Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

  • https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

    Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

    Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

    Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

    Гласови: 0 0,0%
  • forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

    Гласови: 0 0,0%

  • Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

t55

Член од
7 ноември 2016
Мислења
44
Поени од реакции
44
дали некој може да ми каже процедура во архивот во велико трново за добивање на удостоверение за дедо бугарски војник
 
Член од
20 октомври 2016
Мислења
44
Поени од реакции
24
Jas sum na finalna,pa zdravje koga kje zemam sakam vednas za dve maloletni deca da apliciram za pasosi za niv.istite dokumenti trebaat?
Лесна работа е после за малолетни деца и многу брзо. Нека излези твојот указ па прашувај после....
 
Член од
12 октомври 2016
Мислења
12
Поени од реакции
7
дали некој може да ми каже процедура во архивот во велико трново за добивање на удостоверение за дедо бугарски војник
Еве ти го целиот е-меил кој ми го пратија од таму. Се надевам дека ќе ти помогне:

Уважаеми ,
Уведомјаваме Ви, че на основание В'трешните правила за оборот на документи на хартиен носител и на електронни документи в Д'ржавна агенција „Архиви”, утв'рдени с'с заповед № 135/29 јули 2015 г. на Председателја на ДА „Архиви”, следва да изпратите /по електронен п'т или по пошта/ ЗАјаВЛЕНИЕ до дирекција „Д'ржавен военноисторически архив”, което да с'д'ржа следните данни: имената на зајавителја /лицето, което ште използва издаденото удостоверение/, точен поштенски адрес за кореспонденција, описание на проблема, за којто е необходимо да изв'ршим проучване, институцијата пред којато ште послужи изготвенија документ и ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС на зајавителја /лицето, което ште използва издаденија документ/. В случај, че зајавителјат на информацијата не разполага с електронен подпис, тогава Е НЕОБХОДИМО ДА Б'ДЕ ИЗПРАТЕНО ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА ДИГИТАЛНО КОПИЕ НА ЗАјаВЛЕНИЕ, КОЕТО С'Д'РЖА НЕГОВИја ПОДПИС.
След получаване на описаното зајавление, с'штото ште б'де регистрирано в дирекција „ДВИА” и при наличие на необходимите данни ште се предприеме издирване на исканата информација.

Необходимо е зајавителјат да удостовери родствена вр'зка с лицето или да представите п'лномоштно от законен наследник.
Издирването и предоставјането на справки се изв'ршва срешту заплаштане, с'гласно Тарифата на д'ржавните такси и Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна аген-ција “Архиви”. Това важи и при отрицателен резултат от изв'ршеното издирване.
Подробна информација за услугите и техните стојности можете да намерите в Цените на услугите, предоставјани от Д'ржавна агенција “Архиви”, с'гласно чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за Националнија архивен фонд (приети с ПМС № 7 от 18.01.2012 г., обн. ДВ., бр. 8 от 27.01.2012 г. изм. ДВ, бр. 52 от 2015 г. в сила от 11 август 2015 г.). С'с с'д'ржанието на цитираните нормативни документи можете да се запознаете и на интернет страницата на Д'ржавна агенција “Архиви” (www.archives.government.bg) в раздел “Правна рамка”.
ИНФОРМИРАМЕ ВИ, ЧЕ НЕ НЕОБХОДИМО ДА ИДВАТЕ ДО ВЕЛИКО Т'РНОВО. ДОСТАТ'ЧНО Е ДА ИЗПРАТИТЕ ЗАјаВЛЕНИЕ ПО ЕЛЕКТРОННА ПОштА С ГОРЕОПИСАНИТЕ ИЗИСКВАНИја. СЛЕД КАТО ИЗДАДЕМ ИСКАНИТЕ ДОКУМЕНТА штЕ ВИ УВЕДОМИМ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОштА ЗА Д'ЛЖИМАТА СУМА ЗА УСЛУГАТА И НОМЕРА НА БАНКОВАТА СМЕТКА НА ДИРЕКЦИја ДВИА, НА КОјаТО ДА ПРИВЕДЕТЕ Д'ЛЖИМАТА СУМА. СЛЕД ПЛАштАНЕТО штЕ ИЗПРАТИМ УДОСТОВЕРЕНИјаТА НА ПОСОЧЕН ОТ ВАС АДРЕС.
Д. Вачева,
Началник на отдел "ИАДИТ"
 

t55

Член од
7 ноември 2016
Мислења
44
Поени од реакции
44
adresa vo makedonija ili vo bugarija na koja ke pratat udostoverenieto
 

t55

Член од
7 ноември 2016
Мислења
44
Поени од реакции
44
јас мислам дека на адреса во бугарија треба да пратат според горенапишаното прво треба а се плати такса па дури потоа се праќа документот на адреса посочена во барањето
 
Член од
28 февруари 2015
Мислења
346
Поени од реакции
460
За да заминеш од Македонија не ти е потребен татарски пасош. Сите вие кој сте зеле или ќе земите татарски паспорт сте се продале и исто како да сте лапнале 600 татарски пениси. Кучина едни.
Golem patriot
 
Член од
21 јули 2010
Мислења
227
Поени од реакции
135
Во амбасада или конзулат. Нема да ти пратат на приватна адреса.
Ako se preku ambasada mora li da go zemas od ambasada ili moze od Sofija?Bidejki potoa pak treba da ides do Sofija za egn i slikanje prviot pat ne mozelo da se slikas vo ambasada?
 
Член од
8 октомври 2010
Мислења
47
Поени од реакции
13
Ulickata sto e od desnata strana od vlezot na ministertvoto..ke ja iskacis i na krajot na ulickata od desna strana ima Allianz banka. Tamu davas pasos i objasnuvas deka sakas da uplatis 50 leva na ministerstvoto za podiganje ukaz. 5 min traese se na se. Posle se vrakas na salter 4 i so 2 sliki i uplatnicata go podigas ukazot.
Sto , koga i kako se realizira sledniot cekor posle zimanje na ukazot ?
 
Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Сигурно на претходни страници имате напишано но ако може некој да ми одговори. Ми стои Преписката се намира в процедура по зад'лжително с'гласуване.

Дали некој може да ги ми ги каже точно фазите како треба да пишува и што значи ова?
 
Член од
20 декември 2009
Мислења
445
Поени од реакции
341
Ова повеќе загрижува:

„Следниот понеделник, како што веќе реков- доколку ги загубиме изборите, а се надевам дека нема, ќе свикаме вонредни избори, ќе заминеме од владата“, рече Борисов.


Извор
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom