станува збор за државна функција, за која треба да има јавен конкурс, интервју итн итн. Јас се сомневам (мада, не можам да тврдам) дека Васиљ бил на интервју, искрено.
Bese na intervju, za ostantoto, konkurs, oglasi i slicno, ne bi mozel da kazam, toa od start na diskusijata go zboram, mozeme samo da terame na pretpostavki, ne znam kako odat tie raboti vo vladata za odredeni pozicii, ali gledam deka i dosta od mediumskite rabotnici mu zamerija taka da ako ima nesto nelegalno, odma ke ispliva na povrsina.
Ама брат, не е поентата да си ставаат луѓе кои што им се нашле некогаш за нешто и според тоа да им се оддолжуваат а образложувањето да биде „ние така проценивме“.
Ама друго е градоначалник брат, не е воопшто исто и примерот не ти е на место. Градоначалник јавно ја составува листата и вика, јас имам советници, овој е фудбалер, овој е пијандура, овој е без осмолетка ама вие ако не' изгласате, ние ќе го направиме ова ова и ова.
Ali sekako zaev ima pravo da sostavi tim od svoi luge okolu nego, koi bi rabotele u vlada, veruj mi nema sansa niti zaev, niti nekoj od dpmne, cisto radi reda, kako nagrada, da vmetnat nekogo na povisoka funkcija u vlada.
Sepak toa se osetlivi pozicii, na tapet na javnosta,u spotlajt se, zatoa rekov, ako kalkulacijata za dadena pozicija, im e vasilj, ke si snosat odgovornost vo idnina ako ja opleska, i obratno, ke bidat predmet na aplauz, ako dobro rabotat, ili - ili e uvek u politikata, iako za nasava zemja toa ne vazi, 10 godini bea dovolni toa da se uoci, spremni sme da davame pardoni i toa e toa, premnogu sme pitomi u toj pogled..
Ali ok, toa sto mene mi se sviga e sto poveketo luge koi bea kriticno nastroeni kon dpmne, i edvaj cekaa da gi snema od vlast, a i golem del od onie sto bea sdsm periodov, bar kriticki se nastroeni, vo odredena mera i preteruvaat ama nema vrska, barem toa se barase u zemjava, a ne vlasta da bide predmet na aplauz konstantno od nejzinite poslusnici.
Ако сакаш да работиш во Влада, секако дека смееш да твиташ, само не да твиташ за вработени со протекции а ти да бидеш таков вработен за некоја година.
Kako sto rekov i pogore, javno ima kazano deka sakase da bide pratenik, izvisi, taka da odamna si imase iscrtano covekot deka saka aktivno da se vkluci vo politikata u zemjava, ne se desi ova preku nokj, zatoa ne mi e jasno narocito kaj luge od poranesnata opozicija sto ova deluvase iznenaduvacki za niv.
Не не, за Пајо јас не велам да стане или да не стане, туку само кажувам зошто е станат пратеник. Тоа е така затоа што тој беше дел од Шарена револуција. Јас лично имам одено на протести можеби и повеќе од него, можеби сум бил и покритички настроен. Мислиш дека јас да отидев на Бихачка и да прашав да ме стават на пратеничка листа ќе добиев позитивен одговор и ќе бев сега пратеник?
Dobro sea za momentalnata pozicija, sharenata revolucija ima ogromno znacenje, pavle bese eden od liderite, uslovno receno, lider, i poistaknat clen na toa, eve da go narecam dvizenje, i kalkulaciite na sdsm bile tie, deka postoi osnova nego da go stavat na pratenicka lista i da mu se dade shansa da vleze vo sobranie, kako '' lider '' na taa t.n. sharena revolucija, zad koja zastanaa mnogu lugje.
Mene licno pavle mi e poln pogodok, a uste i ako dejstvuva nezavisno od partijata, i gi kritikuva za odredeni potezi, ke dobie uste pogolem plus kaj lugeto. Do sega vo nekolku televiziski izlaganja se distanciral od stavovi na partijata, ili iznel stavovi sto se negovi licni, a ne i na partijata, taka da so far so good koga e vo prasanje negovata skromna politicka kariera kako pratenik.