Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Како поинаку да го толкуваме Уставот од тоа дека мандатар треба да биде оној кој има мнозинство во Собрание? Бидејќи Заев ги има потписите кои му даваат мнозинство, не гледам друга опција освен Хорхе да му го додели мандатот.

Во Уставот нигде не се вели "победникот на изборите".
Хорхе на мочање не оди без дозвола од шефот а ти си се загрижил дал ќе го почитува уставот.
Па до сега Хорхе има напраено прекршоци на устав за најмалце 40 години робија.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тој не победи ради себе бе, тој победи за Македонија!
ваљда народот од грев и жал не му даде толку гласови за да седи дома и се теши со победата, не гласаа за него од сочуство туку нешто да направи за Македонија!, дали сега испаѓа дека и гласовите на толку Македонци ги проневерил како и парите? дали значи дека за џабе Македонците го избрале за победник, за да седи во опозиција??
Не знаев дека е толку себичен и така да ги користи гласачите и нивините пари за свои лични задоволства
Лет, себичен е, може и не е.. шо е тоа важно? Едно единствено е точно: на семафорот по изборите пиши: 51, 49, 10, 5, 3, 2. Не пиши 49... па останати. Ниту 10 па останати... Па ти како сакаш. Инаку 1+1 може да биде и 3, ако така се договориме.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
Дали некој знае што се случи со барањето да се осуди геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот 1912-1956. Дали Заев и тоа го прифатил?
Не се знае ништо што се договориле Заев и Аљи. Кога ќе видиме црно на бело, ќе коментираме. Али гледам многу видовити има. Јас сепак не би се ослонувал на изјави на одредени политичари, би почекал да видам кои ќе бидат предложените промени и колку ќе се разликуваат од претходно спомнатиот закон од 2008ма.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
бугар, ме боли онаквото дали ќе има немири. Ако имаш нешто, дообјасни му на Јамајка, нему не му е јасно. А мене одмини ме со твоите шизофрени идиотски постови.
Лапни го мрсулот што ти виси од носот.. ќе ти капне. Не сум бугарин, македонец сум, си ме помешал со некого. Идиот гомнен си ти кога вака си дозволуваш да пишуваш. Свиња, измет, урина... се си тоа ти.. Можам до сабајле да набројувам, ако сакаш такви разговори. Ако не.. не почнувај.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
Лет, себичен е, може и не е.. шо е тоа важно? Едно единствено е точно: на семафорот по изборите пиши: 51, 49, 10, 5, 3, 2. Не пиши 49... па останати. Ниту 10 па останати... Па ти како сакаш. Инаку 1+1 може да биде и 3, ако така се договориме.
Океј де, освоиле два мандати повеќе, правно коректно или не (со оглед дека немаше мнозинство во Собранието) го доби мандатот Грујо од Хорхе, не успеа да формира влада во уставниот рок.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не се знае ништо што се договориле Заев и Аљи. Кога ќе видиме црно на бело, ќе коментираме. Али гледам многу видовити има. Јас сепак не би се ослонувал на изјави на одредени политичари, би почекал да видам кои ќе бидат предложените промени и колку ќе се разликуваат од претходно спомнатиот закон од 2008ма.
Јас сум загрижен за националниот карактер на Македонија, бидејќи оние кои што се на чекор до формирање на влада најавија сериозни промени на штета на македонскиот народ. Ако она што го изјавуваат партиите „договарачи“ не е точно, замолувам да излезат во јавноста и да демантираат, да не шириме и ние непотребни тензии...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Многу загрижен ми изгледа за еден победник. Обично победниците се релаксирани смирени среќни.... овој ем победил на избори ем вика против власта и вика свои сопартици против власта каде тој е победник??
Јас не би сакал таков чоек да не води...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Океј де, освоиле два мандати повеќе, правно коректно или не (со оглед дека немаше мнозинство во Собранието) го доби мандатот Грујо од Хорхе, не успеа да формира влада во уставниот рок.
Види, да не почнуваме от почеток. Муабетот е кој победил на избори, не кој зел мандат, кој вратил, кој барал... и Тачи рече дека ќе бара. Проста работа, кој победи, кој освои најмногу...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Јас сум загрижен за националниот карактер на Македонија, бидејќи оние кои што се на чекор до формирање на влада најавија сериозни промени на штета на македонскиот народ. Ако она што го изјавуваат партиите „договарачи“ не е точно, замолувам да излезат во јавноста и да демантираат, да не шириме и ние непотребни тензии...
А ти да дадеш званични и официјални документи за твојата загриженост која ја шириш?[DOUBLEPOST=1488202831][/DOUBLEPOST]
Види, да не почнуваме от почеток. Муабетот е кој победил на избори, не кој зел мандат, кој вратил, кој барал... и Тачи рече дека ќе бара. Проста работа, кој победи, кој освои најмногу...
Ете грујо победил тоа цел свет му го признава, Заев прави влада и тоа цел свет му го признава.
Сите среќни и задоволни

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.306
Поени од реакции
4.081
Сакаш да кажеш дека Зоки и Али ништо не се договарале? Она што го кажуваат за договорните измени околу употребата на јазикот не е точно? Па ако беше така, со Грујо ќе си направеше влада Али и немаше да ги лиже плуканиците свои (да прават влада „победниците“).
Али со задоволство ке си направи влада со Грујо али чичко Џес не му дава.... има стриктна наредба со кого да направи влада а тоа го знае и Заев па затоа не се вознемирувајте многу оти платформата и преговорите се само маска да се испере Али а не дека нешто посебно ке добијат албанците, Заев може комотно на Али да му рече да шета малку и Али пак ке коалицира со него, нема избор.... Така да сето ке се сведе на некоја шминка во законот за употреба на албанскиот јазик а која шминка Али ке им ја продаде на неговите како голема победа а вмро ке вергла дека тоа е големо предавство....

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
Ќе има предлог-закон, ќе има собраниска расправа и се надевам, вонпарламентарни дискусии/дебати. Засега она што слушаме е најава за измена во примената на албанскиот јазик. И сега имаме закон за примена на албанскиот јазик (донесен 2008ма), кој де јуре не се однесува само за тој јазик, но де факто е така.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Еј цела ноќ не сте спале 20 страни сте искуцале.

Ајде малку моја анализа,
Грујо пак го заеба Зајко и Зајко се најде во една непријата позиција, гледам се лутите дека оваа можел да го понуди претходно, ама од каде ќе знаевме дека Зајко прифатил СЕ.

Сега на Зајко му остануваат 2 опции, влада со шошоните во која ќе ја продаде Македонија со краток век на траење и губење на Македонските гласови (не мислам на вас продадените души) или влада со ВМРО која пак ќе биде со краток век на траење и губење на албанските гласови или што би се кажало, е на змија да го апне или магаре да му го бапне.
Маестрален потег на Груевски. :pos:

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.979
Поени од реакции
11.619
Која ти е поентата? Чуму дека победил, а не формира влада? Да не праиме муабет дека ДПМНЕ тие два мандати ги доби со вкупно 300-400 гласа разлика.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom