Прва трансплантација на глава

• Креатор на темата Креатор на темата katinakatalina
  • Време на започнување Време на започнување
Ова е проба за пред јавност инаку зад завеса се работи во иднина да постојат киборзи и се отидени далеку на тоа поле, така да на богаташ повеќе би му се исплати да има компоненти од робот отколку од човек пошто е полесно за одржување и плус може да се надградат.
Ехееееее..зад завеса којзнае што ли се прави, неможеме ни да замислиме..ете на пр. прочитав дека во Калифорнија во некоја лабораторија се произведуваат човечки органи во свињи т.с.човечки матични клетки се вбризгуваат во свинските ембрии и ако им успее експериментот, велат дека тоа е напредок за подобрување на трансплантациите, за лечење на некои болести и др.

Престанете со глупости на темава.
Секое следно офтопик мислење добива казнени.

Денот кога ваква трансплантација ќе успее барем со 20-30 % , ќе биде огромен чекор спрема безсмртноста. На русинот 100 % сум сигурен дека моторните функции му се на последно место на приоритети. За него би било како да добил на лото ако успее животот да го помине во количка со функционирање на свесен мозок.

Така, на почетокот беше Доли, но никој во јавност не кажува за последиците и за успехот од само 0.4%.
Е сега, ако ова го ставиш во контекст на темава т.е. го испробаш врз човек, нема втора шанса камоли 280 неуспешни обиди.

Напротив Ian Wilmut, кој ја создаде Доли вели дека екстензијата на техниката на клонирање врз човековата раса ќе има последици по здравјето и е сеуште ризична (репродуктивно клонирање). Сите клонирани животни се родени преку царски рез поради Large Offspring Syndrome, развиле болести во многу порана возраст, што е нетипично, но логично бидејќи ја имаат генетската старост на оригиналот. Е сега истиве етички дилеми постоеле и кај ин витро фертилизацијата. Али испаднало дека истата пред да биде успешна кај животните, прво успеала кај луѓето.

За темава...не гледам никакви етички бариери, донаторите да бидат од починати лица, како и кај трансплантацииве на фаци, и речиси било која трансплантација, е сега нормално дека е ризична, но некој ако сака доброволно да биде дел од тој процес, зошто да не. Всушост било која трансплантација per se е ризик поради тоа што телото ти прима страно тело и може да биде одбиено, па се примаат имуносупресанти, што значи и да е успешна трансплантацијата, не дај боже да фатиш обична, минимална настинка. Затоа си даваш согласност за интервенцијата и мора да ги знаеш сите последици, негативни, позитивни.

Исто така интересни се и трансплантациите на репродуктивни органи, засега во експериментална фаза и со минимален успех. :D

Донатор ќе биде човек на кого му престанале само мозочните функции.[DOUBLEPOST=1465413406][/DOUBLEPOST]
Па погледни го првото видео..а еве како изгледа Валериј..тој со нетрпение ја чека оваа операција..

Ако ти престанат мозочните функции и физички и легално си мртов.:D Ако тоа работи, се друго не, уште си меѓу живите некако.

Тоа со човечките стем клетки во животни е морничаво малку (мислам дека постои и ризик од пренос на болести), али веќе одамна се имаат вршено и трансплантации на срце од свињи и бабуни...демек најслични биле со нас, затоа и се избрани свињите за истражувањето.... Дури и на мало девојче имаат пресадено вакво срце, пошо немало друг избор, секако дека ќе умрело. Во иднина може со 3Д принтање да нема потреба од ова.

Напротив Ian Wilmut, кој ја создаде Доли вели дека екстензијата на техниката на клонирање врз човековата раса ќе има последици по здравјето и е сеуште ризична (репродуктивно клонирање). Сите клонирани животни се родени преку царски рез поради Large Offspring Syndrome, развиле болести во многу порана возраст, што е нетипично, но логично бидејќи ја имаат генетската старост на оригиналот. Е сега истиве етички дилеми постоеле и кај ин витро фертилизацијата. Али испаднало дека истата пред да биде успешна кај животните, прво успеала кај луѓето..
и Други рабоќе се дешавет, веројатно ти подобро ги знаеш овие работи.
http://learn.genetics.utah.edu/content/cloning/cloningrisks/
не е битно што точно се дешавет туку битно е дека во сите вакви експерименти, неуспесите најчесто, барем на почеток се објавуваат како успеси.
нормално дека е ризична, но некој ако сака доброволно да биде дел од тој процес, зошто да не.
не дека е ризична туку е засега според текстот невозможна. Самиот хирург изјавил дека успеале само да ја поврзат главата заради снабдување со крв. Доколку го поврзале рбетниот мозок, животното би било целосно парализирано. Пациентот за кој се збори е веќе во таква состојба. Како би се справиле на пример со дишењето (кое нели е еден од знаците на клиничка смрт) или зошто нема поголеми успеси и кај параплегичарите, каде интервенцијата би била "поедноставна". Затоа сметам во блиска иднина.

Последно уредено:
^ Зборев за тоа доколку е возможна, етички дали ми е прифатлива. Медицинскиот дел не го разбирам многу...
Башка за вакви ствари треба секад со резерва и претпазливост, пошо научната фантастика може многу лесно да се претвори во реалност...
За клонирањево, и историски коа ќе погледеш сите неуспешни експерименти, на почеток биле претставени ко успех. Точно. Али сметам дека тоа е вообичаено за биомедицинскиве истражувања. А и прашањето за репродуктивното е решено, не познавам човек што би го прифатил, па дури и кога не ги знае негативните импликации.
https://en.wikipedia.org/wiki/Louise_Brown коа се родила типкава, властите решиле да си ги ревидираат регулативите...и нешто што до пред нејзиното раѓање им изгледало монстуозно станало морално прифатливо. До тој момент сите биле скептични.

Етички ми е во ред. Ако го споредиме животот на тој пациент сега (ако може да се нарече живот) и неговиот живот доколку би била успешна ваква трансплантација, не можам да кажам дека за мене не е етички таков зафат. Со клонирањето можеби е подруг случај (нова независна единка, личност, ум и разум...) ама да не ја расипувам темава, тоа е веројатно друга тема.

језиво... кога би се гласало би била против, кога би се протестирало против вакво нешто би протестирала.

ако мојата глава е ставена на туѓо тело, тогаш јас сум со туѓо тело или некој ми ја зел главата и си ја носи како капа?
Тема за мислење за пред спиење.
веројатно маж ми би сакал да ја стави мојата глава на бившата... ау...
некој нека ми ги запре фантазииве...
некој нека им ги украде парите на луѓето со премногу забегани фантазии зошто ќе ги направат вистина...[DOUBLEPOST=1465428023][/DOUBLEPOST]не можам да се помирам ни со „лечење“ со ваква метода.
Јас за мене не би дозволила. Ако немам раце и нозе нека немам.

п.с. нема врска со инвитро, преку инвитро се раѓа човек сите делови се негови, а замисли ја таа глава чии гомца нема да се неговите...бегај бе
кајгана од расипани јајца цела се наежив...

Последно уредено:
Некој што е медицински попоткован нека ми објасни, нема леукоцитите да ги нападнат ткивата од главата?

Последно уредено од модератор:
Шо фино би било ако ова стане вистина. Кардашијан ја накалемиш на некоја ... :vozbud:
имаше поодамна филм, еден имаше мозоци во тегли и пламираше пресадувања... женаму бееше убава ама глупа... тој во лабосот комуницираше со мозок од некоја научничка и се вљубија. Една вечер женаму ја уби сериски убиец во лифт, тој го зема телото од жената и го пресади мозокот од научничката... во бркотницата со убиецот и полицијата се здоби со скршеници и по пресадувањето отиде во болница да ги санира... кога по 3 недели излезе од болница го чекаше неговата жена, сега со мозокот од научничката, но беше видно здебелена, бидејќи овој мозок имаше обичај да си каснува почесто :D
...б.т.в., дилемата е, барем за машките, кој е носител а кој Донатор, тој што ќе ја даде Големата глава или малата глава:D

језиво... кога би се гласало би била против, кога би се протестирало против вакво нешто би протестирала.

ако мојата глава е ставена на туѓо тело, тогаш јас сум со туѓо тело или некој ми ја зел главата и си ја носи како капа?
Тема за мислење за пред спиење.
веројатно маж ми би сакал да ја стави мојата глава на бившата... ау...
некој нека ми ги запре фантазииве...
некој нека им ги украде парите на луѓето со премногу забегани фантазии зошто ќе ги направат вистина...[DOUBLEPOST=1465428023][/DOUBLEPOST]не можам да се помирам ни со „лечење“ со ваква метода.
Јас за мене не би дозволила. Ако немам раце и нозе нека немам.

п.с. нема врска со инвитро, преку инвитро се раѓа човек сите делови се негови, а замисли ја таа глава чии гомца нема да се неговите...бегај бе

Ти нешто не си сфатила поентата ко шо треба. Вака ко шо се гадиш од ситуацијава, се гаделе и за ивф...

Главата на човекот е здрава а телото е нездраво и нефункционално, затоа се бара донатор со здраво тело...незнам само дали после операцијата која планираат дека би траела околу 36 часа, главата ќе се лепела за телото со некој специјален лепак, и после тоа пациентот е во кома 4 недели..незнам за што е толку долго тоа коматозно време ама што ке се случи после будење, дали ке памети се што било во минатото, сепак рбетен мозок треба да се спои....Инаку операцијата ќе чинела околу 7,5 милиони фунти.[DOUBLEPOST=1465408726][/DOUBLEPOST]
Како што има злоупотреба, продавање на човекови органи, сигурно дека за некоја деценија и повеке ке има убиства и продажба на тела.
Ништо нема да не чуди, колку е напредната наукава и технологијата можно ќе биде се да се пресадува што е човечко.Ама каде е тука душата:(
Wtf lepaak?? Mislam ne sum tolku uvlezena u toa kako se izvrsuvaat tie hirurski intervencii ama ne li se shijat takvi hirurski zafati i transplatacii? :D

Убаво си пишува која им била целта. Целта им била да проверат дали мајмунот може да преживее без да има повреди на мозокот. И преживеал. Овој русинот, ако не му направат операција има максимум уште некоја година живот. Така да, ништо не губи.

Инаку, пробале и на глувци. Еве што вели:
The papers also claim to have shown that spine fusion technology developed by Canavero ‘has a strong rationale’ and works in mice allowing them to recover motor function. The team claims that crucial nerve fibers regrew.
Ништо не губи освен парите. Некои 6,5 или 7,5 милиони. А башка потенцијални болки итн...

Wtf lepaak?? Mislam ne sum tolku uvlezena u toa kako se izvrsuvaat tie hirurski intervencii ama ne li se shijat takvi hirurski zafati i transplatacii? :D
Мускулите и артериите ќе бидат сошиени а главата за телото треба да биде залепена со некоја магична состојка, така наводно ја викал др.т.н.Франкештајн, инаку докторот е италијански хирург Серџо Канаверо...тоа било нешто слично како лепак, полиетилен гликол.

И доколку би било успешно како би нашле тело и обратно, кој би се сложил на такво нешто, на кое тело ке му пресадат глава ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom