Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Жено божја ти тоа чувство ако го доживуваш во црква, други може на друго место го доживуваат. :D
И збори си во свое име за коа ќе ставиш марама.
Боже сачувај жениве, сами се понижувате после Петко ви е крив и мажите не ви чинат.

@moni_moja за да посегнеш по црковните ,,вистини" и не ти треба некој ум, доволно е да се убедиш самата и програмираш според нивните стандарди и ете ти ја блажената состојба од црквата, која исто не може да биде еднаква на моментот кога стануваш татко нели... оти сепак ти ја кажува поп, а не гинеколог! :D
Дете....
имаш чувства? за чувствата ти зборувам.
Имаш осетено една болка што е слична на друга ама не е истата?
Имаш осетено една радост слична на друга ама не е истата? Или страв?
Имаш осетено силно чувство добро или лошо, што од моментот го памтиш само чувството а не физичката околина?

Јас ако сакам некој постојано да се грижи за мене постојано ќе се преправам дека незнам ништо. Јас сум некој што сака да се грижи за семејството и финансиите и за се. Тешко предавам контрола. Најчесто за ситуацијата кога се чека се од мене сама сум крива.
Ама викам добро е понекогаш да се почувствувам како жена. Да оставам се. Понекогаш да се почувствувам заштитена од мажот и секогаш да се чувствувам заштитена од Бог.
Со тоа што Бог ја штити душата. Ако е потребно ќе ми одземе рака или нога за да не ја изгубам душата. Чувствата се сите во душата.
Човек кога е мал мисли дека 30 години се многу, кога е млад мисли дека на 40 ќе му е полошо. А тоа никогаш не ја давам сегашнава година за минатите.Никогаш не би ја сменила сегашната состојба за старата. Оти телото старее умира скапува, душата се храни расне и станува силна... Дали е кај сите вака? Дај Боже.

Дете....
имаш чувства? за чувствата ти зборувам.
Имаш осетено една болка што е слична на друга ама не е истата?
Имаш осетено една радост слична на друга ама не е истата? Или страв?
Имаш осетено силно чувство добро или лошо, што од моментот го памтиш само чувството а не физичката околина?

Јас ако сакам некој постојано да се грижи за мене постојано ќе се преправам дека незнам ништо. Јас сум некој што сака да се грижи за семејството и финансиите и за се. Тешко предавам контрола. Најчесто за ситуацијата кога се чека се од мене сама сум крива.
Ама викам добро е понекогаш да се почувствувам како жена. Да оставам се. Понекогаш да се почувствувам заштитена од мажот и секогаш да се чувствувам заштитена од Бог.
Со тоа што Бог ја штити душата. Ако е потребно ќе ми одземе рака или нога за да не ја изгубам душата. Чувствата се сите во душата.
Човек кога е мал мисли дека 30 години се многу, кога е млад мисли дека на 40 ќе му е полошо. А тоа никогаш не ја давам сегашнава година за минатите.Никогаш не би ја сменила сегашната состојба за старата. Оти телото старее умира скапува, душата се храни расне и станува силна... Дали е кај сите вака? Дај Боже.

Душата тебе кај ти е, знаеш ли? Имаш ли прочитано за деловите на душата според Кабала или Хинду учењето за Atman или остана само знаењето од црковното календарче? Каков е тој бог што би ти одземал рака или нога за да ти ја спаси душата, каде е почитта кон телото? Не ме ни чуди што самата ваша библија зборува за вадење очи и сечење раци ако ве наведуваат на ,,грев". Што човек нема да прочита по форумите, грижи се ти за другите, ама грижи се и за себе, инаку како ќе се грижиш за блиските? За поврзаноста на умот и телото ќе мора сами да откриеме, а најдобриот метод е Јога (унија), ако немаш почит кон телото, немаш ниту кон душата, едноставно е! :)[DOUBLEPOST=1465767040][/DOUBLEPOST]Чувствата се сите во душата, но тие благопријатните што ги чувствуваш технички би биле резултат на излачен допамин и серотенин! :D

Душата тебе кај ти е, знаеш ли? Имаш ли прочитано за деловите на душата според Кабала или Хинду учењето за Atman или остана само знаењето од црковното календарче? Каков е тој бог што би ти одземал рака или нога за да ти ја спаси душата, каде е почитта кон телото? Не ме ни чуди што самата ваша библија зборува за вадење очи и сечење раци ако ве наведуваат на ,,грев". Што човек нема да прочита по форумите, грижи се ти за другите, ама грижи се и за себе, инаку како ќе се грижиш за блиските? За поврзаноста на умот и телото ќе мора сами да откриеме, а најдобриот метод е Јога (унија), ако немаш почит кон телото, немаш ниту кон душата, едноставно е! :)
Немам потреба од Кабала или Хинду.
Колку што имам потреба од книги за како да одржиш пријателство или врска, или книги за како и зошто да дишам. Книга за чувството на допир, замисли, не знаеш како изгледа кога допираш дрво, стакло, мачка, коса ти треба книга за да прочиташ е после да тврдиш дека знаеш.
Некој работи се учат со разумот и се докажуваат. Некој работи треба да ги осетиш.
Каков е тој Бог? Единствен е. Многу го сакам.

Можам да си кажам само за мене незнам за други. Ако во некој момент ми е многу добро, се е како што треба во мојот живот, пари за се, здравје кај сите и никакви проблеми. Ако јас го сватам сето тоа здраво за готово и почнам да наштетувам на луѓето околу мене со било што, или на себе си со било што да речиме од разгаленост и распрденост. Бог е таков што мене ќе ми даде некоја мака, за да ја намалам брзината со која сум се залетала во погрешен правец, ако не за Бог тогаш за животот и за сопствените дела да размислам и на крај да се спречи поголема беља. Зошто човек сам колку што може да си наштети никој не може. Пак ќе кажам телото се троши. Телото секако во некој момент ќе се оштети и на крај се знае. Ако јас се држам во некој Христијански принципи и кога ми е премногу лошо (исто може да се случи од многу зло да се префрлиш на страната на злото) и кога ми е премногу добро, нема да има потреба од она што кажав рака или нога или било што.
И ние по децата викаме ги казнуваме некој ги тепа - кога? Кога се носат самите во опасност. Ако се внимателни немаме зошто да викаме.

Последно уредено:
Немам потреба од Кабала или Хинду.
Колку што имам потреба од книги за како да одржиш пријателство или врска, или книги за како и зошто да дишам. Книга за чувството на допир, замисли, не знаеш како изгледа кога допираш дрво, стакло, мачка, коса ти треба книга за да прочиташ е после да тврдиш дека знаеш.
Некој работи се учат со разумот и се докажуваат. Некој работи треба да ги осетиш.

Се убаво што си го сакаш ти бог никој ништо не кажа, ама сакај се и себе си, во спротивно верувајќи на овие ,,вистини" и одбивајќи ги книгите, премногу самоукост и суета ми се чини дека имаш. Како жена од 30-40 години би требало да знаеш дека хормоните кој ти ги наведов се лачат во жлезда која се наоѓа во мозокот? Душата во главата ли е? :)

Сепак прочитај уште некоја книга каде што различни култури имаат свој исти гледишта на душата и каде се таа наоѓа! Пример почни со Египјаните гуглај ,,Ка"

Ама зошто тврдиш дека тие "душевни оргазми" доаѓаат од Бог?
Јас можам таа позитивната енергија што ме облева, што ми ја топли душава.. да ја наречам пример.. Ленче :toe:

Ама зошто тврдиш дека тие "душевни оргазми" доаѓаат од Бог?
Јас можам таа позитивната енергија што ме облева, што ми ја топли душава.. да ја наречам пример.. Ленче :toe:
Кажувам за мене. Од кај да знам општо како им е на сите? Или на било кој друг? Не сум сигурна дека е истото чувство што го имаш од Ленче. И јас имам од некого екстаза чувство ама не е истото. Исто ме има фатено и виното два три пати ама пак не е истото.
И од хелекс не е истото.

Душевните оргазми, топлата позитивна енергија што ја чувствуваме на пролет нашите предци ја нарекуваа Весна, ама дојдоа од Грција и го сменија името во Христос. :pos:

Сепак ќе кажам, религија која нема божица е на добар пат кон атеизмот! :D[DOUBLEPOST=1465768311][/DOUBLEPOST]
Кажувам за мене. Од кај да знам општо како им е на сите? Или на било кој друг? Не сум сигурна дека е истото чувство што го имаш од Ленче. И јас имам од некого екстаза чувство ама не е истото. Исто ме има фатено и виното два три пати ама пак не е истото.
И од хелекс не е истото.

И Јогините кои се посветени на Шива и медитираат на Хималаите осекаат екстази и струења, и Кришна бактите и Будистите и Таоистот кога вежба Чи-Гонг и дедо ми кога пие ракија. Инаку зошто би го правеле истото, за да пишуваат на форум за тоа? ... примерот со ХЕЛЕКС ти вришти!
Директно во душата тоа ти влегува... во главата! :P :pos:

Се убаво што си го сакаш ти бог никој ништо не кажа, ама сакај се и себе си, во спротивно верувајќи на овие ,,вистини" и одбивајќи ги книгите, премногу самоукост и суета ми се чини дека имаш. Како жена од 30-40 години би требало да знаеш дека хормоните кој ти ги наведов се лачат во жлезда која се наоѓа во мозокот? Душата во главата ли е? :)

Сепак прочитај уште некоја книга каде што различни култури имаат свој исти гледишта на душата и каде се таа наоѓа! Пример почни со Египјаните гуглај ,,Ка"
Незнам ништо за хормоните, тапа сум од медицина. Само некој општи работи.

Не е важно. Важно јас се сакам себе си. Затоа се грижам за себе си. Телесно и духовно.
Суета - незнам. Не мислам дека сум попаметна од некого или дека секогаш сум во право, повеќе сум сигурна во она што го чувствувам отколку во она што го знам. Те викам дете зошто си многу млад, нешто си прочитал и сега го трубиш... а знаеш ли дека човек колку повеќе чита од областа што избрал да ја разгледува толку повеќе знае, колку повеќе знае толку повеќе молчи и бира зборови? По самото трубење на се што знаеш се гледа дека си на почеток од патот.[DOUBLEPOST=1465768735][/DOUBLEPOST]
И Јогините кои се посветени на Шива и медитираат на Хималаите осекаат екстази и струења, и Кришна бактите и Будистите и Таоистот кога вежба Чи-Гонг и дедо ми кога пие ракија. Инаку зошто би го правеле истото, за да пишуваат на форум за тоа? ... примерот со ХЕЛЕКС ти вришти!
Директно во душата тоа ти влегува... во главата! :P :pos:

Погрешно ме разбра - сите овие примери се различни од чувството в црква. Само раѓањето е нешто слично и пак не е истото. Сакам да кажам има чувства што кога ќе ги опишиш звучи слично ама не е.
Не е тоа тоа.

Незнам ништо за хормоните, тапа сум од медицина. Само некој општи работи.

Не е важно. Важно јас се сакам себе си. Затоа се грижам за себе си. Телесно и духовно.
Суета - незнам. Не мислам дека сум попаметна од некого или дека секогаш сум во право, повеќе сум сигурна во она што го чувствувам отколку во она што го знам. Те викам дете зошто си многу млад, нешто си прочитал и сега го трубиш... а знаеш ли дека човек колку повеќе чита од областа што избрал да ја разгледува толку повеќе знае, колку повеќе знае толку повеќе молчи и бира зборови? По самото трубење на се што знаеш се гледа дека си на почеток од патот.

Абсолутно. Се учи вечно тоа го знаеме, нема потреба од навреди! Можеби дупло сум помал од тебе, но го трубам тоа што го имам прочитано, не тоа што ми доаѓа да го кажам само за да се зборувало нешто по форум. Овде сме да научиме нови нешта, барем јас и би сакал да склопам добри постови, но во вакви дискусии тоа е невозможно! Тоа што го чувствуваш, од каде потекнува? Зошто е тоа така, зошто чувствуваш? Кој дел од телото е одговорен за тоа? Еве јас велам дека душата се наоѓа во срцето и тоа е центар на се! Но благопријатноста доаѓа од мозокот и хормоните кои ги лачат жлездите во главата? Но, дали е тоа се? Постојат ли жлезди околу срцето? Дали Т-линфоцитите можат да предизвикат чувства во телото, пример на екстазата за која зборуваме? :)

Ајде да прочитаме...

Абсолутно. Се учи вечно тоа го знаеме, нема потреба од навреди! Можеби дупло сум помал од тебе, но го трубам тоа што го имам прочитано, не тоа што ми доаѓа да го кажам само за да се зборувало нешто по форум. Овде сме да научиме нови нешта, барем јас и би сакал да склопам добри постови, но во вакви дискусии тоа е невозможно! Тоа што го чувствуваш, од каде потекнува? Зошто е тоа така, зошто чувствуваш? Кој дел од телото е одговорен за тоа? Еве јас велам дека душата се наоѓа во срцето и тоа е центар на се! Но благопријатноста доаѓа од мозокот и хормоните кои ги лачат жлездите во главата? Но, дали е тоа се? Постојат ли жлезди околу срцето? Дали Т-линфоцитите можат да предизвикат чувства во телото, пример на екстазата за која зборуваме? :)

Ајде да прочитаме...
Извини ако со нешто те навредив, ништо не беше со намера да те навредам.
Ќе видиш дури и ако продолжиш да истражуваш по истиот пат, како ќе ти се прошири знаењето така ќе замолчиш и кога ќе кажуваш нешто за твоето убедување ќе им кажиш на луѓето се што имаш во две реченици.
Темава е црква. Не е жлезди. Да пишеше жлезди ич не ја кликав. Знам дека инсулинот иде од некоја жлезда. И дека мајчиното млеко иде од некој хормон пролактин. Доволно е?
Ќе речиш не е ни чувства ама јас го опишував чувството под марамата од таму затеравме... ако мојме да се вратиме на темава...

Извини ако со нешто те навредив, ништо не беше со намера да те навредам.
Ќе видиш дури и ако продолжиш да истражуваш по истиот пат, како ќе ти се прошири знаењето така ќе замолчиш и кога ќе кажуваш нешто за твоето убедување ќе им кажиш на луѓето се што имаш во две реченици.
Темава е црква. Не е жлезди. Да пишеше жлезди ич не ја кликав. Знам дека инсулинот иде од некоја жлезда. И дека мајчиното млеко иде од некој хормон пролактин. Доволно е?
Ќе речиш не е ни чувства ама јас го опишував чувството под марамата од таму затеравме... ако мојме да се вратиме на темава...

Ајде де, не си во црква не барај прочка или извини. Мене не можеш да ме навредиш ама вакви луѓе има еден куп ,,Зен мастери" кои сакаат да го чувствуваат моментот и да тврдат дека тоа е абсолутната вистина. Епа зошто тогаш зборувате на теми каде што се бара мислење? За вас сум дете ама сепак знам нешто од медицина и како одат нештата со чувства и слично, може не знам се, ама за да доловам некој нешта да. Тоа важи и за останатите од кој може да се науичи по нешто. Ама ти како православен христијанин кој дискутира на форум, дали од тебе можеме да научиме пример за Св. Сава или Св.Никола, некое житие, историја и слично? Не ми зборувај само за да победиш, не сме на натпревар.

Постои надбубрежна жлезда, го гледаш Исус на сон и ти се активира таа жлезда, истата лачи адреналин? Дали Исус е абсолутната Универзална вистина само затоа што ти си почувствувала возбуда кога Исус ти дошол на сон? Дали душата ти е во бубрезите? И дали ако си толку грешна би дозволила господ да ти го уништи бубрегот, затоа што душата е побитна од телото? А истото чувство пак не би го имала за господ ако ги немаше бубрезите? :D[DOUBLEPOST=1465770480][/DOUBLEPOST]Епа душо да ти доловам малку на по друг начин, како што софтверот на компјутер не може да ти работи без процесор така ниту душата не може без твоето тело додека си жива на Земјата. Секој дел од телото е битен, системот на чакри во Хинду религијата е поврзан директно со жлездите во телото, Центрите во Тао системот се поврзани со виталните органи од телото, Nefesh и Ruah од Хебрејските доктрини се меѓусебно поврзани исто така и за да имаш балансиран живот тие нешта идат заедно. Оштетена тимусна жлезда ќе ти даде онолку мир како што можеш да пишуваш на кајгана со еден куп програми на Pentium 2 компјутер!

Јас ти посакувам пред се добро физичко и ментално здравје, другото се ќе си дојде на место! И помалку Хелекс повеќе Јога во природа или темјанче под носот! :)

Последно уредено од модератор:
Ништо не ми покажува ниту докажува дека твоето тврдење пак не е твоја заблуда. Во некој дел од светот ќе се роди човек кој никогаш нема да слушне воопшто за православие и Исус. Затоа ќе си дадам право да ти кажам дека ти си изманипулиран и ограничен човек!

Значи Зевс и Кришна не постојат, а Христос постои, додека пак приказната за Кришна е стара 5000 години пред новата ера, приказната за Рамајана е стара 12.000 години пред новата ера, а онаа Христовата е стара само 2000 години!

Oграничен велиш и изманипулиран. Чудно а јас го мислам истото за тебе.

Aleister Crowley (/ˈkroʊli/; born Edward Alexander Crowley; 12 October 1875 – 1 December 1947) was an English occultist,ceremonial magician, poet, painter, novelist, and mountaineer. He founded the religion and philosophy of Thelema, identifying himself as the prophet entrusted with guiding humanity into the Æon of Horus in the early 20th century.

Еве го вашиот пророк кој ќе ве воведе во новиот еон на Хорус. Хммм, Кој е Хорус и што претставува тој?

Не е важно колку е стара некоја религија туку дали е таа Вистинската. Христовата религија е од самиот почеток на се. Читај го Евангелието по Јован и прочитај го првото поглавје од Стариот Завет(Битие) за да видиш се како се совпаѓа и како почнало. Или можеби Телемата ве и подобра и поедноставна?[DOUBLEPOST=1465773384][/DOUBLEPOST]
И ти како и другите христијани не ме разбирате или погрешно ме толкувате намерно или не.
Јас ниту се потсмевам на христијаните ниту пак се смеам на вашиот концепт на божественост во однос на човекот.
Јас само зборувам дека во новиот еон, стариот закон и старите ритуали не важат за напредување на човештвото и се далеку од природата на човекот.
Ако тоа ти е навреда или потсмевање - нека ти биде така. Никој не ти забранува да припраѓаш на стариот еон, но остави не нас да бидеме дел од новиот ;)

П.С. Оди тука и земи прочитај некоја книга, па ќе коментираме за Кроули колку сакаш. А ако не сакаш да се запознаеш со Кроулиевите дела, не биди полн со злоба заради своето незнаење.
Кроули си ја заврши работата за што беше дојден на Земјата - наше е ние да го направиме истото, со нашата цел и нашите животи.
Тоа е Законот на Телема во Новиот Еон.

Според вашата доктрина, зашто е човекот дојден на земјата? Со која цел? Кој го пратил да дојде на земјата?

Oграничен велиш и изманипулиран. Чудно а јас го мислам истото за тебе.

Aleister Crowley (/ˈkroʊli/; born Edward Alexander Crowley; 12 October 1875 – 1 December 1947) was an English occultist,ceremonial magician, poet, painter, novelist, and mountaineer. He founded the religion and philosophy of Thelema, identifying himself as the prophet entrusted with guiding humanity into the Æon of Horus in the early 20th century.

Еве го вашиот пророк кој ќе ве воведе во новиот еон на Хорус. Хммм, Кој е Хорус и што претставува тој?

Не е важно колку е стара некоја религија туку дали е таа Вистинската. Христовата религија е од самиот почеток на се. Читај го Евангелието по Јован и прочитај го првото поглавје од Стариот Завет(Битие) за да видиш се како се совпаѓа и како почнало. Или можеби Телемата ве и подобра и поедноставна?[DOUBLEPOST=1465773384][/DOUBLEPOST]

Според вашата доктрина, зашто е човекот дојден на земјата? Со која цел? Кој го пратил да дојде на земјата?

Зошто јас ограничен? Затоа што освен библијата се трудам да читам и други книги, да споредувам, откривам? Затоа што јас за разлика од тебе знам за Исус и Хорус во исто време, а ти само за Исус? Што е за тебе ограничување, да ги шириш хоризонтите или да се фокусираш на едно, кое не е најстаро и античко, како тогаш тоа може да биде вистина? Или вистината била една па дошол некој друг и ја сменил? Тоа ли сакаш да ми кажеш?

Кроули бил Јогин, поет, планинар, магичар, Исус бил столар, Кришна свирел на флејта и знаел Кушти борење, јас знам да читам книги освен википедија, а ти да трескаш глупости на форум. Секој според своите можности! :eek:

horus-jesus.jpg
.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom