Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Не е ова ни според мене ни според тебе, туку по устав и закон - победник прави влада.
Кој направил влада во Македонија после последните избори??
Ама сеа може да си филозофираме, нека формира и СДСА влада мене не ми смета, но тоа е воља на Македонците ??? Ја сум за да видат како се владее, граѓаните да ги потсетиме??? А и да исполни што ветил, 30 000 денари за најниска плата богами и јас би подразмислил???

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ама сеа може да си филозофираме, нека формира и СДСА влада мене не ми смета, но тоа е воља на Македонците ??? Ја сум за да видат како се владее, граѓаните да ги потсетиме??? А и да исполни што ветил, 30 000 денари за најниска плата богами и јас би подразмислил???
Полека, не паничи, не е филозофија, ете по твое ВМРО е победник, и сега шо понатаму?
Напраиле влада?
Добиле пехар?

победник во Македонија не се 51 пратеник.
победник се најмалце 61.
И тие прават влада и владеат зато шо гласачи кои избрале 61 ратеник се повеќе од гласови кои избрале 51

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Незнам зошто не се скогласија Македонија да биде една изборна единица, тогаш ќе имаше цензус 4% (како шти има секаде) или 47500 гласови и победничката партија да добие 1/6 т.е. 20 пратеници гратис (како што има у Грција), во тој случај вака груба бројка ВМРО ќе имаше околу 60 пратеници, а СДСМ 40.

Такво нешто никогаш нема да и одговара на Албанците и СДСМ оти во тој случај нивното постоење ќе биде маргинализирано, ама не пропуштаат да трубат дека со тоа што има 6 единици се губеле гласовите на помалите партии во корист на ВМРО.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Незнам зошто не се скогласија Македонија да биде една изборна единица, тогаш ќе имаше цензус 4% (како шти има секаде) или 47500 гласови и победничката партија да добие 1/6 т.е. 20 пратеници гратис (како што има у Грција), во тој случај вака груба бројка ВМРО ќе имаше околу 60 пратеници, а СДСМ 40.

Такво нешто никогаш нема да и одговара на Албанците и СДСМ оти во тој случај нивното постоење ќе биде маргинализирано, ама не пропуштаат да трубат дека со тоа што има 6 единици се губеле гласовите на помалите партии во корист на ВМРО.
уше поарно Македонија да се прогласи за султанат и да си поставиме еден султан в скопје кого ќе го наследуваат неговите деца и кој ќе владее како шо сака тој, ни да се замараме со избори ни пратеници ни трошоци на птратеници од по 50.000 евра годишно само да оди на работа
замисли 120 пратеници по 1000 евра плата ПЛУС по 2000 евра месчно трошоци ПЛУС дневници смештај репрезентации частења по кафани, набавки за нивни потреби... па годишно ќе се заштедат по 2 милиони евра само од нивни трошоци ПЛУС влада со нивни лимузини мебели парфеми уметнички слики наочари од по 10.000 евра.... и тука месечно по 10 милиони евра... Македонија за 5 години ќе се крене само ако ги нема нив

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433
Јас одкако ја прочитав програмата за живот после изборите сватив што сум пропуштил,:place:
а убаво ми викаа кумуњарите гласај за СДСМ:(
уше поарно Македонија да се прогласи за султанат и да си поставиме еден султан в скопје кого ќе го наследуваат неговите деца и кој ќе владее како шо сака тој, ни да се замараме со избори ни пратеници ни трошоци на птратеници од по 50.000 евра годишно само да оди на работа
Не ти е лоша идеата, нема ниту да краде толку кога ќе знае дека он постојано ќе си биде на власт, вака гледа за 4 години да собере се кај него.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Полека, не паничи, не е филозофија, ете по твое ВМРО е победник, и сега шо понатаму?
Напраиле влада?
Добиле пехар?

победник во Македонија не се 51 пратеник.
победник се најмалце 61.
И тие прават влада и владеат зато шо гласачи кои избрале 61 ратеник се повеќе од гласови кои избрале 51
Види ја и ти се разбираме, не е проблем. Ама каков образ имаш кога застапуваш Македонски интереси. Тоа е разликата. Еве јас по дедо сум ВМРО, историска приказна. Партизан од тие за Солун, кој после војната иако со орден го вработуваат во самополсуга, а други до директори стигнаа. Сеа е наше време, сега ние вистински се бориме за Македонија, нема да дозволиме ни чекор отстапка ‘Албански платформи‘, редефинирање на Рамковен и Устав. Ја пак ќе кажам СДСМ треба да формира Влада со сите албански партии, и да ни ги исполнат ветувањата. А ние само од страна шах ќе играме.
Инаку имаме нешто интересно спремно за деновиве што следат. Ќе се изненадите ! :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Вие како екперти за Фејк Њуз по ново, шо би рекол пиче фаца потпарол. Од другава страна имате бројка која ја запоставувате. Тоа во Охрид само ви кажува како СЈО е партиски суд ко у Кумровац. И тие финти на други да им ги правите. Дај кажете за аудито, како ја зима Фатиме. Од каде ја превземате за во ДИК??? Тоа кажете, кажете дека Катица има плата од 180,500 деанри. Кај сте душегрижници за социјални права. Кажете како Бранко не го аболицирал ЗЗ, или тоа е партиски суд на ВМРО у тоа време. Видете само кој го осудил за Глобал и ќе видите дали е партиски. Или кажете бе комуњари како се слави и кога ќе изгубите макар и со еден пратеник. Или кажете како ЗЗ излажа дека ќе си поднесе оставка ако изгуби. Ајде кажете си, тоа е вистина или ова пријателов за Мајбах ми збори па уште Белизе... лажат пак комуњариве. Еве чекаме оставка, јавно кажа ЗЗ на ТВ, ваљда не е двојникот. И замислете тој треба и заслужува да биде претседател на Влада, на Македонци според вас од СДСА???. Затоа ви викам Македонци се тие 455,000 затоа што препознале што ќе се случува и што и се прави на државата. А тие овој пат нема така лесно да ви попуштат, мислите дека ќе ви ќутат??? Сега кога имаме Македонска држава така лесно ќе ве оставиме да ја уништувата.
П.С. Катица на следни избори у сабота да гласа, за роденден честитка!
..само не викај , полека кажи, не сме глуви..., што тоа 455.000, Катици, матици , Глобали, двојници, Мајбаси и Белизиња..што всушност ти е поентата??? ..некој го спомна изразот пред некој ден овде.. :)

...па основниот проблем е маргинализирање, т.е. ставање на соодветно место на полицата на федералните рамковни, а тоа се коси со основните, најбазичните интереси на господарот отаде океан и неговите околни што вазали што верни слуги... :) Тоа е основната причина зошто во Македонија нема шанса да се направи попис , ниту пак некогаш таа ќе влезе во нато или еу ( иако одамна негледам причина за влегување) како Република Македонија или било како наречена каде се спомиња зборот Македонија , а па уште со македонски народ како конститутивен ....ни ни пред ни после тоа... Ако не се лажам има некое време тоа веќе апла се кажуе без никакво жењирање од врвовите на тие злосторнички здружени ентитети..и формации.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.952
...
Инаку имаме нешто интересно спремно за деновиве што следат. Ќе се изненадите ! :)
Ако мислиш на базенот за синхронизирано пливање во Шутка, тој маестрален потег веќе го знаеме.
(...веројатно станува збор за директен пренос на Сител, од геј-журките на Халкидики.)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
мене може да ме изненади само продолжение на филмот со Северина на бротчето[DOUBLEPOST=1486649378][/DOUBLEPOST]
Види ја и ти се разбираме, не е проблем. Ама каков образ имаш кога застапуваш Македонски интереси. Тоа е разликата. Еве јас по дедо сум ВМРО, историска приказна. Партизан од тие за Солун,
Немаше во тоа време ВМРО

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.296
Многу ги мешаш поимиве некако. Може да сум рекол и нема ништо лошо у тоа. Институциите уште се блокирани. Штета што уште политичките функции така примитивно се перцепираат од политичарите, па не им се дозволува на непартиски луѓе да ги превземат на одреден период додека настане одблокирање. Тоа би било најдобро од причина што во услови на судења и прогони на криминал, носителот на извршната власт не би имал право да се кандидира на избори, а со тоа и нема да има таков мотив, туку технички ќе ја врши функцијата (за плата). Тоа нема да се случи - знаеме зошто. Можна е опција со влада како пред изборите, која ќе ја фаворизира Хан затоа што е во корист на криминалците околу нг, а истата знаеме колку лошо функционираше и нема причина тоа да не биде и понатаму така.
Имаше варијанта дпне да си се самореформира, т.е да го откачи гангренозното ткиво околу паторот, кое ја води во пропаст партијата и државата, ама за жал, затоа што дпне отсекогаш била партија околу која кружела помалку образована и помалку култивирана маса - тие не успеаа тоа да го надминат, туку напротив им даваат директна поддршка на истите. ЉуБчо кога го притиснаа да ја напушти власта т.е тераше тотално идиотска лоповска политика, си ги прибра од дпне сите криминални бараби, си ја формираше НП и дпне на следните избори победи - е ама кога му дојде ред на паторот тоа да го праи - послатки му се миљардите и тера инает ко магаре на мост. Тоа сепак беше надворешен инжињеринг кој требаше да донесе десничарска власт која ќе го смени името. Истиот е спроведен во Србија, со иста цел за Косово - ама тоа се други теми.
Има овде еден детаљ кој одамна сакам да го пишам - имено, сите такозвани „вмровци“ се крстат у таа таканаречена идеологија на македонизмот и тоа дека денешнава партија дпне е некаква негова артикулација, а слепо се крстат само во еден човек што е апсурд сам по себе. Сепак тоа се малку подлабоки анализи, кои тешко допираат до членството (како што горе напишав, заради неговиот очаен просек). Патриотизам е многу повеќе од љубење знамиња со вергини и паѓање во транс на нумери од Ванчо Тарабунов. К** ве заболе вас за држаава - влеговте у бубањот на пропагандата која е усмерена у вадење на врвот од партијата од г***а и цупкате по нивна песна. Сето ова го напишав за да ти кажам дека ќе покажев разбирање за партијата ако барем се обидише да извади нови ликови за формирање парламент и влада - и ќе и беше добитна комбинација, ама кој ви е крив. Немаше јас да гласам, ама може ќе пројдеше кај некои на кои не им е по кеиф тоа кокетирање на заев со Ш електоратот и ќе гласаа за дпне - искрено мене тоа лично најмногу ме нервира кај сдс.
Ете сдс и нека напраи влада, ако не го спроведува она што ти реков дека ми е најбитно - неселективна правда и санкционирање на секој огрешен на политичка функција - ќе бидеме тука и ќе видиш дека и нив ќе ги критикувам.
За одговорностите - голем стап. Одговараше бц? Одговараше љуБчо? Хари, мари? Или ти е битно дека во некоја книга или документарец ќе бидат оцрнети како „џелати и предавници“? Уште си ја тераат.
Мора првата голема глава да одлета за да не му биде сеедно на следниот и да си ја тера пак по свое.
Нема врска тука со мешање на поими а и не е ни битно. Ти се залагаш да си функционира СЈО и покрај се што тоа СЈО досега покажа. Во ред твое право, нема збор тука. Арно ама некако да заборавија сите тука дека СЈО е чедо на СДСМ и оди во пакет со СДСМ. Едно без друго не оди. За да наводно продолжи СЈО да функционира како што СДСМ го има тоа замислено и го практикува , СДСМ мора да направи влада. За таа цел цела предизборна кампања на СДСМ беше каква што беше со кокетирање, ветување брда и долини и што ли уште не и привлече значителен број од албанското гласачко тело и исто така значителен број од македонското гласачко тело и доби колку што доби пратеници. За жал недоволно така да сака не сака мора да коалицира со цел албански блок што со оглед на кампањата што ја водеше некако и природно му иди. И доттука е јасно. Прашањето е дали луѓето, гласачите и симпатизерите на СДСМ со оглед на ситуацијата би дозволиле или би се сложиле со се само и само СЈО да продолжи да функциноира и дали тое нема да биди преголема цена за да се плати која од една страна би била со крајно неизвесен резулатот околу СЈО и со крајно сигурен резултат во поглед на албанските барања пошто тие сите видовме јасно и гласно си се потпишаја и ја тупнаја на маса таа платформа.
Ете ти конкретно безразлика за што и кој си гласал во моментот како што стои сега работата дали сакаш СДСМ да формира влада и со тоа да се зацементира СЈО па макар и се прифатиле сите услови на албанскиот блок или не треба да се прифатат барањата и со тоа СЈО да замини во историјата. Што тебе вака на вагата ти натежнува повеќе. Што ти е помило ?
За надворешниот инженеринг кој тука го начна нема да коментираме пошто уште тој фали во равенката и иако е тесно поврзан со ситуацијата сепак нека остани на страна.
Така да за крај уште еднаш што ти е помило, на каде вагата ти натежнува?

G

Goldie

Гостин
Според тебе немаше победник, или не беа демократски изборите ???[DOUBLEPOST=1486647812][/DOUBLEPOST]
ХАН ГО КАЖА СВОЕТО: Резултатот од изборите треба да се почитува
Јоханес Хан: Не губете време, ви треба влада

Во Македонија живеат и Македонци и Албанци, Роми, Срби, Турци, Бошњаци итн а поголемиот дел од нив кажаа дека не го сакаат Грујо во влада.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.186
Поени од реакции
3.433

Во Македонија живеат и Македонци и Албанци, Роми, Срби, Турци, Бошњаци итн а поголемиот дел од нив кажаа дека не го сакаат Грујо во влада.
Уште поголем дел кажаа дека не го сакаат Заев во влада, сега шо прајме?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Во Македонија пред се и над се живеат МАКЕДОНЦИ. Тоа сите други по име и презиме или прекар си живеат дома, во своето маало , може би некаде и село и никој не ги чепка во однос на нивните лични људски правици.Дури се заштитени, пазени и мазени ко панда мечки у Кина... И толку. Не забегуј со небулози и соништа со помош на "опијати" од сите видови....
На пример кај Драч налетав на две села Бошњаци дојдено таму од којзнае кога. И ???

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.296

Добро де и каде е проблемот тогаш ? На што запнаја? СЈО очигледно дека не е проблем помеѓу сегашните преговарачи. Не гледам дека и барањата на албанците сега напишани во платформата е некој проблем. Или е ?[DOUBLEPOST=1486650279][/DOUBLEPOST]
Во Македонија пред се и над се живеат МАКЕДОНЦИ. Тоа сите други по име и презиме или прекар си живеат дома, во своето маало , може би некаде и село и никој не ги чепка во однос на нивните лични људски правици.Дури се заштитени, пазени и мазени ко панда мечки у Кина... И толку. Не забегуј со небулози и соништа со помош на "опијати" од сите видови....
Грешка си. Во Македонија живеат два државотворни народи и останати малцинства и етнички групи. Тоа е реалноста после последните избори на кој огромен дел од гласачите , повеќе од половина воопшот немаат проблем тоа да се официјализира, баш напротив. Секако и така си функционираме само на црно па ете нека биди црно на бело.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom