Ако е само тоа, тогаш што е новото што се воведува? Јас помислив дека ќе престанат да ги признаваат потврдите од здруженијата. Јас на пример немам документ од дедо ми кадешто пишува дека е Бугарин, ја имам само потврдата од БККС што посочува дека е роден во село со 100% бугарско население, со бугарска црква и бугарско училиште. Ако во тој дел ги затегнат условите, лошо...
Друже што не ти е јасно тука:
''Планират изискванија, когато едно лице кандидатства за б'лгарско гражданство по натурализација, в удостоверението да се посочват зад'лжително данните, в'з основа на които е установен б'лгарскијат му произход. Удостоверението се издава т Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина (ДАБЧ).''
Ќе бараат на уверението за происход да бидат наведени и податоците (доказите) врз основа на кои секој кандидат го добил својот происход. Дедо, баба, здружение, чичко..
Мене повеќе ми изгледа као формалност со цел да се поедностави постапката во понатамошнтиот тек - да се отфрлат преписките кои не исполнуваат одреден услов.
Увек било прашање на политичка воља (и среќа) дали даваат или не државјанства, барем за тие без документ по златна линија.
Не се ни надевав на нешо поинаку.
Ама од текстот никаде не може да се заклучи дека нема да признаваат потврди, потекло од роднина или сл.
Ако не знаете да толкувате правилно а сакате сепак да пратите бугарски портали, читајте други секции пример ТМЗ - трач, музика, забава. Така ќе бидете у тек шо се дешава со Азис, Галена, Куката
И така е напнато чекањето нема потреба да создаваме притисок со полуточни или погрешно и недоволно толкувани информации.
Позз