Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 февруари 2016
Мислења
569
Поени од реакции
641
Мислам дека ќе легне на брашно Иванов, ќе реагираат од ЕУ.
Нитту брашно, ниту шеќер, пишав и прееска, тоа време помина, сега ќе се оди до крај. Нема веќе легнување, зарем не гледаш надвор што се случува, читај ги малку и десничарските медиуми, така сликата ќе ти се потполни.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.702
Поени од реакции
21.210
Се што требаше заев да направи е да биде транспарентен при преговорите а не да договара бизниси у нечиј подрум. Да излезеше и да образложеше што и како ќе добиеше многу повеќе подршка отколку омраза. Вака само уште повеќе го иритира народот и сигурно нема на некој кој договара бизнис позади затворени врати да му дозволи да влезе во собрание. Колку повеќе одолговлекува со молчење толку повеќе губи подршка и кај оние што го гласале, штета а можеше со нормално однесување и постапки да стане премиер. Разликата помеѓу вмро и сдсм е очигледна, едните имаат разработена стратегија што е следно, а другите мора да добиваат инструкции од надвор што понатака. Да имаше 1 грам памет заев ќе излезеше со аргумент против забелешката на вмро, тоа сакате еве ви ова и ова има и нема од што да се плашите, ама чим молчи очигледно пробува нешто да направи без да знаат граѓаните на Македонија и создава уште поголем сомнеж.

Последно уредено:
Член од
17 јануари 2015
Мислења
421
Поени од реакции
194
Podhitno da se oformi inicijativa za sobiranje potpisi za raspisuvanje na referendum za ukinuvanje na ramkovniot i veke od nadvor nametnatata lokalna dvojazicnost. Pa da vidime. Kako zakonski najbrzo da se napravi ova, postapka, kolku potpisi se potrebni da se raspise referendum itn. Mameto da im go ebam dudlacko predavnicko.
И тоа ќе доведе до поголемо разбирателство помеѓу албанските и македонските партии, или помеѓу луѓето ?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Podhitno da se oformi inicijativa za sobiranje potpisi za raspisuvanje na referendum za ukinuvanje na ramkovniot i veke od nadvor nametnatata lokalna dvojazicnost. Pa da vidime. Kako zakonski najbrzo da se napravi ova, postapka, kolku potpisi se potrebni da se raspise referendum itn. Mameto da im go ebam dudlacko predavnicko.
:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Ај сеа лупни се и два-три пати во гради и објасни им на Стружани и Кичевчани и Тетовчани и на пола Скопје што бараш од нив.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.127
Поени од реакции
30.219
Па така, на Албанците им се може да искористат да сменат уште некој закон во рамките на уставот..
За жал кога протестираме против ваквите и сличните ситуации, кога ВМРО ја продаваше државата овие 10 години и донесе едн куп погубни работи за сите нас, вклучувајќи образование, здраство, одбрана.... имаше едни некултурни орки, прљави дечки што правеа контра-протести и не ни дозволуваа да ги бутнеме од власт тие гадни човечиња што си играа држава..
Исто така имаше едни прљави гомца на телевизиите кои ве лажеа и ја пунеа главата на глупите дека Македонија цвета и е во економска ренеаснса.

Ете затоа денеска некои може да си делат колачи, затоа што додека студенти беа тепани од полицијата, ти не се запраша дали е тоа во ред или не.. и не искочи на улица да ја симнеш оваа багра... Затоа што дете беше убиено на плоштад, затоа што луѓе се уценувани, затоа што државава е гомно.. ете затоа.
Бидејќи ме познаваш толку добро, и моите активности во врска со протести, те молам извади докази.
Еве моментално тврдокорните ја пеат Море Сокол Пие, а ја сум дома и ти одговарам на празен пост.

Може тебе ти одговара да веруваш дека твоите фантазии се факт, мене не ми одговара твојот herd mentality. Ако, убаво ти стои црната марама.

Ваков неосвестен народ уште 100 години да дочека сиромаштија треба.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Не ти се познати работите изгледа: шега нема, ќе се оди до крај овојпат. Заврши времето на попуштање.
И ајде да претпоставиме завршил конфликтот и дека сме победници на тепачката, албанците поразени, ВМРО повторно на власт, што после? Ке се укинат законите за двојазичност што уствари вмро ги усвои, пардон, попушти за време на нивното владеење? Нема да има двојазичност во институциите, сообраќајните знаци, парламент и тн? Демек, до сега попуштавме, е БАШ СЕГА веќе не попуштаме кога почна да се стеснува обрачот за криминалците? И сега е време да се врати еднојазичноста нели, не дека на некој му е страв да одговара за криминалот, пошто криминал нема, све е легално, него дека е доста попуштање нели? И сега следно е федерализација ,и доста е веќе, така си викаш сега сам на себе, и си сигурен во тоа, нели?
И после конфликтот, сите земји ке не гледаат како победници и сите врати ке ни бидат отворени, секој ке сака да соработува со нас, да инвестира кај нас, да дојде на гости кај нас нели? Така ова го замислуваш? Па и да не не сака никој битно ние сами ке си живуркаме во нашата унитарна држава РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА така, пошто сме економски многу јаки, нели?

B

Borg_Drone

Гостин
Нитту брашно, ниту шеќер, пишав и прееска, тоа време помина, сега ќе се оди до крај. Нема веќе легнување, зарем не гледаш надвор што се случува, читај ги малку и десничарските медиуми, така сликата ќе ти се потполни.
Ај ќе видиме. Во секој случај ова не ми мириса на добро.

W

wicked_1

Гостин
Затоа што тоа го промовира ВМРО, а реално има и народ кој стои позади тоа, и затоа што сега не беше моментумот за некакви нови мегаломански барања на Албанците кои само би го продлабочиле јазот, туку требаше да се одговора за криминалите. Груевски - Ахмети двојникот ја играат истата игра.
Албанците доставија платформа за кои и самите рекоа дека не е ултимативна и обврзувачка и се согласија со тоа дека ќе нема потреби од уставни измени. Толку.

Моментално опасност за тебе, мене и секој малку понормален се кримосите и нивната сендвич армија, после ова денес тоа треба апсолутно да ни биде јасно на сите нас.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Го прекршува Уставот. Нема право да оценува програми и платформи.

Дури и да беше платформа со спроведување на федерализација, он нема право да ја оценува.

Оценката ја дале граѓаните на избори и нивната волја треба да се спроведе.
Ok da nema pravo da ocenuva programi\platformi ama se drzna zaradi negova i 2/3 graganska volja da pravi zatoa respekt.

"Додека сум претседател немa да дадам мандат на човек кој во програмата има платформа со коja го руши суверенитетот, кажа денеска претседателот Ѓорѓе Иванов во обраќањето до нацијата.

Тој вели дека нема да го направи тоа во никој случај, затоа што за оваа држава многу луѓе го дале животот и таа треба да остане за идните генерации. На граѓаните им порача да бидат спокојни. "

Член од
26 јануари 2007
Мислења
828
Поени од реакции
842
Бидејќи ме познаваш толку добро, и моите активности во врска со протести, те молам извади докази.
Еве моментално тврдокорните ја пеат Море Сокол Пие, а ја сум дома и ти одговарам на празен пост.

Може тебе ти одговара да веруваш дека твоите фантазии се факт, мене не ми одговара твојот herd mentality. Ако, убаво ти стои црната марама.

Ваков неосвестен народ уште 100 години да дочека сиромаштија треба.
Се извинувам, заборавив да кажам дека не зборам во твое име, туку опишував генерално дефиниран Македонски ентитет кој живее во земјава.
Би бил среќен доколку не си инстанциран примерок од горе-дефинираново.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Албанските партии изиграа во корист на Груевски, тоа во една прилика го пишав. Истата на целата криза и даде нова димензија и сега не сме далеку од меѓуетничка тензија, па дури и немири и судири.
Грешка си!Заев игра во корист на Груевски.Со самото тоа шо прифати преговори за некоја си албанската платформа си даде еден убав автогол!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277

Sent from my MI 5s using Tapatalk
Собранието на Република Македонија:
- го донесува и изменува Уставот;
- донесува закони и дава автентично толкување на законите;
- ги утврдува јавните давачки;
- донесува републички буџет и завршна сметка на буџетот;
- донесува просторен план на Републиката;
- ратификува меѓународни договори;
- одлучува за војна и мир;
- донесува одлука за менување на границата на Републиката;
- донесува одлука за стапување и истапување од сојуз или заедница со други држави;
- распишува референдум;
- одлучува за резервите на Републиката;
- основа совети;
- избира Влада на Република Македонија;
- избира судии на Уставниот суд на Република Македонија;
- врши избор и разрешување на судии;
- врши избори, именувања и разрешувања и на други носители на јавни и други функции утврдени со Уставот и со закон;
- врши политичка контрола и надзор над Владата и над другите носители на јавни функции што се одговорни пред

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom