Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Абе дечко, ДПМНЕ има своја гласачка машинерија. СДС имаше курац да не гласаа неутралните за нив и тоа највеќе врз основ на СК2014 и снимките, незнам како да ти нацртам за ова.
WOW!
Америка ја откри, као демек ние не знаеме кој, како и зошто гласаше за СДСМ?

Па овде цел форум веќе месеци наназад си кажаме зошто ги гласаме СДСМ од бивши вмровци (еден тон), есдесовци и неутрални.

Никој не спомна рушење на СК14 туку искоруневање на корупцијата и криминалот.

А ДПМНЕ и својата машинерија знаеме каде беше онака подобра, Скопје е дел од неа СДСМ во свиричипино гази ушште од 2005 година и фала му на Ѕевс немаме "барок".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Одземањето на имот не е исто.
во што не е исто?
закон беше и тој тогаш и е направено спрема закон. И сега имаш закон кој се враќа наназат и поништува друг закон и негови одлуки од пред 60-70 години.
Шо ако со закон сега се забрани да се гради скопје 2014 и да се казнат сите кои тоа го направиле?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Околу цената на дислокацијата, тоа може тебе да ти е битно. Мене ич не ми е гајле колку би коштало тоа.
Па мене ми е битно колку кошта а и на многу луѓе (гласачи) а нам исто не ни е гајле дали тебе (и таквите како тебе) ич не ти било гајле колку коштало тоа.

Затоа нема да се сруши, парите ќе се наменат каде што треба оти сме загушени до душа а ти уживај во глетката.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ако најави Заевската влада дека ќе гради (или руши па гради), кој естетски правец ќе се тера? Рококо? Мислам, нема на што да се надогради нешто крајно поинаку.

S

silmarillion

Гостин
Терај си само така, нит решавање на корупција ќе видиш нит Грујо у затвор. Еве и мечката од пола миљон која ја прерачунавме пред 5-6 месеци у неколку Тамари, изглеа немало да се продава пошто не се исплатело јер мачка гребела хауба. Ако бе топ си е све идемо даље за све паре.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Пошто кога мене ми беше битно зошто без јавна расправа со присуство на жителите кои ќе бидат директно најзасегнати се одлучи да се гради во 4 сабајле, тогаш нигде ве немаше вас.
Како бе не немаше?
Јадеа ќотек сите од Центар до свирипичино.

Уствари за што и да се случи во Македонија, дали протест или митинг во Скопје било дали пред влада или собрание - идат луѓе од свирипичино а вие само гледате од терасите.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.268
Поени од реакции
18.237
Зашто бараме онда ревизија на се сработено од ВМРО? Има луѓе во Македонија што ја поддржуваа нивната политика?
Па има некој 500 000 очигледно. Плус дел од нас што не ја подржуваа,а сепак нејкат да се руши.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
во што не е исто?
закон беше и тој тогаш и е направено спрема закон. И сега имаш закон кој се враќа наназат и поништува друг закон и негови одлуки од пред 60-70 години.
Шо ако со закон сега се забрани да се гради скопје 2014 и да се казнат сите кои тоа го направиле?
Let.. закон ретро може да важи ако е поволен за граѓаните (и сељаните). Не можат да казнат некого дека продал пиво во 22 часот во 2005 г. Сега е забрането, ама тогаш не било.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.869
Не бе другари, треба тука да си признаеме дека постојат симпатизери на СДС на кои не им смета СК2014 и да заврши приказнава. Неможе да ти смета САМО финансискиот криминал на СК2014 пошто урбано просторно и директно не си засегнат. Односно може, ама тогаш другари немаме граѓанско општество за какво што се залагаше драгиот ни господин Заев и за кое граѓанско општество му дадовме глас. Имаме иста бљувотина од ДООЕЛ у која секој што не е директно локално засегнат од некој проблем баш го заболе за другиот. Тоа е тој примитивен континуитет кој очигледно неможеме да го избришеме од нашиот ген. Али незнам ни ја што се чудам, божем незнам со кој живеам.
Никаде не напишав дека не ми смета СК2014, напротив, од урбанистичко планерски аспект можам точно да ти кажам што тој ппроект му прави на една урбана целина, од урбана инфраструктура до рекреативен простор.
Ама да напишеш сега ние сме власт сега, ќе рушиме, е ист манир како тоа ние сме власт ќе градиме што и како сакаме.
Овој наратив кој го наметнуваш води кон грашанско или партиско мнозинство?
Дали треба јавна дебата за овој проект и што како со него?
Дали е потребно демократски непосредно жителите на СК да одлучат за некој евентуален чекор?
Пишуваш на форум а бегаш од дискусија.

Genuine free speech entails disagreement and debate; it is never a one-sided notion.

Some people’s idea of free speech is that they are free to say what they like, but if anyone says anything back, that is an outrage.

Winston Churchill

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
И Арaчинoвци НАЛИ глaсaa зa кaнaлизaцијa.Кaкo ке се руши Скoпје 2014тa тaкa сaмa ке си се грaди кaнaлизaцијaтa тaму.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Така да батка, се сведуе на тоа дека Заев може и стварно да не чепне ништо од СК2014, али затоа ќе си добие казна на избори.
Батка, и да чепне нешто (да стопира проекти како панорамското тркало - фала му на Ѕевс се согласувам) нема да го руши СК14 и нема да се расфрла со пари како предходната власт, така рече тој така и јас (и мнозинството) сакам.

Казнете го слободно па ДПМНЕ нека ви бапне уште некој споменик, со вакво размислување тоа и го заслужувате по се изгледа.

Недала дена дали е на влас тој ти запнал СК14.

Дојди живеј во свирипичино кое се распаѓа од здравство, образование и еконимија до корупција и непотизам па ќе видиме дали ќе ти е гајле за дислокации или рушење на СК14.[DOUBLEPOST=1496922286][/DOUBLEPOST]
Абе дај боже да ви изградат гипсана зграда пред вас сонце у тегла да мора да чувате, да немате децата кај да ви искочат да потрчаат, да неможат жените да добришат прашина, да ви лупаат токмаци 5 години, да не можеш раат по гаќи да седнеш у дневна пошто ќе те ѕвери некој вмровец(по ново комуњар), па да ви паднат цените на становите за 20%. Е тогаш би сакал да си ја барате правната држава, со шестар и агломер да се шетате да глумите архитекти, и да правите со дигитрон рачуници колку би коштало преместување на левиот ташак на Ченто. Дај боже.
Дојди живеј во свирипичино никој не ти брани.
Комшии ќе сме ќе пиеме ракија ќе мотаме, ќе слушаме Електрични Оргазам и то.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не бе другари, треба тука да си признаеме дека постојат симпатизери на СДС на кои не им смета СК2014 и да заврши приказнава. Неможе да ти смета САМО финансискиот криминал на СК2014 пошто урбано просторно и директно не си засегнат. Односно може, ама тогаш другари немаме граѓанско општество за какво што се залагаше драгиот ни господин Заев и за кое граѓанско општество му дадовме глас. Имаме иста бљувотина од ДООЕЛ у која секој што не е директно локално засегнат од некој проблем баш го заболе за другиот. Тоа е тој примитивен континуитет кој очигледно неможеме да го избришеме од нашиот ген. Али незнам ни ја што се чудам, божем незнам со кој живеам.
Пак ќе ти кажам, рушењето на СК2014 е комплексна работа која не може да се изведе комплетно. Јас сум за расчистување и со СК2014 и со криминалот, но со некои аспекти од СК2014 Скопјани едноставно ќе мора да научат да живеат.

Јас лично кога би се прашувал, прво би ги турнал Триумфалната и Аце, би го сотрел панормаското тркало и галиите би ги пуштил да отпловат до Грција. Спомениците на плоштад би ги десткувал. Потаму од ова, навистина не гледам како. Што можеш да направиш со огромните згради кои никнаа покрај Вардар? Динамит?

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Треба да се направи план за што треба да исчезне, што дислоцира, пренамени и сл...во најмала рака да се направи план и со тоа жителите на СК да излезат на референдум, тоа е демократија.
Ма каков план бре човече за СК14 скапо е упм, ако се прави план се знае за каде и кои делови (дивоградби или штетни за Скопје да се рушат) посебно Козле, Нерези, од Карпош 1 - 4 (станбени згради) главата ми пукна на градежен со архитекти, геодези, геолози и незнам ти што.

S

silmarillion

Гостин
Никаде не напишав дека не ми смета СК2014, напротив, од урбанистичко планерски аспект можам точно да ти кажам што тој ппроект му прави на една урбана целина, од урбана инфраструктура до рекреативен простор.
Ама да напишеш сега ние сме власт сега, ќе рушиме, е ист манир како тоа ние сме власт ќе градиме што и како сакаме.
Овој наратив кој го наметнуваш води кон грашанско или партиско мнозинство?
Дали треба јавна дебата за овој проект и што како со него?
Дали е потребно демократски непосредно жителите на СК да одлучат за некој евентуален чекор?
Пишуваш на форум а бегаш од дискусија.
Ја не сум власт. Ја сум дал глас на власт која беше против тој проект и нејзини претставници кажуваа дека ќе се демонтира тој проект. Што не се огради бе Заев од Фрчко и Грчев у кампања кога збореа француски кључеви и слично?

Неможеш да имаш граѓанско општество у кое твојот приоритет ти е битен. Треба ли пак да ти повторам на тебе и на овој Змејковски дека не ставам приоритет на ништо, него дека реагирам на изјавата дека НЕМА НИКОГАШ да се сруши СК2014? Ете му го образованитео и здравството и корупцијата и се што сака нека му реши, никој не го спори тоа. Али провинцијалскиот примитивен момент, на мене да ми е само добро па другиот ако сака нека цркне, а тој другиот преку локални збори во Центар на 4 пати му даде ветар у грб со избор на Жерновски.

Кај бевте бе да се буните колку ќе кошта чистење на зградите кога Шарена револуција ги боеше? Кај бевте да се буните за цената на чинење на кршење на канцеларијата на Хорхе? Кај бевте да се буните за цената на дневници на цела полиција што беше ангажирана за сите протести? Како бе мајката од еднаш станавте економисти сите, разумни, праведни? Како?

Од која дискусија бегам? Од таа каде што почнавте сите да ретерирате од радикалните мерки кои беа главна снага во цела кампања?

Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
да се објават сите договори, тенедери, транакции од проектот ск2014. да се види колку точно не кошташе тој проект.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom