На брат ми му прднало на памет да донесе маче денес дома... Дајте кажете колку чини пари кошта да се однесе на ветеринар и да му се изврши вакцинација.
Имам и порано чувано маче дома, али само на една недела, на поседок што се вели и одприлика знам што храна треба, песок, млеко, вода ова-она, само вакцинацијава ми е проблем
Mleko ne!
Vakcina 600 den, apce za paraziti 50 den, posle treba revakcina I zavisi sea ako e doma nema da treba ampuli za bolvi I krlezi ako ne 400 denari e se stava na vratot I trae 2-3 meseci
Pesok toj od kam 10 kg ke si imas mesec ipol -dva, sekako sekojdnevno cistenje na izmetot koe maceto ke go napravi. 220 denari e I prvin isturash 5 kila imas okolu mesec dena prosejuvash izmetot se dodeka ne se epten namali, pa frlash toj I stavas Nov.
E sega, hrana zavisi. Imas I mnogu e evtinq, brzosmrtka narecena od Kam. 99 denari kilogram. Mnogu ne kvalitetna. Imas I onie klasicnite od marketi brendovi Kako Whiskas, Kit kat, Friskies itn. Tie se isto nekvalitetni hrani za macinja ama mnogu provlecni I sekako bolji od taa u kam.
Bolje na razmer od pet shopovi da zemas ako zemas od tie, 200 denari kilogram, ako ja hranis samo so Suva togas edno dobri 2 kila ke trosis.(za vozrasna macka)
No, ima I pokvalitetni hrani od brendovi Kako Farmina, isto na Purina, Leonardo, Orijen itn.
Najbolja e Linijata na Farmina Natural and delicious grain free, ama isto mnogu skapa.
Royal canin Kako najpoznata e nisto pokvalitetno od marketskite hrani.
Ako ja hranis povolno so whiskas tie hrani, mesecno 500 denari grubo zemeno ke te fati. 2 kila hrana plus pet kila pesok (kam 10 kila 220).
Jas treba da dobijam persisko. Veke napraiv greshka kupiv royal canin.
Dodeka da ja izede ke mu davam, posle ke kupam vrekicka Farmina Mattese kitten koja e mnogu dobra. Isto taka planiram da go hranam kombinirano, dodeka e Malo dva pati suvo ednas surovo posle sabalje suvo navecer surovo itn.
Ne mozam nitu jas da si dozvolam luksuz, student sum pa edvaj ubediv moite da oddelat 500 ka za macka isto taka pokraj drugite troshoci.
E sega, ako sakam kvalitetno da ja hranam, ke treba use 200-300 od mene da oddeluvam. Ama za zarovolstvo sve ke praam.
Barem tatko mi e mesar, ke imam za surovo da ja hranam
Grubo zemeno presmetkite se tie.
Pozdrav