Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
S

silmarillion

Гостин
Мене не ми пречи двоглав орел во Чаир,повели во Битола и разбери се за крстот на саат кулата би се осудил некој да го чепнит?Или покушај во Песочани или Вевчани да им го турниш крстот,имат логика муабетов???
Не ти пречи двоглав орел во Чаир? Па да ставиме рампа една на Камени мост и кај Мавровка од едната страна и кај Групчин од другата страна и да ја решиме работава еднаш за секогаш. Платформата која дефакто е во функција одбивате да ја видите затоа што ќе мора да пљукнете барем еднаш по власта која овие 10 години ја спроведе таа платформа во реалност :)

Што е со кулата во Битола и Песочани и Вевчани не те разбирам што сакаш да кажеш, односно што ми споредуваш?

?Иначе до кога ќе не плашат со воен кофликт додека ни ја земат цела држава,мислам кај е крајот на сето тоа заплашување?Па и кај Албанците има љуѓе на кој им е преку нос од војни и страдање,во име на некој политичар од Албанија шо не можи да си ја среди својата држава.
Незнам прашај го Грујо и цело ВМРО што хушка војна бара оружја и отварање на касарните. Ако имаш ФБ провери кај про-вмровски настроените профили сите бараат војна одлучувачка. Против кого ни сами не знаат ама битно сакаат.

Последно уредено од модератор:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
И Хаг ги врати тука кај нас, и Грујо вика едно проблематично толкување имаме. Какво толкување?
Имаше и муабет меѓу Јанкулоска и не знам која беше друга, ќе најдам после ќе видиш, каде викаат абе напишете нека е неразбирливо и готово. За што прават муабет знаеш?
Значи не било вината на едната страна само, и вмро имаат вина што го дозволиле тоа. Ако биле толкави патриоти ќе рекле, не може ова не сакаме ништо да менуваме, како што си е нека си стои, Хаг ги врати случаите ние преку наши судови ќе ги решиме. Ама не, тие решија да ги пикнат меѓу тие кои ги фаќаше амнестијата. Им плукнаа во фаца и на семејствата од Липково кои 40 дена кал наместо вода имаа. Да не зборам за тие другите, си знаеш сам. Е тогаш ептен големи протести имаше, Грујо висеше на терасата од владата, па сега верувам така и на Заев ќе му правите штом се силите толку. Лажни патриоти, никнуваат по потреба. Дно од народ, не сакам со такви луѓе ни да се гледам на улица а не па да се нарекувам сонародник нивен. После викате поделби, па поделби, одете кај тие што ги почнале поделбите...
Чекај малку. Јас разговор на ваков начин воопшто не (сакам да) правам. Што сакаш да ми докажеш? Дали Груевски чини или не чини? Тоа е друга тема. Јас никаде не зборувам за него, ниту за другите околу него. Зборувам дека Заев се фати на многу опасна игра. Дури и не ги коментирам другите негови капацитети, итн итн... Ако ме прашаш за тоа, мислам дека е катастрофа, ама не ми е тоа целта. Се фати во игра со која сериозно ќе се загрози (а и не само тоа) македонската држава.
За амнестијата би требало „башка“ да се разговара, не е во овој контекст. Ако е од емотивен карактер, реков, никој не би ги амнестирал, ама друго е законски. На крај краишта, зошто па Хаг ги врати? Каква игра играа демократите од „западот“ кон кој стремиме? Или па договорена работа. Факт е дека шќиптари не ги судат таму. За Харадинај еден куп сведоци „отидоа курбан“, итн...
Ама сето тоа не е исто со главниот муабет. А тоа е дека Македонија станува нешто друго, нешто кое почна, ама сега па ептен се најавува.[DOUBLEPOST=1490873776][/DOUBLEPOST]
закон налага и дека 61 пратеник може и треба да формира влада
То мора ли да се почитува?
Мора од законски аспект.

Последно уредено:
Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Е па другар, зошто наместо со некои апстракции не излегоа со Платформа секое село со над 3000 жители задолжително да добие водовод и канализација и квалитетноасфалтиран пат со тротоари, зошто не излегоа со Платформа во која ќе бараат да се направи депонијата во Тетово, да се урбанизира Чаир, да се реши сообраќајниот хаос, да се исчистат дивите депонии и да се исчистат и продлабочат ако треба, речните корита и одводните канали?
За тоа другар не е потрбна платформа, тоа се основни работи кои секоја општина треба и има должност да ги напраи, но на некои (овца народ, било тоа македонци, албанци, турци) очигледно им се допаѓа најдобрава економија во европа како "функсионира" па затоа 10-12 год ги гласа истите гомна, ако се менува почесто власта, партиите ќе се борат меѓу себе кој појќе ке се покаже, кој појке ке работи, за да си добие појке гласови, така функсионира тоа на запад, а кај нас..., за греф сме.
Лесно им е кај нас, мултиетничка држава, и оп старата финта, овие од една страна еве сакаат да ни ја земат државата, терористии, оние од другата не ни даваат да збориме албански, че го пукам, а тие пак навечер заедно ќе одат (со мерцедесот од 600 илјади) да пијат и да ебат заедно во тетово по кафаните со србски државјанки илигално влезени, и така оди тоа, а народот... со прстот вгз за 200 евра.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Додека смрдокорните не одговорат зошто нема протести во организација на gay-couple-от buttman & дамовски во „македонските“ градови Тетово и Гостивар исто како и во „градовите“ Чешиново и Облешево, да потсетиме на платформата за дезинфекција и дератизација на македонското општество од хиени облечени у гаќи од 500 евра и накитени со брајтлинзи од 2000 евра.

http://fokus.mk/blokirana-smetkata-na-ivona-talevska/

Блокирана сметката на Ивона Талевска

На Ивона Талевска, главната уредничка на весникот „Вечер“, веќе подолго време и е блокирана трансакциската сметка, дознава „Фокус“. Скопски адвокат, кој се обидел да наплати долг од Талевска, не успеал бидејќи извршителот му кажал дека сметката е блокирана.

Адвокатот појаснува дека требало да наплати околу 1.500 евра за адвокатски трошоци и судски такси, односно Талевска изгубила два судски спора за клевета и навреда, па сите трошоци паѓаат на товар на оној што го губи предметот. Во случајот Талевска била тужител, односно се почувствувала наклеветена и навредена од новинарски текстови, па поднела две тужби против новинари, една против Бранко Геровски, и втора против Мери Јордановска и Јадранка Костова. Но, бидејќи судот не пресудил во нејзина корист, сега треба да ги подмири трошоците.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Чекај малку. Јас разговор на ваков начин воопшто не (сакам да) правам. Што сакаш да ми докажеш? Дали Груевски чини или не чини? Тоа е друга тема. Јас никаде не зборувам за него, ниту за другите околу него. Зборувам дека Заев се фати на многу опасна игра. Дури и не ги коментирам другите негови капацитети, итн итн... Ако ме прашаш за тоа, мислам дека е катастрофа, ама не ми е тоа целта. Се фати во игра со која сериозно ќе се загрози (а и не само тоа) македонската држава.
За амнестијата би требало „башка“ да се разговара, не е во овој контекст. Ако е од емотивен карактер, реков, никој не би ги амнестирал, ама друго е законски. На крај краишта, зошто па Хаг ги врати? Каква игра играа демократите од „западот“ кон кој стремиме? Или па договорена работа. Факт е дека шќиптари не ги судат таму. За Харадинај еден куп сведоци „отидоа курбан“, итн...
Ама сето тоа не е исто со главниот муабет. А тоа е дека Македонија станува нешто друго, нешто кое почна, ама сега па ептен се најавува.[DOUBLEPOST=1490873776][/DOUBLEPOST]
Мора од законски аспект.
Ама остај ти зошто ги вратиле од Хаг, ете тие се лошите и ги вратиле случаите. Зошто овие патриотите кои викаат дека се добрите не ги решија во нашите судови? Земи осуди ги и готово. Па нели ние тие викаа не сакаме странци да ни се мешаат, сакаме сами да си решиме, нели се силеа толку. Епа штом така требало така да прават, патриотски, а не после избори да прават нешто за кое не се изгласани. Ти гласаше за тоа? Не. Отпосле те излажаа. Исто и сите тука што глумат лажни патриоти, никој не сте гласале за тоа, а сега наеднаш сте најголеми патриоти.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Незнам прашај го Грујо и цело ВМРО што хушка војна бара оружја и отварање на касарните. Ако имаш ФБ провери кај про-вмровски настроените профили сите бараат војна одлучувачка. Против кого ни сами не знаат ама битно сакаат.
Војна со предавниците!

:pistoldz:

Со брачата преку тендери ќе се разбереме!

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Мене ми смета нивната платформа или позиции и сега, и пред 2/3 години кога освен ова имаа и предлози за пропорционална распределба на буџет, втор дом и слични срања.

Нивните позиции се присутни од повеќе од 15 години и кај нив нема некоја голема разлика, 2008ма беа најекстремни па следеше гласање и толкување на нови и стари закони од нашата патриотска десница.

Денес кога правосудниот систем е колапсиран, медиумите 100% узурпирани и сме на самото дно во европа кај што важиме за хибриден режим под закана да ни се воведат санкции од Европа вие сакате да збориме колку е Талат проблематичен за прецедник на Собрание?

:pos::pos::pos::pos::pos::pos:
Епа пер ако тебе ти е сеедно веќе, мене ми е преку кур и од СДСМ и од ДПМНЕ и највеќе од шкониве кои што не знаат за доста. Преку кур ми од нивниот фашизам, шовинизам и што уште не. Први сте да ги ругате квази патриотиве што се секој ден на улица кога пееа за клетите ш_иптари, а збор не кажувате за браќава што апла шират омраза и национализам. Преку кур ми е од глупи луѓе што живот ќе дадат за партија и за нивниот пастир пошто ги вработил за мизерна плата, луѓе што ќе шитнат национални интереси за нивни гз.

Преку кур ми е од тоа кој колку украл и колку ја сјебал државата додека бил на власт. Никој не гледа за иднината сите се тепаат меѓу себе за да докажат дека направиле помало зло додека биле на власт. Пази, не се споредува добро него зло.
СДСМ дадоа 150к државјанства на Косовари, ДПМНЕ амнестирале терористи што убиваа и мачеа наши борци. СДСМ приватизираше се живо и диво, остави 200к народ без работа. ДПМНЕ направи долг од 5 милијарди.
ДО КОГА БЕ ЛУЃЕ? ДО КОГА?
Еден ист муабет се врти на темава, на улица, во собрание, на факс, на работа, во пензионерски дом, во ГРАДИНКА. Ама стварно преку кур.

И јас сакам да се реши ситуацијата, 4 години интензивно само срања се дешаваат, не дека пред тоа немаше гомнарии. И јас сакам да не сме последна дупка во Европа, ама не гледам како со Џафери како претседател на собрание ќе не однесе напред како држава. Како со Ахмети како премиер (некој на темава кажа дека нема да му смета) ќе отидеме ние напред и ќе се подобриме?

Реков на Заев ќе му дадам шанса кога искочи со програмата, ама кој го ебе и него. Ми збори за македонштината како го боли, а од друга страна сака да лапне албански кур подлабоко и од Гвујо. Да сакаше он реформи во државава да направи немаше прв партнер со ДУИ/УЧК да биде. Колку години се ДПМНЕ на власт толку се и ДУИ.

Нема бе овој народ никогаш да се сплоти за некаква заедничка национална кауза, НИКОГАШ. Да не ги ангажираше Гвујо преку штаб да искочат против платформата, жими куров што некој ќе искочеше на улица. Народ со помала национална свест не постои во светов. Само љубов кон партија има тука.

Веќе кажав претходно на темава, ќе кажам и пак. Се повеќе се зголемува омразата во мене кон својот народ и држава од ден во ден и не се гледам себе си овде за 10 години ако нешто не се смени.

Сигурно многу пати имам пишано кур во текстот, еве уште еднаш: пушете кур сите партиски војничиња што мајка би продале за мочани 200 евра.

---------------
Ништо лично, не се однесува на тебе постот само сакав да се испукам негде.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Ја незнам револуционериве веќе кога тргнаа да одат по врати кај луѓе како не се сетија да отидат на врата кај креаторите на платформата.

Рецимо кај Села, Ахмети или тој чобанот од Беса да затропаат.

Или фуфка зашто таму ќе биде :uzi:

Затоа најубаво курчи се на пратеници во Прилеп и слично. Ебате кукавиците. Они востание ќе кревале. Незнаат улица да поминат ќе ја бранеле мајка Македоња.

:lolzz:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.161
Поени од реакции
3.398
Не знам јас за какви закони станува збор, јас на Грујо му верувам кога вика дека два закони БИЛЕ проблематични за нив и едно толкување. Кое е толкувањето може да ми кажеш што е проблематично за нив?
Дали ти знаеше дека гласаш за тоа?
Ти го постирав службениот весник од 2011г, таму се измените на 2-та закони, за знамето и за јазиците, прво прочитај што пишува внатер па после да дискутираме за деталите,
вака излегува дека си слушнал некаде (во бонбите) дека се носеле 2 закони и едно толкување, а незнаеш што содржат.

Предлагам референдум за ваква платформа:D
http://www.mkd.mk/kolumni/makedonska-platforma-za-golema-albanija

ОТВОРЕНО ПИСМО

Македонска платформа за голема Албанија

Како ќе реагираат Рама, Ахмети и Села ако некој на маса им стави македонска платформа?

Ајде малку да си играме „што би било кога би било“. Што ако Македонците напишат македонска платформа за сонот голема Албанија?

Не навлегувајќи во воените последици од реализацијата на еден таков налудничав проект, во уништувањето со кое регионот би се соочил и другите последици, ајде малку да ја погледнеме статистиката.

Според податоците на ЦИА, населението на Албанија брои 3,1 милион, од кои реално на таа територија живеат 2,2 милиони.

Населението на Косово брои 1,7 милиони, или реално на таа територија живеат 1,4 милиони.

И во Македонија официјалната бројка е 2 милиона население или се претпоставува дека бројот на жителите не е поголем од 1,8 милиони.

Или вкупно 6,8 милиони население или околу 4,5 милиони граѓани кои живеат на оваа територија.

И така решив да му пишам на албанскиот премиер Еди Рама (на чадорот му ја немам адресата) и да му предложам една македонска платформа.

Во таа таква Голема Албанија (заедно со Струмица, да не се разочара З.З.), и покрај сѐ, ќе треба да се заштитат правата на малцинствата или на другите етнички заедници или на другите народи, кој како сака. Особено оние кои ќе бидат повеќе од 20 отсто од вкупното население. А тоа значи обврска за некаква гаранција на правата на македонскиот народ. Толку ќе нѐ има - повеќе од 20%.

Предлагам во таков случај сите одредби од тиранската платформа да се вметнат и да се направи една македонска платформа.

Па, пред масата на Еди Рама, на Али Ахмети, на Зијадин Села... ќе дојде и еден таков документ, декларација или платформа, кој како сака, на кој ќе пишува:

- Македонскиот јазик да биде официјален јазик на цела територија;

- На сите полициски и армиски ознаки да има и ознаки на македонски јазик со кирилско писмо;

- Знамето и грбот да се прилагодат на соодветен начин за да се одреди бинационалноста на државата;

- Нови банкноти и на македонски јазик;

- Химанта да се прилагоди и да биде и на македонски и на албански јазик;

- Општините со мнозинско македонско население сами да си го наплаќаат данокот и да си располагаат со парите...

И така кога ќе си одиме на „наше“ море во Драч или Влора и ако нѐ запре полиција, полицаецот ќе мора да има преведувач, а ако нема соодветна казна, ќе имам право да изречам една казна од 3.500 евра...

А? Kако ви изгледа ова од една ваква перспектива господа Рама, Ахмети, Села...? И сите ние ќе велиме, па никој не чепка во ничија унитарност, никој не бара федерализација, кантонизација... тоа се само законски измени кои само ги унапредуваат правата на Македонците во таа и таа држава.

Вита ела зелен бор,

Го чекам вашиот одговор!

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740

Некапени се затоа што ги следат овие говна од македонци, затоа што ако има војна овие заедно со сите политичари ќе забегаат и ќе преговараат додека млади луѓе гинат.

Младите што погинале брзо ќе бидат заборавени а сите политичари ќе го добијат тоа што го барале, никој нема да одговара, ќе си играат војна.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ама остај ти зошто ги вратиле од Хаг, ете тие се лошите и ги вратиле случаите. Зошто овие патриотите кои викаат дека се добрите не ги решија во нашите судови? Земи осуди ги и готово. Па нели ние тие викаа не сакаме странци да ни се мешаат, сакаме сами да си решиме, нели се силеа толку. Епа штом така требало така да прават, патриотски, а не после избори да прават нешто за кое не се изгласани. Ти гласаше за тоа? Не. Отпосле те излажаа. Исто и сите тука што глумат лажни патриоти, никој не сте гласале за тоа, а сега наеднаш сте најголеми патриоти.
Контрираш, а? Има 2 работи:
1. Вратените хашки случаи не се на исто рамниште со менување на уставот според партиите кои имаат намера да го сторат тоа во албанска „корист“. Тие случаи не задираат во државноста (дефиницијата) на РМ.
2. Ако според закон мора да се амнестираат случаи кои не се во надлежност на Хаг, не смееш да го кршиш законот и да не го сториш тоа.

Исто така Груевски немаше деца во 2006 г. Отпосле ги создадоа со жена му. Ги излагал гласачите. Море ниту женет не беше, се тоа откако ги доби изборите.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Да им кажел некој на вмровците 1990 г дека по 27 години главни сојузници и истомисленици ќе им бидат шешељ и неговиот ученик вучиќ, сто клетви ќе му фрлале и ќотек може да му удреле

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.838
Поени од реакции
36.875
Абе Груевски да можеше ќе направеше војна уште утре и ќе пратеше голобради деца да гинат само за да не оди во затвор. Ич око нема да му трепне.

Ама проблемот е што нема плодна почва. Кај многу луѓе е веќе прочитан а кај тие што дркаат на него многу малку има спремни да се валкаат по ровови за него.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom