Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.044
Поени од реакции
23.488
Зошто па да не?! Затоа што тоа може да биде систем на елиминација на секој политички противник, претпријатие или организација која би била трн во око на оваа власт. Замисли сега сдсм да дојде на власт и да го прави ова што го прави дпмне! Дали и тогаш ќе одговориш “зошто па да не„? Тоа е само дополнителен доказ дека Николче ја окупирал секоја пора во државава, и како страно тело, потребно е сместа да се острани затоа што може да предизвика тумор во овој наш систем.

Јавното обвинителство со прст не мрдна за време на реализацијата на проектот “Вистината за Македонија“. Дел од она што го слушнавме беа местење на судски процеси, нарачани аспења и обид за прикривање убиство. Никој не поднесе оставка одма после тоа. Затоа јас сметам дека треба да се прочешла и имотот на корумпираниот Зврлевски, па и оние сваровски судии. Ако е потребно нека лежат и по некоја година, не е штета за општеството. Нека биде памет за во иднина.

Проблемот е во тоа што СЈО може да престане институционално да работи. Лесно е тоа. Ќе истече рокот и СЈО ќе биде чиста формалност. А ЈО ќе остане местото каде ќе се судираат криминалот и парите, и местото каде што криминалот и корупцијата секогаш ќе победуваат. И тоа триумфално, со илјадници на улица, нели, спонтано собрани, славенички ќе ги пречекуваат сите игри на власта против опозицијата. Тоа е доказ дека нема ниту “Д“ од демократија во оваа земја. :)
Пак ке те прашам, што мислиш дека откри топла вода ?
Ти сериозно со цел ум го сметаш СЈО за некаков непристрасен орган кој има за цел да го гони криминалот? Ако се прашуваш како би било кога СДСМ ке направи влада ете го имаш одговорот во лицето на СЈО, само што тогаш би станало ЈО. И колку е наивно да мислиш дека некој ке седи со скрстени раце и да чека некоја партиска испостава како СЈО на пример да ги носи на колење?
Ти би седел, па вака што те гледам зачуден и збунет.
СЈО ти е чист пример дека СДСМ не е страно тело во организмот кој може да предизвика тумор ако не се острани , туку тој е карцином кој веќе метастазирал затоа што не бил навреме третиран и пациентот ни е практично мртов, само што уште ужалените ги немаат известено.
Нема човек или ретко кој не е за да се расчисти со криминалот, било каков и од било кој. Овој начин не е начинот барем според мене, нити пак има некој видливи резултати освен очигледниот рекет што го прави СДСМ за да расчисти со политичките неистомисленици, она истото за кое во твоето хипотетичко сценарио си така загрижен.
И за крај кога имало демократија во државата? Можеш да ми посочиш одреден период од осамостојувањето до ден денес кога сме биле ние демократија онаква каква што ти ја замислуваш, претпоставувам мислиш на западните демократии.
Ние сме бе човек карикатура од демократија од осамостојувањето до ден денешен. Пробваме да си играме држава ама не не бива. Дали е до нас самите или од многу туторство од надвор или комбинација од двете е дискутабилно, но факт е дека ништо тука не се случило без некој од надвор да дал совет, да потегнал некој за уши , да притиснал. И така со тек на време со сесрдна помош од надвор дојдовме до каде што дојдовме ти се допаѓало тоа или не и ако мислиш дека едно СЈО тоа ке го среди тогаш незнам што да ти речам.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
УЈП ме обожаваат, секад кога ќе отидам имам гратис кафе од нив :)
https://www.facebook.com/gledytv/videos/1192582227505607/
7ma minuta
vaka i od `sharenata revolucija` gi povika na razgovori, pa posle bil redoven na koordinaciite,pa na kraj dobivme podolg i nov zakon za albanski jazik.
berete um, i od vashite kje se pojavat nekoi `pavle` i `ivana` i kje ve sjebat kako sto bese sjebana sharenata

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Od kade platformata e delo na patorot koga zaev postojano vo izbornata kampanja citirase pasusi od platformata,a ovoj rama od tirana gi sobra glupacive da im ja napise na list ,da ja potpisat pa na bozik da ja izvadat na masa kako uslov za pregovori
И?
Преку фикусот ја блокира владата која треба да ја формира зз. Платформата е шаховски потег, кој ќе трае кратко. Да не зборам колку аматерски е изигран, затоа што претходно истиот целата ја прифати, само не се сложуваа околу СЈО и реформите во правосудниот систем по упатствата на Прибе.

A

Avenger99

Гостин
Не постои медиум кој работи професионално. Сите одработуваат за тој што плаќа.

Ал Џезира? Дај не дупи. Коа се деси Смилковско, на Ал Џезира идеше репортажа како Албанците се угнетувани од Словените, тепани, омаловажувани. Имаше и по некој куртон комуњарски, вечно увлечени во шипо-исламскиот гз. Како тоа копилето што го пљукаа дур јадеше.

Дај прекинете барем со таа комуњаро-либерало-исламска коалиција јавно. Гз преку глава ќе јадат таквите ќотек ширум Европа.
Очигледно и слабо си гледал, да, завземаат страна, сите медиуми завземаат страна, али работат професионално. Репортажи, дебатни емисии, вести од светот си ги пренесуваат онака како што треба, а не личен став на уредникот или некој трет.
И уште нешто, ич таквото да не те боли дали ќе продолжеме( јас или некој друг) со тоа што го кажа на крајот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.044
Поени од реакции
23.488
Еве сеа ќе ти одговорам за да не пишуваш глупости. Прво, оваа вест беше пренесена скоро на сите посериозни медиуми, за разлика од куртон медиумите на власта од типот на курир и република ал џезира работи професионално. Ако ми нема логика тогаш не треба да го постирам? Океј, ај само логични работи ќе постираме, тогаш вмровциве не треба ништо да напишат.
Друго, го прочитав, и го постирав во интерес на темата, во интерес на муабетите тука.
Околку медиумите гледам ти објаснија, така да да не се повторуваме.
И колку што гледам по тоа што пишуваш сепак му поверува на ал џезеира во вистинитоста на написот пошто нели сериозен медиум ова она.

A

Avenger99

Гостин
Околку медиумите гледам ти објаснија, така да да не се повторуваме.
И колку што гледам по тоа што пишуваш сепак му поверува на ал џезеира во вистинитоста на написот пошто нели сериозен медиум ова она.
Е фино, шо ми објаснија, се ми е јасно сеа. Абе Владе, медиумите во Македонија, барем овие блиски од власта, по цели денови постираат спинови, нивните уредници се дудлачи на власта, а тебе као ти смета дека сум постирал изјава на Вајгал, на телевизија која што е измислена за нашиве?! :aplauz::tapp::tapp:

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Јасно е, вистинска независност се покажува во тоа што требало да им ги дадат на СДСМ.

Туку, лош ти е примерот ако видиш колку гласале и колку не. Ја би рекол дека огромно мнозинство од дијаспората одби да гласа воопшто, е тоа е независност. А тоа што некој мора да ги добие пратениците лежи во системот а не во дијаспората.
Знам, само сакав преку прост пример да му покажам нешто.
Јас сум строго против право на дијаспората да гласа.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Мислиш вака се борат?

26 Февруари, 2016

Фактор: Дали доволно се вложува во научно-истражувачка дејност во земјава? Проф. Груевска-Маџоска: Во научната дејност речиси воопшто не се вложува. Од 2010 година не добиваме средства за проектите коишто беа одобрени од Министерството за образование и наука, ниту пак има конкурс за нови проекти. Не добиваме ни средства за учества на научни конференции, што заедно со срамните плати што ги добиваме прави да се чувствуваме немоќни во извршувањето на нашата дејност.

Фактор: Дали финансирањето во научната дејност за истражувања во областа на македонскиот јазик е поврзано со спората динамика за објавување на вакви капитални дела? Проф. Груевска-Маџоска: Како што споменав и претходно, научната дејност речиси да не се финансира. Тука спаѓа и науката за македонскиот јазик. Еве, јас сум главен истражувач на проектот Речник на синоними во македонскиот јазик, одобрен од 2009 година, а од 2010 веќе не добивам средства. Така не може да се работи. Покрај ова, од нашето ресорно министерство не добиваме средства ниту за издавачка дејност. Со години конкурираме на Годишниот конкурс на Министерството за култура, како единствен начин да добиеме средства за печатење. Годинава ниту од тоа министерство не добивме средства. Дури ниту за списанијата Македонски јазик и Македонистика. Со тоа кругот се затвори. Немаме никакви услови за работа.

http://faktor.mk/intervju-d-r-gruevska-madhoska-entuzijasti-go-spasuvaat-pravopisot-na-makedonskiot-jazik/
..ова е добра забелешка. Очигледно е дека врхушката на ВМРО има скриени антимакедонски агенди. Дефинитивно полека излегува на видело дека и нив и сдсм-овците ги има врбувано, плаќано и инструирано истиот тој центар кој ја аркестрира и реализира Мегало шќиприја. Сега бидејќи им се брза заради бурата која надоаѓа од зад хоризонтот на Исток тоа го прават ачик-ашќере и без ракавици.....

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Иначе слушам за утре жмровциве се спремале со бусој во Скопје да се собираат, шо е, ќе влезите во собрание?

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.044
Поени од реакции
23.488
Е фино, шо ми објаснија, се ми е јасно сеа. Абе Владе, медиумите во Македонија, барем овие блиски од власта, по цели денови постираат спинови, нивните уредници се дудлачи на власта, а тебе као ти смета дека сум постирал изјава на Вајгал, на телевизија која што е измислена за нашиве?! :aplauz::tapp::tapp:
Медиумите во Македонија не се ништо подобри или полоши во спинување од било кој медиуми во светот, било на власта , опозиција или на тој што ке плати најповеќе. Не сме ние нешто посебни околу тоа. Како што можеш и сам да забележиш нити Ал Џезеира не е исклучок со сега веќе наводната и демантирана изјава на Вајгал.
Колку си подложен на спинови е тука муабетот чим со цел ум ја зеде здраво за готово без ни тронка сомнеж. Или можеби пак со цел ум веруваше во тоа дека што наводно Вајгал го изјави пред самиот да даде демант на тоа? Па и другите после тебе кои се насанкаја како кленови на тоа.
Тоа беше поенатат инаку, а не дека мене ми смета тоа што си постирал. Зошто би ми сметало. Реално секој би посакувал толку наивен соговорник кој секој може да го вози као што сака, па сега ти види.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
..твојот омилен патор не му објави војна на сорос. Него малку поголемка армада му објави војна, а тој со дереглијата со која располага само се приклучи на флотата..А во флотата има и дредонти со баја голема тонажа и своја и онаа која може да ја испукаат. А до сега барем , ако не друго како Македонци секогаш сме се придружувале на оние кои после и победила..небитно колку и како се препелкаат против тоа домашните мали ,големи, шарени или виножитасти издајници... :) :)
Толку ми е омилен што икона имам од него.

И ако сакаш да броиш предавници, оди во белиот пандемониум, некаде на последните катови, кои патем и не се наменети за рајата, и од таму започни за броиш. Кога ќе бидеш сигурен околу бројките, пиши. :)
СЈО работи по објавените и необјавените материјали кои ги поседуваше опозицијата, а ги добила од нашите тајни служби. Ако во тие разговори нема ништо за опозицијата, тогаш зошто сметаш дека треба да ја гони и опозицијата (под една претпоставка дека нема, или под друга дека и да имало, сега нема)!? Имаше еден смешен наместен случај, каде Заев беше обвинет за насилство (или силување, нешто така беше) врз високи државни функционери, а немаше ниту еден доказ за истото. Можеби било извршено некое силување врз паторот штом така оди, не знаеме, но неговиот достоинствен од не е доказ дека некој го силувал или вршен насилство врз него, нели?

И зошто цело време ми компарираш со сдсм? Јас не застапувам интереси и ставови на сдсм, баш ти си тој кој застапува интереси и ставови на вмро, и се вадиш на класиката “а во ваше време како беше“. Мое време немало. Никогаш сум немал допирна точка со сдсм, па затоа јас немам потреба да се правдам за нешто со кое не се согласувам, а се направило/случило во минатото, како приватизацијата или територијалната поделба.

Не може контра агрумент за работата на ЈО да ти биде СЈО. Прво и основно, 4-ри партии се договараа за СЈО, и 4-ри партии ги гласаа обвинителите, додека за ЈО, гласаа само 2! Паторот имаше полна уста бисери за Катица, а таа кога започна да работи, и тој се пикна во некоја вреќа. Нели вмро сакаше опозиција што има се’ да објави!? А потоа плачеа во собрание за некаква забрана за објавување на “бомбите“? Мислам дека патетиката е доволно изразлива и без мојот дополнителен коментар.

И не се работи за демократијата, се работи за принципот. Секој кој го газеше тој принцип на поделба на власта, леташе во опозиција. Секој. Сега паторот би посебен. Јас не знам што видовте толку многу во него!? Сериозно. Ниту е паметен, ниту е чесен, ниту има некоја харизма, ниту е патриот, што е главна одлика на модерниот вмровец. Разбирам, кога дојде првите години направи некаков ред. Имаше некаков економски раст, унијата на млади силеџии (УМС) ја обнови, ја соедини партијата по оној драматичен расцеп и тоа. Денес тонеме во жив песок поради тие 30.000 месечно евра во еден правец и врска немаме колку сме должни, ниту што реално се случува. Сега уште еден кредит (3 годинава) од 90 милиони! Или околу 300.000 милиони само за 3 месеци! Тоа и не е баш економски чекор, но нека биде, апетитот си го задоволувате со она “ниско задолжена земја“. Нека ви биде, и така на никој начин не може ништо да ви се објасни. :)

A

Avenger99

Гостин
Медиумите во Македонија не се ништо подобри или полоши во спинување од било кој медиуми во светот, било на власта , опозиција или на тој што ке плати најповеќе. Не сме ние нешто посебни околу тоа. Како што можеш и сам да забележиш нити Ал Џезеира не е исклучок со сега веќе наводната и демантирана изјава на Вајгал.
Колку си подложен на спинови е тука муабетот чим со цел ум ја зеде здраво за готово без ни тронка сомнеж. Или можеби пак со цел ум веруваше во тоа дека што наводно Вајгал го изјави пред самиот да даде демант на тоа? Па и другите после тебе кои се насанкаја како кленови на тоа.
Тоа беше поенатат инаку, а не дека мене ми смета тоа што си постирал. Зошто би ми сметало. Реално секој би посакувал толку наивен соговорник кој секој може да го вози као што сака, па сега ти види.
:lolzz:Изгледај еден дневник на Сител и на Џезира и напрај споредба, па пиши тука, ама биди реален.[DOUBLEPOST=1490560800][/DOUBLEPOST]Иначе, нели ЕУ е курва, и лаже, па зашто и Вајгл не би кажал нешто против Грујо? Или не е логично? Де молим те, зборувај ми ти, за логика.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Нервоза...
Очигледно е дека последниов период странскиот фактор (западниов де) сериозно игра на карта на раштрафување на гломазното медиумско чудовиште што храбро стоеше пред режимов.
Прво почна со МПМ, за Алфа тв на големо се зборува дека не исплаќа плати, јади г***а го нема недела дена со секојдневното мајмунисување, газдата на нова - кочанот у бегство, швалерскиот пар од шител со своите проблеми гаќи и брајтлинзи...не ја следам воопшто анал 5, ама ете слушнав дека гадната богатинова добила клоца, а уредник е женава што сега го интервјуираше ЗЗ. БС е познат сончоглед, па ништо не е за изненадување...

FB_IMG_1490562605693.jpg

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Нервоза...
Очигледно е дека последниов период странскиот фактор (западниов де) сериозно игра на карта на раштрафување на гломазното медиумско чудовиште што храбро стоеше пред режимов.
Прво почна со МПМ, за Алфа тв на големо се зборува дека не исплаќа плати, јади г***а го нема недела дена со секојдневното мајмунисување, газдата на нова - кочанот у бегство, швалерскиот пар од шител со своите проблеми гаќи и брајтлинзи...не ја следам воопшто анал 5, ама ете слушнав дека гадната богатинова добила клоца, а уредник е женава што сега го интервјуираше ЗЗ. БС е познат сончоглед, па ништо не е за изненадување...

Прегледај го приврзокот 167461
Точно е дека не исплаќаат плати Алфа, потврди на Фејсбук оној со квизот, брадестиот, Димитар ли беше, инаку во први редови на сите самити на УМС, некаде и водител на тие чудата. Убаво рече силмарилон, нека им секнат платите, ќе видите дали им е до четврт Илинден.

Џ

Џонтра Волта

Гостин

Бетменот деновиве цело време е во овој аутфит, влезен е у некој тежок Фидел/Че филм, ќе го боли многу кога ќе го спуштат на земја.
Да знаеле Фидел и Че каков створ ќе им го копира уникатниот имиџ најверојатно ќе се ориентирале кон одгледување на цвеќе.

Каков кретен мајко мила, органски не можам да го поднесам, кај го видов кај си ебав матер и ја, пу.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom