Nuit, the Goddess of All, tells us in Liber Al: "Now, therefore, I am known to ye by my name Nuit, and to him by a secret name which I will give him when at last he knoweth me. Since I am Infinite Space, and the Infinite Stars thereof..." Note that the initials of this description of herself spell I.S.I.S. Aleister Crowley in the "Equinox of the Gods" 1 calls Nuit "the heavenly Isis". Nuit and Isis are therefore indentified in the Book of the Law.
Само што налетав на напишаното и се прашував за веродостојноста на истото тврдење. Секогаш имав некоја престава дека вредноста е иста (Nvit-Isis), поради тоа што кога ја имав слушано инвокацијата на Изида од Изреал Регардие во неа имаше стих во кој што Изида вели:
"Isis am I, and from my life are fed all showers and suns, all moons that wax and wane, all stars and streams, the living and the dead, the mystery of pleasure and of pain. I am the Mother. I the speaking sea. I am the Earth in its fertility. Life, death, love, hatred, light, darkness, return to me, to me. Isis am I, and to my beauty draw. All glories of the Universe bow down, the blossom and the mountain and the dawn. Fruits blush and women are creations crowned."
Пробав со гематрија преку еден калкулатор и вредноста на
Nvit = 65
Izyda = 65
*Во овој случај вредностите на секоја буква ги пишуваше во табелата за "Simple gematria"
На друго место преку друг website вредноста на
Nuit = 78 (7*8 = 56)
Isis = 56
*Овде пак калкулаторот го пишува под иницијалите "NAEQ - New Aeon English Quaballah"
Јас сум Нуит, и мојот збор е шест и педесет. - Книга на Законот I-24
E сега се прашувам колку и моите пресметки се веродостојни и колку е во ред да се пресметуваат вредностите на зборовите од овој аскепт и воопшто да се согледуваат нештата на овој начин?
Прв пат пробувам да читам нешто за гематрија и да експериментирам со тоа воопште...