Здраво!
Сакам да прашам неколку ствари за мастер програмата по статистика за бизнис и економија, па мислам дека на правото место се обраќам.
Студирам дисциплина која не е поврзана ниту со статистика нешто особено, а со економија воопшто, но сакам да запишам мастер Статистика за бизнис и економија пошто низ годините ми се јави желба да се занимавам со data science. Проблемот е што не сум на инжењерство за да би продолжил на некој од нивните смерови (ФИНКИ, ПМФ, ФЕИТ нудат такви смерови).
Статистика за бизнис и економија гледам дека е смер кој нуди добра основа за да би можел да се бавам со data science, преку економетријата која е таква гранка.
Им пишав на професори од факултетот мејлови, ми врати Весна Буцевска дека воопшто нема да треба да спремам било што за да би можел да се вклопам во програмата. Од друга страна, гледам по други факултети дека data science е смер кој бара големо познавање од програмирање од една страна, и од неколку математички дисциплини од друга страна.
Она што ме интересира е следното:
1. Дали ми одговори Весна дека немам потреба да дополагам ништо само за да можат на брзинка да ми ги земат парите за мастерот?
2. Дали темите кои се опфаќаат во математика за економисти (од низи и редови преку линеарна алгебра и веројатност до изводи и интеграли) се доволно добро разработени за да ако се одлучам за програмата би можел без проблем да ја следам?
3. Дали воопшто тој смер ми е добро погоден за да би стекнал знаења од економетрија?
4. Дали економетрија е жешка област на пазарот и дали ќе ја преживее бурата од вештачка интелигенција?
Фала ви однапред на одговорот.