Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
ako e veke taka sto lupaat ovie od albanskive partii, sto se brukaat sekoj den, duri uslov ke ja stavele dvojazicnosta vo pregovorite za idnata vlada. Kako moze da baraat nesto sto veke go ima? Sto ne im kazes da ne se glupiraat, barem I tie ke naucat nesto sto ne go znaele dosega.
Јас како што знам и ти се пофали низ форумов поодамна дека живееш позади 3 океани и немаш секојдневен допир со македонската државна администрација па да знаеш дали има или нема двојазичност по институцииве, така да поштеди ме од беспотребни цитати.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Најди пост каде велам дека треба да има федерализација/двојазичност секаде па ќе дискутираме, а не вака тресење од ракав. ;) ... самиот факт што главните државни институции се речиси еднојазични е доволен пораз.
чим највисоката здравствена институција во државата ти е двојазична, тури пепел на клиники во Струмица, Кутмичевица, Белимбегово...
Штом непријателот стигнал до Сталинград, да му ја дадеме и Москва.:)[DOUBLEPOST=1482973330][/DOUBLEPOST]
Јас како што знам и ти се пофали низ форумов поодамна дека живееш позади 3 океани и немаш секојдневен допир со македонската државна администрација па да знаеш дали има или нема двојазичност по институцииве, така да поштеди ме од беспотребни цитати.
Супер што знаеш, него, прашањето е добро, зошто не му одговориш?
ako e veke taka sto lupaat ovie od albanskive partii, sto se brukaat sekoj den, duri uslov ke ja stavele dvojazicnosta vo pregovorite za idnata vlada. Kako moze da baraat nesto sto veke go ima?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.436
Поени од реакции
9.110
Pa ne samo jas tuku i Ali Ahmeti Izgleda ne znae, ke mora da kazes da ne bara nesto sto go ima.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Чим непријателот стигнал до Сталинград, да му ја дадеме и Москва.:)
Ама сепак наишол на отпор на кој не може да се спротистави и изгубил, не стигнал до Москва. Го изиграл чичо Хитлер еднаш и после не ни очекувал Сталин дилови со Хитлер од типот на тендерчиња, Џевахир зградички, бизниси со бело и други слични интереси. :)

Еве јас не се декларирам како патриот, иако имам направено прилично многу за државава ако сумирам, на времето бев успешен спортист кој на оваа земја и го донесе еден од ретките успеси по осамостојувањето. Имам инвестиција во неа, си плаќам даноци, придонеси, рекети и се што ќе побара државава редовно ама не се лупам во гради. Гледам како други се лупаат а се на државна цицка, Миленко и компанија и чим се лупаат, што не дадат тие отпор како хероите на Сталин? Или сите сме силни кога сме во Аеродром, Ѓорче, Карпош... :)

За она погоре пак ќе кажам, смешки живи е да имаш канцер на бели дробови и место да се замараш да го пролонгираш/истребиш ширењето на малигната маса во белите дробови, главна преокупација да ти е да не метастазира на простата, коски. И како јас во мојава населба кај што Албанците се бројат на прсти имам сообраќајни знаци на албански (за обиколница), автобуските постројки се и кај мене двојазични, во полициската станица формуларите ми се двојазични, поштата тука ми е двојазична, кога ќе видат од VIP дека вртам за поддршка не гледаат дека им врти Македонец па мораат да ме прашуваат каков јазик сакам...? Затоа реков тури пепел, парадоксално смешно е.[DOUBLEPOST=1482974005][/DOUBLEPOST]Едит: Дечки ај заебете, гледам Пунтер од Австралија куца, вие изгледа во Гренланд живеете или од дома сте излегле последен пат 1996 па да си имате работа во државна институција, се е на македонски, се е супер, се чека Заев да дојде на власт и да уништи се, Ахмети барал нешто што веќе имало, се слагам (y)

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
За она погоре пак ќе кажам, смешки живи е да имаш канцер на бели дробови и место да се замараш да го пролонгираш/истребиш ширењето на малигната маса во белите дробови, главна преокупација да ти е да не метастазира на простата, коски. И како јас во мојава населба кај што Албанците се бројат на прсти имам сообраќајни знаци на албански (за обиколница), автобуските постројки се и кај мене двојазични, во полициската станица формуларите ми се двојазични, поштата тука ми е двојазична, кога ќе видат од VIP дека вртам за поддршка не гледаат дека им врти Македонец па мораат да ме прашуваат каков јазик сакам...? Затоа реков тури пепел, парадоксално смешно е.
Во Свети Николе ли живееш или во Скопје?
Ако си во Скопје, мислам дека не треба да ти објаснувам зошто во населба каде "Албанците се броеле на прсти", имаш двојазичност.
Или треба?:)

D

Darko_ufo

Гостин
Pa ne samo jas tuku i Ali Ahmeti Izgleda ne znae, ke mora da kazes da ne bara nesto sto go ima.
Ај бе вака логички одговори ми пошто ти си паметен дечко: СДСМ сака федерализација и двојазичност и има опција да квалицира со 3 Албански партии, ДПНЕ ги мрази Албанците и пееше пред ДИК за некои клети Албанци. Тука ти тврдиш дека ДПНЕ ќе прави влада, со кого? Со клетите Албанци? И доколку ДПНЕ направи влада нема да ти биде малку чудно како клетите Албанци не сакале двојазичност и федерализација и како се одлучиле да квалицираат со некој што ги нарекува клети? Одма на Сител ќе има вести: Дури и Албанците не потклекнаа на изјавите на Заев за Федерализција иако се клети и Албанци сепак ја сакаат Македонија!

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.436
Поени од реакции
9.110
Ај бе вака логички одговори ми пошто ти си паметен дечко: СДСМ сака федерализација и двојазичност и има опција да квалицира со 3 Албански партии, ДПНЕ ги мрази Албанците и пееше пред ДИК за некои клети Албанци. Тука ти тврдиш дека ДПНЕ ќе прави влада, со кого? Со клетите Албанци? И доколку ДПНЕ направи влада нема да ти биде малку чудно како клетите Албанци не сакале двојазичност и федерализација и како се одлучиле да квалицираат со некој што ги нарекува клети? Одма на Сител ќе има вести: Дури и Албанците не потклекнаа на изјавите на Заев за Федерализција иако се клети и Албанци сепак ја сакаат Македонија!
Nikade ne rekov deka VMRO ke pravi vlada, jas mislam deka SDSM ke pravi vlada, I ne kazav sto saka SDSM, jas samo kazav sto baraat albanskite partneri.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.436
Поени од реакции
9.110
A доколку направи ДПНЕ влада, дали ќе го задржиш твојот позитивен став кон ДПНЕ?
Za koj pozitiven stav zboruvas, ? Zavisi sto I kako ke dogovorat, nisto jas taka na slepo ne podrzuvam, I dosega so mnogu raboti ne sum slozuval.Ako se prasuvam jas, togas bi sakal da dogovorat podelba na drzavata, ama mene nikoj ne me prasuva, nitu sum aktivist jas si kucam za mene.

D

deli

Гостин
mene mi se sumlivi alijansava i dpa...mislam deka zaedno so dui mozat da bidat kupeni.
ali pak kakvi i da se kalkulaciite narodot pak ke go jade...u sekoj slucaj jas sum za sdsm da formira vlada.... gi vidovme drugive samo so zemanje krediti znaat da vladeat...napravija mnogu gluposti...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.445
Поени од реакции
18.433
против уставно и против рамковно е тоа ??

гледам не се изјасна дека имаш нешто против во цела МКД исто да се спроведе - алал вера :cuc:
Пандов и Чилиманов немаат проблем со двојазичноста, а тие нели како најголеми патриоти се репер за таков како тебе.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.164
Поени од реакции
3.403
Никаде не реков дека ти или некој друг се залага за федерализација.
Работата е што се голтаат кнедли затоа што треба "да се сруши режимот" , па макар по било која цена.
Ако сакаа да бутат “режим“, немаше да подржат друг “режим“, да имаа само 2 партии па да речат тоа е, останатите партии не освоија ни 5% или 50к наспроти 890к
Изволте мои постови пред избори ;)

И по милијардити пат - двојазичност веќе има, сериозно не знам каде живеете вие, Нарнија ли..? Мене како главен разнебитувач на земјава ми пречи што институциите што ги набројав се двојазични, картите за бус што се двојазични, сметките што се двојазични, операториве што ме прашуваат каков јазик сакам на техничка поддршка, македонски или албански... Вас како антички е сега не ви смета тоа, ви смета ако во болница левел колибата на чичо Том во Коњари воведат албански, болница во која посекако ќе те препратат на клинички центар (двојазичен) зошто вода во очи немаат не па инекција со спасмекс, пример.

Се мењаат и Устави и закони, не се секирај за тоа, видовме низ годиниве што се се спремни.

П.С. На некои клиники каде што има директор Албанец прво албанскиот натпис стои за називот директор на болница и име презиме ама не мора да кажувам на темава дали е тоа уставно или противуставно, се си знаете ;)
Живееме во средини каде не можеш да видеш шошон на километри и не можете да не убедувате дека веќе секаде имало двојазичност, има ама само онаму каде ги има во моментов, Македонија не е само Скопје, Тетово, Гостивар......
Значи дефинитивно политика не трбало на форумов, има тука некои 3-4ца Орки што го споредуваат ДПНЕ со СДСМ а не сфаќаат дека Заев да бил криминаелц во овие 10 години никој немаше да го спаси од доживотна робија, за Шеќеринска и да не збориме. Ама така ги научиле од штаб. Сеа кога Грујо треба да лежи робија се појавија со кантонизации и федерализации... Ама Орка како Орка нема капацитет да разбере, слушнале неколку зборови како федерализација и разнебитување и ги употребуваат во сите реченици.
Како што ти не сваќаш дека Грујо и компанија нема да оди во затвор
Ај шо те читам и тебе смешен, како од Марс да си паднат. Тие оној канцерот го оставија по цели денови да лечи комплекси тука, на пола форум приватни пораки им прати од шо неможи тука да се доискажи, па уште прашуваш дали прегледувал некој. За другите со поблага клиничка слика ич да не ни правиме муабет, тие пак надвор од опсегот на радарот се. Така да не се секирај прегледуваат прегледуваат, да видиш како прегледуваат, само пробај спушти се на негово ниво па да видиш како одма параграфот ке те фати.
И кога сме кај него си викам да имаше меѓународна мерна единица за фрустрираност по него ќе ја именуваа само што ке беше многу голема за практична употреба па другите во пико или фемто ке ги бележевме. Евентуално некој поекстремен случај во нано.
На мене сеуште ми нема пишано приватна
СДСМ ќе се обиде да коалицира, поточно ќе даде сЕ само да коалицира
A доколку направи ДПНЕ влада, дали ќе го задржиш твојот позитивен став кон ДПНЕ?
Зависи што ќе даде, и на Грујо му е јасно дека не може да даде тоа што ќе го даде СДСМ, мислиш за џабе беше тој настап пред ДИК, поинформирани се од нас.

S

silmarillion

Гостин
Влага вмровец дома после работа, слуша стенкање од спална. Иде што да види, земчо со раштркани заби и кашкавал на петица ја тамани стопанката. Нервозен, избезумен се врти си оди, седнува на фотеља и вика еее СДС се криви за ова, они се им дадоа и територијална и рамковен, се! Е тоа е отприлика муабетот на патриотиве/вмровциве. Се ми смета со шипосиве ама ништо не превзимам пошто СДС им дале се. Па со тој пичкарски пристап како очекувате да немаат они агресивна политика? На страна фактот од кој сите ќе си патиме дека на чело на двете МК партии стојат корумпирани лица за кои затворот е прашање на време а со тоа се лесни за преговори и уцени.

Член од
8 октомври 2014
Мислења
489
Поени од реакции
300
Muabetov za dvojazicnost stana spansko selo i nikna za dobienje politicki poeni so nacionalizam (sto i vo 2016ta dava neverojatni rezultati)... mene pak seuste ne mi e jasno sto gubat makedoncite ako albanskiot jazik stane officialen niz cela territorija na RM ? Iako mislim deka glupavo trosenje na resursi i nepotrebno bi bilo da go preveduvas na primer celiot material na opstina Berovo vo Albanski, no na druga strana, zosto da ne ima dvojazicnost vo granicnite premini vo Grcijai, BG kaj MVR/Carina itd.. kade bi bilo korisno.

Vtora makedonska paranoja (naravno vmetena od mvro) - federalizacijata:
Drzavi kako: USA, Rusija, Germanija, Svajcarija se federalni drzavi... ama za nas bilo destruktivno i ja gubime drzavata ...So segasniot sistem, centralnata vlast e semokna i moze da si dozvole sebesi proekti kako Skopje 2014 - koj e navreda ne samo za Albancite tuku i za site drugi gradovi koj nemaat Stadioni, Olimpiski Bazeni, Infrastruktura ili bilo kakva perspektiva.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom